Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dnes jsem absolvoval další rozšíření oddělků. Snažím se vždy diverzifikovat riziko, tak jsem bral oddělky od dvou včelařů, abych měl možnost porovnat.
Ty první naprosto super po 3 týdnech skoro plný nástavek a začínají stavět i krajové MS, MS co jsem přidával před krycí plást jsou teď už plné plodu. Klidné hodné včelky.
To mě dostalo do situace, že váhám co teď. Mají 7-8 rámků plodu různého stáří a k vystavění už jen 1/2 krajních MS. Má ještě cenu je teď hnát do druhého nástavku nebo už se blíží podletí a budou spíše slábnout a další nástavek neutáhnou vystavět? Souš nemám navíc ani jednu.
Pro pořádek, ty druhé oddělky bych raději vrátil. Nijak extra nesedí na plástu, neustále špatně naladěny, matky jsem kontroloval, ale ani po týdnu nijak extra neplodují. Tady určitě další bednu řešit nebuduBig Grin Ale pokud přežijí zimu, tak příští rok nové matky.
Podnecovať je dobré len do tej doby,kým neobmedzíte matku v kladení.To by už malo opačný efekt.
Zdravím zkušené i méně zkušené včelaře. Poté co jsem si nastudoval všechno možné o oddělcích se stejně obracím s méně či více idiotskými otázkami na vás zkušenější. 8 oddělků jsem si přivezl 6.7., byly silné, většinou na devíti až desíti plně obsedlých rámcích včetně zavíčkovaného plodu, zásob medu, cukerného roztoku, pylu. Prostě luxus. Každopádně mám pár dotazů.
  1. Začali se hned druhý den navzájem vylupovat. Zavřel jsem jim spodní česna a nechal otevřené pouze očko v nástavku, na dvě včelky. Každopádně bych byl radši, kdybych jim očko nechal jen na větrání a naučil je chodit spodním česnem. To se jim moc nechce. Když jsem jim očko zavřel, byly zmatené a některé včely vracející se s pylem byly úplně unavené v trávě, protože prostě netrefily. Za jak dlouho by měly najít správný otvor do úlu?
  2. Hned v neděli jsem těm nejsilnějším podsadil plný nástavek s mezistěnami. Stávající nástavek už měly vystavěný a zanesený zásobami a plodem. Ale doposud se do stavění mezistěn ve spodku nepustily. Mám rozebrat horní nástavek a dát pár rámků s plodem a zásobami dolů?
  3. Krmím denně cukerným roztokem 1:1 a každé spotřebuje něco málo přes litr za den, takže cca 1 kg cukru. Není to příliš? A bude mít matka kam klást, když nestaví mezistěny?
  4. Kdy je přibližné datum, kdy by měly mít obsazené dva nástavky?
Pár faktů: Včelstva vypadají silně, už se nervou, nosí pyl, matky mají nové a rozkladené. Možná se zbytečně děsím, ale rád bych aby přezimovaly minimálně na dvou nástavcích Langu 159 a asi už nemají moc času něco postavit.

Jak jim mám pomoct? Nebo jim mám dát ještě čas?

