Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Včera som kontroloval zmetence čo som robil 2 týždne pred slnečnicou. Majú 5 plástov plodu ostatok peľové plásty zo zásobamy čo ich podnecujem cukrom.

[Obrázky: 110820153217.jpg] [Obrázky: 110820153212.jpg]
No tak páni , dnes som dával gabon a trochu včielkam upratoval plodisko a hádajte čo som našiel ???
Rojové matečníkySmile
Ako to je možné? Oddelky boli robené v strede júna , boli to 3 plásty zaviečkovaného plodu + kúpená rozkladená matka. Mám také 3 oddelky. boli dosť silné na 2 nádstavkoch optimal a na začiatku augusta som ich rozšíril nádstavkom medzistien, nakoľko nemám dielo. Tieto konkrétne som rozšíril až 5.8 (asi neskoro). Do vtedy som krmil 1 kg cukru za dva dni potom aby tie medzisteny vystavali som začal dávať 1 kg každý deň.
Jeden matečník je aj v nádstavku medzistien, keď som rozširoval prevesil som plást s plodom, aby začali lepšie stavať a vtedy tam nebol. Myslel som , že som spravil chybu a odtrhol som plodový plást od plodového telesa a že mi teda narazili matečník, ale dolu v nižšom nádstavku som našiel plást so 6 matečníkmi a všetko to je zaviečkované.
A ja som myslel že tie včielky vedia, že slnovrat bol 2 mesiace dozaduSmile
Čo s tým? Myslíte, že stačí vylámať?
Zhodou okolností by som potreboval 1 matku, mám jeden úľ s 3 ročnou matkou a chcel by som ju meniť. čo sa stane a starú matku rozpučím a prevesím tam plást so zaviečkovaným matečníkom? Bude z toho ešte čosi? To včelstvo s tou matkou je dosť slabé, 1,5 nástavku optimal a málo plodu. (ja somár spravil som preletáč so starou matkou v júni, keď som krmil , nechcelo to stavať a obmedzovalo matku v kladení).
Ing.Čermák kdysi publikoval zprávu o nějakém ve světě provedeném pokusu, kdy se sledovalo rojení. Bylo tam to jarní maximum,a pak ještě jeden vrchol /realativně malý/ v srpnu, pro který neměl nikdo vysvětlení, ale prý existuje. Tedy v té statistice rojení.
Andreji, rozumím tomu dobře, že jste odděllek na 2 NN Optimalu rozšíříl dalším celým nástavkem z mezistěn?
Jiří
(12.08.2015 21:51)KaJi napsal(a): [ -> ]Ing.Čermák kdysi publikoval zprávu o nějakém ve světě provedeném pokusu, kdy se sledovalo rojení. Bylo tam to jarní maximum,a pak ještě jeden vrchol /realativně malý/ v srpnu, pro který neměl nikdo vysvětlení, ale prý existuje. Tedy v té statistice rojení.

Viz. http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Rojeni...7#pid53217
Pokud tam je stará matka, udělej slabý oddělek pro přežití matky na měsíc. Pak, ony ví co dělat, nech je být. U tebe plodují ještě celý podzim. Hlavně teď nekrmit, aby měla nová matka kam klást. Kdyby se nová matka nepovedla, stačí to zase spojit.
(12.08.2015 22:06)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Andreji, rozumím tomu dobře, že jste odděllek na 2 NN Optimalu rozšíříl dalším celým nástavkem z mezistěn?
Jiří

