Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(24.06.2020 15:08)Abaddón napsal(a): [ -> ]Zdravím, jsem začátečník, koncem června budu kupovat 3 oddělky a co by se stalo kdybych je přikmoval glukózou a fruktźou, byla by větší šance že přežijí zimu?

Krm cukrem s vodou v poměru 1:1 dle Ing. Peška (viz jak to dělám já - Ing. R. Pešek), pěkně je dostaneš do síly a pak hezky zazimuješ v docela dobrém stavu. Nicméně doporučuji se zeptat, zda byly ošetřeny kyselinou mléčnou při tvoření, zda je nutné je přeléčit např. kyselinou šťavelovou s glycerinem (pomocí napuštěné papírové utěrky)... Ať se daříSmile
Zdravím, tak už jsou doma ale nevím jak je krmit, vyrobil jsem si takové nízké nástavky vysoké 8 cm v nich dvě latě na které chci položit malý plech na pečení do něho bublinkovou fólii, nahoru strůpkovou fólii a víko, bude to stačit a nebude vadit že jim zvětším prostor?
Proč dělat věci jednoduše, když...? Tahle cesta je dávno vyšlapaná, stačí ji najít, udržet krok, nebo aspoň neztratit stopu. Je tady toho na fóru mraky, krmit lze flaškou, jakubovským krmítkem, rámkové krmítko, atd... V tomhle počasí to půjde i tak, jak si to vymyslel. POkud jsou oddělky silné, není se čeho bát...
To jakubovské krmítko vypadá dobře. Jinak tady okolo jsou desítky hektarů kvetoucí vojtěšky a ještě víc slunečnice, donese si oddělek něco?
používám jakubovská krmítka
Silný oddělek si donese, pokud je snůška, ale musí se u tebe zformovat, vytvořit létavky, to chvíli trvá. Mají teď nějaké zásoby, vodu? Nebo to byl oddělek s jen zavíčkovaným plodem a zásoby 00 nic? Když vidím tu nesnůšku u všech, tak bych raději dal pro sichr 0,5l roztoku. Když si ho s nadšením vezmou, pak obden znovu a přidávat MS. Matka bude klást, včelstvo sílit. Pokud bude snůška a budou mít včely pro donášku, pak cukr budou brát neochotně nebo vůbec.
Něco s i o tom přečti, bez zásob ti můžou padnout i v červenci...
Ahoj, kamik s frojtou ti radi dobře, pěkně je krm a budou ti prosperovat promenej to ve stavbu a plodovani. Krm je vecer až oslabne aktivita letu a dávky si upravíš podle toho jak budou brát roztok, cesno si uprav na menší otvor a nemej je při prohlídce dlouho otevřené.
Jasně budu je krmit, jinak jsem se díval že nosí pyl.
Krmit, jen roztokem 1:1 a raděj řidším - dávám na 10 kg cukru 12 l vody. To proto, aby furt měly práci a simulovalo to přínos, ale neulil jsem je - pořád nějaká minimální snůška je. Taky je to třeba "vychytat" a to lze asi jen praxí v konkrétních podmínkách, všude odlišně.

Při roztoku 1:1 je kilo cukru + litr vody dohromady 1,6 l roztoku. To přesně pojme toto krmítko, které doporučuju - minimální styk se včelami, žádné otevírání úlu a taky krmení přichází česnem, což, jak tvrdili předkové, má určitý význam. Já tento význam nijak nikdy nepozoroval, nicméně dávám co mám od předků. Třeba to význam nemá a staré tvrzení je překonané. Považuju za dobré ten starý názor vědět.

https://www.vpjested.cz/0401-napajecka-d...gIks_D_BwE

Varuju před jinými typy (hlavně lacinějšími) česnových krmítek! Uvedená krmítka (deklarováno jako napaječka) mi slouží 3 roky bezchybně. Obyčejně dávám jen půlku denně či obden. Mám na mysli odd plně obsedající celý 11 r VN 24 nebo 30.

Letos lituju, že jsem si jich za 60 Kč (vyčenichal je tehdy KTM na nějakém eshopu) koupil jen 25 kusů. Jo podmínka je vysoké česno 18 mm a leták, na kterém krmítko spočívá. Taky má krátký "jazyk" a u úlu s tlustými stěnami nemusí dosáhnout dovnitř.

