Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Díky moc za radu jak s oddělkem, potom co ho přivezu. Potom co ho přendám do nástavku mám nechat otevřené jen očko nebo zúžené česno a nebo je tu vyrianta 3 jako minule, která je ještě lepší.
Krmit aspoň ze začátku budu těstem, ale pak určitě přejdu na lahve s cukrem a mám obavu z loupěže.
Poraďte prosím. Jak je to s oddělkem a zasíťovaným dnem? Nechat po přendání do úlu síto odkryté? Mám otevřené jen očko.
Já nevidím jediný důvod, proč by měl být zasíťované dno neustále otevřeno. A to nejen u oddělků.
Původní význam zasíťovaného dna byl pro přístup vzduchu během převozu při kočování. Pak toho bylo využito při odečtu spadu.
Do té doby ovšem včelstva "výhody" zasíťovaných den nevyužívala.
Já osobně mám podložku pod sítem celoročně. Včely si dovedou s vnitřním klimatem poradit samy a lépe a zvláště, když jim neděláme zbytečný průvan.
prosím mám čerstvé oddělky....co je první léčba? kdy? díky
(15.06.2012 11:44)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Poraďte prosím. Jak je to s oddělkem a zasíťovaným dnem? Nechat po přendání do úlu síto odkryté? Mám otevřené jen očko.

(15.06.2012 11:50)PetrM napsal(a): [ -> ]Já nevidím jediný důvod, proč by měl být zasíťované dno neustále otevřeno. A to nejen u oddělků.
Původní význam zasíťovaného dna byl pro přístup vzduchu během převozu při kočování. Pak toho bylo využito při odečtu spadu.
Do té doby ovšem včelstva "výhody" zasíťovaných den nevyužívala.
Já osobně mám podložku pod sítem celoročně. Včely si dovedou s vnitřním klimatem poradit samy a lépe a zvláště, když jim neděláme zbytečný průvan.

Já mám naopak otevřené síto pod oddělky i včelstvy celoročně a taky žádný problém, můj soused zase síta nemá vůbec a taky v pohodě Shy Myslím si, že to je úplně jedno Wink
Důležitější je mít zavřený česno a to očko otevřený jen na jednu včelu.
(15.06.2012 18:17)karelretik napsal(a): [ -> ]prosím mám čerstvé oddělky....co je první léčba? kdy? díky

Jde o to odkud oddělky pocházejí. Máš dvě možnosti. letos z nich med stejně točit nebudeš, takže můžeš preventivně nasadit dlouhodobý odpařovač KM 65% (tady stačí 12-13 dnů) nebo vlož podložky, sleduj spad a začni léčit až při denním spadu 3 a více. Záleží na tom co si oddělky nesou s sebou v už zavíčkovaném plodu, taky záleží na tom do jak zavčelené krajiny s jak čistými včelstvy v okolí přijdou s jakým pozdějším ohrožením se mohou potkat. Faktorů je více, chce to sledovat.
Já jsem si např. s přivezenými oddělky zasvinil včelnici, takže dnes bych volil okamžitou prevenci. V tomto případě se dá jen získat.
dlouhodobý odpařovač KM ...to je Formidol? ten ale co jsem koukal na návod a ten má 85 % ....
Pro oddělky si jedu dnes, ale z toho, co se tu psalo, bych řekl, že Formidol a jiné aplikace 85% KM do oddělku nepatří. Byl tu jistý návrh u Formidolu přelepit některé dírky, aby odpar nebyl tak intenzivní.
Osobně vyzkouším tento návod na odpařovač ze stránek PSNV s 65% KM
http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=57

