Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Když jsme u těch loupeží u oddělků. Koupil jsem u Sedláčka Apipaste těsto ,abych neprovokoval cukrem. Jenže když těsto dám na horní loučky, tak jak ho včely odebírají, začnou "drobit" malé kousky těsta, ty propadnou úlem a jelikož mám oddělanou podložku ( pootevřené jen očko ) , aby měly vzduch, propadne to až na postavec pod úl. Cca 1 měsíc zpět si toho celkem nikdo nevšímal, jenže teď evidentně slídivost roste a hlavně vosy se o tato zrna dost zajímají. Dnes jsem poprvé viděl, jak po té vose včela skočila až skončily v kotrmenlích.
  1. Je to u tohoto kupovaného těsta normální? Jsem nesvůj z toho, že krabice byla jakýsi neoriginál s popisem tištěným doma na tiskárně.
  2. Když jsem měl dané podložky, dost často se včely vyvěsily na přední stranu úlu. Po radě, co jsem zde dostal a podložky vydělal, se to zlepšilo. Co je větší zlo, trochu je případně "přidusit" nebo takto provokovat nějakou loupěž? Pokud je střední cesta předem děkuji.
Já jsem zatím krmila těstem jen letos na jaře, tam loupeže nehrozily. Ale zkusila bych ho dát místo na horní loučky do kapsového krmítka, i bych dala zpátky tu podložku jak máš zasíťované dno. Teď horka nejsou, včely se nebudou přehřívat a můžeš zatím pozorovat jestli to bude drobit stejně nebo méně.
(15.07.2012 21:36)DonPepe napsal(a): [ -> ].....Koupil jsem u Sedláčka Apipaste těsto ,abych neprovokoval cukrem. Jenže když těsto dám na horní loučky, tak jak ho včely odebírají, začnou "drobit" malé kousky těsta, ty propadnou úlem a jelikož mám oddělanou podložku ( pootevřené jen očko ) , aby měly vzduch, propadne to až na postavec pod úl......
  1. Je to u tohoto kupovaného těsta normální? Jsem nesvůj z toho, že krabice byla jakýsi neoriginál s popisem tištěným doma na tiskárně.
  2. Když jsem měl dané podložky, dost často se včely vyvěsily na přední stranu úlu. Po radě, co jsem zde dostal a podložky vydělal, se to zlepšilo. Co je větší zlo, trochu je případně "přidusit" nebo takto provokovat nějakou loupěž? Pokud je střední cesta předem děkuji.

