Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(22.02.2021 8:01)Josef Skala napsal(a): [ -> ]
(21.02.2021 22:45)Riosa napsal(a): [ -> ]
(21.02.2021 22:38)Slavík napsal(a): [ -> ]Riosa a máš více včelstev, nebo jen toto?...

Mám iba to. Med, alebo cesto dať iba na vrch rámikov, že?
Bylo by dobré jakmiile to počasí dovolí oddělek prohlédnout jestli to přežila matka a jak skutečně silné včelstvo je.
Dnes bolo chvíľu slnečno a teplota 11°, tak som si pripravil aj cesto aj našľahaný cukor a otvoril úľ. Predtým som však ešte raz pozrel na podložku a na sieťku dna. Zaujalo ma niečo zvláštne visiace zo spodku stavebnej zábrany. Chvíľu mi trvalo, kým som rozoznal, že to je myšací chvost. Myš bola v priestore 1.rámika u letáča. Vybral som 2 prve rámiky v rohoch vyhryzené a po chvíli boja som ju zlikvidoval.
Medových zásob majú dostatok. Matka aj včely sa držali na peľovom rámiku z oboch strán. Bolo vidieť, že myš mala záujem predovšetkým o bielkoviny, lebo medové zásoby boli neporušené. Veľa som v nich nešprtal- boli nervózne. Vybral som rámiky bez zásob. Ostalo 7 rámikov. Od zbytku úľa som ich oddelil prepážkou z hobry (teplá stavba). Cesto aj cukor mi ostali. Za 2 hodiny som už pozoroval aj maličkú premávku na letáči Smile
Tie "omrvinky" čo som spozoroval boli vyhryzené plasty. V mori mŕtvych nožičiek a krídel som si nevšimol myšacie bobky a myšací puch som pripisoval rozkladu včielok.
skoro happy endSmile...pokracovani pri pristim dalsim teplem dnuSmile
Dnes aj u nás prvé nesmeôé prelety SmileSmile
(22.02.2021 16:40)TomasK1 napsal(a): [ -> ]skoro happy endSmile...pokracovani pri pristim dalsim teplem dnuSmile
Pokračovanie v akom zmysle? Je potreba úľ nejako dezinfikovať, či si včely poradia same?
Umyješ akurát dno lebo tam máš bordel a medník pokial nie je okalený tak je to zbytočné pokial máš zdravé včely. ja som úle nikdy nedezinfikoval a čo som umyl bolo dno a krmítko. Na dezinfekciu postačuje aj klasická sóda na pranie.Cool
Dneska jsem se mrkl pod víka a dva oddělky na 2 bednách pod vikem, dva oddělky na 3 bednách v prostřední bedně. Co kdybych jim ty zásoby hodil dolů a vyčistil dna od mrtvolek? Míru mám 39x17. Pokud bude v sobotu teplo.
Já bych to nedělal, pokud se ochladí zůstanou v horním nízkém nástavku bez zásob.
Jiří
Já to udělal, ale koukal jsem aby měli zásoby i v tom nástavku co sedí. A spodní jsem odebral.
Ahoj,
než se do ní pustím sám, nemáte někdo náhodou udělanou nějakou šikovnou tabulku na tvorbu sběrného oddělku? Díky. J
Ahojte všeci,

chtěl bych Vás poprosit o radu, včelařím od tohoto roku takže mi předem promiňte pro Vás možná primitivní dotazy s pro Vás jasnou odpovědí.

Mám před cca dvěmi týdny vytvořený oddělek. Kolega měnil matku ve včelstvu, starou mi bylo líto zamáčknout, takže jsem si jí vzal a z jiného včelstva udělal třírámkový oddělek se smetencem. Včeličkám se daří dobře, matička krásně klade a krmení berou. Ale dnes jsem našel dva matečníky, nikoli nouzové, ale vytvořené dole a evidentně zakladené nejdéle před 24 hodinami. Předpokládám že se jedná o pokus o tichou výměnu. Mám matečníky nechat vylíhnout a nechat včeličky ať matku ještě vymění, mám obavu jestli se stihne ještě oplodnit? Přece jen hon na trubčáky už začal. Původní matka je cca 4 roky stará, včelstvo které vedla se nikdy nerojilo, bylo hodé a "výkonné" . A má perfektně zakladeno. Takže nevím jestli matečník zničit nebo ponechat.

Díky s pozdravem jenda
Nechte proběhnout tichou výměnu, trubci ještě jsou. Stará matka by se nemusela dožít jara
Dobrá, nechám je ať pracujou. Jen v okolí nikdo včelstva nemá (aspoň co vím), tak snad trubčáky najde.
Jen jestli ještě můžu dotaz,

předpokládám že teď minimálně 13 až 15 dní nemám do oddělku krom přikrmení zasahovat. Další kontrola jestli je matečník uzavřen po těch 13ti a více dnech? Nebo nekontrolujete vůbec? Vím že by se vylíhnutí matky minimálně další 12 dní nemělo do všelstva zasahovat aby matička nezdrhla a pak provést kontrolu kladení.
To jestli nová matka klade zjistíte za měsíc od položení vajíčka. A když jim dáte pokoj uděláte jen dobře. Pořad by tam nejaka matka měla být zatím stará pak již nová nebo obě.
Zdravím,

dneska jsem oddělku dával krmení a už třetí den včelky tak nezvykle bzučej když úl z dálky pozoruju. Když jsem otevřel víko jsou takový nevrlý a z plemenáče skoro přetíkaj ven. Matka měla masivně zakladeno a asi vyběhl plod. Nemůže jít spíše o rojový matečník a pokus o vyrojení, než o tichou výměnu? Oddělek je na šesti rámcích, opatrně jsem jim dohodil jednu mezistěnu aby měly na čem makat, ale víc se už nevejde . Vzhledem ke stáří matečníku se mi je nechce přehazovat do nástavku.
Ahoj Jendo, tak jak jsi dopadl? Vyrojily se?
Zdárek,

včera mě to nedalo, provedl jsem opatrnou kontrolu matečníku když jsem koukal jak berou krmení a o matečník se starají. Larva odpovídá stáří těch 7mi dnů. Vyrojené zatím nebyly, ale chudinky už sedí hodně i nahoře na rámkách pod krmítkem a na všech stěnách oplodňáčku. Asi jim je i vedro páč chladí jak o život, hlupák sem jim neudělal dole průduch. Uvidím co budou dál dělat. Mají jít do klátů, které ještě nemám uplně hotové. Dnes kolega dokončil řezbu. Tak snad za týden aspoň jedny snad budu moct přesunout do nového domova a tydle až začne nová matka klást.
jendo, zdarek, dej sem pak foto tech klatu, pro inspiraci. diky!
Ahoj,

jasně dám až bude hotovo. Ještě dotaz jestli můžu. Mám z půlky července tři ddělky. Obsedají jeden nástavek, jeden je desetirámkový a zbylé dva jsou na devítirámkových tachovákách. Mám je nechat přezimovat pouze v jednom nástavku? Koukal jsem že ještě velmi ochotně staví, podlední mezistěnu jsem jim měnil před týdnem a měly jí za den a půl hotovou. Tak nevím jestli by ještě nedaly jeden nástavek. Je vidět že matky by taky ještě kladly. Ale zase se mi nechce utahat zimní generaci včel pokud tam již jsou a teplo už tak moc nebude.
Referenční URL's