Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ahojte...dnes som si u vcielok vsimol zaujimavu vec...moze to byt zalietavanie mladusiek v odlozenci?
Nedělní kontrola oddělků. Důležité je pořádně zesílit...včely Nová Ves 7/14:


včely Nová Ves 7/14:

Krmím oddělky rámkovým krmítkem a jeden mi přestal odebírat. Poradíte, čím by to mohlo být? Matku má. Nezdá se mi, že by roztok kvasil.
3 možnosti:
1. Mají plno.....
2.Venku je něco lepšího.....
3. Nízkå koncentrace roztoku......
Zkus dva či tři dny počkat, třeba je to jen dočasný stav, nebo zkus zesílit koncentraci jak píše Milan. Pokud si nosí něco z venku a mají dost místa, tak zase začnou odebírat.
Odběr necelých 2L jim trvá skoro týden, koncentrace byla 1:1 a na vystavění mají ještě 2 mezistěny. Přijde mi, jako by v krmítku bylo málo včel, jinak oddělek je tak středně silný.
2l sirupu 1:1 mi odlozenec stiahne tak za 3 dni...
Já nevím co po tom oddělku chceš....to není včelstvo aby vzalo 5 litrů za noc....tuhle jsem sem dával oddělek, který jsem dělal 7.6. Ten den jsem jim dal dvourámkové krmítko plné invertu (těsta) a spotřebovaly ho až včera....a to už jsou na druhém nástavku a deset dní vytáhly sedm mezistěn z 10 co jsem jim tam dal.....A to mám ty mezistěny jen částečné...tak poloviční .....
Středně silný oddělek na jednom nástavku...co to je?? Kolik obsedá plástu, kolik uliček je plných...podle toho hodnotíme sílu Smile
Chtěl bych po něm, aby vyzimoval Smile. Jen mě překvapilo, že 4 oddělky nemají problém za 3 dny mlasknout 2kg 1:1 a dva skoro neodebírají. Zajímalo mě, jestli může být chyba na mé straně, nebo si jen někde našly něco zajímavějšího. A hlavně, co s tím, jestli je to nechat v klidu dobrat, nebo jim roztok odebrat a dát ho silnějším, aby nezkvasil Zkvašený roztok neodeberou vůbec, nebo ho vytahají ven?
Zkvašený bych vytáhl já Wink aby v klidu vyzimoval je třeba aby byl na dvou nástavcích ...jak to vypada zhora s uličkami a kolik zavíčkovaného plodu má??
Je na 2 NN, 6 uliček obsazených (mám tam jen 7 rámků + 2r krmítko, z toho 2 mezistěny u kraje nevystavěné), zaplodováno v horním nástavku cca 4x dlaň, do spodního jsem se včera nedíval, vajíčka jsem viděl, nosí bílý pyl. V krmítku včera bylo cca 3cm roztoku včetně keramzitu.

Oddělky dělané 12.6.z 5 plodových plástů, jeden cukrový z loňska a jedna souš s vodou, přidána oplozená matka.

Asi opravdu nosí něco z venku, protože v krmítku nebyly skoro žá dné včely, přitom v úle je jich dost. Je to oproti ostatním slabší oddělek, při tvorbě mi uletělo dost létavek, tak se podivuju, že by zrovna tenhle něco našel. Ostatní oddělky nosí spíš pyl ze slunečnice.
7.6. jsem dělal oddělek ze DVOU !!! plodových plástů, jak vypadal 3.7. je v příspěvku 1086 a od té doby vytáhly či dostavěly 7 částečných mezistěn.....na tři půjdou tak na konci července....
Já jsem ho dělal jako protirojové opatření, takže sem raději odebral víc...
Tak to musí být v pohodě a veliké, mezistěny bych dal mezi plod a vystaví je hned
To jsou Big Grin ale cukr co jim s láskou rozmíchávám nechtějí Wink
tak tři dny vynech krmení Big Grin s láskou Smile a uvidíš
(14.07.2014 12:41)Malej Franta napsal(a): [ -> ]Je na 2 NN, 6 uliček obsazených (mám tam jen 7 rámků + 2r krmítko, z toho 2 mezistěny u kraje nevystavěné), zaplodováno v horním nástavku cca 4x dlaň, do spodního jsem se včera nedíval, vajíčka jsem viděl, nosí bílý pyl.
Asi opravdu nosí něco z venku, protože v krmítku nebyly skoro žá dné včely, přitom v úle je jich dost. Je to oproti ostatním slabší oddělek, při tvorbě mi uletělo dost létavek, tak se podivuju, že by zrovna tenhle něco našel. Ostatní oddělky nosí spíš pyl ze slunečnice.

Myslím si,že problém môže byť skrytý práve v spôsobe kŕmenia,pretože ako píšeš, silnejšie početnejšie odložence nemajú problém roztok s kŕmitka odobrať,no slabším to už nejak nejde.Ak si predstavím odloženec o sile ktorú opisuješ a navyše kŕmitko, ktoré je až za neobsadenými dvoma medzistenami,tak sa ani nečudujem ,že slabší odloženec roztok odoberá pomali alebo ho neodoberá vôbec.
Ak sú v hornom nadstavku len 4 zaplodované plásty,zrejme v spodnom ešte plod nebude, ale vo vrchnom budú zrejme zásobné plásty či prázdne súše.Osobne by som zakrmoval slabší odloženec priamo nad plodom pohár-viečko,tam včely nemajú problém roztok vybrať a v prípade rámikového kŕmitka pri uvedených problémoch by som kŕmitko nedal za dve medzisteny ale do vystavanej obsadenej časti za niektorý zásobný plást.Podľa mňa by to situáciu podstatne zlepšilo.
To je silnej odloženec. Bylo to tím, že byla snůška. včera zkočila a okamžitě cukr vybrali dosucha, díval jsem se přes folii. Dám ji 2 dny pauzu a jedeme dál Smile

Krmítko je na druhé straně než MZ, spodní nástavek byl plný plodu, když jsem přidával další NN. Dám sem fotku, aby bylo vidět jak vypadá.
to je klasika ...takhle ty mezistěny postaví za dlouho, ony si totiž jakoby ohraničí nové menší plodiště v horním nástavku pomocí plástu se zásobami na jedné straně a krmítkem na straně druhé. (ten plást si klidně postaví sami z mezistěny) Na prvním obrázku je to ten první vlevo od rámku bez spony. A staví si pěkně v tom ohraničeném plodišti a matka tam i klade ...viz obrázek druhý...to je rámek druhý od krmítka....strana přivrácená ke krmítku. Tři mezistěny(částečné tedy....) vlevo jsou netknuty) Protože jsem potřeboval vyměnit krmítko, tak jsem jim to nazebroval asi malinko dřív, než bych to dělal normálně ( tohle je po 10 dnech od rozšíření o jeden nástavek ) Výsledek..obrázek č 3 plást se zásobami je úplně u stěny pak MZ rámek s plodem , MZ... rámek s plodem MZ a ty dvě u krmítka jsem nechal jak byly

[Obrázky: IMG_5506.jpg] [Obrázky: IMG_5509.jpg] [Obrázky: IMG_5513.jpg]
Mám to ve stejném stavu, jako jirka.marx na prvním obrázku. Takže doporučujete to takhle proházet? Je pravda, že se jim do stavění na druhé straně od krmítka nechce, ale neveděl jsem jestli si můžu dovolit jim ty plodový plásty rozdělit rámkama s MZ.
Referenční URL's