Nevím, jestli je vůbec krmení těstem speciálně pro oddělek to pravé ořechové. Zapojme trochu logiky.
  1. Cenová výhodnost to určitě nebude - těsto je o dost dražší, nehledě na dopravu. U cukru v podstatě doprava odpadá, koupí se při nejbližší návštěvě supermarketu.
  2. Složení těsta - pokud tam bude pouze glukóza, fruktóza nebo sacharóza, prosím. Ale ony jsou tam i podstatně složitější (vyšší) cukry, které včela zpracovat ani trávit neumí. Ty posléze způsobují další problémy o nichž se už tady psalo.
  3. Těsto je na rozdíl od cukerného roztoku suché. Včely tedy nejprve musí ven pro vodu (a v oddělku zase zrovna moc rezervních včel na takovou práci není), tu musí přinést do úlu a vyvrhnou ji na těsto. Jazýčkem se snaží ho rozpustit, protože zdrolky těsta uložit nejdou. Včela může uložit jen roztok!!! V noci, za špatného počasí nebo deště odběr těsta ustane, protože do úlu není donášena voda a odběr se tak podstatně brzdí. Nebo, což je ještě horší včely jsou nuceny létat pro vodu i v těchto nepříznivých podmínkách, kdy se jich dost nevrátí a oddělek místo aby sílil, slábne.
  4. Samozřejmě nějaké zdrolky těsta odpadnou a ty jsou posléze vyneseny ven jako odpad. Pokud není pevná podložka, propadnou dolů a lákají mravence, vosy a nakonec i loupící včely. Tedy provokuje loupež.
Naproti tomu cukerný roztok, resp. cukr v prosakovacím krmítku obsahuje vodu. Včely tedy pro ni nemusí ven, čímž se dost šetří. Navíc zpracování "běží" i v noci, za chladna nebo za deště, protože není limitován počasím.
Pokud si to tedy já ze svého úhlu pohledu shrnu, nemám pro vhodnost těsta vlastně žádný argument, proto ho nepoužívám.
Snad jen pro krmení v oplodňáčcích, ale tam si ho z medu a práškového cukru vyrábíme sami.
iRP
Děkuji za celkem vyčerpávající shrnutí. Když se na tom zamyslím, nezbývá než souhlasit. Dříve byla výhoda těsta opravdu v tom, že kromě včel v úle nikoho nelákalo, což teď odpadlo a hlavně vosy zajímá hodně. Mám dle Vašeho návodu už připravené víčka, kamenou drť a pevnou desku s otvory na strop, tak večer jdu na flašky.
To Sborez:
Děkuji za uklidnění, prozatím jsem jim kvůli vysoké slídivosti vos, které bezostyšně začaly i vlétat do úlu, očko úplně uzavřel (nechal pouze mřížku na větrání) a ještě více přikrmil roztokem. No uvidíme co bude dál. Ještě jednou díky.
(15.07.2012 20:37)Adzo napsal(a): [ -> ]Tiež som mal tento rok problém s rabovkov.Keď už nič nepomáhalo otvoril som letáč naplno a o päť minút zasa zavrel aj s "lúpežničkami".Nato som úľ naložil do auta a vyviezol do hory.Rabujúce včely boli nútené začať pracovať pre rabované včelstvo,takže celý ča okrádali vlastne sami seba.Za trest si to museli odpracovať a oddelok mal zrazu lietavky na stráženieCool

Tak mě napadlo zda by se těch lupiček nedalo využít při tvorbě oddělku. Prostě jim nastražit plemenáč se soušemi naplněnými cukerným roztokem pro nalákání a do očka nebo česna udělat tunílek (trubičku) z pletiva a zastrčit zevnitř do todo očka/česna tak aby to fungovalo jen jako výkluz dovnitř. Pro zvýšení účinnosti nechat strop přikrytý jen strůpkovou fólií aby měli včely tendenci uletět vrchem. Pak umístit někam kde je loupež a nechat natáhnout dovnitř lupičky. K večeru pak zavřít a odvézt cca 10km a nechat zavřené. Další den navečer (za tmy) fouknout apinar, otevřít, přidat líhnoucí se plod a matečník, odstranit tunýlek opět zavřít a pak za dalších 24 hod otevřít na 1 včelku.
Za 3 týdny pak přivézt v noci zpět na stanoviště.
Alespoň by se člověk zbavil částečně lupiček a nějak je smysluplně využil.
Jen nevím, zda by to nebyla loupež sousedových loupežnic Big Grin
No pozítří budu muset zužitkovat matečníky a mám jich víc než potřebuju tak to pomocí nyní nevyužitého rojáku prověřím.
Nejsou včely dělnice a včely lupičky. Kterákoliv z létavek z libovolného včelstva se stane lupičkou, když k tomu má možnost. Proto se nedoporučuje
nechat včelám plásty po vytočení venku volně k "vyčistění. Může z toho vzniknout velká bitka a snahy o loupež na Vaší vlastní včelnici.
Nápad s "vkluzem" by sice masivní lupičské psychoze zabránil, je ovšem otázka, zda by pouhé očko vyprovokovalo dostatek včel ke vstupu.
Protože jste se rozhodl to vyzkoušet, nezapomeťe se pak o svou zkušenost na těchto stránkách podělit.
(16.07.2012 7:10)DonPepe napsal(a): [ -> ]Děkuji za celkem vyčerpávající shrnutí. Když se na tom zamyslím, nezbývá než souhlasit. Dříve byla výhoda těsta opravdu v tom, že kromě včel v úle nikoho nelákalo, což teď odpadlo a hlavně vosy zajímá hodně. Mám dle Vašeho návodu už připravené víčka, kamenou drť a pevnou desku s otvory na strop, tak večer jdu na flašky.

