Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
1 dm2 obojstranne = 0,25 kg zásob.
Keď sa zbežne pozrieš do včiel, do 5 minút vieš koľko má včelstvo zásob na zimu a či ešte treba dokŕmiť. Zapísať si evidenciu a dokrmovať len včelstvá ktoré to potrebujú.
Čo sa týka množstva ja v priemere tiež dávam cca 15 kg, no poznám včelára ktorý každý rok podá max. 10 kg na jedno včelstvo. Tento rok mal výnos priemerne 50 kg medu na rodinu a už zakŕmil 9 kg cukru
Minulý týden jsem dal podložky pod mé oddělky. Po týdnu jsem kontroloval podložky a spad VD je za tu dobu řádově v desítkách. Gabon je tam teď právě 30 dní, takže zítra ho bude vydělávat.
Je to tak, jak by to být mělo, tedy že Gabon zabral a teď počkat na Varidol? Nebo to není dobré a před Varidolem bych měl jít do KM, i když je to oddělek. Stejně jsem se rozhodl koupit Nassenheidery, ale letos jsem ho tedy už použít neplánoval.
Záleží na tom, kolik těch desítek roztočů za týden bylo. Jestli 2, počkal bych na varidol, jestli 9, asi bych o KM uvažoval.
Ale nejprve bych vyndal Gabon, za týden bych znovu zkontroloval spad a podle výsledku se rozhodl.
Za ten týden jich bylo spíše ke 100. Za posledních 24 hodin 15-20. Gabon jsem vyndal dnes po 30 dnech. Od kolegy, co mám od něho oddělky, jsem dnes nafasoval Formidol 80. Ten zkusím během týdne dát do těch dvou silných oddělků. 18 a 20 rámků 39x24, tak snad tu 85% KM zvládnou ve zdraví.
Na ty slabší zkusím Nassenheider s 65%.
Taky jsem se dozvěděl, že spady v okolí jsou spíše vyšší, tak to nebudu provokovat.
Tak dnes jsme definitivně dokrmili oddělky. Výsledek za dva měsíce?
  1. Oddělky jsme dostali v počtu 8 kusů 6.7. na 10-ti rámcích s různě starým plodem, mladými matkami a posílené smetenci z jiných úlů. Ihned jsme je začali krmit roztokem 1:1. Braly různě a některým chvíli trvalo než se rozpapali, ale bylo to skutečně pouze tím, v jakém stádiu jsme včely dostaly.
  2. Po různých trablech (počáteční vykrádání oddělků navzájem, strachy z možné nosemy, ......) se včelkám podařilo vystavět vždy dva nástavky mezistěn. Tudíž zimujeme na třech nástavcích.
  3. Dne 2.8. jsme začali krmit roztokem 3:2 a do dnešního dne jsme do včelek dostali v průměru 35kg, ale s jedním plně vyloupeným včelstvem, kde jsme teď ke konci naládovali 18kg cukru. Předpokládám ale, že mi je vykradly jejich přímé sousedky, takže jsem snad nakrmil svoje včely a né nějaké cizí.
  4. U toho vyloupeného včelstva máme novou matku, kterou si včelky vychovaly samy. Po kontrole je vše OK, zásob dost a plod různého stáří.
  5. U včel se střídala dobrá nálada se špatnou. Ze začátku byly OK a měl jsem pocit, že jsem do nich mohl bez kukly. Včera mě málem sežraly, takže jsme nechali včelky přírodě a už do nich nepolezeme. Plod je ve všech, zásoby taky, takže OK.
  6. Pokud by někoho zajímalo více z našeho včelaření: http://www.denikvcelare.eu/
    Je tam i odkaz na inzerci: http://www.denikvcelare.eu/inzerce/, která by se mohla někomu taky hodit.