Díky za rady.
U letošních oddělků nic nezkazíš, když jim necháš otevřené jen očko na jednu včelu až do zimy. Oddělky si s tím poradí a lépe se ubrání, navíc ta pořádná loupežná doba teprve ještě přijde, česno určitě nech zavřené. To oddělky zatím nepotřebují, vystačí si jen s očky a včely jim i dávají přednost. Čím víc včely v oddělcích krmení spotřebují tím lépe, ale nesmí to ukládat, musí to prostavět a proplodovat. Snaž se je dostat do zimy minimálně na 3 NN Langu 2/3. Mám to samé a z loňska vím, že zimování jen na 2NN není to pravé ořechové. Ten nástavek s mezistěnami nepodsazuj, ale dej ho naopak nahoru a doprostřed umísti 2 rámky s plodem.
Jsem taky začínající, vloni jsem dávala nástavky plné mezistěn pod vystavěný a byla to bída.
Letos ho přidávám nahoru, vždy přendám doprostřed nástavku 2 plásty s plodem, zásoby a zbytek mezistěny. Je třeba včely nalákat aby do nástavku šly a teplo jde taky nahoru. NAvíc přes strůpkovou folii vidíš, jestli včely staví a nemusíš pořád sundavat nástavek a zbytečně včely rušit.
Kdy bude vystavěno na to nejde dát termín, záleží na mnoho okolnostech, na venkovní teplotě- jsou velké výkyvy, jestli je snůška, jestli je pyl, jak matka klade, tak je to opravdu různé.
Jo a česno u oddělků také nepoužívám, jen očko a stačí to.
Zase jsem chytřejší, děkuji. V pátek a v sobotu jim dám ještě klid a v neděli to všechno přeskládám. Je to věda velebnosti.
Omlouvám se. Příspěvek jsem umístil do špatného tématu.
Proto jsem ho smazal.
Tak jsem nevydržel a po radách a konzultacích jsem udělal výměnu ještě dnes. Spodní nástavky s mezistěnami jsem dal nahoru, ze spodního jsem do horního dal dva rámky s plodem a zásobami doprostřed. Spodní nástavek doplnil mezistěnami, tak aby nebyly úplně v kraji a tak aby za nimi byly pouze zásoby, ne plod. Jinak vypadají včelky krásně. Matky krásně plodují. Je tam vidět různá fáze plodu, od tmavě zavíčkovaného až po čerstvě nakladený. U jednoho včelstva jsme ale matku nenašli. Má ale zaplodováno, takže jsme ji přehlídli, asi, doufám. Provedu kontrolu v neděli nebo v pondělí.
Z osmi včelstev je jich šest silných s velkým podílem plodu. Dvě jsou slabší, ale není to tragédie. Jsem zvědavý jak to bude vypadat dále. Ale po kontrole už jsem daleko klidnější. Sladinu berou míň, asi tím počasím, tak snad budou stavět mezistěny a matka to zaploduje. Díky za rady Misokovi a Tanule
No vidíš jak máš šikovné včely, ony to stejně ví nejlípWink
Matku bych hledat nešla, pokud je tam plod i vajíčka, tak tam někde je. Jestli včelky nosí pyl, tak je také všechno v pořádku. Pokud by si jí náhodou, opravdu fakt náhodou při tom hledání někde přimáčkl, tak si z otevřeného plodu vychovají novou. Nebo máš ještě někde jinou v zásobě??? Sice to bude zdržení,ale poradí si. Když tam budeš pořád lézt a hledat ji, je to zbytečný stres pro včely i pro tebe. Já radši jen krmím, nakukuju jen přes folii, koukám jestli lítají a co nosí (barvy rousků), teď pravidelně monitoruji protože spad je tu dost velký a lečím KM ( podle toho spadu) a zbytek nechávám na včelách. Méně je někdy více. Ale chápu to, začátečnické nadšení furt lézt do včel je nakažlivé bez ohledu na to kolik žihadel schytáš.:-

