Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tento týden bych si měl zajet pro své první odělky, toto vlákno jsem pročetl a napadají mě dva dotazy:

p. Ing.Pešek radí krmení 3 sklenicemi á 0,7l, takže pokud chci na krmení použít kapsové krmítko, tak každé 4 dny dát 2l roztoku 1:1? Tuto dávku držet, nebo postupně zvýšit? Předpokládám, že po 4 dnech bude krmítko v každém případě prázdné.

Předseda sdružení mě upozornil, že člověk od kterého budu mít oddělky s nimi dává méně zásob, takže asi nebudu moct dodržet první 4 dny klidu a asi je budu muset hned přeložit do úlu, je to hodně velký problém? Přece jenom v tomto počasi co má být celý týden si včely nejspíš nic nepřinesou.

Děkuji za radu.
Otázkou je, co tím výrokem "méně zásob" předseda myslel.
Po převozu, oddělku ten několika denní klid hodně prospěje. A spotřeba zásob, zase není tak veliká. Mimo to, odděky by měly jít přikrmit i v tom, v čem si je přivezeš. Pokud tam nepůjde dál láhev, ani jiné krmítko tak lze dát těsto na horní loučky.
A to jen v případě, že mají opravdu málo zásob. Tedy pod cca 2 kg. Zatím, tedy u nás, není slídivost a tak by se dalo to krmení, v případě akutní nouze, omluvit. Za předpokladu zavřeného česna, zůženého očka a nacpání včel k očku (plodové plásty), které musí včely ovládat.

Ovšem jako lepší řešení, vidím to, že si vezmeš sebou ochranné pomůcky a oddělky si před koupí prohlédneš.
Hned budeš vědět co kupuješ a kolik mají zásob.
Na ty 4 dny stací 2-3 kg zásob v plástech. Pokud bude ale oddělek silnější a hodně rozplodovaný, tak musí mít zásob více, řekněme o další 2 kg.

Jinak oddělky ponechej u chovatele a vyzvedni si je až za několik dalších dnů, během kterých je chovatel zakrmí.
Na tom se s ním takto dohodni.
Vím, že různí lidé, to dělají různě. A třeba tě bude přesvědčovat o tom, že to tak dělá léta a vše je v pořádku.
Ale riziko poneseš ty. Zvláště jako začátečník hned neobjevíš krizi a máš po oddělku, ještě tě čeká mnoho nástrah.
Proto trvej na pěkných oddělcích se vším všudy. Podle hesla "náš zákazník, náš pán"
Já loni vyřešil situaci s oddělky tak, že jsem chovateli dodal fungl nové úly a on mi oddělky udělal rovnou do nich. V porovnání s letoškem tím ubylo spousta práce, a řešení různých neobvyklých situací....Pak je doba převozu a otázka dokrmení jednoduchá.... Je teda pravda, že chovatelé nechtějí dělat oddělky do použitých úlů. Ani já bych to nedělal a chápu to.

K tomu "ponechej oddělěk u chovatele, až ho nakrmí": Za pár dní se můžou už líhnout nové včely, a do té šestirámkové krabice už bys je nedostal....Dodgy


