Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Rámkový s keramzitem je taky v pohodě a utopených moc nebude pokud se to nalije opatrně. Minulý rok jsem nevěděl o keramzitu a to bylo vymýšlení a mrtvolek.. u Jokubovskýho na sebe chvili koukneme přes folii Smile a hlavně pokud nejsem doma zvladne to i někdo, kdo se hruzou orosí při pohledu na jednu včelu. Prosakovací lahve budou nejlevnější, krmítko si udělá každy na koleně.. oddělkům lepší dopřeji určitě.
Zdravím. Před měsícem jsem dovezl tři oddělky na pěti rámcích. Dnes jsou všechny ve dvou nástavcích, spodní je téměř plný, horní je více jak z poloviny vystavěný. Co mně trápí je ohromné množství včel, které večer visí v podmetu. Je to hrozen přes osm rámků do plného podmetu (asi 10 cm vysoký). Je to normální? Další nástavek se mi přidávat nechce dokut není ten vrchní vystavěný.Sad
Oddělek mám asi měsíc a nástavek je vystavěný. Budu tedy přidávat druhý. Chci se zeptat, můžu už včely pustit do podmetu? Nástavek mám zatím oddělen ode dna překližkou. Chodí očkem. Česno bych samozřejmě neotvíral, ale rád už bych tu překližku odstranil. Co Vy na to?
Záleží jaké máš dno. Já chtěl mít oddělky na vysokém dně od Nerada, ale i sám pan Nerad mi to nedoporučil, takže jsem si nechal vyrobit pouze nízká dna, spodek dna je od rámků nějakých pět centimetrů, česno mám zavřené a je to OK, ale asi bych se bál v tomhle počasí je dát na vyšší zasíťované dno.
Že se včely vyvěšují do podmetu je v pořádku, někam si vlézt musí a přes den jich je spoustu venku. PRoto když prší nebo večer nelítají, je v podmetu plno a visí tam.

S tím dnem- mám také Langy a dna od p. Nerada, má vysoké varoadno stejně jako nástavek ( jde tam dát stavební rámky na trubčinu) .Na oddělek by to byl opravdu najednou moc velký prostor, který by nezvládl. Až budou obsazené 2NN, tak potom se může dát " Neradovo " dno nebo teď můžeš použít jiné zasíťované dno ale nižší. Já mám třeba pro tuhle chvíli jen 6cm od T. Jaši. Na oddělky jsou v pohodě, podchlazení ani přehřátí plodu tam nehrozí. Dávala jsem je až jako druhý stupeň po pevném mezidnu a obsazeném 1N.
Kdyby pořád nepršelo a ty mezidna nebyly mokrá a nacucaná, nechala bych klidně oddělek jen na mezidně a pak po 2NN dala to vysoké dno. Ale při tomhle počasí, teplotních výkyvech a deštích to chce opravdu dát zasíťované, ať to líp vysychá.
Je pravda, že vlhko tam je a ne že ne. Stříška je úplně zarosená, přikládám to zvýšenému plodování. Smile Líp se to tím vysvětluje Smile
Dobrá díky za rady a já s tím ještě počkám.Wink
Nemaje jako začátečník informace, dal jsem oddělky na vysoké dno (Nerad) a funguje to taky, ikdyž by možná mohlo líp. Teď už je to ale jedno - začínají stavět druhý nástavek a rozebírat a rušit je jen kvůli tomu už nebudu.

Krmítko jsem vyřešil obyčejným truhlíkem na muškáty za 30 Kč do podmetu, jako plovák obdélník Mirelonu (zbyl po kladení podlahy), do něho nůžkami pár dírek a včely z něj berou bez problémů.
Ale jo, určitě to taky funguje. Záleží opravdu vždy na více faktorech, na nadmořské výšce stanoviště, jestli jsou úly volně nebo ve včelíně, jestli je snůška.....pokud jsou zdravé a silné, matka v pořádku klade, tak to oddělek všechno zvládne. Zkušenosti co nemáme nasbíráme jedině praxí a za pár let nám i ty oddělky půjdou mnohem líp a nebudeme to včelám třeba už tolik komplikovatWink
(17.07.2012 13:20)Sborez napsal(a): [ -> ]Záleží jaké máš dno. Já chtěl mít oddělky na vysokém dně od Nerada, ale i sám pan Nerad mi to nedoporučil, takže jsem si nechal vyrobit pouze nízká dna, spodek dna je od rámků nějakých pět centimetrů, česno mám zavřené a je to OK, ale asi bych se bál v tomhle počasí je dát na vyšší zasíťované dno.