A dvě jsou slabší, jsou oddělky dělané ve stejnou dobu a matky oplozené taky přibližně stejně??? Já mám letos 5oddělků, taky pořád říkám že ty dvoje jsou takový šmudlové,ale chyba je na mé straně. Vychovat matky se mi podařilo až v jiné serii takže jsou vlastně o 14dní mladší, pak se ochladilo a snubní prolety byly také později....možná jsou stejně silné jako ty ostatní, jen nemají takový náskok Smile)
NN, náhradní matku nemám, ale taky sázím spíš na to, že jsme jí přehlédli. Jinak jsem mnohem spokojenější, když vím, že to snad už děláme správně. A hlavně když vidím, že se oddělkům daří.
Tak jsem šel 2 silné oddělky rozšířit o další VN, místo toho jsem ale vymetl z podmetu každého z nich cca hrst mrtvolek a při kontrole zjistil, že zásoby, které tam byly před týdnem jsou skoro ty tam. Matky dost omezili plodování a téměř se zastavila stavba. Zjistil jsem také první vlastní total chybu. Krmím inertem, abych neprovokoval loupěž, ale nechtěl jsem včely pořád rušit, tak jsem ho nacpal do sklenic a sklenici bez víčka otočil na otvor v sololitu. Včely to ale skoro nebraly, za celý týden odhadem pár dkg. Asi měly špatný přístup do sklenice, nevím.
Rozšíření se tedy nekonalo a hned jsem nacpal krmení přímo na loučky. Když jsem však dokončil prohlídku druhého, všiml jsem si extrémní letové aktivity na očku toho druhého. Tak jsem stáhl očko na včelu a před očko dal větev. Na ostatních v tomhle počasí skoro klid. Začalo totiž poprchat.
Mohlo se jednat o loupež a nebo jen výsledek prohlídky celého nástavku a nakrmení? A co ty mrtvolky na podmetu, přikloníte se spíše k loupeži nebo tomu mému selhání při krmení?
máš otevřené česno? pokud ne, tak jsou mrtvolky celkem běžné, nenutí je to tam tak uklízet, když ten prostor nijak nevyužívají a stavební zábrana jim navozuje pocit ukončení jejich prostoru. Až by byly v síle, tak by to měly vynosit.

Když dostanou krmení, tak je to doslova probudí a vyžene z úlu. Za chvilku se zklidní, ale furt budou létat oproti ostatním trochu víc. Pokud by se jednalo o loupež, tak by se "škubaly" Proto je lepší krmit až večer, nebo zúžit očko a na druhý den zase otevřít.

Kvůli minimální snůšce nejspíš omezily plodování a zásoby spotřebovaly. Pokud by byly vylupované, tak by je lupičky vybraly do sucha.
Zdravím všechny,
pořídil jsem si v pátek inseminovanou matku. Udělal jsem oddělek,matku přijaly,ale dnes zjístill jsem loupež v plném rozsahu. Tak jsem jim dodal cukerný roztok a úl zavřel. Měl jsem sice otevřeno jenom očko na dvě včely,ale i přesto to nestačilo a zlodějky se dostaly dovnitř.
Přemýšlím,že bych ul přemístil ,ale obávám se,aby ho i přesto nenašly. Dá se úl nějak ochránit tak,aby se tam zlodějky nedostaly a zůstal na stejném stanovišti?
Co by jste mi prosím poradili?
Děkuji.
Nech zavřeno a krm a krm. Pak je tak po 2 - 3 dnech k večeru otevři. Pokud bude loupež pokračovat, znovu zavřít. I zavřeným je houby zle, pokud krmíš a mají vodu. Jednoho dne ta loupež přestane, ale včely se toho konce loupežení musí dožít zdravé.
Pak je velmi dobré doslova "nalisovat" včely do očka - mnohdy to nejde jinak, než rámkem plodu. Včely prostě musí doslova sedět v očku, jinakje škrtni.
iRP
Já to řešil povlakem na peřinu. Uzavřel se komplet úl a zabalil se do cíchy. Potom z konve polít vodou. Po uschnutí opět opakovat. Voda úl zchladí a zamezí průniku vůně. Do dvou dní byl vždycky klid. Má to jednu podmínku, úl v dosahu a trávit u včel vice času. A u oddělku nutnost přikrmit.
přesně tak, jak říká pan Pešek. A až se loupež zklidní (třeba na druhý den) tak oddělej víko a po chvilce zvedni folii a vypusť ven včely co budou pod ní (lupičky se budou tlačit za světlem) protože, pokud by se oddělek s lupičkama nevypořádal sám, tak by po otevření a vypuštění z úlu by se vrátily do svého a tam by mohly verbovat k další loupeži, protože je tam zásob dost. Když ty lupičky vypustíš a zase zavřeš, tak naverbují loupež, ale do úlu se nedostanou, tak vyhodnotí situaci, že už není co loupit a dají jim pokoj.
Dobrý večer všem.
Po roce studování všeho možného, zejména pak příspěvků na tomto fóru, jsem si v pátek dovezl 4 oddělky a včera je přemístil do úlů. Dnes jsem se podíval do podmetu a u dvou úlů jsem se pořádně vylekal. Velmi mnoho mrtvých včel a zbylé včelky příliš cukrového roztoku z krmítka neodebírají. Navíc kolem rejdí poměrně velké množství vos. Co může být špatně?
Zbylé dva oddělky jsou relativně naprosto v pohodě. Ještě podotýkám, že v nástavku mám otevřeno jen očko na jednu včelu.
Děkuji.
Ahoj, o pár příspěvků výš může být odpověď. Může to být loupež, ale taky nemusí. Taky jsem byl vyděšený. Sice jsem neměl mrtvé včely, ale taky mi nebraly roztok. Dej jim čas. Mrtvé včely můžou být po přepravě. A pokud tam máš nějaké zásoby a včely nestaví mezistěny, jako že asi ještě ne, pak počkej den dva a pak se vzpamatujou. Pokud ovšem poblíž nemáš nějaké jiné silné včely, které by mohly loupit.

