Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Karle nic nesiř, udělej to co radí Josef Křapka, pořádně to prohlédni. Nevíme na kolika rámcích jsou, jak je máš obsednuté, sestavu úlu a pod. To že jedny vysedávají hojně na česně a druhé ne ještě nemusí nutně znamenat nějaký problémSmile
Uprohlíženo snad nebylo, po přivezl jsem oddělek na 11 rámcích, začal podněcovat, po cca 14 dnech jsem přidal druhý nástavek a prozebroval. Jinak jsem do nich nelezl, až teď před krmením, abych zjistil jak to vypadá. Jinak jsou klidný, žádnej humbuk, celkem klid. Zkusím zjistit tedy nejdříve kladoucí matku, zatím děkuji všem za radySmile
V první radě takový oddelek musíte prohlédnout a najít matku. Nebo matecniky. Nebo aspoň vajíčka. Od toho se pak můžete odpichnout. Třeba to nebude nic závazného a zbytečně se plasite. Matka byla značena?

Loupez poznáte jistě podle spinaveho cesna či očka.
Uprohlíženo určitě nebylo, to já jsem v začátcích lezl do včel snad několikrát denně a vůbec žádný problém nebyl to jsou jen kecy že se do včel často nemůže, že by jim to nějak ublížilo.
Je pro včely lepší, když se do nich často neleze, ale v podstatě s tebou Pavle souhlasím a také si to takto pamatuju Big Grin
(15.08.2018 15:44)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]No možná je to také tím, že bylo nové včelstvíčko uprohlíženo k smrti. Je dobrou zásadou do instalovaného oddělku alespoň 3 týdny nelézt a jen krmit a to pomalu a ve dne v noci. Během té doby se vše stabilizuje nebo se vyskytnou nedostatky. Jsou li, tak touto dobou je nejlepší řešení síra. R. S.

Rudo, souhlasím, že zvláště začínající včelaři mají tendenci dělat v oddělcích rozborku/sborku, nebyli jsme lepší. Ale nemyslím, že je nezbytně nutné nechat oddělek tři týdny v klidu.
Udělám oddělek, vložím matku, zkontroluji přijetí a dám ji klid na páření. Zkontroluji návrat z proletů, počkám na rozkladení, zkontroluji. Nechám v klidu a čas od času nakouknu přes fólii, jak se jin daří a případně otevřu, vytáhnu jeden rámek, abych viděl jak ploduje, případně jak jsou na tom se zásobami. Ale striktně netrvám na třech týdnech klidu na lůžku Smile. Je to taky o zkušenostech a citu, spousta informací se dá přečíst na česně nebo přes fólii.
Nevím, jakou praxi mají přispěvovatelé viz výše, ale u mne to funguje docela jednoduše. Pokud je snůška, tak je nekrmím, pokud není, zásadně krmím! a to po malých dávkách permanentně. Kontrola 10 dnů po vylíhnutí, už by mohla klást, pokud ano, dostanou stavební rámek a pak každý týden další a další. To je kontrola každý týden a nic jim nevadí! Každý týden kontroluji, jak staví a jak do nového díla matka klade. Když nestaví a matka neklade, tak okamžitě zjistím, o co jde a případně ho zruším. Kontrola je velmi krátká. Vyndám poslední stavební rámek, vidím jak staví a matka klade, vrátím, přidám další rámek, zavřu a zakrmím. Je to triviální rychlý postup a nechápu ty vědecké dohady výše.
Bez základních teoretických znalostí se včelařit nedá, bohužel spousta lidí si pořídí včely a nic o nich neví. Svým odběratelům doporučuji základní bibli Včelařství od ing. Veselého a kol pro všeobecné znalosti, pak knihu Včelaříme jednoduše od Dr.Gerharda Liebiga a Silná včelstva po celý rok od Heinricha Gritsche. Bohatě pro začátek stačí,ti kteří nemají hlubší zájem ,tak jim nepomůže žádná škola ani kurzy.
Hej tieto teoretické poznatky sú pekné Tongue ale prax absolútne nenahradia. Všetko krásne vysvetlené, rozkreslené, popísané, ale otvoríte úľ a fíha, aká záhada. Tu to nevyzerá ako v tej knižkeBig GrinBig GrinBig Grin
Ja radím, v zime čítať, od jari šup k nejakému včelárovi.
K oddielku - nie každý je rovnaký a nie o každý sa musíte starať rovnako. To je ďalší blud. Ak robím oddielok na konci apríla až do polovice mája z jedného plodového rámika, tak o taký sa starať nemusím minimálne do pólky júna. To neplatí o neskorších oddielkoch