Já oddělky rovnou zakládám na vysokém zasíťovaném dně a nemám s tím žádný problém. Česno je pochopitelně zavřené. Problém by možná byl, kdybych jim tam dal rámky s otevřenými zásobami, to by přes to síto asi se nalákaly slídičky. Takhle jsem loni přišel o 4 oddělky i když tam byly ještě i jiné faktory (neměl jsem dost rámků s plodem, tak jsem tam dal rámky s otevřeným medem, dnes už vím, že tam byly na nich hold létavky a ty odnesly ten med zpátky).
Zdravím,
asi před měsícem jsem si přivezl 4 oddělky na 6 rámcích 39x24.
Přeložil jsem včelstva do nástavku a doplnil mezistěnami.
Bohužel mi přijde, že včelstva vůbec nestaví a stále jsou na 6 rámcích.
Během prvních 2 týdnů jsem přikrmoval 2 x týdně 1 kg roztoku 1:1, ale přijde mi, že to nikde nebylo vidět.
Nemám souše a tak začínám trochu propadat panice při představě, na čem a jak budou oddělky zimovat, pokud si vše nevystaví z mezistěn.
Chtěl bych se vás proto zeptat, jak včelstva "přinutit" ke stavbě. Z jedné strany mám v oddělcích plást s trubčinou. Mohu tento plást posunout a na jeho místo vložit mezistěnu k plodovému tělesu?
Na zebrování jsem nenašel odvahu...
Matky myslím kladou pěkně, vše co můžou je zakladené...
Díky za rady...
Schorez, na to, aby včely v tomto čase stavali medzisteny (Ms), musí byť včelstvo silné, to čo ty sleduješ kŕmením nedosiahneš je pokročilý stav a stavť Ms v tomto čase je skoro nemožné.
. Debničku s Ms odlož a použi ju na budúci rok. Povalové-stropné kŕmidlo polož na d plodisko a kŕm. Dobré včelstvo odoberie za 24 hod. teplý cukrový roztok v pomere 1:1 normálne včelstvo odoberie 4-5 litrov.
Iné je tzv. nórske zimovanie, keď silné včelstvá sa premetú na MS a silne sa zakrmujú. V tomto prípade včely sú nútené stavať, lebo inú možnosť nemajú, ak chcú prežiť.. Ale to nie je tvoj prípad.
(17.07.2012 20:37)zidz napsal(a): [ -> ]..... jak včelstva "přinutit" ke stavbě. Z jedné strany mám v oddělcích plást s trubčinou. Mohu tento plást posunout a na jeho místo vložit mezistěnu k plodovému tělesu?
Na zebrování jsem nenašel odvahu...
Matky myslím kladou pěkně, vše co můžou je zakladené...
Díky za rady...

Připadá mi to jako mlácení prázdné slámy, stále dokola.
A až tu odvahu najdeš,tak se konečně rozjedou. Čím dřív tu odvahu najdeš, tím pro oddělky líp a čas se pomalu krátí!!!!
Ale vážně. Samy od sebe Ti stavět nebudou, i kdybys je pěkně poprosil. Poradím znovu, snad podesáté, protože mi to nedá.
Rámek s trubčinou vyndej a nahraď jej mezistěnou. Ten je tam teď naprosto bezcenný, potřeba bude možná až po 15.4. následujícího roku. Do té doby Ti tam bude jen překážet.
Vytáhni z jedné strany mezistěnu. Polovinu obsednutých rámků odsuň do strany na místo té vyjmuté mezistěny jako celek. Tím Ti uprostřed vznikne 1 místo volné - sem dej tu vyjmutou mezistěnu. Pořádně porovnej, uzavři, dej cukr v prosakovacím krmítku, ne těsto. A uděl si na 4 dny bobříka nedočkavosti. Po těchto 4 dnech udělej totéž, pro změnu z druhé strany, tedy zrcadlově. Znovu uzavřít, cukr, bobřík. A znovu a znovu. Pak dej vědět, jestli staví. Krmit, krmit a krmit. Ale popravdě řečeno, ten oddělek musí do poloviny září zpracovat min 35 kg cukru!!!!! 5- 8 kg musí přepracovat na stavbu mezistěn, z min 5 kg musí vychovat plod a tím zimní generaci včel a zbytek musí uložit jako zimní zásoby. No a tohhle všechno úsilí ještě něco stojí - tedy 3 - 5kg vlastní spotřeba, protože oddělky si díky malé početnosti včel nemohou v postatě nic samy přinést.
Takže bych to viděl na podstatné zvýšení krmných dávek.
Popravdě, kdybys pořádně pročetl celé toto vlákno, věděl bys.
iRP
Přiteli Donpepe a po převozu odděku byla matka v pořádku? Včelař od vedle před 14 dny přivez pět oddělkú a v jednom matku našel už vysušenou mrtvou. Jaké máš kmeny matek.
(17.07.2012 21:40)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]
(17.07.2012 20:37)zidz napsal(a): [ -> ]..... jak včelstva "přinutit" ke stavbě. Z jedné strany mám v oddělcích plást s trubčinou. Mohu tento plást posunout a na jeho místo vložit mezistěnu k plodovému tělesu?
Na zebrování jsem nenašel odvahu...
Matky myslím kladou pěkně, vše co můžou je zakladené...
Díky za rady...