Ano , 5 .8 som pridal 1 nádstavok medzistien, z nich je už cca 6 vystavaných, toto včelsvo veľmi dobre odoberalo sirup a stavali ako besné. Ale asi som ich rozšíril neskoro a chytili rojovú náladu. Najprv som si myslel, že som asi niekde zamačkol matku, ale matečníky nie sú núdzové, sú to typické matečníky na dolnej latke.
Inak som rozhodnutý 15.8 všetky zostávajúce medzisteny nahradiť vystavaným panenským dielom, nakoľko som sa dostal s nejakým plástom pri rušení medníkov.
Andreji! Bez toho, že nevíš, jestli tam je matka je či není, se raději do ničeho nepouštěj a nech je být.
Presne tak, zatiaľ som ich nechal. Pozeral som to dnes cca o 20:30 , už bolo šero a nič som nevidel. Matku som nenašiel, musím to pozrieť zajtra za svetla a ak tam matku nájdem, tak to všetko povylamujem. A kurát ešte koketujem s myšlienkou použiť tie matečníky na výmenu jednej starej matky.
Hledej vajíčka a mladý otevřený plod, to že jsou matečníky na okraji plástu nemusí znamenat, žes matku nezamáčknul, a nejsou to nouzáky. Ten nástavek mezistěn bych asi zkusil rozpustit - dát k okrajům / proložit i do těch obsazených 2 nástavků.
před cca 10 dny jsem taky našel v oddělku 4 roj.matečníky.Říkám si,že asi chtějí vyměnit matku.Dnes kontrola a všechny vykousané z boku,označená mladá matka nalezena.Prostě včelí vrtochy.V tomto čase se těžko vyrojí.
No ja to mám tak, že matku som nenašiel, vajíčka tiež nie, otvorený plod len pár ks, všetko staršie larvičky. Matečníkov aspoň 15 niektoré na spodných latkách niektoré v strede plástu, pár nezaviečkovaných, ale celkovo väčšina zaviečkvané. A celkovo asi po 6-7 plástoch rozložené. Matka tam teda nie je. Sad Nerád bych o ten oddielok prišiel, bol celkom silný.
Jako uplny zacatecnik mam letos ctyri oddelky. Momentalne maji plne vystavene tri nastavky (zasobni plasty vystaveny, ale povetsinou jeste nezavickovany) na husto osedaji vsechny ulicky, vecer vysi hrozen vcel v podmetu. Letak zatim vubec nepouzivam, celou dobu si vystacili s ockem v dolnim nastavku a ted v dobe slidivosti uz to menit nehodlam, tj. letak az pristi rok. Staral jsem se o ne dle zde na forum uvedenych rad iRP, tj. krmit a tocit ramky. Momentalne krmim stale roztokem 1:1 (at jim v ty vedra pomuzu se ziskavanim vody) v mnozstvi 2x 4 litry tydne, tj. 5kg cukru na tyden a vcelstvo. K dnesnimu datu zkrmeno cca 20 kg cukru na vcelstvo, tj. pri stavajicim davkovani bude dosazeno v prvnim tydnu zari cilovych 35 kg. Pak kontrola zasob a uvidi se. Nadsazovat jim takhle pozde dalsi nastavek uz mi neprijde jako dobry napad (komplet jej nevystavi) a proto bych rad vedel, ktera z nasledujicich variant co dal, vam prijde nejrozumejsi.

a) dle stavajiciho modelu dokrmit a uz je nechat byt, at se nastupujici zimni generace moc nedre
b) zkusit jeste vyuzit toho, ze je jich hodne (a zatim stavi), sebrat jim nejaky zavickovany plast se zasobami a nahradit jej mezistenou. Vystavit jednu ci dve mezisteny by jeste mohli zvladnout a plast se zasobami se na jare ci pro oddelky muze hodit (zejmena jako kdyz zacatecnik nic nemam)
c) stejne duvody jako u varianty b, jen jim nic nebrat a par mezisten povesit dolu do podmetu (Neradovo vysoke dno). Kdyz se holky budou nudit, tak je treba vystavi, kdyz ne, tak se zase odeberou.

Tak a ted do me Smile Jak to vidi zkuseni harcovnici?
(12.08.2015 21:33)Andrej napsal(a): [ -> ]No tak páni , dnes som dával gabon a trochu včielkam upratoval plodisko a hádajte čo som našiel ???
Rojové matečníkySmile

Tak to jsme na tom podobně, já při vkládání Gabonu našel v jednom včelstvu taky matečníky, akorát si nejsem jist jestli rojový nebo TV, ale měli při tom haldu otevřeného i zavřeného plodu.
Matku v oddelku si mal akú, cudziu (pridávaná), alebo to bol plodový oddelok a tú matku si vychovali z vlastného plodu?

Nadsazovat jim takhle pozde dalsi nastavek uz mi neprijde jako dobry napad (komplet jej nevystavi) a proto bych rad vedel, ktera z nasledujicich variant co dal, vam prijde nejrozumejsi.

