Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
ještě obrázky - oddělky, dno bez zasíťování, na očku otvor pro dvě včelky... nechám takto až do příštího jara ...

nástavky ala KaJi ...

[Obrázky: SAM_5650.jpg] [Obrázky: SAM_5637.jpg]
Já bych to takto určitě do jara nenechal.Teď to nevadí, ale jak bude oddělek sílit, určitě bych očka otevřel naplno. Navíc pokud bude venku v létě pěkně pálit slunce, budou tam uvězněny jako v slunečním tavidle, a to doslovaConfused
DD, potřeboval bych poradit.
Dejme tomu, že mám dva plemenáče na 5 rámků s oddělky, kde v jednom je již kladoucí matička a druhý je bez matky.
Můžu obsahy obou dvou již přendat (spojit) do nového úlu - dno nástavek víko? /l bych nechal na stanovišti, tak kde byl oddělek s matkou.
Děkuji
Proč ne? Smile Já to, tak dělám a úplně v pohodě, většinou je to druhý rok na jaře to nejlepší včelstvo. Wink
(30.05.2015 22:02)Marec napsal(a): [ -> ]ještě obrázky - oddělky, dno bez zasíťování, na očku otvor pro dvě včelky... nechám takto až do příštího jara ...

nástavky ala KaJi ...

[Obrázky: SAM_5650.jpg] [Obrázky: SAM_5637.jpg]

Nesmysl. Jestliže je u tebe snůška tak nehrozí žádná loupež a je nanejvýš nutné umožnit přístup vzduchu, kór při současných teplotách. V tenkostěnném úle na pěti rámcích s "málem" včel, dostávají holky pěkně na "prdel"....Dodgy Něco jiného by to bylo v případě zasíťovaného dna, nebo jiného zasíťovaného otvoru. ....ale jestli máš nástavky skutečně "ala Kaji"....tak tam by děr mohlo být dostatek.Big Grin
No, je hloupost jim to zasíťování regulovat dle vnější teploty? V horku otevřít zasíťování, při dešti a ochlazení uteplit?
To tam jako pokaždý budeš chodit ? Udělej to tak aby to bylo dle tvého dobře - nech jim prostě nějaký větrání a hlavně jim to pořád neměň.
Nejhorší je pro ně permanentní změna, když už se s něčím vyrovnají a udělají si v tom pořádek, tak přijde včelař a zase jim to změní - to je to nejhorší co se jim může stát.
Pokud jsou na sluníčku a v tenkostěném úlu, tak bych jim to větrání určitě otevřel, pokud jsou ve stínu většinu dne, případně v utepleném úlu tak si to dokáží uregulovat. To uteplení jim spíš pomáhá udržovat dobrou teplotu uvnitř a chrání je před vedrem, než aby je chránilo před zimou, kór v létě.
(1.) Máte skúsenosti s posilňovaním oddielku / zmetenca jeho krátkodobým (týždeň, dva) položením na medník silného včelstva (a na materskú mriežku)?
(2.) Pri posilňovaní zaviečkovaným plodom - do kedy v sezóne je to možné robiť bez toho aby som (výrazne) pripravil zdrojové včelstvo o zimné včely?
(3.) Včely v oddielku kŕmenom cukrovým roztokom budujú dielo pomaly a hneď ho aj zanášajú sladinou, takže matka ma málo miesta na kladenie vajíčok. Mám obmedziť kŕmenie roztokom?
(4.) Zasieťované dno má byť pri slabšom oddielku (3 plásty LG 2/3) radšej zakryté, alebo ho možem nechať voľné?
Já dělám oddělky pouze na otevřeném zasíťovaném dně a dosud v pohodě. Taky tvořím slabší oddělky snáze se vyhledává ke značení a až pak posiluji rámky se zavřeným plodem. Já odebírám plod ze včelstva do začátku července (ideálně jen do slunovratu), pak už raději ne, aby se mohla vytvořit silná generace zimních včel.
v nástavcích ala Kaji je děr opravdu dost Wink
některé 2-3 mm, což při pěti svislých prkénkách udělá půl centimetru až jeden... takže větrané jsou snad dobře ...
Dobrý den, mám dva oddělky tvořené na záčátku června. Jsou na dvou NN. Nechala jsem jim pouze očka otevřená na dvě včely a hlavní česno zavřené. Oba oddělky využívají horní očko. V tomto období, kdy začínají včely slídit a snůška zde končí, jsme jim chtěla jedno zavřít úplně. Ale teď které? A v zimě necháváte očka dokořán, nebo jen jedno, nebo jim na zimu otevřít česno? Jakou máte zkušenost? Díky.
Urcite zavrit horni ocko a jestlize plne obsedaji spodni nastavek tak otevrit male cesno. Je treba dostat matku s plodovanim do spodniho nastavku . Ale jestli jsou dostatecne silne a bude potrebaklidne bych se nebal dat dalsi nastavek a zimoval bych na trech.
Ok, jsou zalítané právě spíše na to horní očko, tak já ho večer zavřu a doufám, že se přeorientují Rolleyes
Letos poprvé jsem nekrmil oddělky.Prostě to nešlo.Byla tak silná snůžka,že si nanosili sami tolik, že je nebudu krmit ani na zimu. Překvapil mě stavební pud.Dával jsem jen půl mezistěny a do 3 dnů vystavený celý rámek.Teď zkouším zkušebně u dvou formidol a nic nepadá.Když to zhodnotím s minulým rokem,tak letos je dvojnásobný rozvoj asi díky navazující snůžce.
[Obrázky: Sn_mek_2892.jpg]

jeden oddělek s dobře kladoucí matkou se nějak nechtel rozjet na další rámky... a on si vesele stavěl do podmetu 10 cm dělničiny na třech rámcích plné zavíčkovaného plodu
Fakt si stavěl "vesele"? Big Grin
Já bych tedy do podmetu vesele nestavěl ... Wink
Jestli tu nebylo třeba užít staré osvědčené metody přesvědčování ... Big Grin
Jiří
Dobrý den, včelařím na rámkové míře 39x24. Dne 28. 6. jsem si přivezl 5 rámkový oddělek s kladoucí matkou. Momentálně včelky obsedají jeden nástavek a jsou lehce vyvěšeny do podmetu. Má smysl jim cpát další nástavek MS?? Huh Několikrát jsem již zimoval oddělky v jednom nástavku.
V Tvojej otázke je naznačená aj odpoveď. Myslím si však, že pridanie ďalšieho nadstavku má význam za predpokladu, že budeš kŕmiť. Včely Ti ešte vystavajú nové dielo a to sa Ti na jar bude hodiť. A napokon aj včely pôjdu do zimy silnejšie.
Jistě, času dost. Krmit a dva musí do záři postavit.
Tak bych měl dotaz když by těm včelám přidal nástavek měl by i převěsit i plod do dalšího nástavku, nebo dát nahoru jen mezistěny? A v jakým poměru krmit?
Díky
Referenční URL's