Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Děkuju za odpovědi. Medu jsem sice moc nevytočil, ale přesto jim ho nebudu brát. Počkám si na lepší rok Smile.
Opět zdravím,

tak první bobřík za námi. Chtěl bych poděkovat panu Peškovi, za to, že jsem byl jeho 50. jubilant, kterému dobře poradil, jak rozšiřovat. Včelky staví, některé méně, některé jako o život ale staví.
V tuhle chvíli mám obavy, že mi stihnou dostavět asi jen nástavek, ve kterém jsou.
Proto bych se chtěl zeptat, jestli je možné zimovat oddělek pouze na jednom nástavku a jestli má nějaký význam mu podstrčit alespoň nástavek s mezistěnami.
Dále bych se chtěl zeptat, do kdy tak zhruba budou včelky stavět...
Ještě jednou díky za rady všem a hlavně panu Peškovi.
Už jsem měl obavy, jak že ten Tvůj bobřík dopadne, ale jsem klidnější. První kolo jsi zvládnul.
Takže opakování matka moudrosti: Rozhrnout, mezistěna, cukr, uzavřít, bobřík.
Jen přehodnotit, zda je dostatečná dávka cukru mezi bobříky. Když tak zdvojnásobit počet sklenic. Ne zvyšovat objem, ale počet. Velmi důležitá je totiž odběrná plocha, jinak má cukr tendenci slizovatět a posléze kvasit.
Pokud budeš takto pokračovat, postaví včely do poloviny září ještě nějakých 7 - 8 mezistěn. To by bohatě s tím, co máš, mělo na zimu stačit. Není totiž nutné mít v každém nástavku postavený plný počet. Je daleko lepší, je -li v každém z nástavků třeba jen 8 - 9 postavených rámků a zbytek buď volný, nebo jen nepostavené mezistěny. Včely milují komín!!!! Tedy nad sebe, místo vedle sebe.
iRP
Cukru jsem jim daval 1 kg v pomeru 1:1, ale vycukli ho cca za 2 dny. Takze jsem jim dnes dal 2 kg, ktere doufam daji na ty 4 dny, kdy jim prehodim mezistenu.
Takze je stavbou a cukrem muzu "trapit" az do poloviny zari?
Neunavim si tim ty dlouhoveke vcely?
Predpokladam, ze pokud jsou vystavene mezisteny zakladeny, tak je mam nechat na miste, pokud ne, tak ji mam prsunout z prostredka na kraj a novou dat misto ni?
Diky
Samozřejmě se snažit udržet plod pohromadě, ale stavba zase bez roztrhnutí nejde.
Takže je nutný kompromis. Když potřebuju stavět, dávám doprostřed plodu jednu mezistěnu. Pokud je zakladená, ponechávám na místě a trhám další mezistěnou. Pokud ji zanesou cukrem, dávám ji dozadu výměnou za další. Vkládat vždy jen jednu, dvě je moc. A tak pořád dokola.
Většinou to vychází tak 1:1.
iRP
Dobra.
Tak uvidime jak se s tim poperou.
Jeste jedna otazka...
Az dostavi nastavek, jak pridat druhy?
Pridat nastavek nahoru a prevesit 2 plodove plasty z kazde strany plodiste, ty nahradit mezistenami a pak pokracovat jako u stavby prvniho nastavku?
Diky
Ano, přesně tak. Nový nástavek nahoru, přendat mezistěny s plodem aby si včely nalákal jít taky nahoru, dolů za ně dát mezistěny a krmit a krmitWink a zase všechno stejně jako když stavěly první nástavek
mám teď přesně ten "problém"...mám hodně včel v nástavku. Dodělal jsem si rámečky s mezistěnami a zítra dám nástavek nahoru. Kolik zakladených rámků mám dát nahoru? Tři? Nad sebe a postraně mezistěny? Někdo tu zase říká zebrovitě? Pak mám ale ještě jednu otázku: co budu dělat pak až budu mít nakrmeno? Které rámky pak seberu? Zakladené, se zásobami? Budu zimovat na jednom nástavku. Kdy? Děkuji
Ja bych je nechal zimovat na dvou nastavcich,zbytecne jim v tom udelas gulas.Ony si to prerovnaji jak budou potrebovat. Jen nedostavene mezisteny bych pak zamenil za souse
no ty ale právě nemám....
mám letošní oddělky z 5 rámků teď už je postaveno asi 8-9 rámků včetně těch 5
Já bych dala nahoru 2rámky s plodem a 1 se zásobami...záleží na tom, co máš v nástavku, jestli mají hodně zásob tak i ty ji přemístím, když ne, tak jen ty plodové...a zase aby to byl komín nejlépe nad sebe nebo mezině max 1mezistěnu.
Určitě bych dala další nástavek, je to oddělek do konce sprna ( podle počasí i to září ) bude stavět, pokud bude mít z čeho (krmit a krmit).
Zásoby bych jim nebrala, nikdy nevíš jaká bude zima. Když velká, včely jsou v chumáči a spotřebu skoro žádnou nemají, jestli bude teplo, matka začne plodovat, zásoby ubývají rychleji a pak budou akorát zbytečně nervy, aby včas přišlo jaro a včely nepadly hladem a nebo přikrmovat těstem než si něco sami donesou.