Jinak se mi osvědčila krmítka balonová. Taky beze styku se včelami, jenže je potřeba prázdný nástavek. Nejhorší je cena, balón je drahý (nechápu proč), ale podšálek je předražený neskutečně, za komančů stál 2,80 Kčs což by bylo dnešních asi 27-28 Kč. Navíc podšálek potřebuje takové "kopyto", ve kterém stojí, ve strůpku musí být díra...
Prostě složité, dnes strašně drahé. Ale mám je už přes 50 let (z části po předcích). Tehdy byly balony skleněné. Tato krmítka fungují neuvěřitelně dokonale. Žádné cmrndání, žádné otevírání úlu jako při kapsových krmítkách - to jsou velké výhody. Pro úplnost přikládám, nedoporučuju.

https://www.vpjested.cz/krmici-talirek-jednodilny-0460/

https://www.vpjested.cz/0461-plastove-ba...mitko-2-l/

Omluva za dlouhý příspěvek, měl jsem za to, že je dobré popsat co je co a jak to funguje.
Najlepšie je stropné krmidlo o obsahu 4 - 5 l a také vyrába zväčša vyrobca úlov. Ja keď podrmujem oddělky a aj vtedy keď majú temer spotrebované plásty z medom čo bolo na zazimovanie. Nakonec na takom krmidle aj zimujem včely.

http://www.vcelarskeule.sk/?18,plastove-...-5mm-hrube
Souhlas, obecně u oddelku je dobre krmit "co nejdál" od česna. Česnove napáječky nejsou určené ke krmení ale k napájení. Kvůli slidivosti bych je u oddelku ke krmeni nepoužil.
Nevím kde dělají soudruzi z včelařské obce chybu. Ještě nikdy v životě mi oddělek nenapadly zlodějky a nevykradly ho. Čtu tady o tom, slyším o tom, ale pokud se oddělek dělá podle určitých zásad, které neumím vyjmenovat (tu odlišnost) - tak normální mi přijdou - nic nehrozí.

Jo, tak mě napadá, možná pevná dna bez sejta (odkud to voní a láká), nikdy žádná očka, odkud to voní a včely je nestřeží tak dobře, jako česna - za miliony let vývoje by si samy nikdy nevybraly doupě v dutině s několika otvory. Aspoň jsem to nikdy nevyčetl a neviděl.

Jo a nikdy nedávám oddělky někam stranou mimo koridor letu včelstev. Mezi úly v řadě je mezera, dám tam odd, matka se oplodní úplně stejně, jako někde mimo.
A nebo nevím kde jiní dělají nějakou chybu či soubor chyb. A proto já můžu používat napaječky jako krmítka a nemám problém. Starší včelaři znají běžně vyráběné a používané česnové krmítko z plechu na jakoukoli litrovou (i menší samosebou) skleněnou flašku.

Takže chyba je u některých v něčem jiném. Každý má svobodnou volbu.
(05.07.2020 7:32)Abaddón napsal(a): [ -> ]To jakubovské krmítko vypadá dobře. Jinak tady okolo jsou desítky hektarů kvetoucí vojtěšky a ještě víc slunečnice, donese si oddělek něco?

ja tiež používam jakubovské, ale občas sa stane že sa utopí pár včiel a treba to čistiť (hlavne korok), dokonca sa mi stalo že teplom sa mi deformoval vrchnák a včely nemohli chodiť k cukru (podložil som ho konárikom medzi otvor a vrchnák kŕmitka). Mne sa najviac osvedčilo normálny hrubý polystyrén, do stredu diera a dole kúsok ťahokovu aby neprešli včely, dám tam 7 decku sirupu cez presakovacie viečko alebo vody a paráda, v apríli takto včely brali 7 decku vody za dva dni a fľaša vždy krásne teplá..no nemá chybu len priateľka pindá že je to škaredé (ale účelné). Tiež je dobrá hocijaká krabica od mlieka s trávou a výsledok je ten istý. Jakubovské má len tú výhodu že je včelotesné a vidím koľko zobrali, teda keď potrebujem ísť niekde preč tak viem hocikomu povedať že aby tam niečo nalial bez strachu že ho zožerú včely alebo niečo horšie s ním spravia.
To co říká Tom má něco do sebe. Za 20 let se mě nikdy nestalo že by mi včely vykrádaly včely jiné. Měl jsem vždy okolo 8 včelstev původně v upravených budečácích a pak v mnou vyrobených nástavkových úlech. Nikdy žádná síta a snažil jsem se včelstvo držet na 3-4 nástavcích po 11 rámkách 39x24. U oddělků vždy stažené česno na 15x60mm a krmím přes prosakovací víčko buď 0,72 l nebo 4l lahví.
No je tezke priznat si vlaastni chyybu nebo neschopnost..Pokud se nekomu neustale stava ze mu jsou oddelky vylupovany tak bud dela nejakou chybu neustale dokola a nebo ma neustálý ptoblem s tim co chová.Na odddelek muzou byt pokusy o vyloupeni,tlak zee strany km.vcelstev ale vybrat se nemuze nechat.Zasadni je taky vcas odhalit ty oddelky u kteerych probehne ticha loupez a tam matku vymenit protoze pristi sezonu se gen tich.loupeze bude dal mnozit.No a kdybych mel davat oddelky jinam nez km.vcelstva zo by mne ani nehlo uplne v klidu na stejnej stojan a i zamerne hned vedle protoze pokud se matka spatne trefi neni mi ji lito.Nekdy ale clovek zjisti ze puvodne stracena matka byla ukradena a dovedena tam kde zmizela.
Krmim tema napajeckama uz vic jak 4 roky a i kdyz nektere "rosi" a sedi na nich po okrajicizi vcely a sajou roztok jinam se neodvazi a zadna loupez neni a to dle mnohaa nazoru jsou BF extremne slídivé.Ja vidim chybu hlavne u vcelare.Ted kdyz obchazim oddelky tak obcas zjistim ze jsem nekam dal pozde mezistenu a normalne divocinu s medem hodim na vycisteni na viko,chvily tam je mumraj ale pak je klid.V tuhle dobu se zadny problem u zdravych oddelku nedeje.Zimuju zalozni matky v sterdnich oplodnackach kde jeden nastavek se plochou rovna 1,3 ramku 39x24 a zimuju na 3-4 nastavkach.Ani zde nedochazi k loupezi a vybrani a to jsou pidi vcelsvicka..Chyba je zjevne jinde.
Spíš je to o lenosti zvednout víko..používat česnove napáječky jako krmitko, je prostě u oddelku hazard. Ostatní jsou jen pindy o náhodě, která se dříve nebo později nemusí vyplatit. To, že s kámošem děláte něco jinak, ještě nedělá z ostatních blbce, co mají včely na h.....
Jasně, víc než 50 let náhod. Každý rok jen samé náhody, že bych něco uměl je hloupost, lidi jako já přece nic neumí (nemám správné názory) a vše jim jde jen náhodou. Oni ta česnová krmítka znali a používali předkové už před 120 lety (dávat včelám vodu by je ani nenapadlo) a jen náhodou jim to fungovalo a pak přijdou nevlídně namachrovaní kabrňáci, co se chovají, jako že jim lejno nesmrdí a i moře mají po kolena a neumí udělat oddělek a mají s tím (a nejen) rok co rok nějakou potíž.