To přehození do úlu jim fakt moc neuškodí...nebo jsem to nezaznamenal. Dneska jsem to chtěl prohlédnout....počasí je proti.Confused Oddělky po 5 dnech už mají vyvěšeno v podmetu....Bylo by potřeba přihodit 2M....a pokrmit. Jestli se počasí do večera neumoudří tak jen dodám cukr.
Sleduji vaše pěkné a podrobné zacházení s oddělkem. Když to tu čtu, nedá mi to se nezeptat (i když nějaké informace ještě dostanu). Mám dojednané oddělky do vlastních nových úlů na doporučení od důvěryhodného včelaře. Bohužel, letošní počasí je jak deštivé, že se vše skoro o měsíc zdrželo. Budu mít obsednuto 10 rámků. myslela jsem, že jak je dovezu, hned začnu krmit a rozšiřovat. Když, ale budou( a to se neví) až po 15.7, půjde to ještě?
Jasně, že to půjde. ...vzpoměl jsem si, že tu někdo psal, že dovezl oddělky až v půlce srpna, a vystavëly mu dva nástavky....Smile Budou na 10ti rámcích....min 7pl.plodu.furt budeš mít 6 týdnů času na dostavění 10ti mezistěn....Ale krmit, krmit a krmit....To se pak ozvi jak vypadaj až to doma prohlídneš.....
Samozrejme, pôjde. Máš ešte dva mesiace rozvoja odloženca ( tri generácie včiel ). Treba ihneď kŕmiť a to tak aby postupne sa hromaždili zásoby na zimu ( už teraz ). Stredná cesta je jeden liter cukrového roztoku 1:1 každý deň( !! ).Rozširovať priestor medzistienkami. Viac podávaných zásob obmedzuje matku v kladení, zas menej zásob to iste a prestáva stavebný pud včelstva.
Určitě to půjde, vloni jsem taky množila ještě v červenci. Krmit krmit, bez toho to nepůjde a nakoupit obrovské zásoby cukru!!!! Na jeden oddělek klidně může být třeba až 20kg ( na ty 2 nástavky), vystavět mezistěny bude něco státBig Grin
jen nevím, zda 1litr denně 1:1 není moc, hrozí nebezpečí, že by včely mohly vše vystavěné zanést cukrem a matka by neměla kam klást....zkusila bych dávat méně, kontrolovat množství plodu a jak staví - každý týden. Krmítka nesmí být prázdná, to je jasný,ale někdy dají včely přednost snůšce a když jsou pak vedra, může neodebraný roztok zkvasit takže za mne zkušenost radši méně a častěji.
S tím rozšiřováním mezistěnami je to jasné, ostatně většina začátečníků ani nic jiného nemá.
Ale dovolím si nesouhlasit s tím "Viac podávaných zásob obmedzuje matku v kladení, zas menej zásob to iste a prestáva stavebný pud včelstva".
Pokud včelstvo zpracovává zásoby (lhostejno, zda nektar či cukr) staví. A byla by obrovská škoda tento stavební pud nevyužít. Bát se, že cukr omezí matku v kladení nemusí být tak docela pravda - od toho je tu včelař!!!!!!
Pokud totiž vystavěnou mezistěnu včelstvo zanese cukerným roztokem, pak jenom poděkujte a řekněte si jen dobrá, další. Oni ji totiž zanesli cukrem ne proto, že by to matka nemohla zaklást, ale proto, že ten oddělek ví, že v případě zakladení ten plod nevyhřeje a nevyživí!!!!!!
Proto takovouto, zásobami zanesenou mezistěnu při nejbližší návštěvě vyjměte, dejte na konec včelího chomáče (aby byla obsednutá) a doprostřed místo ní vložte další.
Pokud bude znovu zanesena cukrem, znovu dozadu a doprostřed místo ní další. Ten oddělek prostě musí počkat, aby se mu dolíhly další včely, aby mohl konečně zase o něco plodové těleso rozšířit. Pokud matka zaklade, nechat na svém místě, zbytek odsunout a vedle ní vložit další!!!! Stále dokola - každé 3 - 4 dny. A cukr, co snesou. Jakmile vyberou, nekompromisně další!!!
Pokud byste na toto čekali, můžete mít klidně o několik postavených zásobami zanesených souší méně a pak byste to stejně museli na podzim dohánět. Ale v době méně příznivé, klidně v polovině, nebo koncem září.
Pro ty, kdož tomu nevěří, "přetočte" si toto téma na červenec loňského roku. Tam se popisuje stále to samé - včely se prostě nemění.
iRP
Áno pán Pešek až na to, že ste zabudol na upracovanie včiel spracovaním zásob ktorých v odloženci až tak veľa nie je, a preto nie veľa. Za 60 dni kŕmenia po pol kg cukru denne včelstvo má možnosť uskladniť teoreticky 30 kg cukru na zimu ak nerátam vlastnú spotrebu. Tak kde je problém. „Melecitóza“.

