Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Josef, urcite ich zúž. Daj neobsadene ramiky prec, nechaj len jeden neobsadeny - ked vybehne plod ho obsadia a pridas dalsi. Ja to robim takto kazdy rok, kedze odlozence chovam priamo v uloch a nie v uloch s 5 ramikmi specialne na odlozence. Po odobrati ramikov im vkladam styrodur - obalim ho do folie ktoru mas v autolekarnicke, tu teploodrazajucu a prilepim to na styrodur. Vezmem horni loucku a prisrobujem ju k takemuto styroduru takze tam pekne drzi. Nikdy som nemal problem s touto metodou pri oddelkoch.

M.
Hoj,
jojo, neobsazene jsem zlutemu odebral a dal je puvodne nejslabsimu (modry), co se rozjel a zacal mit nedostatek. Jsem to spatne napsal.
Vcera co jsem do zluteho (pridana matka po osireni) a modreho koukal, tak se modry roztahl i na pridane ramky a zluty je spokojeny s tim co jsem mu tam nechal. Uz ani vosy tak nedorazi a nevysiraji...
Diky.
chose
Má zmysel oddielku, ktorý teraz obsadá 8 - 9 plástov LG 2/3, ešte pridávať nástavok so súšamy?
Já to tak dělám, pokud nechci mít včelstvo jako záložní, ale příští rok produkční. Nový nástavek podsazuji, příští rok mi ubyde práce s rychlejším rozšiřováním a letošním ošetřováním souší.
Nadsadenie nie je vhodné? V oddielku mám pár plástov LG 3/4 siahajúcich do dna (z nich som ho vytvoril) a preto by mi viac vyhovovalo nadsadenie. Alebo prehodím tie plásty dolu?
Já podsazuji medníky odebrané z produkčních včelstev, a nechci jim dělat guláš v jejich současném uspořádání zásob a plodu. Už mám včely na zimu zakrmené. U nadsazeného nástavku bych se bál, aby byl poctivě do zimy zanesen zásobama. Pokud se chystáš teprve krmit, tak by to neměl být problém. Je teprve 9.8.
(09.08.2015 17:24)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]Nadsadenie nie je vhodné? V oddielku mám pár plástov LG 3/4 siahajúcich do dna (z nich som ho vytvoril) a preto by mi viac vyhovovalo nadsadenie. Alebo prehodím tie plásty dolu?

Ten nádstavok tam musíš dať - nadsadiť, aby mali kam dať zásoby, keď máš súše je to len +. Na jednom nízkom nádstavku ich nevyzimuješ. Ja ti do úľa nevidím, ak máš pocit že je to slabé má to málo plodu a nedosiahne to do zimy prezimovania schopnú veľkosť, tak je to lepšie s niečím spojiť. Ja som tak teraz spájal 2 7-8 rámkové Optimalové odddielky. Ak nie je s čím spojiť tak pridať nádstavok a krmiť a dúfať, že to prežije.
Pánové, nebojte se, že nepřežijí. Já již po tři roky přezimuji záložní oddělky v 6r styrodurových plemenáčích. Zatím vyzimovaly všechny. Je potřeba je řádně připravit na zimu, to znamená dokrmovat tak, aby měly v září i v posledních plástech po krajích zásoby. Pokud mají i dostatek pylových zásob, matka klade a obsedají celý prostor => přezimují v pohodě Wink.
Benjamín nepísal o tom že by včely mal v styrodurových plemenáčoch, pochopil so z toho, že ich má v normálnom drevennom tenkostennom úli LR 2/3 + vysoké dno. A že ich chce vyzimovať.
(09.08.2015 22:19)Andrej napsal(a): [ -> ]Ten nádstavok tam musíš dať - nadsadiť, aby mali kam dať zásoby, keď máš súše je to len +. Na jednom nízkom nádstavku ich nevyzimuješ. Ja ti do úľa nevidím, ak máš pocit že je to slabé má to málo plodu a nedosiahne to do zimy prezimovania schopnú veľkosť, tak je to lepšie s niečím spojiť. Ja som tak teraz spájal 2 7-8 rámkové Optimalové odddielky. Ak nie je s čím spojiť tak pridať nádstavok a krmiť a dúfať, že to prežije.

Slabé to nie je, vsetky plásty su buď zaplodované alebo zanesené zásobami, tak rozmýšľam, či to nemôže obmedzovať matku v plodovaní a či by teda ďalší nástavok nebol nápomocný.
Já cca před týdnem rozšířil dvounástavkové oddělky L2/3 a byla to chyba. Vůbec se jim už nechce stavět. Jeden oddělek ze tří něco vytáhl, ale bída. Udělal jsem jim v tom akorát bordel.

Mám ještě dva oddělky s pár dnl vylíhlíma matkama na jednom nástavku a asi už je vyzimuju takto a jeden poslední mám na 5rámcích. Ten poslední ješte rozšířím na 8 + rámkové krmítko. Mám tři téměř vystavěné rámky.