Jo a krmit jen večer, moc necabrat cukerný roztok kolem úlu a moc do nich nelézt. Všechno co jsem napsal, jsem porušil Smile
(15.07.2012 17:20)Rostislav Szturc napsal(a): [ -> ]Zdravím všechny,
pořídil jsem si v pátek inseminovanou matku. Udělal jsem oddělek,matku přijaly,ale dnes zjístill jsem loupež v plném rozsahu. Tak jsem jim dodal cukerný roztok a úl zavřel. Měl jsem sice otevřeno jenom očko na dvě včely,ale i přesto to nestačilo a zlodějky se dostaly dovnitř.

Všeobecne, najprv spravíme detskú chybu a potom hľadáme riešenie, ako ju napraviť. V prípade rabovky je každý zásah čo ako "odborne" fundovaný, ako prísť s krížikom po funuse, obyčajne včelstvo nezachránime, čo ako mu budeme zužovať letáč na "jednu" včelu. Rabujúce včely sa do úľa ich záujmu dostanú poľahky, pretože im v tom nijaká včela nezabráni.

Aby k takému niečomu neprišlo, treba myslieť dopredu a neumožniť sliediacim včelám pripraviť hostinu. Aj v tomto prípade podľa mňa tak bolo, Rasťo urobil odloženec, pridal mu matku, ale všetky lietavky z tohoto nového včelstva odleteli do svojho úľa, čo sliediace včely využili a vrhli sa na jeho zásoby. Pokiaľ sa vo včelstve nevytvoria nové lietavky a strážkyne letáča, je včelstvo atakované cudzími včelami.

V takomto prípade pomôže (keď odletia všetky rabujúce včely) uzavrieť včely sieťkou a prekryť letáč širokou doskou, aby včely neboli dráždené priamym svetlom a takto ich podržať, kým mladé včely dospejú t.j. 5 dní. Je samozrejmé, že uzavreté včelstvo musí byť kŕmené cukrovým roztokom v pomere 1:1, vždy však podľa toho aké sú ich vlastné zásoby a dať im do plásta vodu.
Ach tie včely!?
Tiež som mal tento rok problém s rabovkov.Keď už nič nepomáhalo otvoril som letáč naplno a o päť minút zasa zavrel aj s "lúpežničkami".Nato som úľ naložil do auta a vyviezol do hory.Rabujúce včely boli nútené začať pracovať pre rabované včelstvo,takže celý ča okrádali vlastne sami seba.Za trest si to museli odpracovať a oddelok mal zrazu lietavky na stráženieCool
Referenční URL's