Po mojich doterajších skúsenostiach bych dal za a.), ak by náhodou bolo treba na jar prikŕmiť, dá sa kúpiť docela lacno cesto.
Ale ak sa ti chce s tým ešte hrať, nemáš toho veľa a chce sa ti opatrovať plásty do jari tak aj za b.).
Tady je vidět , jak Ti chybí základní informace o např zásobách a hlavně o rozloze plodu. Oddělky jedou v jiném režimu, než produkční včelstva a klidně tam můžeš mít i 8 -10 rámku s plodem. Pak bych rozšiřovat nahoru, převěsil jeden plást s plodem a čekal bych jestli budou ve čtvrtém stavět. A ukládat do něj zásoby. Jestli si ale ukládají zásoby do třetího a není v něm prakticky žádný plod, nechal bych je tak jak jsou. Ale zásoby bych zkontroloval. Měly by mít jeden nástavek plný zásob. Jo a i kdyby v tom 4 NN postavily pět prostředních a zanesly to zásobami, nechal bych to tak, ony to na jaře dostaví v pohodě. A pod tím budou mít nástavek plný.

To že jsi je nakrmil již 20 kg cukru neznamená totiž, že mají 20 kg zásob. Spoustu toho mohly spotřebovat na výživu plodu .
Uz do toho tretiho se jim s plodovanim moc nechtelo, libi se jim spise jako zasobni. Kdzy jsem rozsiroval o treti nastavek, tak prevesene plodove plasty v nem nechali vylihnout, ale uz do nich znovu nekladli (3 vcelstva ze 4, to nejsilnejsi jo). Momentalne v nem nejaky plod sice maji, ale jen na dvou ramcich a to vzdy jen castecne, tj. ne cely ramek plodu. V druhem nastavku maji povetsinou dva ramky (plne) plodu. Co se tyce prizemi, tak tam mas pravdu, o tom informace nemam, do toho jsem jim nelezl. Rikal jsem si, ze tam bude stacit kouknout az v zari pri kontrole zasob a do te doby je neni potreba zbytecne rusit. Ale pokud myslis, ze bych tam mel nakouknout uz ted, tak muzu.

S tim, ze z tech 20 kg cukru spotrebuji cast na plodovani a stavbu samozrejme pocitam. Proto uvadim jako cilovy stav zkrmeni 35 kg - vychazim z poctu iRP, tj. cituji: "Cca 20 kg uložit na zimu, 10 kg stavba mezistěn a 5 kg na výchovu zimní geneace." Je mi jasne, ze je to jen papirovy odhad, ktery je potreba ve finale doladit podle toho jak to v ulu vypada, ale pro me jako zacatecnika je to cislo od ktereho se muzu odrazit.
Do prizemi neni treba lezt idealni stav uz je mene plodu staci zkontrolovat zasoby a v tomto pripade i pohledem pres folii vse zavickovano a dva castecne zaplodovany oblouckem odspodu. V druhem budou zasoby vzdy tak dva po stanach . S tim by tu zimu mely zvladnout
Ja som sa stretol so zaujímavým javom, asi bola silná peľová znáška a ako som kŕmil oddelky tak sa stalo, že zvrchu to majú samá sladinu a zospodu to zanášajú peľom a mezdi tým je stlačené hniezdo, často ja roztrhané plástami sladiny. Vôbec to nie je podľa toho ako by malo byť prirodzene usporiadané. Asi pár plástov peľom zamiešam hore do sladiny, nech to tam majú na jar k dispozícii. Hniezda so už sceľoval, keď som to tak nenašiel.
Andrej, mne robia nieco podobne, ale hore je veniec normalne zasoby, na stranu ulozili pel a na opacnu je koliesko plodu. Inak, ked pises o prebytku pelu, vyberam kazdy rok ramiky s pelom z kmenovych vcelstiev. Necham im po 2 ako bocne, kde maju dostatok pelu a prebytok vezmem, dam do oddelkov hned pri ich tvorbe. Takto zasa ked ma oddielok donesene nad 2 plasty pelu (robim ich v maji a juli a teraz su v 2 VN) tak im ho opat vezmem, ulozim do skrine, a mam k dispozicii na jar ak by som niekde potreboval, ale este sa mi nestalo ze by som ho pouzil. Kazde vcelstvo ma na jar pripravene 2 plasty z minuleho roka. Tak mam v skrini teraz 8 plastov s pelom. Rozmyslam co s tym. Zopar asi vypichnem pel a ostatok necham ako rezervu na rok.

M.
Referenční URL's