Ahoj! Pan Pešek má úplnú pravdu. Rovnako aj nás lámali dôvody, ktoré predajcovia skúšajú na začínajúcich a aj možno trochu neskúsených včelárov. Tiež máme 3 odložence a kŕmime roztokom (1:1) zásadne neskôr večer po cca 20 hodine a včelky to do rána odoberú. Máme rámikové a stropkové krmidlo, ktoré sa nám veľmi osvedčili a zatial sme spokojný. Cena je samozrejme vyššia (cca 6 eur), ale napr. kŕmenie pohárom pri 2/3 Langu je problematické, lebo je potreba 2 nástavkov navyše.
(08.07.2012 20:32)DonPepe napsal(a): [ -> ]Dnes jsem absolvoval další rozšíření oddělků. Snažím se vždy diverzifikovat riziko, tak jsem bral oddělky od dvou včelařů, abych měl možnost porovnat.
Ty první naprosto super po 3 týdnech skoro plný nástavek a začínají stavět i krajové MS, MS co jsem přidával před krycí plást jsou teď už plné plodu. Klidné hodné včelky.
To mě dostalo do situace, že váhám co teď. Mají 7-8 rámků plodu různého stáří a k vystavění už jen 1/2 krajních MS. Má ještě cenu je teď hnát do druhého nástavku nebo už se blíží podletí a budou spíše slábnout a další nástavek neutáhnou vystavět? Souš nemám navíc ani jednu.
Pro pořádek, ty druhé oddělky bych raději vrátil. Nijak extra nesedí na plástu, neustále špatně naladěny, matky jsem kontroloval, ale ani po týdnu nijak extra neplodují. Tady určitě další bednu řešit nebuduBig Grin Ale pokud přežijí zimu, tak příští rok nové matky.

Tohle mne potkalo před dvěma léty. Taky oddělky od dvou včelařů, jedny od boha a druhé od čerta. Já jim dal šanci a byla to chyba.
Ty moje horší se trochu zklidnili, o víkendu už se s nimi dalo i trochu pracovat. Ale možná se to vyřeší mimo mě. Při rozšíření jsem u jedněch v neděli nenašel ani vajíčka ani matku ( popravdě, tu ale nikdy nehledám ) , co jsem ale našel jsou 2 jakoby malé matečníky, tak nevím jestli to jsou nouzové matečníky a nebo jen třeba trubčí plod v dělničí bunce nebo nevím co. Na matečník mi to přijde dost malé ( cca 1 cm ). Nechal jsem to jak to je, raději s nimi moc nemanipuloval, ono už co taky. Nové matky nemám, i kdybych sehnal, teď je přidávat není asi ideální, takže počkám a uvidím. To že není plod, může být způsobeno mojí blbostí při krmení, teď jsem jim navalil osvědčenou cestou, tak uvidím příští týden.
(16.07.2012 13:13)gasko napsal(a): [ -> ]...Tiež máme 3 odložence a kŕmime roztokom (1:1) zásadne neskôr večer po cca 20 hodine a včelky to do rána odoberú. Máme rámikové a stropkové krmidlo, ktoré sa nám veľmi osvedčili a zatial sme spokojný

