Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(08.09.2014 14:43)deroceros napsal(a): [ -> ]No, já také nahoru, ale zajímalo mne, jak postupuješ. Moje oddělky udělaly 10 rámků, jeden jen 8, je vidět na něm, že je slabší i při odběru krmení. Ale byly přesazeny do NN až 1.8. A předtím nebyly podněcovány.

Oddělky jsem letos podněcoval zhruba od 15. května... Jinak by s nimi nebyla žádná řeč. Ty na NN šly všechny z domu, podle zpráv od majitele by první várka stihla i 4 bedny, druhá na jistotu dvě, tak si to porovnal. Ale vše za trvalého podněcování překládání - tedy zhruba jak píše výše jirka.marx. Jen ne invertním těstem, ale cukerným roztokem.
Letošní oddělky mám na 2.NN Lang. Naposled jsem zakrmil cca před 3 týdny a ač by možná stavěly, tak z důvodu špatného počasí jsem už 3.NN nedával. Teď jsem mrknul do podmetu a vespod mají postaveny 3-4x volnou stavbu. Zatím je pěkně tak něco nosí. Mám ještě nahodit 3.NN? Myslím, že to by bylo zbytečné plýtvání silou zimních včel. Co s postaveným dílem v podmetu, nechat včely nosit a později (říjen) jim to utrhnout?
Při fumigaci (nebo prostě v tom termínu) bych to odřízl strunou mezi nástavky.
Tak loni jsem to měl podobně akorát o pár dní později a nakonec jsem jim tam ten 3.NN dolů nedal. Na jaře tam měli plno volné stavby a ještě tam postavili plno trubčiny. Vylamoval jsem pak jako past na roztoče během června. Rozšiřoval jsem postupně směrem nahoru.
Určitě to nebylo špatně, ale pokud máš k dispozici souše - alespoň do každého nástavku dvě (jedna doprostřed by asi taky stačila - aby měli po čem jít nahoru), tak bych tam ten nástavek dal, já do pár oddělků to asi během následujících dní taky udělám.
Pokud nemáš, tak je nech na pokoji, na přezimování jim ty dva nástavky stačí a na jaře je rozšíříš nahoru dalšími nástavky - jen je pak potřeba dát pozor abys jim neroztrhal moc plod - udělat jim komín - plod do dvou nástavků nad sebe a vedle pak souše nebo mezistěny.
Co to je za informaci mám oddělek na dvou NN ???....to ted záleží hlavně na tom kolik mají plodu před vylíhnutím a kolik včel je v nástavcích a podmetu. Za normálních podmínek by jim mohly ty 2 nástavky stačit.
Minulý pátek jsem ale u jednoho oddělku na dvou NN musel přidat nástavek mezistěn (částečných) protože byly uplně nabušený ve dvou NN a podmetu. Navíc měly 6 rámku ..jen v horním nástavku ... se zavíčkovaným plodem a místa kde vyběhl byla znovu zakladena vajíčky. Samozřejmě krmení invert těsto do rámkového krmítka a ještě 3kg cukru zhora.
No a dnes kontrola a staví všechny mezistěny....skoro bych tomu nevěřil, ale tyhle opravdu musíSmile
Oddělek byl vytvořen jako dvourámkový 19.6. a matka začala klást někdy začátkem července
Včera jsem dokrmoval jeden vyloupený oddělek (stalo se v polovině srpna). Ze začátku braly roztok jako divé, ale s poslední (pátou) okurkovou 4l.lahví se "nimraly" přes týden. Tak jsem jim tam dal ještě jednu, jestli ji nedoberou do konce příštího týdne tak už další nebude. Momentálně jsou na cca 6 až 7 rámcích 39x24cm. Před vyloupením byly na celý nástavek, po vyloupení tak na 3 rámky. Jelikož tam matka zůstala (viditelně pozorována) a již měla i zakladeno, tak jsem jim dal druhou šanci. Teď je docela teplo, myslím si, že se ještě alespoň trochu "spraví". S pozdravem Martin P.
(08.09.2014 10:46)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Tohle je oddělek vytvořený 7.6. ze dvou plástů s plodem přidána moje oplozená matka. Pouze dva plásty a zbytek částečné mezistěny (asi 2/3 plochy rámku) Oddělek trvale krmen invertním těstem... po třech měsících pohled do třetího nástavku přes folii a do podmetu. Jinak vystavěly 26 rámků úplně a 2 částečně!!!!

