Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(09.09.2013 10:17)Martin Jadrníček napsal(a): [ -> ]Přátelé jak je to s kontrolování úlů (oddělků) teď v září? Někde čtu, v tuto dobu slídění raději moc neotevírat, někde zase, že je potřeba pravidelná kontrola, ať víme co se děje ,tak už fakt nevím. Když to otevřu tak jsem z toho celý ve stresu, že to najdou slídilky tak všechno honem, honem a pak zapomenu co jsem v úle viděl Smile. Je možné teď ještě kontrolovat i spodní nástavek (když mám 2VN)? Nebo kdy doporučujete takhle velkou kontrolu naposledy provést? Děkuji.

Martinv, vo včelstve sa až tak rýchlo stav nemení, preto nie je potrebné každú chvíľu liezť do včiel, ale zvedavosť začiatočníka je tak veľká, že by do vo včelstve aj spával a úľ navštevoval každý deň, aj som taký bol. Časté nazeranie do včiel až tak včelstvo nepoškodzuje, ako sa tým niektorí v komentároch vyjadrujú. včely sa rýchlo z normalizujú.

Keď sme už tak zvedavý, tak majte pri sebe hrubý notes s dátumom a dňami a každú zmenu npr. vloženie plástu, medzisteny, množstvo zásob, počet rámikov s plodom, jednoducho všetky detaily, aby ak idete do včelstva najprv si pozrite do netesa a preštudujte si svoj zápis.

AK chcete otvoriť úľ tak si dobre prečítajte minulý zápis a otvorte úľ, ale len s ohňom, teda dymákom a s dobrým dymom, pri snímaní uteplvky ju na jednom rohu pamali nadvihnite a fúknite na včely prúd dymu a pomôžte mu i vy, pri stalčení mechu, fúknite i vy vzduch, uteoplivku nadvihujte a stále si pomáhajte dymom a vzduchom z vlastných pľúc.

Po sňatí uteplivky sú včely zalezené hlboko do včelej uličky a vy máte ruky voľné na kontrolu včelstva, ak náhodou sa včely hrnú z uličky znovu hore na včely znovu fúknite a pomôžte si vlastným dychom, až takto pripravené včely môžete kontrolovať. Použite rozperák nadvinite rámik na obidvoch koncoch a vytiahnite na svetlo.

Rámik môžete vrátiť a úľ uzatvoriť alebo si ho položiť na kozlík a vybrať ďalší rámik a takto môžet prehliadnuť celý úľ, ešte poznámočka, na kozlíku by mali by vybrané plásty pri sebe, aby sliedičky či osy nemohli sa dostať ku zásobám, prehliadka by nemala byť dlhšia ako 15 mimút, prípadne aj dlhšie, npr ak chcem nájsť matku a pod. Ak zbadáte, že na rámiky sa dobíjajú cudzie včely, vráťte rýchlo plásty do úľa a kontolu urobte inokedy.
No nevim, ale jako nejlepsi kontrola zasob, pokud zimuji vcely ve 2 N a vice je nadzvednuti horniho, prostedniho. Rychla a jasna kontrola jak vizualni tak hmotnostni.
(09.09.2013 11:48)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Mám dotaz na zkušenější kolegy, mám oddělky ve dvou NN, krmím a protože nemám žádné souše jen mezistěny a včely visí v podmetu až skoro na dno, zvažuji umístění dalšího nástavku pod ně - jen samé mezistěny, je to rozumné ?

