Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Včera jsem dovezl oddělky. Nakonec jich bylo pět. Po přivezení domů v papírových krabicích jsem je přemístil do úlu. Oddělky mají pět až šest rámků, tudíž jsem je dal do prostředka úlu. Zleva jsou dvě mezistěny (u pětirámkového tři), poté zásobní plást, pak tři až čtyři plodové, dále zásobní, pak dvě mezistěny a na kraji rámkové krmítko (tu misku na pelargonie jsem kvůli riziku loupeže nakonec zavrhl). Krmítko je pytlík s latičkou (jako plovák) připevněné na horní loučce z rámku (je to koupené). Vejde se do toho litr a půl roztoku, který jsem jim dal v poměru 3 : 2. Všech pět oddělků jsem měl přendaných do úlů a zakrmených za necelou hodinu. Znovu do nich půjdu ve středu - na kontrolu kladení, vložení mezistěny mezi plodové plásty a další krmení. I když přemýšlím nad krmením, jestli to krmení bude stačit jednou za čtyři dny. Na vsi, několik desítek metrů daleko je alej naplno rozkvetlých lip a na zahrádce mám v trávníku koberec rozkvetlého bílého jetele. Tak to krmení jednou za čtyři dni (á litr a půl roztoku) snad bude stačit, ale zároveň uvítám radu zkušenějších, jestli to tak mohu udělat.
Zároveň jsem prohlížel i roj. Před čtyřmi dny jsem mu mezi plodové plásty vložil mezistěnu (po necelém měsíci měli vystavěných šest mezistěn) a třikrát po sobě jsem jim dal 3/4 litru roztoku 3 : 2. Včera tu vloženou mezistěnu měli komplet hotovou a další rozdělanou z minula taky. Tudíž jich teď mají hotových osm a další dvě rozdělané. Poslední netknutou mezistěnu jsem dal na čtvrtou pozici mezi plodové plásty a též jsem dodal litr a půl roztoku do podmetového krmítka (rámkové vložím až po přidání druhého nástavku). Pokračování ve středu. Podle barevné tečky na matce jsem zjistil, že je tři roky stará. Číslo na ní žádné nebylo. Klade souvisle, na několika místech jsem viděl dvě vajíčka v buňce (odhadem tak 5 až 10%).
S pozdravem Martin P.
Souhlas s Rudou, přidal bych ještě nedávno vydanou knížku F. Pohla Úspěšné včelaření.
Tu je odkaz na archiv MV: http://www.modernivcelar.eu/clanky/ , je třeba zadat rok: 2008 a téma: oddělek.
K ošetření oddělků proti VD holt musíme skákat do jiných témat, i když by se tohle dílčí téme sem velmi hodilo, ale nabídnu jeden pro oddělky velmi praktický postup:
http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=68
Pro pár plástů oddělku je to proveditelné a zrovna ta chvíle, kdy není ještě zavíčkován nový plod nové matky a už je vylíhnut plod z plástů přidaných do oddělku, je pro ošetření příhodná, zasáhne roztoče, kteří jsou v té chvíli přítomni na včelách a účinnost je velmi vysoká. Akorát se to musí dobře namíchat a přimeřeně Wink rozprášit, neumáčet včely A matku klidně v té chvíli separovat ...
Jiří
(07.07.2013 12:19)vasilisa napsal(a): [ -> ]
(06.07.2013 11:58)Pavel Sklenář napsal(a): [ -> ]Zrovna dneska dostal jeden takovej ( odloženec pozn. ) šanci. Dal jsem mu dva rámky obsypané včelkami. Tak uvidíme.
To je kouzlo jednoduchého nástavkového včelaření.

Bol by som rad keby ste sa po týždni presvedčili, že matka je v úli. Pridávanie včiel do zmetenca väčšinou končí smrťou matky.