Pokud ale zkušení poradí jiný osvědčený způsob, budu jedině rád.
po pročtení asi tak milionu různých názorů a odpovědí zkusím jít cestou Nassenheider...na vcest koupím 4 odpařovače. přišroubuju na volný rámek a vložím ihned vedle plodových rámků v úle. Pak až dám mezistěny. Použiji do každého odpařovače 120ml 65% KM (doporučeno 15-20 ml/den 5-7 dní) . Malý knot.
Také se chci zeptat. Mám sítě polynet, ale nejsem schpen je narovnat ze zavinutého tvaru. Mám je stočený do opačného směru, i jsem je měl napnutý na slunci a stejně se vždy stočí a jsou shrnutý a zkroucený. Neexistuje jiná možnost použití nějaké sítě na kontrolu spadu? (ano petře, honzo - existuje tu to téma, ale má jen 7489574 příspěvků a já mám čas na čtení pouhé dva dny...Smile)) tak mi to prosím nepřesunujte) díky
Nassenheider...je to správná cesta u oddělků?
Já to mám udělaný takto. Třeba ti to pomůže
NepomůžeAngry nejsem chopen tam nahrát foto
(16.06.2012 11:16)karelretik napsal(a): [ -> ]po pročtení asi tak milionu různých názorů a odpovědí zkusím jít cestou Nassenheider...na vcest koupím 4 odpařovače. přišroubuju na volný rámek a vložím ihned vedle plodových rámků v úle. Pak až dám mezistěny. Použiji do každého odpařovače 120ml 65% KM (doporučeno 15-20 ml/den 5-7 dní) . Malý knot.

zkus spíš kyselinu mléčnou, sice jsem s ní zatím nedělal, takže nemám zkušenosti, ale osobně jsem o tom mluvil s p.Matelou a ten je navýsost spokojen.
Pokud dáš Nassenheider do oddělku prudce zpomalíš vývoj včelstva. Měl jsemjedno od loňska na 39x24 a potřeboval jsem ho přeléčit kvůli spadu. Podotýkám že bylo na 11 rámkách ale přesto trvalo skoro 3 týdny po skončení léčby KM než se aspoň trochu včelstvo dalo dohromady. Jinak u tohoto odpařovače ne vedle plodu, ale za rámek se zásobami vedle plodu, popřípadě nad plod. Pod plodem by pak mělo být místo jeden nástavek, kam se matka může schovat
(13.06.2012 9:54)karelretik napsal(a): [ -> ]možná blbý dotaz, ale jak se dává podložka pod prosakovací krmítko.
http://www.levnepotreby.cz/vcelarske-pot...ci-krmitko
Mám z překližky víko s 2 dírama nad rámky. Láhev s cukrovou vodou postavím na tu díru. Když dám tu podložku na překližku (při pohledu shora do nástavku) a na to postavím láhev, tak to kape. Když dám podložku sítkem dolu do díry (tím co je roztavené nahoru) , tak to nekape, ale vznikne mezí sítkem a víčkem mezera. Dosáhnou na to včely? Nebo to nevadí, že to kape? Nebo to stíhají včelky likvidovat?

Karel, tú podložku pod presakovacie kŕmenie ne je zbytočný výrobok, vyrába sa na prianie mnohých včelárov, ktorý zakrmujú včelstvá 3,6 litr. pohárom-sklenica. Podložka je formovaná tak, aby včely dosiahli jazýčkom cukrovú vodu a chránil včelára pri nasadzovaní a odoberaní flašky , bez typického pichania keď tam sieť nie je. Dôležité je aby podložka s pletivom bola v tesne blízkosti viečka, aby netiekol roztok treba podložku trochu prispôsobiť fľaške. Je pravda, že z fľaše zo začiatku vytečie niečo roztoku, kým sa vo fľaške nevyrovná tlak.

