Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stropní krmítko je pro oddělek příliš daleko, nezvládají úlový prostor. Já používám vnitřní víko, ve kterém mám vykroužené 4 otvory na sklenice, na to postavím nástavek a krmím sirupem 1:1. Sirupem ale opatrně, velmi rády odeberou a zanesou sladinou velké množství plástové plochy a nenechají matce prostor ke kladení. Stejné vnitřní víko používám i na krmení oddělku medocukrovým těstem. Okolo otvoru položím placku těsta, přikryji strůpkovou fólií a víkem. Koukni na foto.
Přípravy na jaro finišují, a proto bych se chtěl zeptat, jak nejlépe pokračovat. Zazimoval jsem 4 oddělky (39x24), dva na 2x8 a jeden 2x7 rámků, poslední jen na jedná bedně.
Teď řeším jestli po proletu při kontrole zásob, ty nedokončené dvou bedny ( 16 resp 14 rámků ) nezúžit na jeden kompletní nástavek, který bych pak po zaplnění všech uliček rozšířil o celý nový nástavek.
Je to vhodné nebo bude lepší doplnit neplné nástavky MS něco ještě jiného?
Je možno mi trochu vysvětlit jak to je s oddělky?
Já zazimoval jedno včelstvo na jednom nástavku (11 rámků 39x24). Hrál jsem si u nich s matkou a nějak se to nepovedlo, ale beru je jako produktivní včelstvo. Teď tady čtu že někdo má oddělek 2x8 rámků 39x24. Já myslel že oddělek je třeba 5 rámků a ne 16.
Dík za vysvětlení.
Když koupíš nebo si sám uděláš oddělek, tak často 5rámkový ( 2rámky s plodem, 1 se zásobami a 1 souš s vodou + matka), pak už jen rozšiřuješ a přidáváš mezistěny.
Tobě tento oddělek vystavěl celý nástavek, 11rámků ( 39x24). Někomu ne, při přípravě na zimu vyndal všechny nedostavěné mezistěny a tak má v nástavku jen 8 rámků a nad ním také 8 rámků - tj. 2 nástavky po 8.

A to rozšiřování na jaře- já bych určitě nepřendavala rámky společně do jednoho nástavku, bude tam už plod a plodové těleso by se nemělo trhat. Přidala bych jen mezistěny a stavební rámky.
Otazka je mas utepleny nebo neutepleny ?
Huh To je přece úplně jedno, zrovna tak diskuze která RM je nejlepší.
Každé včelstvo se bude snažit přežít a je jedno v jakém úle.
(28.02.2013 22:56)Tanula napsal(a): [ -> ]A to rozšiřování na jaře- já bych určitě nepřendavala rámky společně do jednoho nástavku, bude tam už plod a plodové těleso by se nemělo trhat. Přidala bych jen mezistěny a stavební rámky.

Velice děkuji za příspěvek. Pro úvahy o zúžení mě vedlo toto:
  1. pokud dorovnám na plný počet rámků, budou mít včelstva po stranách 1-2 MS / SR v každém nástavku. Nevím jestli pro ně bude úplně snadné udržet, zde mnohokrát zmiňovanou, tepelnou pohodu.
  2. Moje první zima, takže nevím co na jaře v nástavcích najdu. Žil jsem ale v domnění, že včelstvo obsadí horní N a ve spodním budou jen souše. Pak bych jen vzal chybějící počet rámků v horním nástavku ze spodního ( nemám volné souše ). Zbytek spodního nástavku uklidil. Pokud bude plod v obou nástavcích není co řešit a nechám je na pokoji.
Nevím jestli výše uvedené úvahy jsou nějak relevantní nebo jen vymýšlím, jak jednoduchou věc udělat složitě.