Takže pro "nevěřícího Tomáše", matka tam je, zvesela klade a pobíhá po všem. Ona je to mladá čiperka a i se zase hrnula z úlu. Už podruhéRolleyes
Oddělek ožil a produktivita jede o 300%.
Je dobrá doba. O měsíc dříve by si to člověk netroufl.
Dobrý den přátelé, s hrdostí hlásím, že jsem z kategorie reptající čekatel, postoupil do stavu zelenáč. Sleepy
V neděli jsem dovezl tři oddělky. Včelky byly mírné jak beránci a na plástech sedí jak potomci Harpagona. Z tohoto hlediska je vše ještě mnohem příjemnější, než jsem čekal.
Přiznám se, že asi největší zážitek (zatím) je pro mě jejích rozdílnost. Každý z těch tří oddělků je čitelně jiný ve vnějších projevech. Teprve teď vidím a snad lehce pochopuji vaše rozhovory o matkách a popisy osobního vztahu k nim. Jeden oddělek je nejsilnější, hlasitě bručel a zpíval celou cestu, ten druhý je ráno první venku, když ostatní ještě ani nevystrčili tykadlo, no a ten třetí je asi nejslabší, ve všem relativně poslední benjamin.
Na můj nezkušený pohled mi ale přišly včely poměrně bez zásob, tak jsem nasadil sklenice ala pan Pešek a znovu si tady u vás doplňuji informace (velké díky panu M. Havelkovi za jeho serial) jak začínat.
Gratuluji a vítám do klubu. S cukrem opatrně, nemáš souše na rozšiřování a pokud to přeženeš, včely ochotně sirup odeberou, zanesou každou volnou buňku a omezí matce prostor k plodování. V začátcích jsem také měl jeden oddělek, který zaostával za ostatními, matce se moc klást nechtělo. Dokonce jsem uvažoval o spojení dvou oddělků. Pomohla stimulace plodem, nakonec se z něho vyklubalo nejsilnější včelstvo.
Vítám tě do klubu zelenáčů, já mám 3 oddělky (ale velké oddělky) měsíc, dal jsem na radu včelaře od které ho je mám a po usazení na místo je dokrmil kostkovým cukrem. Tochu jsem ho navlhčil a dal zezadu na dno do krabičky. Včely ho odebírají pomaleji než roztok, takže by ti neměli vše zanést sladinou.
Spotřebovávají ho nebo ho vynášejí z úlu ven?
Jako začínajícímu mi bylo také řečeno, ať jim hodím na dno krabičku s kostkovým cukrem a pokropím trochu vodou. Ale tento způsob krmení mi přijde lenost včelaře.Pač přeci udělat roztok dá větší práci,ale hlavně včelám v oddělku,kde mají uplně jiné starosti!! Proto už podávám jen roztok a vím,že mi včely nebudou vynášet cukr ven jako nepotřebný materiál a ulehčím jim práci.

Podle mě se zvýší i spotřeba vody na suchý cukr a to při špatném počasí přináší riziko. V oddělku je potřeba vážně každá včela.
Přátelé, prosím poopravte mýty a obavy!!!!
Jeden z těch nejhrubších - Oddělek přece nelze překrmit!!!!!! Toto vymyslel kdo a kdo pro toto své tvrzení bere oporu?

