Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Další velice efektivní metoda je, vysypat roj na plachtu, najít matku a k té přisypat trochu včel aby to byl takový minyrojík velký asi jako sklenice medu a ten si usadit jako rezervu. Hlavní masa včel se pak vysype na náběh včelstvu které chceme posílit nebo vrátit do původního úlu. Minyrojík odnést na den do chladna aby ho ta hlavní masa včel necítila a nenašla ho. Máme z toho odděleček a při tom zůstane zachována snůšková síla a medná produkce.
(05.05.2016 23:55)Jirkas napsal(a): [ -> ]...
Co se nám bohužel nepovedlo zjistit, z jakého úlu vyletěl.

...

Další z důvodů, proč značit matky opalitovými značkami s číslem a vést si evidenci. Zpočátku jsem si namlouval, že si vše budu pamatovat. Prdlačky si pamatuji, bez papíru jsem nepoužitelnej. A hlavně z dlouhodobého hlediska dokáži dohledat souvislosti, které v daný okamžik nevypadají, že by mohly mít význam.
Honzo já si třeba matky značím, ale asi kvůli lbv metodě mám více jak 2/3 matek vyměněných z tichých výměn.
Jak najít matku v roji?
Po usazení je to info k ničemu.
A když je roj v rojáku a člověku se ta informace hodí - aby věděl jak jej případně usadit, tak vezmu kelímek s hladkou moukou, naberu do něj včely a koukám kam letí, tedy spíš na česna.

Jo, lidi, co bych dal za to, aby se mi rojilo. Smile
Pár včelstev co potřebuji aby šly do rojovky jsem na konci dubna začal krmit. To jedno vzalo 30 litrů. Smile
KaJi, to mě zajímá, ale moc jsem to nepochopil. Po odchycení roje do rojáku z něj odebereš včely, posypeš moukou a co pak? Vždyť pokud necháš roják na včelnici, včely poletí do něj a ne do původního úlu. Tedy ten roják schováš např. do sklepa, aby včelky necítili rojovou matku? Za jak dlouho potom přestanou bloudit a vrátí se do mateřského úlu? Abych tam nečekal půl dne Smile

Dík,

Jirka



(06.05.2016 0:52)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Když ten roj vpustīš do jiného včelstva i s matkou, na 95% přežije ta matka z roje. Tam není moc co si "vybavovat" Wink

Milane, a co rojová nálada včelstva? Ta je pryč, protože se vlastně vyrojily? Nebo je mám za 3 dny zase na stromě?
To je stará metoda - ještě z dob, kdy mouka byla v kastrolu a dávkovala se sběračkou. Pamatuji u babičky.

Tou sběračkou od hladké mouky nabereš z rojáku včely a hodíš je do vzduchu, třeba před úly.
Já to používal kdysi, v dobách kdy jsem sbíral roje a fungovalo mi to.
Je to starý a podle všeho osvědčený včelařský trik.

Znám včelaře co to dodnes používají.
Tak moc bych si přál roj,,,,a nic nabouchano vcelama a ty trubky jen tahaj med a Matka klade jak vzteklá,,......ach jo snad bude ze 30 včelstev aspon jeden......
Divné přání, ale pokud je to jak popisuješ, tak to máš téměř jisté.
Má BF, pokud mě paměť neklame. Smile
(05.05.2016 19:02)mkh napsal(a): [ -> ]Já jsem dal 17.4. první medník 39x17 na plodiště 2x 39x24. jen mezistěny. ... ale stavba ani ťuk.

ja som písal o nízkonadstavkovom včelárení, ty robíš kombinované a včely z vysokého rámika nemajú dôvod ísť na nízky (teda ešte aj nevystavený)...
Ja by som v tvojom prípade bol dal dva nízke rámiky vystaviť do plodiska a potom ich vložil do stredu tobo nadstavku s medzistenami... možno by to
vyšlo...
vidíš nie som nepriateľom "prekladania rámikov", ale v štandardnej technológi NN sa to nemusí robiť Blush
Vcera pri prohlidce jsem nenasel matku jen matecniky ty jsem vyrezal a dnes se nejspis vyrojily.Jsou u souseda na strome ale domu se dostanu az kolem 19 h. tak doufám ze tam zustanou.
V rukách sa mi liahli matky.