Připadá mi to jako mlácení prázdné slámy, stále dokola.
A až tu odvahu najdeš,tak se konečně rozjedou. Čím dřív tu odvahu najdeš, tím pro oddělky líp a čas se pomalu krátí!!!!
Ale vážně. Samy od sebe Ti stavět nebudou, i kdybys je pěkně poprosil. Poradím znovu, snad podesáté, protože mi to nedá.
Rámek s trubčinou vyndej a nahraď jej mezistěnou. Ten je tam teď naprosto bezcenný, potřeba bude možná až po 15.4. následujícího roku. Do té doby Ti tam bude jen překážet.
Vytáhni z jedné strany mezistěnu. Polovinu obsednutých rámků odsuň do strany na místo té vyjmuté mezistěny jako celek. Tím Ti uprostřed vznikne 1 místo volné - sem dej tu vyjmutou mezistěnu. Pořádně porovnej, uzavři, dej cukr v prosakovacím krmítku, ne těsto. A uděl si na 4 dny bobříka nedočkavosti. Po těchto 4 dnech udělej totéž, pro změnu z druhé strany, tedy zrcadlově. Znovu uzavřít, cukr, bobřík. A znovu a znovu. Pak dej vědět, jestli staví.
Popravdě, kdybys pořádně pročetl celé toto vlákno, věděl bys.
iRP

Vlakno jsem procetl,ale jako vzdy je to 10 vcelaru, 11 nazoru.
Ted nemam odvahu se zeptat, jestli nevadi, kdyz dam tu mezistenu doprostred, jestli tim netrham plodove teleso...prosim o shovivavost Smile
Nejtezsi bude ten bobrik a nejhorsi, ze tolikrat za sebou Smile

Pucmelouch
Matky kladou ve vsech oddelcich...
O kmenu nemam poneti...
Pristi rok bych je rad vymenil na nejake uslechtile, pokud buh da a za rok budu mit vcely...
bobřík nedočkavosti, to je dobrá hláška Cool

na maníka co pamatuje kotoučový magneťák Big Grin
Včely se v letošním červencovo-dubnovém počasí chovají dost atypicky. Proto rada: "Udělejte to a to a včely Vám postaví" by byla neseriozní. Napíši pouze to, co bych udělal já.
V prvé řadě bych dočasně vyndal všechny trubčí plásty. Včely totiž do nich mohou odkládat podané krmení a nemusí nic stavět. Vrátit je mohu, až budu krmit na zimu. Zatím těch zbylých 5 plástů ohraničím jakoukoliv přepážkou.
Jakmile oddělek zesílí natolik, aby obsedal včechny uličky, tedy i ty mezi krajními plásty a stěnou, vložím doprostřed plodového tělesa jednu mezistěnu a zakrmím roztokem 3 díly cukru, 2 díly vody. Pro každý oddělek bych večer dal 2kg cukru a asi 1,3 litru vody. Pokud to přes noc neodeberou, je vhodné ráno krmení odstranit a nasadit zase až večer, aby se předešlo loupežím. Pokud odeberou a nepostaví, dát další dávku.
Jakmile je mezistěna vystavena, přesunu ji na kraj plodového tělesa. Pokud jsou v ní vajíčka, možno nechat tam, kde je.
Celý proces zopakuji tak 3 - 4x a tím získám v každém oddělku 8 - 9 plástů s dělničinou a k tomu mohu vrátit navíc ten trubčí plást. Na zásoby se hodí a na zazimování je to dostatečné množství plástů
Napište, jaký postup jste nakonec zvolil a jak jste dopadl. Cool
(17.07.2012 21:40)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Ale popravdě řečeno, ten oddělek musí do poloviny září zpracovat min 35 kg cukru!!!!! 5- 8 kg musí přepracovat na stavbu mezistěn, z min 5 kg musí vychovat plod a tím zimní generaci včel a zbytek musí uložit jako zimní zásoby. No a tohhle všechno úsilí ještě něco stojí - tedy 3 - 5kg vlastní spotřeba, protože oddělky si díky malé početnosti včel nemohou v postatě nic samy přinést.