Čo urobiť, ak ho nechce utratiť? Zúžiť na počet obsadnutých plástov, skontrolovať matku, vajíčka tam musia byť a pomaličky kŕmiť. Zúžiť letáč na jednu včelu. Zostava ôže pokojne zostať na dvoch nadstavkoch s tým, že prázdny priestor vyplní prepážkou. Ale tie množstvá čo kŕmi skôr naznačujú prekŕmenie. Ja oddielky v zostave 2 NN držím stále minimálne so 6 rámikmi bez zaviečkovaných zásob + rámiky, kde matka kladie. Takže z 20 rámikov mám plne zaviečkované zásoby tak na 6 rámikoch.
Máš 100% pravdu. Čítať áno, ale bez praxe to není ono. Pánové docenti a nadcenti, profesoři, doktoři se neumí snížit k vnímání reality prostým človíčkem. Jejich postavení jim nedovolí psát měně vědecky a více populárně, až prostě, či dokonce sprostě. Popisují jen správné kroky, už méně popisují chybné varianty a jejich důsledky. Nám je to jasné, neboť známe souvislosti ale nepolíbený v tom má zmatek. Přijde k úlu, otevře to a v hlavě má totéž co v úlu, hukot!
Patko, popisuješ stav, kdy má dotyčný dostatek díla. Myslím, že ten problém se aktuálně řeší okolo koupených oddělků, kdy dílo dotyčný nemá. A jsme u toho. Tyto nuance v knihách nezmíněné pak vyvolají zmatky.

Doporučuji všem začínajícím, co by se chtěli stát včelaři, aby, když už se rozhodnou, to rozhodnutí vzali vážně a dokázali to tím, že si koupí jako minimum 5 oddělků s představou, že na jaře budou mít troje produkční včelstva, že 20% ztrát je pro začátek velký úspěch. Vyšší ambice by si neměli připouštět, to více může být leda příjemné překvapení.
Ještě bych doplnil, že důležité je poučit se z vlastních chyb (to je nepřenositelná praxe) a lépe z chyb těch druhých, vyjde to levněji.
Pavle, keď si už spomenul medzistienky. Ja odložence tiež rozširujem medzistienkami. Zebrovanie ale nikdy nerobím aj keď ťahám odloženec z jedného na dva nadstavky. Vždy pridávam postupne po dve až štyri medzistienky vedľa plodového telesa. A postavia a zakladú ich ďaleko rýchlejšie ako pri okamžitom rozzebrovaní. Aj oddielok má mať svoj vlastný priestor, ktorý zvládne, nie ho hneď šokovať zdvojnásobením priestoru. Bez prepážky to však nejde
(16.08.2018 10:08)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Ještě bych doplnil, že důležité je poučit se z vlastních chyb (to je nepřenositelná praxe) a lépe z chyb těch druhých, vyjde to levněji.

Zkušenost je dobrá věc, jen je škoda, že jí získáš většinou až se všechno posere Big GrinBig GrinBig Grin
Já jsem třeba na začátku přečetl jednu knížku a začal jsem. Ze začátku mi docela pomáhalo včelařství a jeho kalendarium. Žádnýho včelaře jsem neznal, internet nebyl, takže jsem jen zkoušel a učil se z vlastních chyb. Ted je doba uplně jinde, je spousta včelařskejch diskuzí skupin atd a dá se tam dočíst spousta zkušeností a pak to praktikovat, takže dneska začínat včelařit je podstatně jednodušší než kdysi.
Dnes je mozno skor problem v tom, ze tych informacii na samostudium je pristupnych az privela. Pre cloveka, ktory ma zaujem sa vzdelavat. Knihy, fora, youtube,... Ja som asi 2 roky priebezne "zbieral" teoriu a casom som z toho mal riadny gulas, tie informacie boli obcas az uplne protichodne.
So vcelarmi to mas ako s pravnikmi, ak sa spytas 2 vcelarov, tak dostanes aspon 3 rozne nazory Smile
Je dobré znát základní teorii o včelách, že tam jsou trubci, dělnice, matka. Jak to v úle chodí apood.. A pak používat selský rozum Smile Taky už jsem přečetl kde co a nejvíc mě poučí vlastní chyby Smile A tím se získává i ten cit že člověk koukne a vidí. Ví co jo, co ne... Nejsou zaručené postupy na všechno. To jen ty zkušenosti a rozumný úsudek otevíra dveře k řešení všech možných problémů...
Všiml jsem si u všech svých oddelku ze to jaksi zašlaply. Chabá stavba těsto berou pomaleji. Rychle je dokrmim tekutym . tohle vypadá na velmi chladné září. Do minulého týdne jely perfektně teď tohle. No uvidíme.
Tak jsem se na to dnes byl podívat se zkušenou včelařkou. Včelstvo prý je v pohodě, vajíčka nakladená jsou (já teda asi budu muset na oční, viděla je hned, já si musel posvítit baterkou). Na podložce jsme našli jednoho roztoče.
Tak to je dobře... Matku jste náhodou neviděli? Zajímá mě jestli tam nebyla ta T.V.
Neviděli, když jsme viděli nakladená vajíčka, tak jsme jí nehledali a dál se ve včelstvu moc nehrabali. Není třeba dráždit okolíSmile Už takhle je tu všude sršňů a vos spoustu.
Referenční URL's