To, že jsi dal oddělkům prvotní "startovací" dávku cukru je jen a jen dobře. Hodně je to zkonsoliduje a "srovná do kroku", zvláště po určitém šoku, kterým vždy převoz bezesporu je.
Pokud jsi oddělky přemístil do úlu, udělej prostě jedno jediné možné řešení:
  1. Prostor pod oddělkem i nad ním je dobré mít zpočátku co nejmenší. Vynikajícím řešením je, když si opatříš jakoukoli tužší plnou desku - nejlépe z dřevotřískové desky pod každý z nich, přesně jako vnější půdorys nástavku. Tak trochu nevhodná jsou zpočátku totiž vysoká dna. Oddělek pak pudově brání podstatně menší prostor. Po obsazení 1. nástavku už to není tak důežité a desky můžeš uschovat pro strýčka příhodu. Budou se ještě někdy moc a moc hodit. Podotýkám, že sololit není moc dobré řešení, ale je lepší, než nic.
  2. Vstupním otvorem musí zůstat pouze HLÍDANÉ očko "na jednu včelu"!!!!! U teplé doslova nalisovat na očko i za cenu, že prvním rámkem je zaplodovaná souš. Je vždy mnohem lepší, než po čase zírat na vyloupené včelstvo. Na různé rady typu "krycí" rámek zapomeň - oddělek je mimino, nikoli produkční včelstvo!!!!!!
    U studené stavby přesně středem vůči očku.
  3. Oddělek "rozhrň" a vlož doprostřed jednu mezistěnu. Napsal - li jsem doprostřed, myslím doprostřed. Dej cukr a uzavři.
  4. Cca po 2 - 3 dnech oddělek otevři. Zásoby budou uloženy a mezistěna by měla být postavená. Pokud je zakladena je tzv. jejich. Rozhrnout a vedle ní další. Pokud je "jen" zanesena sladinou, je tzv. Tvoje - tedy dát na okraj chomáče a místo ní jinou. Znovu cukr.
    Tohle celé opakovat do doby dokud takto nepostaví ekvivalent cca 15 - 18 souší r.m. 39 x 24.
V otázce volby, čím krmit jsem jednoznačně pro roztok. Oddělek dostává to nejdůležitější, tedy vodu 24 hodin denně na rozdíl od různých kostkových cukrů, těst a jiných zběsilostí. Lhostejno, zda je noc, či prší. Nevím, kolik tisíců úplně zbytečných letů pro vodu takto ušetří, kdy kapacitu takto úplně zbytečně "zaměstnaných" včel může využít úplně jiným pro ně důležitějším směrem.

A teď - kdo chcete namítnout, že lze takto včelstvo překrmit? Nikdy to nelze, matka si vždy "pro sebe" vyčlení určitý prostor pro plod i za cenu, že neodeberou cukr. Ale jen zkus dát trochu prostoru.....
iRP
Spotřebovávají, ale opravdu pomalu, vyhradily na práci malou partu asi pěti včel. Po čtrnácti dnech jsem jim dal ještě litr roztoku 1:1 ten si odnesly rychle asi během 4 dnů. Teď už nedokrmuji, zásoby mají , je hezké počasí a snůška.
Když jsem letos dělal oddělky a snůška byla problematická, váhal jsem mezi krmením mačem a roztokem. Ale právě pro tu vodu jsem šel do roztoku jako Roman Červenka do Snickers Big Grin. Krmím jen mírně, něco si nanosí. Ale zkusil jsem k tomu dát do stropního krmítka ještě misku s kuchyňskou houbičkou pokropenou cukrovou vodou (stará a dobrá rada L. L. Langstrotha). A miska je každý večer prázdná a houbička suchá. Sosáky jedou, až se z nich kouří ... Vodu prostě potřebují a ušetří jim to práci. A stavějí a stavějí ... Hezký pohled ...
Jiří
Pane Pešku, reaguji na příspěvek v tématu už mám včely, kde mluvíte o krmení každý 2-3 den.

Druhý den po přivezení jsem 5r oddělku dal 1kg cukru 1:1, mezistěnu na okraj. Po 5 dnech kdy se měly začít líhnout včely jsem je otevřel, mezistěnu měly vystavěnou z jedné strany. Tak jim dal další 1,5kg, mezistěnu doprostřed. Po 4 jsem jim dal druhý nástavek, protože už se do úlu nemohli vejít a seděli na přední straně úlu, všechny mezistěny vystavěné. Zakrmil jsem zase 1,5kg cukru.