Ahoj,
pořád mi trochu není jasné to krmení. Vlákno mám přečtené celé a docela dobře z něj vyplývá, že krmit, krmit, krmit - až do 35 kg/oddělek - opakuje se to tu dost často.
Paní, od které jsem si oddělky kupovala mi ale říkala, že hned jak včelky přendám do úlů, mám jim dát roztok 1:1 v 5 litrové sklenici (prý nemají zásoby). Za čtrnáct dní další 5 litrovou sklenici. Včely mám do zimy dostat na 10 rámků a nástavek má přibrat o 10 kg. Tím jsem pochopila, že celkem 10 kg cukru (+ voda) = těch 10 kg navíc v nástavku. Jasně, teď už vím, že něco spotřebují, ..., ... ,...

Mezi 10 a 35 kily je ale trochu rozdíl.
Vysvětlí mi tedy někdo prosím, jak to paní myslela?Blush Má těch prvních 10 kg být jen jakýmsi "nakopnutím"?
Díky.
Nevím, jak to ta paní myslela, ale zkuste se nad tím mým uvedeným zamyslet. Myslíte, že je tam nepravda?
Takže znovu:
  1. Včely potřebují postavit dílo (mezistěny), aby měly na čem zimovat. Když nic jiného, těch 12 - 15 kg cukru musí někam uložit. Jinak, než do postavených souší to nejde...... Navíc si určitě přinesou nějaký pyl - kam ho asi dají?
  2. V tuto chvíli jsou tam pouze letní včely a výchova zimní generace něco stojí. Proto oněch min. 5 kg.
  3. Zásoby, které musí mít uloženy na zimu jsou v množství cca 12 - 15 kg. Jinak nemají šanci zimu přežít. Nebo ji sice možná přežijí, ale "nenastartují" jaro - nebude z čeho.
  4. Zpracování tohoto množství zásob také něco stojí. Určitě zaznamenáte určitý úbytek, protože tu energii na zpracování musí někde vzít.
  5. Mladé matky v oddělcích plodují leckdy až do konce listopadu. Musí, oddělky mají relativně málo včel a matky to vědí.
Koneckonců můžete to "vyzkoušet" i jinými celkovými množstvími zpracovaného cukru - jsou to ostatně VAŠE včely. Ale znám velmi mnoho gerojů, kterým koncem února došel rozum. Stačí projít toto fórum.
Platí to tisíckrát skloňované - "Dej krávě do držky, ona Ti dá do dížky". Máte včely pro okrasu, proto, aby Vám sousedi záviděli, nebo od nich chcete příští rok med?
Tak se podle toho zařiďte. A věřte, že na jaře se to řeší hodně blbě a ještě z toho celou zimu blbě spíte.
iRP
Mně už toho taky napovídali, ale nikdy se nikdo neptal kde že to budu mít včely, co máme v okolí atd.atd..hlavně že nemusím krmit, oni si nanosíSurprised
Určitě těch 30kg plus minus odpovídá, záleží na typu úlu.
Já jsem to pochopila tak, že na zimu by se měla mít včelstvo na 10 rámcích a k tomu 10kg zásob zpracovaných a uložených....a to znamená dostat do nich těch 35kg jak píše p.Pešek, něco spotřebují, něco proplodují, něco uloží.....10kg balík cukru mi doma mizí před očima, to na zimu fakt nestačí, to včely vezmou i za týden když se daří.
Referenční URL's