Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Honzo P.
hlavně se v tom videu neshlédni v těch nesmyslech jako je přikrmování v zimě či na jaře. Zbytečné a nesmyslné Tongue
Správně jsi teď na podzim nakrmil a teď je to už jen na včelstvu a přírodě. Držím Ti palce do příštího roku.
(06.07.2013 15:18)Kohout napsal(a): [ -> ]
(06.07.2013 11:58)Pavel Sklenář napsal(a): [ -> ]Přiklopím dalším mezidnem, dám plech a kámen.

Já dávám folii, půlku desky pětky fasádního polystyrenu a taky kámen.

Nevadí včelám že ten polystyren místo střechy je průsvitný?
Už 15 let mám úly i střechy jenom z 50 mm polystyrenu a ještě si holky nestěžovaly.
Dovolím si další dotaz, včera jsem provedl fumigaci u oddělků které mám od konce července, nyní na 2 nástavcích 2/3 L, po 12 hodinách spad ve stovkách ks. Včelky vesele plodují, asi mají pocit že jich je málo, nosí pyl jak blázni. Kdy provézt další fumigaci ? Odstraňovat plod nebo ne ?
Stando, podľa mňa ak si dobre zakŕmil, plod neodstraňuj, oddelkom sú včely treba, počkaj kým sa vyliahnu a potom znovu zadymíš,
(kým je plod, nemusíš opakovať fumigáciu, kľudne počkaj na začiatok novembra/listopadu)Blush
Ahoj, letos budu kupovat 3. oddělky na 5. rámcích a chci se zeptat jestli jim mám nechat otevřené česno s česnovou vložkou a nebo pouze očko v nástavku.Česnová vložka se dá nastavit na dvě polohy. Ta menší má roměr cca 150x6,5mm tj. plocha asi 10 cm2. Plocha očka v nástavku je asi 4,9 cm2. Bude oddělku stačit otevřené očko nebosi můžu dovolit otevřít česno. Jde mi především o loupení a celkově nezvané návštěvníky v době než oddělek zesílí. Děkuji za odpovědi.
Jde o to, aby si oddělek uměl vchod ubránit.
Ze začátku postačí očko (já měl česnovou vložku na tři včely) a pak dát česnovou vložku - podle toho, jak oddělek sílí.
Tak já loni po koupi silného oddělku - už na 10 rámcích 42 x 17, jsem nechal zavřené očko a nechal jim tu česnovou vložku s průchodem asi těch 150 x 7 mm a nebyl žádný problém. Pokud budeš mít ten oddělek slabší - 5 rámků, nechal bych jim jen to očko a teprve až budou na celém nástavku bych jim otevřel česno na tu malou mezeru - 150 x 7. To by jim mělo pro letošek bohatě stačit.
Podle mých zkušeností 6ti rámkovému včelstvu stačí bohatě očko.
Nový oddělek není schopen dostatečně ochránit podmet, tedy ani vstup česnem. Pokud je snůška, nic se neděje. Pokud není, je nebezpečí loupeže. Obzvlášť nebezpečné je, když se při krmení oddělku netrefíte dobře do krmítka a část roztoku steče na dno.
Proto čerstvé nebo slabší oddělky nechat raději jen s očkem.
Nechávám oddělky na očku až do zimy. Stačí jim i když jsou na 3NN Lang 2/3.
Koncem srpna jim dávám vysoké dno, ale česno nechávám zavřené.
Od května do zimy oddělku stačí jako česno jen otevřené očko v horním nástavku. Jak bylo napsáno výše, hlavně z důvodu ochrany před loupeží v létě. To samé ale platí pro ochranu včelstva před průnikem škůdců v zimě (rejsci, myši, myšice). Pokud je zimní chomáč v kontaktu s očkem, nemohou tito škůdci pronikat do úlu.
Očko začíná být pro oddělek malé teprve až zjara, kdy se při zvýšeném provozu kolem očka hromadí vracející se včely. Potom je třeba otevřít další očka nebo dolní česno. Nemám v květnu na včely moc času, tak se mě stalo předloni, že jsem zapoměl otevřít dolní česno. Jen jsem oddělky rozšířil o 2 nástavky mezistěn. Do poloviny června očkem nanosily 25 kg medu. Nebýt ale na vysokém a částečně větraném dnu, asi by se vyrojily. A mít větší česno, asi by nanosily víc.