Rámkové krmítko a roztok 1:1 - NIKDY. Mám velmi špatné zkušenosti když mi to pořízené rámkové krmítko prosakovalo a i když jsem 3 dny oddělek věznil a pak krmil jen po 21:00 troškou do rána odebranou, tak to pokapání dna způsobilo takovou loupež, že jsem další den vymetal tři hrsti mrtvolek a loupeže se pak další dva týdny nemohl zbavit ani přikrytím ani přemístěním ani následným 3 denním vězněním. Nejlepší je na oddělek ukrajinské krmítko (i ty prosakovací + láhve mohou odkapávat na dno) - dobře se dolévá (používám roztok předem nachystaný a nalitý do PETek tak abych omezil možnost pokapání okolo), oddělek se neruší, roztok je vyhříván zespodu samotným oddělkem (kolem obklopen polystyrenem a zhora vlastně ve víku také) a tak ho lépe odebírají.
Mám to uděláno tak, že mám v 6cm polystyrénu na rozměr plemenáče vyřezán otvor velikosti toho ukrajinského krmítka a celé je to nalepeno na sololitové desce s otvorem pro vstup do krmítka. Pak normálně přikrývám víkem od plemenáčku. Je to takový krmicí polystyrenový nástavek s ukrajinským krmítkem který se mi osvědčil.
(25.06.2012 21:38)Oja napsal(a): [ -> ]Pokud by byl někdo ochotný poslat na email naskenovaný článek, bych byl vděčný.

Zareagoval někdo a poslal Ti mailem dotyčný článek?
Měl bych o něj také zájem, a myslím si, že nejen já, mohl bych tedy touto cestou požádat někoho, kdo by mi ten článek poslal nebo, zda-li je to možné, dát sem na něj odkaz?
Jedná se o článek z časopisu Moderní včelař - Péče o nová včelstva - oddělky, od MVDr. Zdeňka Klímy.
Děkuju, Josef K.
Ahoj,jestli chces,tak uz ho mam a mohu ti ho poslat na email.Posli mi ho ve zprave.

Ondra
(16.07.2012 14:31)JKL napsal(a): [ -> ]
(16.07.2012 13:13)gasko napsal(a): [ -> ]...Tiež máme 3 odložence a kŕmime roztokom (1:1) zásadne neskôr večer po cca 20 hodine a včelky to do rána odoberú. Máme rámikové a stropkové krmidlo, ktoré sa nám veľmi osvedčili a zatial sme spokojný