Ako som písal vyššie, prekvapila ma jar.

V tých chladných dňoch som im nechcel pridávať nástavky, pridal som len po jednom, ale oni to chápali inač. Keď som išiel pridávať druhé nástavky, už bolo neskoro. Už boli zakladené matečníky.
(07.05.2016 14:27)paolov napsal(a): [ -> ]Vcera pri prohlidce jsem nenasel matku jen matecniky ty jsem vyrezal a dnes se nejspis vyrojily.Jsou u souseda na strome ale domu se dostanu az kolem 19 h. tak doufám ze tam zustanou.

Teď je roj na stromě a včelstvo bez matečníků. To je blbá situace. Vylamovat matečníky (všechny) není rozumné a o tom ses přesvědčil. Když vylamovat, tak ne všechny. Teď se může stát, že z obou včelstev nebude nic.
Pokud už jsou naraženy matečníky, je třeba najít matku a bez váhání s ní udělat oddělek. Kvůli tomu hledání to mnozí neřeší. Matku lze najít rychle a snadno, je třeba se to učit a netrvá to pak déle než pět minut. Včelstvo má matečníky a je tedy postaráno. Kdyby se nová matka neoplodnila, obě včelstva se pak zase spojí.
Jsou na betonovem skoupku lakam je na otevreny plod z jineho vcelstva ale zatim se jim moc nechce.
Skorej by ti vnišli do papierovéj krabice aspoň takej velkosti ako sú na výčka
Tak po 1h jsem to nevydrzel a zacal.jsem je smetat do rojaku na tu sous s ot . plodem neco malo včelek zustalo po zemi tak se budou muset vzebrat. Zitra me ceka prohlidka ulů odkud jsou. Zlatá jakakoliv větev pro roj nez sloupek.
Stlp alebo vetva stromu je to jedno. Cool
Pre teba dobre pre mna nie o:/
(05.05.2016 19:02)mkh napsal(a): [ -> ]
(28.04.2016 8:24)goro napsal(a): [ -> ]ale nožík vo vrecku sa mi otvára, keď čítam že si
"převěsila dva plodové plásty"...
Prečo, včely mi vždy obsadili pridaný nadstavok aj bez tohoto počinu, preto je nízky, ...

Proč se ti otvírá? Protože někdo to dělá jinak?
Já jsem dal 17.4. první medník 39x17 na plodiště 2x 39x24. Letos je to první rok s nízkým medníkem, takže nemám žádné souše, jen mezistěny. Neměl jsem ta co přeložit. Do dnešního dne jen po nich běhají ale stavba ani ťuk. A přitom visí v podmetu až na síto.

Chcete radu zadarmo?Wink

Mám ve vercajku pilku a spodní loučky, hřebíčky, mezerníky, kladívko, kleště, vše potřebné.
Mám dvě míry 39x30 a 39x24 a k oběma NN 39x15.
Vezmu rámek s plodem, ometu včely, poměřím a odříznu obě boční loučky, nožem podle rovné latičky voští a přibiju spodní loučku. Trvá to tak 3 minuty a je vystaráno, pak včely do NN přejdou.
Ale aby se jim chtělo víc, udělám jim ještě pár souší na té nízké míře. Na cirkulárce nastavím bajlák na míru bez spodní loučky a opatrně rozříznu rámek se souší (klidně i se zásobami, ale ohodí to a vše lepí, je třeba stát mimo). Je dobré vyndat mezerníky, aby při řezání vše leželo na stole cirkulárky a ne aby to bylo v luftě. Pak se jen přibije spodní loučka a máte medníkové dílo hned. Tedy když máte souše na vysoké míře.

Tak ať se daří Wink
taky bych rád prubnul nízké nástavky do medníku...mám přesné polovičky na 39*24 a tak můžu kombinovat .... přestavbu díla nechám na holkách, bez cirkulárky a nože....
Referenční URL's