Môj názor je taký, že tohoročný odloženec, ktorý ide do zimy by sa nemal volať"odělek", ktorý ide do zimy je už normálne včelstvo a jeho detské časy sa už skončili. Takže ja vždy v takomto prípade hovorím o včelstve!
Já si myslím, že je na místě označovat letošní oddělek jako oddělek, nezávisle na velikosti. Matky u včelstva mají jiné chování než letošní matky u oddělků, po první zimě je to normální včelstvo. Ale není to úplně důležité.
Ale plodování ted na podzim mají včelstva a oddělky rozdílné. Smile
Tak to je pravda... Rodiny už nemajú skoro žiadny plod a odlozence majú plodu až až...

Ale iné som chcel... Mám dva odlozence cca rovnakej sily a jedny odoberu sirup 3:2 za deň a druhé sa s tým ihraju cca aj 4 dni.. Prečo?
buď to nemají kam ukládat a místo na uložení teprve tvoří či čistí a nebo jsou proste takové.. ..Letos mi jedno včelstvo vzalo 15kg cukru a 10kg vody za 48 hodin....
Dobrý den,
začal jsme letos včelařit a tento týden jsem byl trošku zbrklý a udělal chybu,ted nevím jak ji napravit.Mám 4 letošní oddělky na 7 rámkách,obsazené všechny uličky.Předevčírem jsme si všiml,že u těch nejslabších,byly takové pomalejší,docela rušno,včelky bojovaly.Obával jsem se loupeže,tak jsem je večer zavřel,a přenesl na druhý konec zahrady,cca 200m,překontroloval jsem je,tak byly v pohodě,rámky plné.Tak jsme je tam chtěl nechat pár dní a pak je dát zpátky,bohužel,dnes při kontrole jsme zjistil,že je tam pár včelek,zbytek se vrátil na původní stanoviště a posílil jeden úl.Tak ted řeším co s tím,zda to nechat tak anebo je nějaká možnost,jak ten slabší oddělek posílit?Díky za rady.
Ukladať majú kam keďže som im narovnako pridávať nadstavok so susami...
Mam jednu otázku :
Mam dva odlozence cca rovnakej sily... Obom som naraz dal NN a začal kŕmiť... Jedny dávajú zásoby do VN druhé do NN.. Co stým? Nechať im to tak? NN je na vrchu...
Tie čo si uložili zásoby do nízkeho tak ako si očakával, tie riešiť nemusíš.Včelstvo má zásoby nad hlavou a aj v sedisku vo vysokom nadstavku.
Horšie by mohlo dopadnúť včelstvo ktoré má v nízkom nadstavku nedostatok zásob,takéto včelstvo ak sa počas zimy do nízkeho presunie,tak skončí v slepej uličke a uhynie hladom.Neviem do akej miery sú zásoby v tomto NN nadstavku a preto sú dve možnosti.A to plné plásty ktorých by malo byť aspoň 6 usporiadať na stred nadstavku,krájné dva plásty z každej strany ak by aj zostali prázdne,to by problém nebol.Ak sú ale zásoby nedostatočné a nie je možné takto postupovať,tak by som NN nadstavok podstavil pod vysoké plodisko.Včely pokiaľ bude ešte teplo a zásoby nie sú zaviečkované,tak NN nadstavok vyčistia a zásoby uložia do vysokého nadstavku.Rozhodne by som poloprázdny nadstavok na včelách počas zimy nenechával.
No ono tie jedny všetko navlacili do VN a NN je skoro prázdny... Skúsil som prehodiť po jednom plaste medzi NN či ich to nenavnadi ťahať zásoby tam... Ak nie tak im to potom prehodim...
Také fintičky že skusim tam dať plást a včely to k niečomu navnadí neplatia a v tomto čase by som to už neriešil,už by mali byť zásoby dodané a včely by už mali mať pokoj,aspoň tie moje majú.Smile
A to čo píšeš,že tak im to potom prehodím a to bude kedy?
Miooo,ak sa ochladí, tak ten zbytok zásob ti vynosia akurát tak osi.Ak máš vo včelách 18-20kg celkových zásob,tak už nemáš dôvod robiť experimenty a nie ešte na niečo čakať.
Majú tam poslednú dávku sirupu... Počkám kým ju odoberu a potom prehodim... nestihol som zakrmit skôr... Sad
Pěkný večer přeji,

po dlouhé době se rozepisuji. Mám tři oddělky, pěkně prosperující, připravené na zimu na dvou nástavcích.