Z vlastní zkušenosti- na jaře počkej na první prolety- ze začátku vyletí pár včel, den potom už je to jak na letišti. Včely by měly být čilé, jakákoliv malátnost, potácení se okolo česna není v pořádku.. Některá včelstva vyletí o den, dva později- nic to neznamená, jsou na jiném stanovišti, více ve stínu, sluníčko je ještě neprohřálo atd. POkud některé vůbec nevyletí vůbec, poklepej poslouchej, nahlídni do podmetu. Takové včely, co z nějakého důvodu padly by chtělo zavřít česna,aby je ostatní časem neloupily, nerozšiřovaly nákazu atd.atd. PAk je rozebrat, uklidit. Když už začnou kvést olše, jívy, lísky....teplota bude nad 10-12.st, stačí opět pozorovat, zda nosí pyl a lítají pro vodu. Můžeš najít včely jak sbírají vodu z louží, zbytku sněhu v okapech, na sudu...všude možně. Tohle všechno vypadá, že je to v pořádku. Někdo dělá jarní prohlídku- profík koukne a vidí, začátečník " čumí " nic nevykouká, akorát hrozí podchlazení plodu a zbytečný stres pro obě strany ( mluvím o sobě Smile). Včely plodují už od zimního slunovratu, to poznáš na podložce- může tam být louže vody, pokud se v únoru prudce ochladí, včely se stáhnou víc do chumáče a můžeš pak najít na podložkách vyházené larvičky ( podchlazený plod). V tom březnu už plodují víc, chomáč není tak těsný, včely obsedají více uliček. Zkusila bych jen potěžkat nástavek, odhadnout, kolik je tam asi zásob ( kritické období až do květu třešně ptačí, kdy je první nektar). Pokud se ti zdá, že jich je málo, dej na horní loučky placku z medocukrového těsta ( vyrob své nebo si kup). Jak bude jaro v plném proudu, včely se začnou líhnout, hurá, je tu nová generace včel, máme vyhráno, včely můžou obsedat už celý nástavek- potom je vhodné rozšiřovat, přidat mezistěny, stavební rámky.....už je i stavební pud a včely si postaví co budou potřebovat. Vlastní zkušenost je taková, že vidíš jarní prolet, zjistíš stav zásob a než se naděješ tam začneš rošiřovat, aby se ti včely nevyrojily.
Můžou ještě nastat problémy že je včelstvo osiřelé- matku většinou my začátečníci žádnou navíc nemáme, spojovat včelstva a další věci lze dohledat na foru i v literatuře.
Mám dotaz, opraví včely poškozené souše když jim je přidám ? Některé jsem měl vyboulené na jednu stranu tak jsem je srovnal o hranu stolu, jiným souším jsem kus vyřezal. Má smysl takové přidávat do plodiska nebo jen do medníku nad mřížku nebo radši vytavit ? Jsem začátečník a souší mám málo. Díky za radu.
Na jaře, tedy zejména v květu třešní a řepky spraví včely vše, co jim dáš. Jen je tam zase takové malé ale....
Pokud budou stavět mezistěny (t.j. s předlohou), je málokdy problém. Tedy většinou dělničina. Pokud to je bez předlohy (t.j. stavební rámek), na 99 % je to trubčina. No a pokud z rámku cokoli vyřežeš, platí bod b). Tedy s téměř 100 % jistotou trubčina. Jedinou výjimku udělají v medníku, kde se jim jaksi trubčinu moc nechce a tak tam postaví, resp. opraví vyřezanou část dělničinou. Čím dál od plodu, tím větší jistota.
Chápu obavy, že souší máš málo. Tím obdobím si prošel myslím každý z nás, lhostejno, zda začínal nebo nějak dramaticky rozšiřoval.
Na moje gusto bych ale jakékoli horší rámky vyřezal, znovu nadrátkoval a zatavil ze vzniklého vosku (samozřejmě po výměně) nové mezistěny. Časem poznáš, že to je ta nejlepší metoda. Jedinou výjimku bych snad udělal opravdu v nouzi nejvyšší. Tedy dát takové souše do medníku, vytočit med, nechat opravit, resp. olízat včelami a nekompromisně vyřezat.
