Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o oddělek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(15.07.2011 8:20)Ondřej Zikmund napsal(a): [ -> ]obsedaji cca 8 rámku 39x24 ale dva oddelky se krajnich dvou plastu ani netkly a jine zase staví trubčinu a nosi ssi svuj med Smile

Já bych osobně bez jakýchkoliv cavyků přidal druhý nástavek. Do něj bych zespodu převěsil 1 - 2 rámky plodu náhradou za mezistěny a mezi ně vložil prázdnou souš na zakladení . Ostatní prostor vyplnit buď soušemi (pokud jsou) nebo mezistěnami a dál krmit. Včely se rozvíjejí daleko rychleji po vertikále, než horizontálně. Pokud by se náhodou stalo a do zimy nestačily druhý nástavek plně vystavět a obsednout, klidně postačí ponechat je s tím , že zadní (nebo boční) 1 - 2 rámky v úle vůbec nebudou. Je třeba využít stavební potenciál. Rozhodně je to daleko lepší, než je nechat na 1 nástavku. Na jaře to oceníte, budou to pak nejlepší včely včelnice.
Tak nic, žádný třetí nástavek jsem nedával, dole mají hromady místa. Jen jsem přidal druhý nástavek u dalšího oddělku, ale drobet mě znervózňuje, že jsem při zběžné prohlídce nenašel matku, no snad tam je...
Stačí najít vajíčka nebo mladé larvičky = matka je s největší pravděpodobností přítomna.
Spíše mám obavy z toho, abych ji nepřipravil o život já svou nešikovností...
(06.07.2011 17:21)Piston napsal(a): [ -> ]Dnes jsem také přidal na nejsilnější oddělek další nástavek. Včely už byly všude a intenzivně stavěly do podmetu. Další oddělek je slabší, ale řekl bych, že tak za týden už bych taky mohl dodat nástavek, třetí oddělek bohužel jen tak vegetuje, je hodně slabý, u něj budu rád, když přezimuje. Uvažuju o tom, že bych do něj přidal jednu zakladenou mezistěnu z toho nejsilnějšího, nerad bych o něj přišel.

Poradím, jak matky vyprovokovat k podstatně lepším výkonům, zejména u nových a zaostávajících oddělků.
Je známo, že oddělku nejlépe pomůžeme, pokud mu v intervalu cca 1 týden přidáme rámek zavíčkovaného plodu, nejlépe se včelami. POZOR - SAMOZŘEJMĚ BEZ MATKY. Rámek ale nepřidávejte bezprostředně k plodovému hnízdu. Nechte jeden rámek - souš mezi oddělkem a přidaným rámkem. Mohlo by se stát, že by nově přidané včely mohly ohrozit matku. To nebezpečí je ale jen krátkodobé, pokud takovýto rámek přidáte ráno, večer jej už můžete přisunout tak, aby plod byl už pohromadě. Přidané včely se už přižebraly k oddělku.
Dobrým fíglem je ale výměna rámků s plodem mezi dvěma včelstvy - systém rámek za rámek. Princip se jmenuje plodová stimulace. Nejlépe funguje rámek s otevřeným a tak bezbranným plodem. Matka na to samozřejmě hned přijde. Není blbec, otevřený plod produkuje určité feromony, které jsou ale každému včelstvu specifické. Okamžitě si uvědomí, že je podle všeho v dosahu konkurentka (je tam její plod!!! – jak se tam dostal?) a bezprostředně vyprovokuje včelstvo k podstatně vyšší aktivitě. Začne klást o dost větší počty vajíček, jen aby množství přidaného plodu přečíslila - není její!!!! A o to jde. Pokud takovouto záměnu uděláte opakovaně, za čas se budete divit rozsahu zakladeného plodu. Přitom ani jednomu oddělku neublížíte, jen oběma pomůžete.
Takže záhada je bohužel odhalena. Já se divil, proč je jedno včelstvo tak slabé - aby nebylo, když ho sousedi soustavně vylupují! Už jsem zavřel česno a nechal jen volné očko, a večer ho odnesu o kus dál za barák. Ideální by bylo odvézt ho pryč, ale nemám kam.
Dobrý den,prosím o radu.
Mám 3 oddělky, dva obsedají cca 9 rámků, jeden už je má i druhý nástavek ve kterém obsedá cca 3 rámky. Ze zdravotních důvodů jsem asi na cca 10 dní přrušil krmení, včera jsem dal všem jako dřív 1 kg sirupu 1/1, dva slabší oddělky normálně roztok odebírají, ten nejsilnější ho sabotuje, v krmíku při kontrole sály celé tři včely. Stane se něco, pokud včely do zimy obsednou v horním nástavku třba jen 5 rámků? Jako začátečník jsem z toho trochu vykulenej Smile.
pokud sirup ignorují tak bych tipoval, že mají někde něco co jim chutná víc - až to přestane dávat slupnou i sirup Wink
To je prvada, nosej jako divý, snůška je asi výborná Wink.
Mám taky dotaz, když mají včelky roztok ve stropním krmítku, za jak dlouho se jim začne kazit? Samo, že záleží na počasí. Ale jak dlouho by muselo být horko, aby se tak stalo. Díky.
Zdravim,

mam dva letosni oddelky na L2/3. Maji se docela dobre, takze jsme jim pred casem pridali druhy nastavek. V nem obsedaji cca 6 ramku, stavi a ploduji.