Priestor v úli nesmie chýbať. Nadstavenie ďalších nadstavkov je samozrejmosťou.
Dobrý den. Příští týden jedu pro dva (možná tři) oddělky. Mají být na pěti rámcích. Nástavek mám na 11 rámků 39 x 24cm. Letos začínám, tudíž nemám žádné souše. Mezistěny tam mám dávat jen plné, nebo i nějakou stavební? Na krmení jsem sehnal rámkové krmítko - je to takový igelitový pytlík s latičkou (jako plovákem) uvnitř.
Před 24 dny jsem od kamaráda dostal roj. Dal jsem ho do jednoho nástavku na 11 mezistěn Dnes jsem se díval dovnitř, vystavěných je cca 8 mezistěn a je tam i zakladeno. Plod je i zavíčkován. Mohu již přidat nový nástavek? Tento roj jsem zatím nepřikrmoval, mám jim dát cukr?
Díky za odpovědi. S pozdravem M.
Potřebuješ, aby ti vystavěli a zakladly co nejvíc plástů, proto zapomeň na stavenbní rámky.
Loni jsem začínal, takže zdaleka nejsem v pozici radit, ale zase má zkušenost je čerstvá Smile
Stavební rámek bych do oddělku nedával. Potřebuješ souše a včely do zimy. Popravdě by mě ale zajímalo co by do toho rámku stavěly, jestli trubčinu nebo dělničinu. Trubčinu ale zatím nepotřebuješ a dělničinu postaví snáz na MS.
Ale pokud si projdeš toto téma a budeš pročítat příspěvky od cca 20.6.2012, tak tam nejdeš snad vše. Sám jsem položil několik dotazů a řídil se radami a všechny oddělky přežily, mám z nich a radost a dokonce i med.
Jinak k tomu roji, máš vystaveno 8 z 11, proč patro navíc? Vystavěné R se zásobami bych dal úplně na kraj, nevystavěné MS vedle plodu a flašku s cukrem na ně. Pokud necháš MS na krajích tak se na ně moc nepoženou. Do týdně, max 2 budeš mít vystavěno a zakladeno vše a pak můžeš jít o patro výš. A podle mé zkušenosti můžu potvrdit rady pana Peška, krmit ( a to soustavně až do září ). Ale i s tím opatrně, každé včelstvo je jiné. Stalo se mi, že 1 ze 4 oddělků opravdu dobře hospodařil a já ho překrmil a matku zbytečně utlačil v plodování. Prostě krmné dávky musíš určit podle stavu ve včelstvu a mohou a asi i budou se lišit oddělek od oddělku. Hodně zdaru.
V prvé řadě je třeba si uvědomit, že roj začne produkovat nové včelky až po " minimálně" , pokud se nejedná o prvoroj, 28ti dnech od usazení.... Nechytejte mě za slovo, a nepočítejte s rámem ot. plodu při usazování. A to je nejoptimističtějšî předpověď. V Podstatě, oddělek se dvěma plásty zavíčkovaného plodu a s kladoucí matkou (vytvořený 6.5.) jé na tom 2x líp než roj ze stejného období na deseti rámcích...Dodgy Done máš pravdu..... S tím stavěním mezistěn.... Ale on nás ten dotazující jenom tak zkoušel....Wink M.Big GrinBig GrinBig Grin
Uf... no asi takto.
Ak chceme docieliť rozvoj roja alebo odloženca musia mať neustály prísun sladiny. Nuž a tu je problém odhadnúť znášku – prínos sladiny do úľa z vonka. Keď včelár nemá úľovú váhu ani skúsený včelár nevie odhadnúť aké množstvo sladiny pribudne za deň. Treba poprosiť včelára s takým vybavením o informácii prínosu sladiny do úľa. Laicky sa dá určiť čerstvý nektár vo včelstve trhnutím rámika nadol – nahor, ak fŕka z buniek je znáška, až na to, že musíme vyrušiť včelstvo. Čakať na to, že z roja alebo odloženca budeme v roku vzniku vytáčať med si môže dovoliť len skúsený praktik. Takže začiatočníci, treba kŕmiť malými dávkami ak chcete mať v budúcej sezóne prezimované zdravé včelstvo.
Reaguji na příspěvek http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Milan-...1#pid51401 milana Havely když už se toho nikdo nechce zhostit.