[Obrázky: obr_zek1.jpg]

Do prvního září zbývá 54 dnů. Pokud bych je krmil po 4 dnech 1,5kg, je to 14 krmení, takže bych zkrmil 20kg cukru, což pokud chci aby vystavěly min. 2 nástavky je málo.

Takže zvednout množství cukru, nebo je krmit častěji?

Abych zkrmil 35 kg které doporučujete, vychází mi to krmit po 3 dnech po 2kg ( 18x2 je 36Kg) nebo po 4 dnech 2,5Kg (14x2,5 je 35Kg)?

Jak píšu příspěvěk a počítám, tak jsem si asi odpověděl sám, vychází mi lépe krmit po 3 dnech po 2Kg.

Nebo uvažuju špatně a v některém okamžiku bych měl přejít z krmení 1:1 na 3:2?

Děkuji
Mas to správně. Jen ti schází měsíc. Tohle je počítané od května. Ty se dostaneš o něco méně.
Vice krmeni nebude mit cenu. Prostě to neodeberou. Ale, každé včelstvo je jiné. Klidně přidej další sklenici a uvidis.
Az budeš přidávat nastavek, tak vem ramek s plodem, dej ho do druhého nastavku (nad plod, který máš dole - vcely jedou jako do komina. Nad sebou) vedle něj zas mezi stěnu a po stranách souše. A vedle toho ty sklenice.
Jestli je už čas poznas tak, ze včely obsedaji vice než půlku uliček. Spíše 3/4. Jestli ne, dej vystavěnou souš ven, bude se ti pak hodit na rozšiřování a dej jen místo toho mezi stěnu.
P.S.
Máš tam předpokládám mladou matku. To je janek. Ta ti bude plodovat i v září.
...... nejen plodovat, ale i stavět.
Neřeš počty - krm a nechávej stavět. Ty počty máš možná dobře, ale vlastně úplně špatně.
Ony totiž oddělky staví většnou do druhé poloviny září a matka plodují leckdy i v polovině listopadu. Ony totiž vědí, že jejich včelstva nejsou zrovna nejsilnější, proto to tam perou jako šicí stroje.
A je i docela zjevný rozdíl, jestli uvažuješ 5 - ti rámkový oddělek, nebo včelstvo v plném fofru dejme tomu na 1,5 nástavku.... To jsou pak trochu jiné počty.

Měl jsem před několika dny diskusi formou SZ s jedním z naším kolegů zde z VF.
A ten mi napsal něco ve smyslu (loni byl naprostým začátečníkem!!!) Víš, dlouho jsem přemýšlel po pročtení mnoha protichůdných rad, kterou cestou se vydat. Nakonec jsem začal brát jen Tvoje rady. Přestal jsem kecat a začal konat.
Zatímco mnozí teoretici měli problém zazimovat na 8 - 9 - ti rámcích, já končil na 3 nástavcích.....

Mimochodem - poměr cukr / voda platí POUZE pro roztok, podávaný volně např. v zadováckých krmítcích např. úlů typu Universál, nebo ve stropních krmítkách.
Pokud nasypu do sklenice cukr, zaliju ho studenou vodou a převrátím - jaký je to poměr? Pokud dáš vody málo zůstane cukr, pokud hodně je to zpočátku "akorát", pak už jen možná trochu oslazená voda. Mě osobně se osvědčilo nalít cca 1/2 sklenice vody, dosypat cukrem po hrdlo, uzavřít a otočit. Soudružky ahoj, za další 3 -4 dny jsem tu znovu.
A funguje to.
iRP
No jo no, všechno se nedá dopočítat Smile. Pokud bude matka plodovat i v září, kdy teda léčít proti VD? Počítal jsem právě s tím, že bych v září zaléčil...
(09.07.2013 12:35)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Ony totiž oddělky staví většnou do druhé poloviny září a matka plodují leckdy i v polovině listopadu. Ony totiž vědí, že jejich včelstva nejsou zrovna nejsilnější, proto to tam perou jako šicí stroje.

