Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zaciatocnicka otazka moje oddelky myslim ze celkom silne zacaly vyhanat trudy.kvitne slnecnica tak co to znamena. Malo krmiva alebo? Dakujem
Jen - už jim k ničemu nejsou, tak na co by je krmily...
(05.08.2016 16:31)amigo napsal(a): [ -> ]Zaciatocnicka otazka moje oddelky myslim ze celkom silne zacaly vyhanat trudy.kvitne slnecnica tak co to znamena. Malo krmiva alebo? Dakujem

Dokonce se má za to a stojí za zaznamenání, když vč v tuto dobu trubce ještě drží a nevyhání a nebo dokonce ještě zakládá trubčinu, že "uvažuje" a nebo ještě dokonce chystá TV.

(02.08.2016 20:16)MiroLunak napsal(a): [ -> ]Jeden oddělek byl kompletně vykradený, včelstvo dost likvidováno. Tolik mrtvolek, nožiček a křídel jsem ještě neměl. Včel zůstalo málo, matka je taková vyplašená. Je jasné, že to nemá budoucnost, ale chtěl bych něco prubnout. Nikdy jsem to nedělal a je jasné, že tudy cesta nevede. Ale chci si pohrát a tak ... názor veřejnosti:
- ometu to všechno i s matkou do pidiúlu (tak tři čtaři poloviční ránky 30x17 na výšku)
- pidiúlik přenesusu dome na balkón (alespoň každý den budu u toho)
- krmit medocukrovým těstem a nechat i napaječku vody přímo v úlu
- čekat, jestli se matka uklidní a začne klást
- jak se včelstvo postaví na nohy a nebo nepostaví
- když se postaví na nohy, rozšířit tak na dalších až 10 rámečků a nechat vyzimovat
- na jaře sledovat rozvok
Jasné že většina řekne "upálit", ale beru to jenom jako pokus na sledování, jestli to rozchodí a nebo ne. Nečekám zázrak.

Líbí se mi vaše uvažování a i snaha dokázat víc než sířit.
Už jste slyšel pojem "minioptimal"? Pokud to máte na SS, asi máte, pak je možné to po nakrmení naklonit o 90 stupňů a pak maá minivčelstvíčko nad sebou dostatek zásob (horší by to bylo s odběrem měli).

Mě se ale jednou podařilo vyzimovat na 39x15. Stalo se to tak, že jsem spojil slabé odd na 24 a nad to jsem dal přes noviny 15 s tím (jak se někdy v lit. radilo), že si vč vybere tu lepší matku. Myslel jsem si, že vč nebude blbé a bude zimovat na prostoru 24. Inu, asi si vybraly tu matku, co byla na NN a zezdola se stáhly včely k nim a tak vyzimovaly, na jednom NN 39x15x11, ponechal jsem ale (kvůli fumigaci) jen 10 r. Jo a byla to TS.
Tak po více než třech týdnech jsem dneska vkládal poslední dvě mezistěny a nástavky jsou plné včel. Ještě jich spousta visí do podmetu. Nakrmeno mají v plástech odhadem 18 kg zásob, ale ještě jim přidám. Byl jsem dneska u Milana na porovnání stavu a jeho letošní oddělky jsou úplně stejné - tak to asi dělám dobře. Je pravda, že ho otravuju s každým prdem, a děkuju mu za jeho trpělivost. Největší problém mi dělalo přesvědčit se, že včely neloupí, ale že je to prolet mladušek.Big Grin Už teď je mi jasný, že příští rok u dvou včelstev nezůstanu.
Pepo, přijedu ti to skouknout, aby ses tolik nenaparoval.Big Grin .....Už sis objednal šuplík do varroadna?Dodgy
Po roce opět rozchovávány jednoplástvové oddělky, jak jsem již jednou referoval ZDE

Úspěšnost odchovu je cca 70%, tedy že si takto založený oddělek odchová novou nouzovou matičku a ta se oplodní... pro mne jako začátečníka slušná úspěšnost, a také nouzové matky od F1 podávaly hezké výsledky jak v kladení, tak ve vlastnostech potomstva, u některých jsem nepostřehl rozdíl mezi nimi a původní matkou... oddělky zakládány koncem dubna a náhradní po těch co se nepovedly koncem května, ale už ze dvou plástů s podem... v plánu bylo nalarvit si následně serii a na konci podletí matky vyměnit, což se mi z časových důvodů nepodařilo...
za mne metoda jednoduchá, jediná drobná komplikace je převoz na jiné stanoviště... příští rok zkusím ponechat na stejném stanovišti pro porovnání... Wink

nově jsem rozchovával tyto oddělky v chovném čtyřplemenáčku - viz foto - který zafungoval na výbornou... očka na 4 strany, oddělky se hřejí přes sololitovou přepážku, po vytažení sololitové přepážky v tom i budu zimovat záložní oddělky s matkami...
[Obrázky: SAM_9672.jpg]

[Obrázky: SAM_9667.jpg]

[Obrázky: SAM_9952.jpg]
TO:Marec

Také to občas dělám - letos jsem tak udělal 6 oddělků-(dával jsem ještě do každého 2rámkyvčel-pro snížení rojové nálady)chytly se všechny a dnes mám zazimované od každého 2nástavky 39/24 - tenkostěnný.KM jsem nedával - většinu plástů si vystavěly - ještě tam byly poslední trochy plodu tak příští týden dám varidol a uvidím.
Dobrý den, dotaz začátečníka. Sháním oddělky 42x17. Prošel jsem inzerci a v nabídce jsou pětirámky s odběrem koncem července. Určitě nemám nastudovány všechny souvislosti, ale na základě i třeba tohoto vlákna mi to přijde jako slabý oddělek - vztaženo k termínu dodání. Prodejci tvrdí opak. Prosím tedy o váš názor, děkuji.
Kamil
Pokud až teď sháníš oddělky, tak buď rád i za takové. Stejně větší než šesti rámkové neseženeš, protože se nevlezou do plemenáče, hold kdo pozdě chodí, sám ....