A pamatuj si, samozřejmě i všichni ostatní. Co nepostaví včely v květu ovocných stromů a řepky, jako když není. Pak je to docela násilí Nejen na včelách, ale i na včelaři. A bez snůšky ani brnk. Proto pokud chcete stavět po slunovratu, krmit, krmit a krmit.
O tom jsem už ale v tomto vlákně psal.....
iRP
Jirka, poškodené plásty patria len do medníka, do plodiska radšej medzisteny, Ak by si vložil plásty do plodiska, včely by ich opravili, ale na vyrezaných a porušených plástoch, včely by opravili, ale stavali by len trúdie bunky. Pri vložení MS niekedy v mesiaci apríl, je zároveň z Ms začať aj prikrmovať cukrovým roztokom v pomere 1:1, mali by byť nehriate na izbovú teplotu. Ms do rámikov zatavuj pri 20°C, najlepšie v miestnosti, zabrániš tým ich kriveniu. Včely si vložené poškodené rámiky osvoja a ak budú mať čo nosiť, tak ich i zanosia medom
(05.03.2013 14:45)Jiří Šenk napsal(a): [ -> ]Jsem začátečník a souší mám málo. Díky za radu.

Kterak získat souše
Ahoj, ještě jeden dotaz. O víkendu už měly u nás (Brno) všechny moje včelstva prolet. Má smysl jim už teď dát láhve s vodou nebo mám ještě počkat ? Díky za radu
vzhledem k tomu, že se má opět ochladit a teploty se pohybovat kolem -10°C, tak bych zatím s vodou počkal.
Ahoj všem,
jsem začínající včelař, rm 39x24, loňské 3 oddělky. Mohl by někdo poradit popř. pokračovat v tomto tématu jak postupovat letos na jaře?
oddělky jsou na dvou nástavcích, kde matky převážně dole začínají plodovat. Děkuju M.V.
Milý příteli,toto téma má zde na fóru 33 stran rad a návodů,jak na to. Stačí jen pečlivě číst a vybrat sit z té záplavy informací ty,které ti budou k užitku. Hodně úspěchů.
Myslím že zde to je perfektně popsané
Jak postupovat na jaře. Já vloni tak postupoval a byl jsem víc jak spokojen.
Myslel jsem, že bych případně vyměnil matku z oddělku za tu, která by měla nyní špatný jarní rozvoj. K mému překvapení jsem zjistil, že matka z oddělku je 2x menší než matky v kmenových včelstev, což je trochu divné, zejména, když třeba matky byly vychovány ze stejné série a na podzim mezi matkou v kmenovém včelstvu nebo v oddělku nebyl patrný rozdíl. Myslíte, že množství včel může mít vliv na vitalitu matky a také na to, jak veliká je, myslím tím zejména zadeček.
2x menší je hodně.Jinak mladé matky bývají menší až následná péče je pro ně podstatná.Třeba rojovky bývají v počátku větší pečuje o ně více včel zrovna tak vychovaná matka na kmenovém včelstvu či v silném oddělku bývá větší oproti matkám z malích oplodňáčk.To ale neznamená že by takto vychované matky byly méně kvalitní.Ovšem tvůj rozdíl je již podstatný počkej zda jí mladušky pořádně rozkrmí a jak bude klást.Někdy si po čase řekneš že ta matka musí být jiná než ta kterou jsi tam měl a přitom je to pořád ta samá jen dobře nakrmená.Smile
Tak jsem v sobotu prohlédl včely a bohužel jsem spadl do oblasti, kde jsem musel natřít plod. Zjistil jsem, že dvoje včelstva byly bez plodu. Jedny byly opravdu slabé, ale ty druhé byly docela silné, obsedaly hustě 5 plástů. Nepochopil jsem, jak mohou být bez matky. Neřešil jsem to a rovnou nástavky přendal na plodující včely. Nedával jsem ani noviny, předpokládám, že takhle brzy na jaře se včely spojí bez problémů. Jen jsem nevěděl kam je mám dát, tak jsem je dal prostě nahoru.
Referenční URL's