Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Poslušně hlásím, že další bobřík u konce. Neplánovaně čtyřdenní. Měl jsem dvě služby za sebou. Děvčata baštěj jako o závod. Vše úplně prázdné. Dal jsem 11kg / 4 dny / 4 rodiny. myslím si ale, že ten čtvrtý den už nic k jídlu nebylo. Chce to po těch třech dnech.
(takže těch 700g na den - aby měl kolega nováček srovnání je asi minimum. Já bych přidal sklenici. Momentálně mám na oddělek cca 4 zavařovačky).
A postaveno po mezistěně z obou stran plodu, navíc už v jedné částečně nanošeno (v jedné v každé rodině). Takže dvě mezistěny na rodinu. Uklizeno a v sobotu znovu. Jo pane Pešku, pěkně takhle na nás - blbuvzdorně a polopaticky děkuji převelice moc a moc.
P.S
A ve 20:30 jdu na ty vězněné včelky. Ty vykradené už neokupují, ale, ještě okupují (trošku) ty co jsem stihl uvěznit včas. Už mám v autě zásoby a půjdu je nechat vyčůrat a vykakat. Pak zase basa Sad . Je škoda, že je nemůžu mít přímo doma jako oddělky. To by u sousedů neprošlo. I tak kulí oči. Obzvlášť dneska. Ty oddělky nechtěj dát ty prázdné sklenice vůbec zadarmo. Vůbec nechápou, že jim je naplním TongueBig Grin
Dobrý den,

úvodem děkuji zkušeným za rady v tomto vláknu ohledně péče o oddělky. Diskuzi sleduji a informace mi dost pomáhají. Před časem se zde řešila otázka vysokého varoadna u oddělků. Když jsem oddělky na šesti 1/1 rámcích přivezl, tak jsem je pověsil do nástavků nad připravená vysoká dna. Jedno mám klasické od nastavky.cz (cca 8 cm) a druhé od Nerada (vysoké jako klasický 2/3 nástavek). Postupuji s využitím informací zde ze VF, včelky jsou nyní cca v polovině druhého nástavku. Prostor v nástavcích celkem dobře obsedají, očka jsem nechal zavřená, vstup jen zúčeným česnem, pod dnem podložky pro sledování spadu.

Chci požádat o informaci, jak nejlépe zazimovat? Zda je to v pořádku s takto vysokým podmetem? Nebo by bylo lepší oddělky dát na klasická nízká dna. Mám pouze trochu problém, že jsem oddělky koupil na 1/1 stěnách, ale včelařím na 2/3. Takže mi tam těch 6 původních rámků visí právě do podmetu a pokud bych chtěl dát nízké dno, tak bych je musel upravit.

Dále přidám jen svou zkušenost s Jakubovskými krmítky, které se mi osvědčily. Pro krmení oddělků, myslím, těžko hledat zásadní nedostatky. Jednoduše doplnitelné, velká plocha pro odběr pro včely, minimum úkapů... Pouze jsem přemýšlel, zda oddělkům nevadí únik tepla z úlu otvorem ve víku právě do krmítka (objem 4 l), tj. teoreticky "vytápí" o 4 litry více s tím, že navíc plastové krmítko stejně spoustu tepla propouští do okolí...

Předem děkuji a přeji pěkný večer,
RK
Dnes jsem při prohlížení oddělků zjistil, že v jednom oddělku mají včelky vykousané plásty v místech vylíhnutého plodu. Jsou to prostě velké díry uprostřed díla. Máte s tímto někdo zkušenost? Co s tím? Předem děkuji za informace.
Jsou tam zásoby? Vsadím se, že jsou po naprostém vyloupení nasuchu a melou z posledního. Možná najdeš matku se zbytkem včel.
iRP
(01.08.2012 5:48)zidz napsal(a): [ -> ]Jeste bych pak mel jeden dotaz...
Nekdy se mi stane po preveseni mezisteny, ze vcely vic "vytahnou" sousedni plast, takze na nem vznikne vybouleni.
Pak k tomuto plastu neni mozne prirazit jiny, byt spravne vystaveny plast, aniz by mezi ramky nevznikla vetsi mezera.
Myslim, ze kdyz dam vedle mezistenu, tak to vcely vyresi tak, ze ji vystavi krive podle profilu tohoto plastu.
Ma to cenu nejak ted resit, resp. muzu to nejak vyresit? Smile
Moje esteticke citeni je na bodu mrazu, jedinou obavu mam, aby v zime prelezly....mam teplou stavbu.

Nedal by nekdo radu, co s tim?
Diky.
Pokud tam není plod - nůž a seříznout. I za cenu, že tím nožem odřízneš zásoby. Ten nůž otři o rámek v úlu. Včely si vše během chvíle opraví.
iRP
(01.08.2012 23:47)maraopl napsal(a): [ -> ]Dnes jsem při prohlížení oddělků zjistil, že v jednom oddělku mají včelky vykousané plásty v místech vylíhnutého plodu. Jsou to prostě velké díry uprostřed díla. Máte s tímto někdo zkušenost? Co s tím? Předem děkuji za informace.