Dnes jsem měl jako "začínající" včelař návštěvu ze ZO, do které jsem si dal přihlášku. Donesli mi Varidol, že prý jej musím aplikovat. Má námitka, že chci řešit VD kyselinou mravenčí (Yannick + KM 65%) s poznámkou, jak to koresponduje s oddělkem, který mi stále ploduje, mi bylo jasně řečeno, že na KM mám zapomenout, a že nefunguje. Cituji: "v tuto chvíli pomůže jen tvrdá chemie"... Kua, připadal jsem si jako za minulého režimu. Bylo mi to velice nepříjemné. Nicméně to je jiná věc, můj boj, který si budu muset vybojovat.

Já osobně mám nechuť k "chemickým" řešením, dobře si pamatuju, jak táta skončil včelařit po jednom fumigačním zásahu jeho místní ZO.

Nicméně mám spoustu otázek, a rád bych si je ujasnil:

- Je stále povinnost přeléčit? KVS SM mi v letošním předpise http://eagri.cz/public/web/file/306646/M...a_2014.pdf odkazuje na http://www.vcelarstvi.cz/files/pdf_2013/...cely-.pdf, které já chápu tak, že KM je jedna z možností.
- Je opravdu KM v mém případě neúčinná?
- Mám záměr dát Yannick na dva-čtyři dny do horního nástavku, s opakováním 2x, 3x. Je to rozumné?

Rozumím tomu, že včelaři z okolí mají obavy z mého "neléčení" a mé "neznalosti". Nechci jim samozřejmě ohrožovat včelstva, nicméně nejsem přesvědčen, že za současné situace je chemie nezbytně nutná.
Koukni na " členství v ČSV ". Celkem jsem se o to zajímal a i telefonoval na KVS. Na tvoje včely, pokud nechceš, nemůže nikdo ze ZO sáhnout. Pokud chceš včelařit po svém, tak do svazu nemusíš vstupovat.
Pravda je, že KM při současných teplotách už tak účinná nebude proti VD oproti Varidolu. Jelikož však VD sám o sobě není až tak nebezpečný, ale kombinace s viry a nosemou je pro včely smrtelná, tak použitím KM jednak potlačíš VD a jednak provedeš i docela účinný zásah proti plísním, nosemě a virům, což v případe Varidolu neuděláš. Výsledkem je pak zdravější včelstvo, zatížené nějakými těmi VD. S tímto je potřeba počítat. Řeší se to buď nelegálně jinde legálními prostředky s kyselinou šťavelovou aplikovanou během zimy, nebo další KM na jaře, kdy ovšem trochu zpomaluje včely v rozvoji.
Jinak KM ale i Apiguard aplikovaný dle příbalového letáku je dle nařízení SVS legální, což neznamená, že si ZO do něhož vstupuješ nemohlo odhlasovat povinnost použít Varidol. Pak buď musíš respektovat rozhodnutí ZO nebo do něj nelézt.
V každém případě Varidol je pesticid, který se sice rychle rozpadá a tedy nelze nalézt jeho rezidua, ale některé z látek na něž se rozpadá jsou stabilní a navíc rozpustná v medu. Na obsah určitých složek z rozpadu, které jsou podezřelé z karcinogenity je v US norma, ale bohužel ne u nás a tak nás SVS resp. ČSV pořád otravuje. (Tedy samozřejmě míněno s tím prý povinným vykouřením Varidolem Angel - protože přeci žádné nebezpečí dle dostupných znalostí a rozlišovacími schopnostmi přístrojů DOLu neexistuje).
Takže si vyber co je lepší risknout (DDT nebo zdravá klíšťata).
Referenční URL's