Mohl by ste se prosím trošku rozepsat, proč otevřené očko v horním nástavku?
Děkuji
Dobrý den,
pořídil jsem si loňský oddělek na 7 rámkách o rozměrech 39x24.
Oddělek jsem umístil do úlu se dvěma nástavky. spodní nástavek jsem doplnil z každé strany 2x mezistěnami. Horní nástavek mám zatím prázdný. Dnes jsem kontroloval oddělek, který se snaží stavit plásty nahoře na rámkách a postranních mezistěn se moc nevšímají?
Co mám dělat? Sundat horní nástavek do doby než oddělek obsadí všech 11 rámků spodního nástavku? Či horní rámek doplnit mezistěnami?
Děkuji za odpověď
Jasně že sundat..... Ten tam neměl co dělat od začátku....Dodgy Od kdy je máš?
Učebnicově správný postup by byl odstranit prázdný nástavek, v nástavku s oddělkem dát s každé strany k plodu 1 mezistěnu a zbylá 2 místa oddělit přepážkou. To by ale chtělo stále hlídat, protože v tomto období může být celý nástavek plný včel za 4 - 5 dní.
Proto bych volil variantu " líný včelař". Prázdný nástavek vyplňte mezistěnami a postavte na dno. Na něj nástavek s plodem a těmi čtyřmi mezistěnami.
Podívejte se, jestli není plod na všech vystavěných plástech a pokud je tam nějaký plást bez plodu, dejte ho ke stěně. Ideální je na každou stranu jeden,
Až bude horní nástavek narvaný včelami a při jeho nazdvižení uvidíte, že včely jsou již alespoň v polovině dolního. tak nástavky prohoďte.
P.S. Doplňte si alespoň typ úlu a nadmořskou výšku, aby odpovědi mohly být konkretnější.
Ještě si dovolím navrhnout další variantu, dle mne pro super líného včelaře. Za předpokladu, že je těch 7 rámků hodně zaplodovaných a včel je hodně, pak jako variantu navrhuju - rozdělit plod do dvou nástavků nad sebe - cca dolů 4 a nahoru 3 rámky a obložit do stran mezistěnami, případně dát je ke straně v pořadí dole - mezistěna - případně rozestavěná mezistěna či plást bez plodu, pak tři nebo 4 původní rámky a doplnit mezistěnama. Nad to do 2 nástavku zase mezistěna, pak zbylé původní rámky a doplnit mezistěnama do konce. Případně by se tam daly do strany dát dolů i nahoru přepážky, aby se zmenšil neobsednutý prostor, nebo vyplnit ten prostor třeba polystyrénovýma "buchtama" - někde tady na foru se o tom už taky psalo a postupně je pak zaměňovat za mezistěny - ale to je program na několik dalších týdnů. Pokud nebude snůška, pak by asi bylo dobré je trochu pokrmit. Taky záleží jaké bude další počasí a kde včelaříš.
uvažuju o oddělku abych zaplnil jeden úl jehož osazenstvo zimu nepřečkalo, ale mám problém - nemám dost vystavěných rámků. Když si koupím oddělek, zvládne si včelstvo samo vystavět vše? Samozřejmě nemám problém je krmit celou dobu ..
no jistě že to zvládne, přečti si Milan Havelka jak to dělám já .... loni to popisoval na r.m. 39x24
Orxione, sakulajda, jestli jsi to ty, koho myslím, tak napiš SZ. Cool
Spíš bych viděl problém v tom nákupu, já mám objednáno hodně dopředu a budu je mít v červnu. To si myslím je v pohodě a na 5-6 rámcích si vystaví a zesílí do září v poho. Mají čas. Pokud bych měl mít oddělek v červenci, už bych chtěl alespoň 8 rámků a víc, aby bylo včelstvo silnější v začátku a stačilo zesílit více. Nevím, jaký typ úlu máš, ale na L 2/3 si myslím, že mi zbaští cca 30-40 kg i se zazimováním na 3 NN.
Hyn sa ukáže.
Referenční URL's