Protože doposud na můj dotaz nereagoval, dovolím si ho zopakovat. Rozšířit oddělek ještě nyní podložením nástavku s mezistěnami - jako expanzní prostor, nebo to nechat na jaro a pak rozšiřovat s převěšováním plodu a postupným přidáváním mezistěn k plodovému tělesu z boků?
Já osobně bych to tam již nedával a nechal na jaro.
Podle mě je nesmysl dávat nástavek s mezistěnama.....touto dobou by bylo diskutabilní i podložení nástavku se soušema.....
Děkuji za odpovědi, nechám tedy tak jak je a na jaře budu převěšovat a přidávat pomalu mezistěny.
nedávej to tam, zkoušela jsem to cca před 3mi týdny a včely se mi na něj vykašlaly a to bylo podstatně tepleji a snůšky dost, už se jim stavět nechce a to taky visely v podmetu, tak jsem si myslela že je zaměstnám -ha,ha...
Pán Stanislav Vorel.
Tie medzistienky za stáleho prikrmovania ste mal pridávať k plodu a vystavané plásty presúvať do tretieho nadstavca počas mesiacov júl – august. V tuto dobu ste sa mal pripraviť na zazimovanie včelstiev. Ste sa omeškal, takže nezostáva nič iné len si počkať do jari.
Pro vasilisa,
Oddělky mám až od 29.7., tudíž na vystavění mezistěn do třetího nástavku již nebylo dosti času. Jsem rád, že se včelkám podařilo vystavět dost mezistěn pro 2 nástavek. Ještě je tedy dokrmím - stále průběžně krmím, nejprve 1:1, nyní 3:2 a pak budu čekat na jaro.
Ten spodný nadstavok by mal zmysel iba ako akási prechodná zóna, nech včely nie sú nízko pri zemi (kvôli mrazom a chladu). Ale ak ich máte na stojanoch cca 50 cm je to zbytočné. Zjari by aj tak išiel ten spodný hore a zbytočne by ste si to komplikovali. Zo skladu sa Vám bude vyberať ľahšie, ako spod včelstva.
stando, podľa môjho názoru by nádstavok plnil len funkciu ako napísal Jaro, oddelky na 2 NN 2/3 LG vyzimujú aj bez pridania tretieho nástavku
ale
neprežeň to s krmením, možno si im dal 20 kg cukru a včely nemajú kde byť Blush, len im v tomto čase ešte nechávaj aj miesto na plod, oddelky môžeš dokŕmiť aj koncom mesiace, cez babie leto...
Odloženec už dávno skončil svoju pút. Teraz je to už kmeňové včelstvo. Aby prežilo zimné obdobie v dvoch nadstavkoch je potrebné toto: Vrchný nadstavok so zásobami. Je potrebné aby spodné častí plástov vo vrchnom nadstavku boli dobudované, aby sa včelstvo mohlo presunúť v zimnom období za zásobami a samozrejme dodržaná medzera na 8 mm medzi rámikmi vrchného a spodného nadstavku.Ak je to tak a včelstvo má aspoň 15 kg zásob, už nie je potrebné kŕmiť lebo si zoderiete zimnú generáciu včiel. Vo vrchnom nadstavku by nemal byť už plod, ak je to tak treba usporiadať plásty, plod dole, medové plásty hore. V dolnom nadstavku môže byť aj s častí nedostavané dielo.
Děkuji všem za komentáře, chystám se na prohlídku včel abych zjistil jak je to s plodem a zásobami. A pokud bude vše v pořádku tak budeme společně čekat na jaro. Pokud narazím na problém, tak se určitě zase ozvu. V mezičase mám na prostor na další pročítání fóra a čerpání informací.
Zdravím . Smile
Nějak pořád nemám jasno v tom, jak upravit letošnímu oddělku větrání na zimu. Mám ho na zasíťovaném vysokém dnu, ve 3 NN, doteď měl česno hodně zúžené (cca 2,5 cm x 8mm) a uzávěry oček nastavené jenom na větrání.

Původně jsem si myslela, že pokud mám zasíťované dno, tak mohu nechat česno až do jara zúžené (s očky nastavenými na větrání).

S vloženou monitorovací podložkou pod zasíťovaným dnem to ale zřejmě neplatí ...? Jan Havelka doporučuje v příspěvku 179 nechat v tomto případě otevřené česno. Měla bych tedy česno v případě zasunuté monitor. podložky otevřít na zimu na plnou šířku, nebo třeba jen na 15 cm x 8 mm (každopádně se zábranou proti myším)??

A pokud česno otevřít, tak jak odhadnu, kdy? Tedy hlavně asi, kdy přestanou hrozit loupeže?
Prepáčte všetci, ktorí ste tu niečo napísali o odělkoch-odložencoch, prečo v tomto čase tohoročné odložence stále označujete ako odělky, keď v tomto čase čase sú to dospelé včelstvá, ktoré sú pripravené na zimu a v budúcom roku ich zapojíme do znášky ako všetky včelstvá na včelnici.