Rámkové krmítko a roztok 1:1 - NIKDY. Mám velmi špatné zkušenosti

Mám rámková krmítka plastová od Matelů a jsem s nimi spokojená, oddělky s nimi krmím 2.rokem a žádný problém, loupež nikdy nebyla.
Ukrajinské krmítko mám jen 1 na zkoušku, není špatné, taky funguje dobře,ale zase není vůbec vidět na včely jako u rámkového přes strůpkovou folii... Každé má své pro a protiWink
Oddělky řeším podruhé a tento rok jsem si je dělal sám z koupených matek vycházel hlavně ze zkušeností pana Dvorského a u loňských letos vyrojených z Antonovy mateřské látky. V loni jsem krmil koupené oddělky rámkovými krmítky a letos Jakubovským krmítkem. K rámkovým už se vracet nebudu s těmahle naprostá spokojenost, koupil jsem 5x obdélníkové 160mm vysoké 160 kč (na webu ho myslím nemají) vešlo se mi do prázdného nástavku 2/3 Langstroth, minimální rušení včel a ani jedna utopená, loupež i u malých dělaných kvůli inseminované matce 4.7. taky žádná. Je postavené na strůpkové folii s otvorem, vytáhnu korkovou zátku kouknu kolik odebrali a neleju trychtýřem. Další plus včely mi nakrmí i členové rodiny co se jich jinak bojí Smile
http://www.jakubovske-krmitko.cz/
Ahoj! Ja som kúpil to rámikové od Sedláčka a vraj made in USA, tak dúfam v kvalituSmile, zatiaľ nepresakuje a rabovku som zatiaľ nespozoroval. S tým stropným súhlas, veľmi spokojný a aj cena bola príjemná (5e).
Ešte mám jednu otázku týkajúcu sa odložencov. V sobotu, v nedelu nie upršané počasie), a aj dnes (pekne) som spozoroval zvláštny jav.
Chumáč (taký obláčik) včiel pred úľom cca 200 včiel ale to fakt odhad, lietalo v blízkej vzdialenosti pred úľom. Máme tri úle vedľa seba a najskôr cca okolo 14 boli pri druhom zhruba 20 minút a potom asi o 15:30 pred prvým rovnaký proces. Najskôr som sa zľakol, že lúpež, ale mrtve včely neboli žiadne ani sa mi nezdala žiadna bitka na letáči. Ale pre istotu ma napadla taká blbina že ak ich lúpia tak ich skúsim dáko odplašiť. Tak máme postrekovač vody na včely tak som ich mierne skúšal porosiť a postupne bolo šetko v norme. Ďalej nosili ešte peľ a zrejme sladinu. Ani jedna mŕtva včela nebola.
Ale predsa mi to nedalo a tak som zavolal včelárovi, ktorý mi odložence predával (skúsený včelár, prosto profík cca 200 včelstiev) mi podľa mojích opisov popísal túto udalosť takto:
vraj sa jednalo o mladušky, ktoré sa stávajú lietavkami a takto spoločne sa idú preletieť trocha, že si nemám robiť starosti.
Prosím Vás pekne je to možné? Stretli ste sa s touto situáciou aj Vy?
Ano, v sobotu kolem 16.oohod. V jedné chvíli vyletěly mladušky z jedenácti včelstev a 2 oddělků. Bylo před bouřkou a v této chvíli začalo slunce svítit na úly. Obalené přední stěny úlů a v 2,5m proluce černo včel. Ještě jsem nic podobného, ve své krátké včelařské praxi, neviděl. Ze 13 úlů se vyrojilo 13 rojů.Big GrinBig Grin V 17.oo byl konec a bouřka se nakonec nekonala. Jen včely byly nervozní.
Já mám naopak s krmením těstem velmi dobré zkušenosti. Proti očku dám dva rámky s plodem a vedle nich buď souš co chci zaklást nebo mezistěnu, kterou chci vystavět a zaklást. Nad ně přímo na loučky dám proužky těsta (odeberou rychleji než placku). Zasadně nedávám do rámkového krmítka, s tím mám špatné zkušenosti - pomalu odebírají a začnou stavět dílu uvnitř krmítka. Rámkové krmítko používám ze začátku pouze na zužování prostoru, možná krmná láhev nebo stropní krmítko by nemuselo být špatný, ale já zase nechci milión doplňků k úlům. Podněcování roztokem 1:1 v rámkovém krmítku není to pravé ořechové - včely se dost topí i když používám keramzit jako plovák. Rámková krmítka používám jen na zakrmení roztokem 3:2, když už jsou oddělky dostatečně silný. Těsto se drobí jen když ho vyndám z ledničky, jinak než ho stačím donést k úlu už je lepivé. Používám hned od začátku celosíťové dno a bez problému nic se nedrobí a s mravenci je to taky v pohodě. Mravenci mi lezou v produkčních včelstvech, ale oddělků se nevšímají (pouze škvoři), pravděpodobně jdou radši po medu.
Tak a teď se v tom někdo vyznej, těsto nebo roztok, rámkový, ukrajinský , Jakubovský nebo jen prosakovací lahve.....jediný názor se kterým se všichni shodneme je krmit, krmit a krmit!!!!! ale v čem a jak si holt musí každý vyzkoušet sám. SadBig Grin
JJ, souhlas, každý si musí najít to svoje. Teď jsem se bavil s kámošem, ten má to Jakubský a je spokojenej. Já vsadil na stropní krmítko. Oddělkům se líbí. Našly si cestu i přes jeden plný nástavek mezistěn a snad staví. Jen stropní krmítko po krajích roztoku trochu plesniví a nástavek nad ním taky nevypadá nějak moc svěže Smile Plíseň kam se podíváš. Zatím to nebudu řešit. U mě před úly skoro žádná aktivita. Měli jsme na Vysočině cca 12 st. Takže hic jak v orientě. Nejspíš jsou včelky zalezlý uvnitř a makají. Sósají z krmítka jak divý. Jinak od Sedláčka je stropní krmítko kolem 225,- Kč. Tady je inzerát za 200,- Při větším nákupu už to může udělat rozdíl.
http://www.denikvcelare.eu/inzerce/ads/p...gstroth-2/
Referenční URL's