Moja skúsenosť s podávaním roztoku do odložencom, ktoré nie sú biologicky vyrovnané, lebo obyčajne takto včelár ponúka príležitosť zlodejkám, ktoré samozrejme príležitosť využijú. Lepšie a správnejšie je robiť odloženec so včelstva, ktoré okrem liahnuceho sa plodu na ňom a hlavne s vencami zaviečkovaných zásob, ktoré im vydržia aspoň mesiac (ak nie je znáška)

Odložence sa ťažko rozbiehajú do života, ak už pred tým nebola vhodná znáška a zároveň nie je pri jeho tvorbe primeraná znáška, ak je to teraz. Včelárenie v znáškových rokoch je vždy ideálne, včelári nemajú žiadne starosti s kŕmením včelstiev, čo je vždy náročné na čas a peniaze! Anton



(16.06.2012 13:11)Podolíčko napsal(a): [ -> ]Pokud dáš Nassenheider do oddělku prudce zpomalíš vývoj včelstva. Měl jsemjedno od loňska na 39x24 a potřeboval jsem ho přeléčit kvůli spadu. Podotýkám že bylo na 11 rámkách ale přesto trvalo skoro 3 týdny po skončení léčby KM než se aspoň trochu včelstvo dalo dohromady. Jinak u tohoto odpařovače ne vedle plodu, ale za rámek se zásobami vedle plodu, popřípadě nad plod. Pod plodem by pak mělo být místo jeden nástavek, kam se matka může schovat

NO, táto rada nekorešponduje s tým, čo viem o KM, pretože je ťažšia ako zzduch, klesá dole, takže matku ani tam neuchrániš, matka sa musí s naším počínaním zmieriť. Myslím si, že ani umiestnenie odparovača v plodisku 39x24 cm vedľa plástov nie je správne z hľadiska účinosti KM, odparovač by mal byť vždy nad plodom.Anton
a je tedy vůbec nutné preventivně léčit?
Když není Varroa, nemusí být ani léčení. Ty se taky preventivně láduješ léky?
Nejdůležitější tedy je, zjistit jak na tom jsou. Podložka, vidlička, cukr. Šancí, jak zjistit stav, je dost.
ok....jsem už zblblej těma různejma diskuzema ...díky
V sobotu jsem přivezl oddělky, podle výše uvedených rad usadil krabici na místo, vyřízl do krabice očko a nechal je do úterý na pokoji.
V úterý přendání bez problémů, hned zakrmeny cca 0,75 kg/ks inertu od Sedláčka. Česno jsem zavřel, očko na 1 včelu.
Dneska jsem kontroloval stav, krmení berou, ale ty s modrým očkem byly hodně na stěně úlu, dokonce udělali hrozen zespoda na víku. Předpokládám, že jim asi bylo teplo, i když se snažím úly stínit jak jen to viz. fotky. Pro vodu létali do jezírka jak zběsilé, ale to asi taky kvůli tomu krmení.
Mám přiotevřít očko nebo česno a nebo toto vysednutí z úlu nevadí a je to lepší než riskovat loupež?
U těch s bílým očkem jsme při kontrole podložky na VMS zjistil, že mezi sítem a podložkou je spousta včel, buď není dobře udělaná síť nebo se dostaly pod podložku z venku, proto asi tolik nevisí venku.
U modrých na podložce 0 ks VD, ale byly kam kromě měli i kapky sladiny, to je normál?

[attachment=1185][attachment=1186]
Ty jsi dovezl v sobotu oddělky a máš je dneska na dvou nástavcích?
Kolik obsedají rámků?
Přijde mi spíše, že budou silnější a škvíra na 1 včelu jim nestačí - to je však podle fotky těžko říct.
Luma
Oddělky byly 6 rámkové, poměrně silné, ale jsou na 1 nástavku. Ten druhý je prázdný a je tam kvůli krmení, abych víkem moc nemačkal folii s těstem a celé se nevyklalo.
Problematika s vyvěšením může být spojena s teplotou, pokud nemají kudy větrat (podložka pode dnem, zavřené česno, očko na jednu včelu).
Kolik by měl oddělek přibližně odebrat za týden cukerného roztoku? Mám obavy aby zůstalo místo pro kladení matce.
Referenční URL's