Samozrejme odloženec urobený v auguste, dokonca 25.8, je ťažké aby z neho do zimy vzniklo včelstvo, môže to byť len mrzák aj napriek neustálemu kŕmeniu. Predsa dlhoveké zimné včely sa neliahnu zo septembrových (9.mesiac) včiel, ale tie vznikajú postupne už od úla možno do polovici septembra.

Neviem prečo niekto svojimi komentármi irituje začiatočníkov k tvorbe odložencov, ktorí si potom myslia, že ešte teraz je na to najlepší čas. Keď už niekto robí odloženca, tak do polovice júla (7.mesiac), ale nikdy nie pozdejšie. je výhodné robiť odložence-odělky v čase prípravy včiel na rojenie a v čase rojenia, keď je dostatok materských buniek. Ak so včelstiev berieme viac plodových rámikov, včelstvo to ešte nejak doženie, ale ak to zobriem z obloženca ktorý je urobené tohoto roku, tak aj pôvodný aj nový odlož. bude nakoniec mrzák a včelári potom vypisujú ako ho zachrániť.
Prietelia včelári, všetko má svoj čas a preto príroda sa nedá znásilniť.



(12.09.2013 18:35)vasilisa napsal(a): [ -> ]Odloženec už dávno skončil svoju pút. Teraz je to už kmeňové včelstvo. Aby prežilo zimné obdobie v dvoch nadstavkoch je potrebné toto: Vrchný nadstavok so zásobami. Je potrebné aby spodné častí plástov vo vrchnom nadstavku boli dobudované, aby sa včelstvo mohlo presunúť v zimnom období za zásobami a samozrejme dodržaná medzera na 8 mm medzi rámikmi vrchného a spodného nadstavku.Ak je to tak a včelstvo má aspoň 15 kg zásob, už nie je potrebné kŕmiť lebo si zoderiete zimnú generáciu včiel. Vo vrchnom nadstavku by nemal byť už plod, ak je to tak treba usporiadať plásty, plod dole, medové plásty hore. V dolnom nadstavku môže byť aj s častí nedostavané dielo.

Vasiľ, súhlasí s tvojím komentárom, len čítajúci nevie, či to platí pre vysoký alebo nízky rámik, pretože ak je to vysoký, tak potom to môže byť aj inak.
Pardon, tak tedy moje otázka v příspěvku 994 se týkala mladého včelstva, které vzniklo z 10-ti rámkového oddělku, který jsem si přivezla začátkem července, a nyní je ve 3NN.
Pánové chci se zeptat. Jsem začátečník, mám letos první 3 včelstva, více info v příspěvku 966 o stránku nebo dvě dříve. http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Pece-o...9#pid55809

Chtěl bych se zeptat. Dokrmil jsem včelstva, dvě včelstva spořádaly 27KG INVERTU a to slabší, kde došlo ke ztrátě matky v červenci, vzalo celkem 22KG INVERTU.

Dneska jsem odstranil převrácené 3,5l baňky (pomocí kterých jsem krmil) a nástavek. Nyní ale nevím, zda mám odstranit i ty desečky, na kterých to krmivo bylo položené. Když je dám pryč a položím fólii tak se ta fólie prohne až na rámky. Díval jsem na se na toto video


a tam žádné desečky nevidím, takže je dobře, že jsem je dal u všech tří včelstev pryč?

Ještě mě napadá nemá ta fólie ležet úplně na všech rámcích celou plochou? Myslím to tak, že ji mám trošku větší a ta fólie mi leží na té vyšší hraně na tom nástavku. Fólie není homemade, ale normálně koupená.

Díky včelaři Smile
Honzo, je to uplně jedno. Na tom se nedá nic skazit Jak to uděláš, tak to bude. Včelám to bude jedno.Smile
(20.09.2013 16:29)Honza P. napsal(a): [ -> ]Ještě mě napadá nemá ta fólie ležet úplně na všech rámcích celou plochou?

Honzo, ak leží na rámikoch, nemôžu včielky behať popod ňu , toť vše...Blush

Ja mám foliu z durofenu (ten sa tak neprehýba ako bežná folia) na vonkajší rozmer nástavku a tak môžu...
(niektorí včelari dávajú stredom doštičku ale nie je to nutné...)
Díky moc Smile)))
Referenční URL's