  7. Děkuji všem na Včelařském fóru za rady a pomoc v začátcích. Musím říct, že na všechny svoje otázky jsem zde dříve nebo později našel odpovědi, které jsem si třeba i mírně upravené uvedl do praxe. Doporučuji začátečníkům navštívit zkušenější kolegy, kteří se nacházejí v sekci: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Seznam...ni-v-praxi
Ahoj,
jsem tu nový, mám dotaz. Zazimoval jsem nějaké oddělky a asi to nebylo nejšťastnější. Jeden teď v chumáči obsedá jen 3 uličky 39x24. Zimuju v tenkostěnných úlech. Co s ním? Prý by to šlo ještě teď spojit ? Díky
Na kolika rámcích oddělky zimujete?
Nechal bych to tak, jak to je. Oddělek s chumáčem na 3 uličkách pravděpodobně dobře vyzimuje a možná, že Vás na jaře překvapí rychlým rozvojem.
Jen to v zimě nepřehánějte s větráním. Tomuto oddělku stačí zúžené česno, všechny ostatní otvory bych uzavřel.
Přesně tak, snad jen, aby měl dostatek zásob, ale to stačí zkontrolovat koncem ledna - v polovině února. Dokonce se v některém roce stane, že nejsou výjimkou takto "silná" kmenová včelstva.
V září úl zavři (já přidávám - zahoď klíče). Stejně se s tím teď nedá nic dělat.
A hledat důvody, proč se to stalo a případně se tomu další rok vyvarovat.....
Učit se, učit se, učit se. Kde jsem to jenom četl?
iRP
Viackrát som zimoval takto silné odložence a prezimovali!Ak sú dobre zakŕmené a preliečené je dobré ich zúžiť.Ja na takéto včelstvá používam prepážku urobenú zo slami.V zateplenom úli mi prezimovali i na troch rámikoch!No,ale človek nikdy nevie...
(05.12.2012 19:02)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Učit se, učit se, učit se. Kde jsem to jenom četl?
iRP

Že by v nějaké příručce o budování kapitalismu ? Big Grin Big Grin Big Grin
Možná bych zúžil a zateplil (i strop) až na konci zimy (strop vlastně možná už po slunovratu ...), pokud přežijí. Jsou-li zdravé (virózy, nosema) a je-li zimní generace v pořádku, pak mají šanci a bude to cenná škola ... Teď se to ale musí nechat přirozenému vývoji ...
Zimoval jsem také takový oddělek a nevěřil mu, ale mě překvapil a na jaře to pěkně rozjel. Akorát jsem ho na konci zimy přiživil těstem ... Těžko ale teď cokoli říkat ... se uvidí ... Wink Hodně štěstí!
Jiří
Kolik obsednutých uliček by na této rámkové míře měl mít takový průměrný oddělek ?
Jinak mě tato diskuze donutila pročíst si záznamy, které jsem si přes rok zapisoval a je zajímavé, že takto vcelku to dává úplně jiný smysl než v době, když jsem si to zapisoval. Spousta věcí je najednou v plné souvislosti jasnějších.
Môj názor je taký,že akékoľvek zateplenie teraz nezvýši teplotu v úle a nijako podstatne nepomôže takémuto slabému včelstvu.Včelstvo by nemalo trpieť prievanom, ktorý by mohol priamo prechádzať cez chumáč a mať zásoby,to je podľa mňa všetko,viac ovplyvniť už nemôžeme.Či nejaké otvory treba uzavrieť, na to by som si netrúfal odpovedať ak neviem, na koľkých nadstavkoch zimuje takéto včelstvo a aké vetranie momentálne má.Ono veľkosť priestoru trošku súvisí z vetraním úla. Zvýšenie úľovej vlhkosti počas zimovania včelám určite neprospeje.Ak je chumáč naviazaný na očko,škoda ho podľa mňa zavrieť,nič dobré to nerieši, úprava vetrania teraz, nie je šťastné riešenie. Zatepliť,poprípade pozužovať letáče viac ako v zime má zmysel pre slabé včelstvo hlavne na jar,pri nástupe plodovania.To sú moje názory,každý máme zrejme trošku iné.
Ešte jednu vec,pozrel by som riadky meliva v podmete,ono včelstvo z vrchu môže vyzerať slabé,no ak zimujeme vo viacerých nadstavkoch,môžme sa veľmi mýliť,väčšina chumáča môže byť roztiahnutá nižšie, vo viacerých uličkách.Stalo sa mi,že" odpísané" včelstvá takto prekvapili.
