Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
... Nikdy jsem to ještě neviděla, jak se takový roj likviduje. Obdivuji hasiče, kteří se v takovém počasí dokážou navléci do kombinéz, muselo jim být velké horko," řekla Ostravanka Lucie ...

Možno preto to nevidela, lebo roj sa "nelikviduje", ale ..., alebo sa nechá odletieť.
U nás se likvidují. Jsou na to zákony a nařízení.
Jenže my už tu nemáme jinou včelu, než včelu kraňskou s jasně doloženým původem, tudíž už u nás nikdy žádný roj nebude utracen, neboť už nebude neznámého původu.
A ja som si myslel, že neznámy pôvod sa odvodzuje od toho, či je známy včelár, ktorému uleteli včely (prípadne z ktorého chovu včely pochádzajú).
Myslel jste si to správně, Pavel žertuje.
Roj je vždy původu převážně dělnického, není se tedy čeho bát při usazování do vlastních úlů.
[attachment=4243][attachment=4244][attachment=4245]
Letošní první a doufám i poslední roj, velmi pěkný tak ke třem kilogramům - potřeboval 3 NN na usazení, vyrojily se v úterý předevčírem - celkem mě to překvapilo myslel jsem že je už vysoké datum na rojení, jinak ve včelstvech to na konec snůšky zatím nevypadá - všude ještě zakladená trubčina a spousta trubců, snůška poměrně silná , když bude slušné počasí tak to vidím ještě skoro na měsíc.
Včera mi vyšiel roj prvák, v ňom 5 mladých matiek, zákerne pichali ako šialené, schytal som 37 žihadiel, dal som si pre istotu 100gramák 67% pálenky ako protijed. Tongue

Ty máš všetko tak "hrubé"?
...jo dobrý...."Toto video je soukromé.".... Merkuri...kde kecáš?....Ve snůšce, nebo tady? Protože, jestli ti v počasí, kde máš takový přínos ze slunečnice vyletí prvoroj s pěti mnatkama....Tak buď ti tam stojí počsí za prd....minimálnš poslední týden....Takže z přínosu je prd.... A enbo neumíš do pěti počítat.... Včřely se chovají na Slovensku stejně jako v Čechách.... Takže jak vysvětlíš mechanismus prvoroje s pěti matkama....?
Včely mali pred týždňom nahodené matečníky, nepáčilo sa mi na matke to že nekládla do vystavených medzistienok, zabil so ju a nechal matečníky, pritom to bola vlanajia matka. Myslel som že ako osirelé si nechajú prvú vyliahnutú alebo najlepšiu matku. Oni sa vytrepali von a roj bol dosť pevný, polovica vonku, ráno som ich preložil do úla a nechal na mieste. Keď skončí slnečnica pôjdu do voza, skrátka vo vozy budú len včelstvá s mladou matkou.
áno video je súkromné moje, mám aj nik ale nechcem tu zverejňovať aby zas mali poniektorí ohlasy na moje videa, mudrlant admin. mi už dosť zmazal, asi je to dáka cintľavka. Cool
Znáška je dobrá a aj počasie, ostatné včelstvá nemajú chuť sa rojiť
Tak jsem díky Merkurimu zaznamenal téma - Rojení a proto sem vložím odkaz na zajímavý roj ,který se nám letos podařil.
Alergikům povolen na tu stránku s Rojem jen po domluvě s Lékařem, mohlo by dojit anafylaktickému šoku z fotek.Smile