Za ty dva měsíce je potom ještě můžeš dostat na dvě bedny a stále lepší něco než nic Smile. Pokud ale chceš mít včely "rakety", objednej si oddělky na příští rok a ušetřený čas můžeš věnovat studování odborné literaturyBig Grin
Původně jsem skutečně chtěl začít až z jara, ale... když jsem zjistil, že lze začít i teď... Dovedu si představit transport i většího oddělku, nebo to musí být v plemenáči? Lze uvažovat i o variantě spojení oddělků? Sehnat jich 6, udělat 3? Nebo je fakt pozdě?
Proč se nepoptáš včelařů v okolí, určitě by se našel někdo, kdo by ti prodal oddělek nebo celé včelstvo. Koncem července to pozdě celkem je, ale taky se to dá (já začal podobně a ve stejnou dobu a taky to šlo), teď když seženeš oddělek nebo roj a budeš ho podněcovat, ještě z toho stihneš udělat poměrně silné včelstvo na příští rok. Rozhodně bych nečekal na příští jaro, zbytečná ztráta času, začít se dá celkem kdykoliv a na jaře už budeš něco mít a i nějaký med. Takhle bys točil až 2019 Wink
Větší oddělek těžko seženeš a v první řadě je třeba si uvědomit,že vše kolem včel se točí podle počasí a hlavně každej si tam nechává rezervu protože ty neznáš kdy ti každou hodinu někdo volá kdy budou matky nebo oddělek k odvozu.Většinou je odběr dříve než se udává a při dobré péči o oddělek bez problémů zesílí a v pohodě vyzimuje,místo přemýšlení nad spojováním sikup těsto a oddělek nesmí trpět hladem a včas rozšiřovat.Oddělek se chová jinak ,matky déle kladou atd.
Samozřejmě je nenechám hladovět. V okolí, ty co znám, nemají Optimal a o dalších nevím. Pokud se nedělají větší oddělky, pak nemá asi ani smysl pátrat. A to spojení oddělků?
Spájať sa to dá, ale je to škoda. V podstate za cenu včelstva si kúpiš len silnejší odloženec.
Ono je aj dôležité, kedy v tom júli ten odloženec dostaneš či 1. alebo 30. Smile
Na to krmenie, ak tam je už kladúca matka sa mi osvedčilo do nich liať cukorný roztok 1:1 , 0,7l každý druhý deň pomocou pohára 0,7l s prederaveným viečkom a vkladať im medzisteny do plodového telesa.
Mám na rámikoch fóliu s okrúhlym výrezom na ten pohár a včelám tak neuteká teplo do druhého prázdneho nádstavku s tým pohárom. Spotreba cukru je cca 10 Kg na vystavaný nádstavok medzistien.
Keď je prvý nádstavok plný včiel, tak 2 plodové plásty prevesiť do druhého vybaveného len medzistenami nad ten prvý a zase do nich liať cukor čo do nich vojde a na 2 nádstavky ich dostaneš. Je to trochu piplačka, ale ide to.
Já jsem začal loni. Dva oddělky jsem dostal v druhé půlce července na 5-ti rámcích 39x24 doplnil jsem mezistěnami do plného nástavku. Na to jsem jim napral plnej kýbl invertu (myslím 14kg) do dalšího nástavku, ani ne za týden to zmizlo, tak jsem jim dal ještě jeden z cukrem 1:1 možná trochu řidší, hned to bylo pryč. Druhej nástavek mezistěn a potom ještě dva kýble truchu hustšího roztoku zase po týdnu, pak už jsem se na ně...všechno postavily a na dvou nástavkách krásně přezimovaly. A teď jedou, že už jsem z nich raději udělal další oddělky.
S tou cenou - to je pravda, já myslel v prvé řadě na prosperitu včelstva a koneckonců, pokud by oddělky měly z jara živořit, stejně bych musel (měl) zainvestovat do nových.
Včelaři - prodejci chtějí rezervaci - objednávku, což chápu, ale termín dodání +- měsíc, a že možná dřív. A nechci být vy.uraný, že bych si to rezervoval na více místech a kdo to nakonec dodá nejdřív to vyhraje a ostatním ohnu loket...

Díky všem za reakce. Je lepší krmit oddělek optimalovým krmítkem, nebo z láhve?
Tak si domluv roj (nebo smetenec) se včelaři v okolí. Určitě se někdo takový najde, kdo daruje/prodá roj. Budeš mít fungující včelstvo a ještě si ho v klidu usadíš do svých úlů a začít můžeš prakticky do několika dnů/týdnů. Ne za dva měsíce.
Pravda! Díky, to mě nenapadlo.
Mám stejnou zkušenost jako Hanc. Loni 24.7. jsem si privezl 3 oddelky a jako začínající včelař jsem je akorát zamrmil. Zimu přežili bez problémů a dneska jsou z nich vcelstva s 5-ti násravky 39x24. A jelikož už se vyvešují do podmetu, tak z nich musím udělat oddelky.
5-rámkový oddělek?
Referenční URL's