OK, oddělek nechám jak je (1 nástavek, nahoře extra polystyren, očko na větrání, česno zúženo,varoa spad minimální). Co s ním dál na jaře ? Pokud vyzimuje bude to slaboch tak jako tak. Matka není dobrá takže je stejně s někým spojím.
Pozorně čti, co Ti tady radí. Může se stát, že tento slaboch to na jaře rozjede, až se budeš divit... S tím spojováním bych příliš nepospíchal, zvláště pokud máš včelstev málo.

Takové včelstvíčko nebude mít problém přes zimu, ale především z jara - než stihne vyměnit 1. generaci dělnic. Je proto dobře jim na jaře pomoct, tzn. dát medocukrové těsto. Také vodu - buď poblíž, případně také do úlu (nevím jaké máš krmítka), prostě ať nemusí moc lítat v těch kritických jarních dnech - to jsou největší ztráty.

A to zúžení jim také může ze začátku dost pomoct. Lze udělat takové plné neprůchozí přepážky, jednoduše např. ze styroduru. Případně si udělat přes zimu ze styroduru plemenáček (5 rámkový) a tam je na jaře přeložit. Udělej si zrovna třeba 3. Ten druhý dáš nahoru a do něj sklenici s vodou a MDC těsto. Ten 3. jim přidáš až později - až se rozjedou a zaplní ten 1. a až budou v obou tak je přeložíš do velkých a máš včelstvo. A uvidíš jakou pak z nich budeš mít radost. Wink
Zazimoval jsem 10 oddělků/včelstev takže na jaře nikdo silný nebude. Teď chumáče obsedají 4-6 uliček. Z minulých let jsem z takových měl jen cca 10-15kg medu+občas roj. To na Brno není nic moc Sad Ušlechtilé matky mám v zatím jen v pěti. Tak pořád nevím jestli je na jaře nechat nebo pospojovat do 5-6 silnějších ? Ale to záleží jak vyzimují ...
Z mého pohledu mne trochu překvapuje že se ti nedaří z oddělku přejít k silnému včelstvu někde bude zřejmě malá chybička.Z dobře udělaného oddělku by mělo již v příští sezoně být silné kmenové včelstvo které dá stejný užitek néli větší než starší kmenová včelstva.Už to že se oddělek vyrojí naznačuje že se někde něco neudělalo správně,myslím si že důvodem je to že oddělky přijdou do síli až po vydatné snůšce.Příčina je v prvopočátku tvorby oddělku už to zde bylo napsáno mnohokrát pro kmenová silná včelstva je potřeba dělat oddělky včas.Pokud uděláš oddělek v květnu který bude mít hned kladoucí matku a porovnáš ho z oddělky pozdnějšími které si k tomu ještě musejí vychovat vlastní matku pak rozdíl bude markantní.Pokud máš ty pozdní oddělky nezbude ti nakonec nic jiného než to pospojovat.Při vynaložené práci a nemalích výdajích ti z oddělků zbude do sezony třeba jen polovina kmenovích včelstev.
Tento rok som mal jedno včelstvo po zime veľmi slabé(ledva na dvoch rámikoch)!Vedel som,že matka je mladá,tak som im dal šancu.Posilnil som rámikmi s plodom(samozrejme so včelami) a do repky už boli na úrovni ostatných.Včelstvá boli vyrovnané a ja som nemal ani jeden roj!A čo vlastne tým chcem povedať,že jar všetko ukáže a ty sa rozhodneš adekvátnejšie ako teraz!
Osobně bych nestahoval kalhoty, dokud nevidíš vodu - brod je ještě hodně, hodně daleko. Tyhle úvahy zkus zatím min. do konce března - poloviny dubna rozchodit. Lahvinkou dobré medoviny jde to rozchození jedna báseň. A kdyby se to nepovedlo, tak si tiše sedni do koutka, ono to přejde. Mnozí ví, o čem mluvím (emh, vlastně píšu). Co tomu včelstvu vlastně chybí a co chceš teď začátkem prosince napravovat?
iRP
Referenční URL's