Produkční včely už jsem si upravila na zimu, u nás už nic není, žádná snůška, tak jsem zkontrolovala zásoby a už taky krmím.
Oddělky opravdu nechám do konce sprna, opravdu nemám tušení jaké jsou tam matky, teprve se rozjíždí, včel přibývá....samozřejmě kladou,ale jaké budou mít tempo a kolik toho vystaví. Ale aspoň 1 NN doufám že všechny ještě stihnou. A když ne, tak aby nezimovaly jen na 1-2NN budu v podletí spojovat, radši zazimuji méně oddělků ale silnějších, než víc slabých co nemají šanci. Zásoby přidám k oddělkům, nevystavěné rámky schovám na příští rok.
Jen přidám malý postřeh, který jsem udělal při rozebírání oddělků a přerovnání mezistěn pro co nejrychlejší stavbu. Jen pro doplnění. Mám oddělky už na dvou nástavcích a snažím se aby druhý co nejdříve postavily.
  1. Mezistěny přidané mezi plod před týdnem do spodního nástavku byly takřka netknuté
  2. Mezistěna dána mezi plod před dvěma dny v horním nástavku vystavěna zcela a ve většině případů i zakladena
  3. Matka byla ve všech osmi případech v horním nástavku
  4. Mám oddělky směrovány tak, že očka jsou přesně na jih. Všechny, opakuji všechny, oddělky staví mezistěny v horním nástavku více směrem na západ. Je to zajímavé, ale je to tak. Všechny měly stejné podmínky. V horním nástavku dva plásty s plodem, mezi nimi mezistěna a do krajů dorovnány mezistěny.
  5. Při těch osmých už jsme rozpoznali bojůvky před úly, takže jsme změnšili očka pouze na jednu včelu a do večera byl klid, zítra uvidíme
Jinak se mají čile k světu. Jsou to holky šikovný. Dneska byly ale trochu útočnější než před týdnem. Matky viděny všude s různými stádii plodu. Vypadá to dobře, klep, klep, klep...
Může to Bohumile být i tím, že včelky podněcuje umělá snůška, tedy staví ti mezistěny v místech, kde máš krmítko a krmíš je? Já když dám mezistěnu pod láhev z cukerným roztokem, tak je vystavěna mnohem rychleji, než když je na jiném místě v úle
Dotaz na pana Peska...

Navstivil jsem Vas legendarni prispevek 269 tykajici se krmeni.
Cukr ve sklenici neni nutne rozmichavat?
Predpokladam, ze tuto metodu je mozne pouzit i s beznym prosakovacim vickem...
Vcera jsem kontroloval odber zasob a zjistil jsem, ze jsem mel u jednoho oddelku zalepene vicko usazenym cukrem, tak si dneska pujdu nasbirat kaminky Smile

Jinak pro podnecovani pouzivam prosakovaci vicka s 16 otvory, kdy mi oddelky vemou 2 kg cukru v roztoku 1:1 za cca 3 - 4 dny, coz je ta bobri perioda.
Uvazoval jsem, zda-li by melo smysl pouzivat vicka s cca 80 otvory, cimz bych do nich asi ten cukr navalil rychleji (vetsi odberna plocha), ale nevim, jestli by to melo nejaky efekt na stavbu.
Jaky je Vas nazor?

Pokud bych chtel oddelky "trapit" stavbou az do zari, kdy bych tak zhruba mel zacit krmit na zimu?
já jen přidám k tomu krmení...nepřišel jsem ještě na poměr kamínků a cukru...vždy mi zůstane buď cukr nebo se mi zalepí dírky a zůstane i cukr s vodou...3:2...nebo to dělám blbě...dám kamínky, cukr a vodu těsně před tím než to obrátím....jak to děláte, aby to odebrali celé?
Byl jsem na tom úplně stejně, zalepovali se dirky. Dělám vše stejně, ale před otočením sklenice cukr s vodou promíchám a cukr z velké části rozpustím. Voda zhoustne a zbytek nerozpuštěného cukru sedne po otočení mezi kamínky. Od té doby včely odebírají vše (1kg cukru za noc).
(24.07.2012 6:09)zidz napsal(a): [ -> ]Pokud bych chtel oddelky "trapit" stavbou az do zari, kdy bych tak zhruba mel zacit krmit na zimu?