Pořád bojuju s tím, že je tlačím víc dopředu než stíhají Big Grin Ale chybama se člověk učí...
Tak na stavbu je uz dost neskoro. Ja mam aj cesto nasadene, ale stavat sa im nechce. Musim vyskusat im dat sirup, ci sa trosku nerozhybu. Kazdy jeden novy plást sa hodi Rolleyes

M.
Na stavbu ještě není vůbec pozdě. Naopak, záleží jak to cítí oddělek. Zda má chuť stavět či nikoliv. A krmení či snůška je jen jedním z podněcujících faktorů.
No ved to myslim deroceros, moje chut uz nemaju. Kebyze ich nepodnecujem tak nic nepoviem, ale mam na kazdom oddelku cesto :/ Musim skusit dat sirup ci sa situacia zmeni Dodgy

M.
Takze myslite ze ma cenu na ty jednonastavkove dat rozestavene mezisteny, krmit a zkusit jestli nahodou to nepostavi? Kdyztak pred zimou ten horni nastavek sundam? V tech dvounastavkovych jsem je podsadil doprostred a to je roztrhlo a vubec se jim to nelibilo...
Tak to dej pod ně. Otázka je zda máš očko nebo česno. Pokud očko, nechal bych otevřené očko v horním a pod něj dal N s uzavřeným nebo otveřeným jen na škvírku s MS a případně bych jim odebral krajní vystavěné nebo polovystsvěné a dal do středu toho spodního nahoru po stranách třeba stavební, kdysby náhodou se rozhodly stavět i tam, tak ať je to k užitku.
A nebo tam nahoru dal rámkové krmítko a krmil a krmil a krmil. . .
Opravdu záleží na oddělku, v jaké je náladě. Některé mi teď staví bez krystalu cukru. Jedno zda mají očko, česno, vysoké či nízké dno. Některé jsem jemně potlačil cca 0,3l cukru 1:1. V jednom bezcukerném to mám tak, že za cca 2 dny postaví poloviční rámek L2/3, které jsem jim tam dal, protože jsem uvažoval, že je ještě přendám s novou matkou do polovičních L2/3, které jsme udělali s dětmi, jako jejich úly. Pšt, jen jim neřekněte, že to bude na příští rok jako oplodňáček a spol.
Stavbu očka/česna a nástavky navíc co oddělí včelstvo od česna nemají vliv na stavbu ale na případnou loupež.
Taky jsem minulý rok touto dobou přidával další nástavek mezistěn na oddělek a dost přikrmoval.Výsledek kontraproduktivní.Sice vše vystavěli,do zimy šli v síle, ale po zimě jako jediní byli nejslabší.Na jaře jim pomohla záměna s nejsilnějším včelstvem.Prostě se udřely.Letos nikam nespěchám,oni dobře přezimují i v jednom.A žádné mi už nechcou stavět,asi ví proč.
Lebo nemajú znášku Smile

Ja som toto spravil teraz u 4 oddelkov som pridal 3 nádstavok medzistien cca týždeň dozadu dávam im kilo cukru 1:1 každý deň / každý druhý deň. Stavať stavajú, niektoré viac, niektoré menej, počítam, že za týždeň by to mohli mať dostavané.
Uvidíme čo z toho bude na budúci rok. Ale to bude závisieť aj od počasia ....



(11.08.2015 11:59)Maroš1 napsal(a): [ -> ]No ved to myslim deroceros, moje chut uz nemaju. Kebyze ich nepodnecujem tak nic nepoviem, ale mam na kazdom oddelku cesto :/ Musim skusit dat sirup ci sa situacia zmeni Dodgy

M.

Cesto v túto dobu je už slabé. V túto dobu je už stavebný pud v útlmu a stavať budú jedine ak ich k tomu tlačí silná znáška znáška. A keďže už vonku nič nie je ta tá cukrová voda.



(11.08.2015 7:35)Benjamín Jarčuška napsal(a): [ -> ]
(09.08.2015 22:19)Andrej napsal(a): [ -> ]Ten nádstavok tam musíš dať - nadsadiť, aby mali kam dať zásoby, keď máš súše je to len +. Na jednom nízkom nádstavku ich nevyzimuješ. Ja ti do úľa nevidím, ak máš pocit že je to slabé má to málo plodu a nedosiahne to do zimy prezimovania schopnú veľkosť, tak je to lepšie s niečím spojiť. Ja som tak teraz spájal 2 7-8 rámkové Optimalové odddielky. Ak nie je s čím spojiť tak pridať nádstavok a krmiť a dúfať, že to prežije.

Slabé to nie je, vsetky plásty su buď zaplodované alebo zanesené zásobami, tak rozmýšľam, či to nemôže obmedzovať matku v plodovaní a či by teda ďalší nástavok nebol nápomocný.

Ak má všetko zanesené zásobami a jeden zaplodovaný tak je to slabé. ak má 1 plást zásob a 7 s plodom , tak je to dobré.
Referenční URL's