Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No vida,ideální je ješte nezavíčkovaný,že?
Mám otázku pre skúsených. V nedeľu som robil odlozenec so starou matkou. Pôvodnú rodinu som nechal bez matky s tým nech si odchovsju nové. Zajtra mi však príde nová matka. Ibaže chcem nechať včely chvíľu bez matky aby namiesto starostlivosti o larvy sa zamerali na znasku. Koľko môžem nechať matku v klietke vo vcelach? Keď ju tak nechám tak zo týždeň a až potom jej uvolnim zapadku k cestu? Myslíte že keď tam bude matka prestanú robiť ďalšie matecniky ci radšej kontrolovať a vylamovat? Ďakujem za radu
Matku môžeš nechať v klietke aj mesiac.Smile Ide o to,že včelstvo ti bude ťahať na otvorenom plode MB a za tejto situácie by ti matku aj tak neprijalo.Takže poí9- 10 dňoch vylám vo včelstve všetky MB a asi za dalšie tri dní by už včelstvo malo túžiť po matke v klietke,pretože inú možnosť ako prijať ju už nebude mať.Ak včely nebudú zakusnuté do klietky,môžeš zátku následne uvoľniť.
Ok dik za radu.
Mám hledat nějaký podtext pod chováním cizích včel u přivřených oček oddělků, kdy tyto včely očichají očko nových oddělků, poserou plastovou krytku a odletí? U jednoho jsem včelu přistihl (člověk by neřekl, co vytlačí jedna včela) u dalších už to bylo.
Chci se zeptat.
Dělávám oddělky do 6-ti rámkových styrudurových plemenáčů, r.m. 39x30.
Je to ve všech směrech dobré, ale.
Jde o to, že oddělky mi v těchto plemenáčích hrozně brzo zesílí, a to každý rok, prostě v nich pěkně jedou.
Dělám je ze 2 plodových plástů, jednoho zásobního a jedno místo zabere kapsové krmítko, jsou tam tedy jakoby 4 plásty.
Když se oddělek po rozkladení matky rozjede, přidám mu jednu souš a za pár dní další nebo mezistěnu a je tam hned pět nebo šest plástů a není tam už místo na krmítko.
A o to mi jde.
Oddělky tak musím "brzo" po vytvoření překládat do klasických nástavků.
Máte to tak podobně?
Nebylo by lepší dělat oddělky hned do klasických nástavků a za poslední rámek dát přepážku, kvůli zmenšení prostoru - tepelné pohodě oddělku, než je dělat do plemenáčů a pak je překládat?
Nejsi první Pavle, kdo na to přišel. Rovnou do nástavku.
Osobně žádnou přepážku nedávám nevidím v ní smysl. Jediné co se bez ní stává, že při prudkém ochlazení se v koutku nástavku může srážet na strůpku voda, ale to rychle vyschne.
Včelaři v příznivých snůškových podmínkách volné místo rovnou vypní mezistěnama a v září už jen dokrmí nástavek plný včel.
Funkční, jednoduché a na čas nenáročné řešení se nakonec prosadí.
Zkusil jsem udělat oddělky do 5 rámkových plemenáčů se záměrem, že si matku udělají z nouzového matečníku. Dal jsem 2 rámky v plodem s trochou medu, souši s vodou + 2 MS. Je snůška, do týdne si začaly všechno nosit, na podporu dostaly ještě medopip na h. loučky. Pocitově mi to přijde lepší, než dávat je do klasického nástavku. Až se vše vylíhlo, včely vystavěly ty 2 MS, matka se rozkladla, už začaly přetékat, pak jsem je dal do nástavku+varoa dno. To samé při koupi šlechtěných matek. No, a má v plemenáčích rezervní matku, kdyby náhodou nějaký kolaps. Ten plemenáč je pro mě levnější a skladnější než nástavek. Očko brání téměř okamžitě, tepelnou pohodu tam mají lepší. Ano, teď když v této chvíli budu dělat oddělek, tak udělám 6 rámkový a půjde přímo do nástavku, protože to bude hromada včel.
pavelno ono to neni tim styrodurem ale velikosti ramku..jak pise roslp plemenac nepotrebujes..ja z kraje davam bud blinovku nebo mezistenu ale oddelek delam jen z jednoho ramku 39x35 a krasne poznam jak na tom jaka matka a jak se rozjede.
Já dal na kraj nástavku dvojrámkový krmítko s trochou vody, dvě mezistěny a včelky to zvládly vpohodě... co by se stalo, kdyby se nějak víc ochladilo, nedokážu odhadnout, polystyrenová střecha je hodně znát.
Dělám to přesně jak popisuje roslp a není v tom žádný problém. Nevím proč bych měl oddelek později překládat do nastavku, když to mužů udělat rovnou. Jenom pridam zateplení pod strisku otevru jen očko a je to.
No to je jednoduché nerozkladie sa matka tak potom by sa mi nechcelo vracať ten úľ späť.. mne sa v 3 prípadoch tento rok nerozkládla a to je dosť si myslím Smile
V tom případě pridam matecnik a nebo novou matku a když nemám, tak celej ten nastavek postavim vedle na oddelek, který matku má a hotovo...
Oddělky dělám do 3 rámkového plemenáče, po rozkladení přehazuji do nástavku a doplním mezistěnama. Kolem řepky dávám 1 rámek plodu, později 2. Při přehazování do většího prostoru kladoucí s nekladoucíma spojuju na tvrdo. Hned ze startu do nástavku je náročné na místo, stříšky, nástavky, mezistěny a manipulaci - při převážení na konečné místo dám do auta buď 6 oddělků v nástavku, nebo 18 oddělků v 3-rámkových plemenáčích.
(20.06.2018 5:05)Slavík napsal(a): [ -> ]V tom případě pridam matecnik a nebo novou matku a když nemám, tak celej ten nastavek postavim vedle na oddelek, který matku má a hotovo...

tohle vyžaduje mít další nástavek už předem vedle toho prvního...
Proč?
Ahoj,
oddělek dělám na 2 rámcích s plodem, 1x zásobní, 1x pilový, 1souš s vodou a doplním mezistěnami. Na dno nástavku natluču muší pletivo a nástavek postavím na produkční včelstvo, které ho vytápí. V nástavku otevřu očko, které je oproti česnu otočeno o 180st. Po rozkladení odstraním pletivo, posadím nástavek na vlastní dno a už jen krmím.
Radek.
Kamiku asi si mě špatně pochopil, tak ještě jednou. Udělám oddelky, rovnou do nastavku, třeba pět. Oddelky stojí vedle sebe, když zjistim, že jeden nemá matku, tak ho postavim na oddelek který matku má a jo to. Žádný další nastávek nepotrebuji...
Chápu to od začátku dobře Smile, jenže tím si zmenšíš počet oddělků. Plemenáč je lehčí, levnější, skladnější. Mně když klekne matka, tak tam dám matku náhradní a počet oddělků mám stále stejný. Každý má svůj způsob. V klasickém nástavku se mi ty dva rámky plodu ztrácí, navíc bych je dal přímo proti očku, zleva zprava zespod spousta prostoru. V plemenáči jsou jak ve vatě. Třeba časem prozřu.
Patrně nechápeš, stejně tak tam může i Slavík přidat tu další matku (pokud ji má) a nemusí je spojovat. Po pravdě, Tvé logice nějak nerozumím, jako "musím mít pravdu za každou cenu".
Referenční URL's