Takto včely čistí plásty např. při likvidaci zvápenatění plodu. Jak to vypadá na dně? nejsou tam zbytky zvápenatělých kukel?
JK
Na dně nic není, je to oddělek zatím na šesti rámcích a dva mají takto vykousán.
[Obrázky: DSC01657.jpg] [Obrázky: DSC01658.jpg]

Takto vypadá plást včelstva s dobrým čistícím pudem při likvidaci infikovaných buněk mikroskopickou houbou Asacosphaerosis larve apium - způsobující zvápenatění včelího plodu. Pokud by toto bylo příčinou, je zcela možné, že infikované plásty byly do oddělku přeneseny ze včelstva napadeného touto chorobou.
Pokud máte pevné dno (nikoli zasíťované s podložkou na které je spad vidět) včely dno uklidí takže včelař nic nepozná. Části zvápenatělých larev je však možno nalézt i v blízkosti česna, pokud víme co hledáme.
JK
Děkuji za informaci, zkusím to tam důkladně prohlédnout.
Pokus se více rozepsat. Jsou v plodových plástech, vajíčka, larvičky, zavíčkovaný plod, Jak se zásobami, nosí pyl, pokrmuješ, staví, opravují ty díry, případně jsi i viděl matku, kolik je zde včel respektive, kolik plástů obsedají, nezajímají se o česno vosy, ...?
Držím palce JK
(02.08.2012 12:48)Josef Křapka napsal(a): [ -> ][Obrázky: DSC01657.jpg] [Obrázky: DSC01658.jpg]

Takto vypadá plást včelstva s dobrým čistícím pudem při likvidaci infikovaných buněk mikroskopickou houbou Asacosphaerosis larve apium - způsobující zvápenatění včelího plodu. Pokud by toto bylo příčinou, je zcela možné, že infikované plásty byly do oddělku přeneseny ze včelstva napadeného touto chorobou.
Pokud máte pevné dno (nikoli zasíťované s podložkou na které je spad vidět) včely dno uklidí takže včelař nic nepozná. Části zvápenatělých larev je však možno nalézt i v blízkosti česna, pokud víme co hledáme.
JK

Môže to byť aj inak, dokonale som si pozrel prvý obrázok a prišiel som k inému záveru, panenské plást nebol upravený preto, že bol v ňom plod napadnutý hubou Ascosphaera apis (AA), (v tom pláste ešte nebol plod), ale plod vijačky voštinovej,niekde v sklade a vložený do včelstva. kde ho včely upravili a zostalo z plástu len torzo. Pri napadnutí včelieho plodu hubou AA, larva vyschne do formy múmii a včely ju z bunky vytiahnu, múmia padá na dno ako biela alebo bielo čierna forma. Bunku nikdy nevyhrýzajú, nepotrebujú to.
Josef, viem, že sa kamarátovi nerobí napriek, ale toto je moje vysvetlenie, čo ešte neznamená, že je pravdivé, predsa je to len fotka. Tono
Dobrý den,
taky jsem nováček, který řeší krmení oddělků na zimu, tiše pročítám diskusi a mám jen jeden dotaz:
Krmit 1:1 nebo 3:2?
Díky.
krmit 3:2, 1:1 se podněcuje

aby jsi to správně pochopil 3 kg cukru na 2 litry vody Blush
(03.08.2012 15:46)Boris napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
taky jsem nováček, který řeší krmení oddělků na zimu, tiše pročítám diskusi a mám jen jeden dotaz:
Krmit 1:1 nebo 3:2?
Díky.

Oddělek krmíme 1:1.

Jak vidno, máme s TomasoFernando rozílné názory. Každý z nás krmí oddělky jinakBig Grin
Beru to tak, že u oddělku to je krmení i podněcování zároveň Smile obojí je potřeba. Já dávám 1:1 a všechno šlape jak má.
já když dával 1:1 (bavím se o posledních 2 týdnech) tak měli v ule moc vlhkosti. Až mi to na pár místech černalo. Teď už všechny krmím 3:2 a berou to hezky. Většinou do 2 dnů jsou na suchu. nyní už mají zkrmeno 6 kg, právě teď stojím u plotny a rozehřívám další várku.
Já dávám 1:1, 1kg na včelstvo denně a berou jak divý. Taky jsem zvažoval 3:2, ale kdybych začal teď, tak do nich nacpu do 20.8. vše co údajně potřebují (35kg hypoteticky od začátku krmení oddělku) A to jim budu teď radši dávat míň, ať má matka kam plodovat a pak je docpu. Přestat krmit nechci, páč potřebuju dílo. Takže krmit ano, ale taky to chce trochu citu.....
nevím zda se mým červnovým oddělkům dá ještě říkat oddělky, mám je všechny na dvou nástavcích 39x24. Ale ty loňské jsem nechal dostavět na 11 rámků a krmil jsem též 3:2. Mám pro každou rodinku 15 kg. (podněcování do těch 15 kg jsem nepočítal)

to je na tom včelaření hezký, že když dva dělají totéž není to totéž Surprised
(03.08.2012 15:46)Boris napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
taky jsem nováček, který řeší krmení oddělků na zimu, tiše pročítám diskusi a mám jen jeden dotaz:
Krmit 1:1 nebo 3:2?
Díky.

V tuto dobu už bych dával 3:2, loni jsem skoro až do konce srpna dával květnovým oddělkům 1:1 a všechno mi proplodovaly. S hrůzou jsem na konci srpna zjistil, že vůbec nic neuložily, ihned jsem začal krmit 3:2 a hned se začaly objevovat zásoby. Bohužel jsem musel dlouho krmit v září, což se projevilo na množství roztočů. Určitě jsem si upracoval i část zimních včel a zásob taky nebylo tolik, kolik bych si přál. Za ten strach, jestli oddělky přežijí zimu, to vážně nestojí! Navíc jsem i hodně zkrmil cukru, každý oddělek dostal 60 kg.
Čím větší koncentrace cukru v roztoku, tím radši a rychleji ho včely odebírají a ukládají!
Referenční URL's