Minuly vikend jsem oba oddelky prendal na vysoka varroa dna. Ma v tuto chvili cenu vyuzit varroa dna jako dalsi nastavky a dat do nich ramky s mezistenami nebo s tim mam pockat, az vcely plne obsednou hodni dva nastavky? Snuska u nas zatim je, byt ted trochu poklesla. V brzke dobe ale rozkvetou velke plochy zlatobylu, takze urcite si vcely nejakou zabavu najdou.

Diky,

Petr
Dobrý den,
tak zase prosím o radu. Jak jsem již psal výše, mám 3 oddělky. obsedající cca 3 rámky v 2.nástavku, zbylé dva obsedalí prakticky celý 1 nástavek. Včera jsem zaznamenal pokusy o loupež u min. 2 oddělků. Zúžil jsem česna na včelí mezeru délky cca 7cm modelínou, v důvěře v inteligenci včelstva - když jim bude vletový otvor malý, zvětší si ho včely na potřebnou šířku. Jenže dneska včely skutečně vykusují modelínu, a před úly zmatek snad ještě větší. Je možné, aby 7cm včelí mezera byla včelstvu takové velikosti tak malá, že se včely zkrátka hromadí venku?
A je to tu zase. Masivní útoky loupeživých včel. Já mám obě ruce nad loket v sádře, převoz včelstva nepřipadá v úvahu. Co teď, krmit nebo nekrmit? Zúžit česno ještě víc? Poraďte, prosím.
V prípade, že nastala rabovka, ja sa na včely nespolieham. "Natvrdo" vložením drevenného hranolku zúžim letáč pre jednu až dve včely. To, že sa tam spomalila "premávka" nie je až taká vada. Včely sú zalietané na pôvodnú šírku letáča, tak si hľadajú vchod. Pokiaľ si im podal sirup, treba ho dať na noc, a len toľko, aby ho do rána všetok vybrali. Ovšem ak prší a je chladno, možno podať sirup aj cez deň. Vtedy včely minimálne lietajú.

Letáž zužujem aj pri úplne novovytvorených oddelkoch. Včelstvo ešte nie je "úplne zohrané" a správanie môže za "normálom pokrivkávať".
Tak jsem udělal podle rady, dal jsem jim po půllitru a uvidíme. Děkuju!
Mám oddělek na r.m. 39x30cm v jednom nástavku a nyní obsedá osm plástů. Rozvíjí se dobře, přidával jsem mu mezistěny k okraji plodového hnízda a matka je pěkně zakládala.
Nyní ale k mému problému. Snůška je již slabá, tak jsem před pěti dny začal oddělek podněcovat cukerným roztokem 1:1. Při dnešní prohlídce, kolik má plodu a zásob jsem zjistil jakýsi chaos. Matka tam je, klade, plod je na čtyřech plástech, ale plodové těleso není ucelené. Plodové plásty jsou proložené zásobními, jako by to někdo přeházel, přitom zhruba před 14 dny bylo plodové těleso pěkně ucelené a po stranách mělo zásobní-krycí plásty.
Nezdá se mi, že bych oddělku podal najednou moc "zásob" a tím včely matku nějak omezily v kladení a začaly zásoby prostě cpát, kam jen to šlo. Navíc, místo v plástech pro zásoby i pro plod ještě je. Za těch pět dní dostal oddělek vždy navečer 0,4kg cukru.
Prosím, poradil by mi někdo, co s oddělkem nyní udělat?
Děkuju JK
(23.07.2011 20:25)Medvídek Medák napsal(a): [ -> ]Tak jsem udělal ...

Potom, Tomáš, zreferuj, či Ti to pomohlo. Ak bude treba, nechaj naozaj len šírku letáča pre jednu včelu aj niekoľko dní. Ľahšie to ustrážia. A ak by rabovku stále nezvládali, je ešte možnosť otvoriť vetranie na spodku dna (samozrejme ak máš spodné vetranie) a letáč na deň zavrieť. Nemusíš sa báť, nič sa im nestane.

Ešte jedna otázka: Včely máš pri dome, alebo niekde ďalej? (T.j. musíš dochádzať k ním autom atď?)
Včely mám naštěstí u domu, řízení s jednou rukou v sádře už jsem absolvoval, ale s dvěma ? Teď jsem se byl podívat a zatím dobrý.
Fajn, to s tým šoférovaním máš pravdu. Big Grin Sirup radšej stále podávaj na noc. A len toľko, aby to do rána stiahli. Idea U Teba by to tak mohlo byť od 0,3 do 0,5l. Nechaj im cez deň čas, aby to zpracovali.
Za kolik hodin si je oddělek schopen uvědomit že nemá matku a narazi na larvičkách nouzové matečníky? Respektive, udělal jsem si oddělek, 3x zavičkovany plod 3x zasoby + matečník. Po týdnu kontrola, matečnik zrušen. Na dně úlu bylo víčko takže asi matička tam běha. Jenže při prohlídce jsem narazil na nové matečníky a to dva jeden hodně malí zavřeny a druhy už řádny ale nezavřeny. Tak jsem tam šoupnul otevřeny mladý plod a po 24 hodinách žadna změna nic nenaráži. Pořádně jsem je prohlídl ale matičku za boha nenajít a to obsedaj jen 5 ramků Dodgy tak bud jsem slepej jak patrona nebo tam prostě neni. Může se stát že to holkám bude trvat dýl než přijdou na to že nemaj kralovnu? Nebo tam prostě je a já ji nevidim Big Grin Ještě při přidání otevřeného plodu se líhly mladušky, jestli to má vliv nevim. Poraďte Smile Děkuju
Referenční URL's