Díky pozdnímu krmení (září.....) se upracují dlouhověké včely.
Oddělky už nejspíš krmíš, jistě nepřekrmuješ, aby matka měla kam klást a už je jen na zimu dokrmíš. Ani oddělky toho v září moc nepostaví, i když možná existují vyjímky, nic neplatí 100% Wink



(24.07.2012 7:07)Tom-Z napsal(a): [ -> ]Byl jsem na tom úplně stejně, zalepovali se dirky.

To byl jeden z důvodů proč jsem začala krmit stropními krmítky.
http://vcelarske-potreby.kaufen.cz/produ...i-komplet/
Krásné - legendární prispevek 269.... Děkuji
Plnění sklenic tedy ještě jednou zopakuji:
  1. Hrstička kamínků sloužících jako drenáž. Opakuji HRSTIČKA. Zhruba tolik, aby dobře pokryly dno. Při malém množství se mohou ucpávat nepřikryté otvory, větší je zase zbytečné. Kamínky seberu kolem silnice (zimní posyp cestářů), důkladně properu, nakonec i v teplé vodě a pak používám. Pokud to nedokážeš odhadnout, vyzkoušej si to na prázdné sklenici.
  2. šplách vody - cca 1/10 objemu sklenice. Slouží k tomu, aby se nasýpaný cukr neusadil na dno, nevytvořill vzduchovou bublinu a šel snadno převrátit.
  3. Nasypat cukr. Do 720 ml sklenice cca 0,5 kg do 3,8 litrové se vejdou přesně 3 kg.
  4. Dolít vodou po hrdlo a uzavřít. Voda samozřejmě studená!!!!!
  5. Převrátit na krmný otvor.
    TEČKA.
Cokoli uděláte jinak - nefunguje. Např. vlažná, až teplá, neřku-li horká voda, promíchání, málo kamínků, jiné množství cukru/voda. A víčko se nemůže nijak zalepit - včely to nedovolí.
Pokud po vybrání zůstane trochu vody nebo cukru, byl špatný poměr, proto doplním jen to, co chybí. Samozřejmě kamínky jen jednou, ale to snad je logické. Funguje samozřejmě pro jakékoli prosakovací víčko. Je dobré volit co nejvíce otvorů, jde o to, aby se k cukru dostalo co největší množství včel a cukr rychle odebraly. Jinak má tendenci kvasit a slizovatět.
Zkoušet, zkoušet. Jak říkají Němci: Ubung macht den Meister - cvičení dělá mistra.
iRP
Diky za vycepavajici odpoved.
Predpokladam, ze po preklopeni kaminky cukrem propadaji i u 3,8l sklenice (zajiste lety proverena tradice)...

Jen z toho systemu krmeni se mi nejak nafukuje hlava....
Nekdo rika krmit do poloviny zari, nekdo rika, ze ne, ze se mi upracuji dlouhoveke vcely.

V tuto chvili mam vystaveno kolem 7-8 mezisten v kazdem oddelku. Dle predchozich prispevku jich budu cca 7-8 jeste potrebovat postavit. Pri stavbe 1 mezistena za cca 4 dny mi to vychazi na nejakych 32 dni, coz je do konce srpna.

Doposud dostaly vcely 4 kg cukru, ktere predpokladam nemuzu pocitat do zakrmeni na zimu, protoze byly, nebo budou spotrebovany na stavbu....
Pokud jim dam 2 kg cukru v roztoku 1:1, tak mi to vyjde akorat na prohlidku po 4 dnech, kdy jim prehazuji mezistenu, ale nejsem si jisty, ze bych jim timto zpusobem byl schopen doplnit i zasoby na zimu.

Proto bych se rad zeptal, jakou "strategii" krmeni by jste zvolili.
Kdy skoncit s podnecovanim a zacit s krmenim ve stylu co nejvice za co nejkratsi dobu?
Nebo to do nich mam hrnout jiz ted?
Neomezim timto narazovym krmenim matku v kladeni, z duvodu nedostatku prostoru?

Jak je to?
Diky za shovivavost, snad ta hlava brzo splaskne.
Referenční URL's