(30.06.2013 23:33)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Dnes se mi stala věc, kterou jsem ještě nezažil. Jeden oddělek mi začal stavět matečníky....ve čtvrtek jsem je vylomil a ani jsem se o tom tady nezmíňil..... Dnes znova misky se zakladenýma vajíčkama .....(3 matečníky) Protože to není obvyklý, prohlídnul jsem matku. ....chybí ji poslední článek na zadní nožičce. Včely, pravděpodobně chtějí udělat tichou výměnu. Nechci to riskovat v tenhle čas....kdyby to bylo v září, tak si tím nelámu hlavu...., ale takhle ji výměním sám

To, že oddělek s novou kladoucí matkou narazí nové matečníky není zase až tak úplně vzácná věc. Je třeba si uvědomit, že oddělek je ve stavu zrodu naprosto nesourodá směs několika plástů plodu, leckdy z různých včelstev a matečník. Do okamžiku, než se matce po jejím vylíhnutí, snubním proletu a rozkladení začnou líhnout její vlastní dcery, uteče mnoho dnů. A do té doby je to stále směs vlastně všeho možného. Sice už se to "nějak" společně chová, ale při sebemenším podnětu ta rozdílnost genetiky jednotlivých složek může klidně zapracovat. Vnějším projevem je matečník se snahou o tichou výměnu. Pokud jste tedy pořídili matku F1, bude to v nejhorším případě F2. Ale ne vždy musí ta výměna zdařit. Většinou už nebývají ty úplně nejideálnější podmínky, hlavně není dostatek kvalitních trubců. Ti jsou totiž už v této době v mnoha včelstvech vyháněni ven.
iRP
Šlo mi spíš o to, že se včely snaží vyměnit fyzicky poškozenou matku. Za 8 dní budu mít k dispozici kladoucí matku, tak bych ji rád vyměnil sám. V téhle situaci, kdy se snažím oddělěk dostat na dva nástavky je jakákoliv delší pauza v kledení nepřijatelná. Zatím to vidím na vylamování matečníků, protože na výkonu v kladení ta nožička asi moc vliv nemá....nebo jsem nespozoroval rozdíl.
Milane právě, že má, když matka jde dovnitř a ven z buňky, když klade vajíčka, tak jí používá. Minulý týden jsem na to narazil také u oddělku, kdy chyběl poslední článek zadní nožičky, ale včely nestavěly žádné matečníky, pouze zeslábly.
Přivezl jsem je 18.6. na 6ti, teď jsou na 10 r. 4mezistěny vystavěný a zakladený. Jasně, že když ji chtěj vyměnit, tak se s tím nedá nic dělat....Ale vyměním jim ji já. A nejspíš pomocí dalšího oddělku. To je nejmenší zdržení.
(01.07.2013 11:59)vasilisa napsal(a): [ -> ]Čakať na to, že z roja alebo odloženca budeme v roku vzniku vytáčať med si môže dovoliť len skúsený praktik.

Myslím,že to nemusí platiť vždy a za každých podmienok a to sa medzi skúsených praktikov neradím. Všetko záleží od toho, aké silné odložence tvoríme, čo od nich očakávame,čo dá príroda a čo dáme mi.V tejto sezóne som napríklad nepotreboval zvyšovať počty včelstiev.Odložence vytvorené zo 16 plodových plástov a s kladúcimi matkami,tým viac netreba,stačí o týždeň nasadiť medníky a produkčné rodiny sú vytvorené.Silné roje vo výdatnej agátovej znáške mi vystavali bez problémov 4NN nadstavky a aj medu som sa dočkal. V minulej sezóne som odložence tvoril začiatkom mája zo 4 plodových plástov.Po rozkladení matiek som v priemere odložencom popridával ešte po tri plásty zo zaviečkovaným plodom a do slnečnice boli všetky na 3NN nadstavkoch s priemerným výnosom medu okolo 15kg a to cukor nevideli.Každý rok je iný,ak príroda nedá,musí dať včelár a ani skúsený praktik sa medu nedočká, aj keby si ruky zodral.Wink
Dočkali jsem se.Big Grin V sobotu v noci jsme s manželkou uložili pět oddělků, přivezených z Lukavce, na stanoviště. Otevřeli jsme očka a mysleli si, že teď budeme klidně spát. Chyba !!! Celou noc se nám v hlavě pletlo všechno, čím nás pan Pešek doslova "zasypal". Díky praktické sobotní ukázce krmení jsme oddělky v neděli nakrmili bez problémů, dnes přestěhovali do úlů a opět nakrmili. Dva měly vypucováno, tři se v tom nimraly. Však oni se rozežerou. Při stěhování viděla včelky s červenou tečkou Cool i naše dcera, tak by to mělo být v pohodě Big Grin.
Myslím, že teď bude včelařit manželka i beze mne, tak ji praktická sobotní ukázka chytila a u včel si to doslova vychutnává.
Referenční URL's