Rosťo, prepáč, ale musím ti oponovať, píšeš o kladení matky, ako by to bolo závislé len od nej, ale nie je tomu takavyše musia mať k dispozícii med a peľ, matka totiž kladie vajíčka do buniek len po ich vyčistení a nanesení propolisového filmu na steny buniek (a je to tak pri kladení trúdich vajíčok), jednoducho povedané, dianie v úli je zavislé od úľových včiel. Dobre to vidieť na pláste kde sú zásoby a peľ, kde matke včely len postupne uvolňujú bunky. Naopak ak včelstvo v sezóne postaví medzistenu, tam niekeky M kladie súčasne ako rýchlo včely ju stavajú. Je to môj osobný názor získaný z pozorovania včiel v úli a preto nemusí byť pravdivý, ale porozmýšľaj, veď ty nejaký ten rok aj ty chodíš do nich.
(01.07.2013 0:59)DonPepe napsal(a): [ -> ]Stavební rámek bych do oddělku nedával. Potřebuješ souše a včely do zimy. Popravdě by mě ale zajímalo co by do toho rámku stavěly, jestli trubčinu nebo dělničinu. Trubčinu ale zatím nepotřebuješ a dělničinu postaví snáz na MS.

Já letos oddělkům od začátku dávam pouze stavební rámky a všechny staví pouze dělničinu, buňky různých velikostí, tak ja to píšou lidé, kteří mají více zkušeností s přirozeným včelím dílem, rámky pro med, resp cukerný roztok mají buňky větší než pro plod, vše staví rovně a bez problémů. Myslím, že zde mnozí píšou mýty o volné stavbě, trubčině a podobně a asi to nikdy nezkusili. Mám langs 3/4 a podle současného stavu se všechny oddělky dostanou do podzimu do 3 nástavků.
Díky za podporu, pánové.
Reaguji na rady pana Peška. Krmím horem. na nástavku mám mezidno s dírou na větší okurkáč z Billy (asi 1a půl litru). Protože mám jen 3 oddělky, dal jsem si práci na mezidno 3 cm polystiren tak, že lahev díru ucpe, by neutíkalo teplo. Dole klasické mezidno. Nahoru nástavek bez očka a zateplená stříška.
Až budu přidávat nástavek, tak krmící mezidna schovám na oddělky příštího roku a vložím plastový květináč za 25 Kč (nápad z tohoto fora), který do langů výborně sedne do drážek jako falešné 4rámkové krmítko. zateplení již jen stříškou.
Toto řešení "horem" (lahví facette 1,7 litru) je o něco lepší, než to moje propagované do nástavku na latičkách. Včely mají totiž zásoby bezprostředně "na hlavě". Dokonce velmi dobře skryto ve volném nástavku. Tato sklenice je ale bohužel pouze jedna jediná trochu objemnější z těch běžně dostupných, které se tam výškově vejdou. Naše rodina nakupuje okurky už cca 4 roky výhradně v těchto sklenicích právě kvůli nim.
Pokud by sis dal ještě tu práci a udělal v tom víku ty krmící otvory 2, šlo by to později využít na dodání zásob klasickým velkým 3,8 ltr. "okurkáčem". Pozor na rozteč, aby se to vešlo. Ochránit 2. nástavkem - 1 je moc nízký. V případě, že budeš potřebovat jen 1 (nebo příležitostně i žádný) otvor, udělej si na to záslepky. Bohatě poslouží čtvereček sololitu s odřezkem DTD desky.
Pokud to máš ale takto vše - podle mne velmi dobře - zajištěno, pak mi ovšem není zcela jasný důvod loupeže....
Kontrolovals "hlídání" oček?
iRP
A prace s roztokem. Jestli při obrácení sklenic nepocmrndas ul. Já jsem včera sklenici rozlil a to byl kalup. Za chvíli mrak včel.
Musel jsem to cele ostrikat hadicí. Na to je třeba dávat take pozor.
Referenční URL's