Tak jo. Je na každém co si vybere.

A argument o lenosti otevírat úl by se měl do kamene tesat. A ještě je potřeba tady říct, že KTM začal ta krmítka používat rok před tím, než jsem já zjistil, že vůbec včelaří. Je zvláštní, že jsme oba došli ke stejnému poznání naprosto nezávisle.

Přeložil jsem před 4 dny odd do úlu a zapomněl jsem dát česnovou vložku a zmenšit česno a tak zůstalo 405 x 18 mm dva dni. Nebyla snůška a včely slídily. Nestalo se nic a ani se do něj nic nedobývalo.
Ano krmítka - napaječky z venku rosí, kolem dokola "kopyta" je věnec sajících včel, odd stojí prostřídané s kmenovými, která nijak nekrmím a nic se neděje. Ale holt pro některé, než si přiznat, že jejich bohorovnost má tu a tam i malinký kaz, je to jen náhoda. Tak jo.
Mimo to je podle mých zkušeností zásadní velikost česna. Stačí zapomenout při založení oddělku česno zmenšit na minimum a je zle.
Krmítka venku, pověšená na boku úlu, jsem zkoušel, připadalo mi to geniální. Došlo k získání "zkušenosti vlastní", teď už krmím jen uvnitř úlu. On to tu někdo vlastně psal, nedal jsem na jeho rady - zkušenosti.
Věřím, že Tom i KTM mají pravdu, nejsou to maskoti a mají s tím skutečnou osobní zkušenost. Nízké dno je nutností.
Odděleček na vysokém dnu nějaké česno vůbec nezajímá. Zúžené česno oddělku otvírám až v okamžiku, kdy plně obsazují celý nástavek (na vysokém dnu). A nesměle bych mohl dodat, že by vydržely přes zimu jen s očkem.
O lenosti? To ze to neumis nebo ti to nefunguje neni muj problem.Hazard??? V čem jako prosim tě?? Ze v dobe kdy se zaklada oddelek je vzdy nejaka snuska pri dodrzeni par veci zadna loupez nehrozi a v dobe kdy hrozi uz neni mozne aby oddelek byl vybran??leda by v nem byl zdravotni problem.Kdo ma cit pro vcely a svoji vcelnici v poradku nemusi z toho mit obavu.Jiste vcrly muzou dorazet,snazit se ale k vyloupeni nedojde Jak tak ctu vic se zacinam bat tech okolo co tvrdi ze to nejde a je to hazard protoze tim paadem to bud neumi ale spis maji naa svem stanovisti zdravotni problem kterej neumi vyresit(muze to byt i jen genetika vcel ne hned nemoc).Kdyz vim ze to po nekolik let funguje a nemusim tomu venovat pozornost tak to neni o hazardu nebo lenosti.Jo moje pred lety ziskana zkussenost byla stejna mel jsem matky z Dánska a nejen u mne byl problem s obranou cesna,nosemou,vykradanim ale zacal jsem to resit jinak nez ze bych vsemozne zabranoval loupezi jde o to najit dobre vcely pak se i do slabeho oddelk ubrání.
Referenční URL's