http://medove-zpravy.blogspot.cz/2016/07...y-roj.html
Jindro kolik ten roj mohl vážit? Nejsou to třeba dva roje v sobě? Tak obrovský roj snad svět neviděl.
Včelstvo ze kterého se roj vyrojil obsedalo již kolem 18 dubna 5 nástavku. Koncem srpna loňského roku včelstvo vyměnilo tichou výměnou matku, takže docházelo ke kladení po nějakou dobu dvou matek souběžně, Včely vyměnily tichou vyměnou několika měsični matku, z blíže neidentifikované příčiny, Matka kladla excelentně bez mezer(někde bych našel fotky). Toto včelstvo dalo vynos medu cca 80kg.
Včelstvo jsem zimoval na 3 nástavcích, které plně včely odsedali. Na rozjezd a pro doplnění zasob dostalo včelstvo Dvakrát po 2 kg cukru rozpuštěném ve 4l lahvích již na začátku února. Od te doby dostalo včelstvo 20 mezistěn, které vystavělo.
Po vyrojení a odtočení medu zůstalo v ule jen male včelstvičko, kterému stačily dva nástavky. A nyní zase pomalu se rozjiždí.

Mám osobní zkušenost ,že pokud je roj složen vice včelstev- více matek. Většinou se ta matka do raná oddělí a popoletí o kousek dal, kde utvoří nove včelstvo-roj. Ale i ve světě hmyzu dochází k různým náhodám, a proto nemohu tvrdit ,že se k roji nepřidal další na 100 procent.
Rojit jsem ho neviděl. Ale matky které jsou označene se daji snad dobře určit odkud pochazeji
Jak jsem psal na Blogu postavily 33 mezistěna dali med. Ale před nedávnem jsem oddělil 7 rámků s častí plodu a vytvořil jsem dal oddělek pro kvalitní chovnou matku a včelstvu jsem dal zase mezistěny. Dnes jsou již vystavěny a zaplodovany nebo se do nich hrne nektar ze snůšky.
Dnes včelky opravdu nosí nadmíru nektaru, a je jich slyšet i z konce zahrady.
Pavlle stačí na objasnění.Wink

JJ vaha nevim chtěl jsem to važit, ale pak jsem to neudělal. Je pravdou že jsme to sotva zvedli(Jindřišek) a to jsem zvedal vetší část. Ale k tomu 3 nástavky dno a víko. Takže nevím.
Stačí Jindro, máš super včely.
No takovej roj jsem ještě neviděl Surprised.....Mám ale trošku jinou zkušenost. Včelstva, která jsou opravdu silná a obsedají v sezóně 6 nebo 7 a víc nástavků - tak pokud se vyrojí....prvoroj je do velikosti okolo dvouaž tří kilogramů. Dá se říct, že rojení se na včelstvu nedá poznat pohledem na česno, protože se nezmění ani intenzita letu, a takřka neubydou včely.
Jo Milane a pak následuje poroj a to už na původním včelstvu poznat jde.
je to pravda, letos se mi jedny vyrojily a kdybych to neviděl jak šly ven, tak bych nepoznal kde jich je mín......a žádnej další poroj nebyl....je nějaký pravidlo, kdy poroj bejvá nebo co ho zapříčinuje?
Pokud máme dostatek nastavku a rámků na všechny včelstva, a dame včelstvum cca 6 nastavku, Nedochazi u nas k rojení.(samozřejmě se dělají opatření) Tento rok již jsem neměl ani rámek natož nastavek. A to jsem vyrobil cca 7OO rámků fungl nových. Prostě tento rok je rozvojovy rok, na včely, a je to vidět i na přínosu medu..
Velikost roje a jak vypada včelstvo po vyrojeni je jiná otázka a je ovlivněna poměrem Plodu starších včel mladých včel a také medu kolik je v ule. Tedy kolik ma matka na plodovaní, ATd.
No docela by mě zajímala ta debata, kdy poroj ano a kdy ne. Je pravda, že se to děje, ale mechanismus jsem ještě nezjistil. Ono taky chybí studijní materiál....Wink Letos se mi ale stalo u jednoho včelstva - Dvě matky ve včelstvu ...označená předloňská a letošní???(našel jsem odlíhnutý matečník...ostatní zrušené)...kladly pravděpodobně chvíli souběžně....jako při TV....ale zakončením bylo vyrojení staré matky. Taky z toho nejsem nikterak moudrej. Huh
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :