Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud začínáte a nemáte ani moc mezistěn, tak roj staví ze začátku jne dělničinu. Mezistěny je množné proložit stavebními rámky, ušetříte.

Roj usazený nyní by měl vystavět do podzimu nejméně dva nástavky 24cm atd.
Pokud bude snůška,když ne,tak podněcovat.

Roj jak přestane stavět,tak už ho to potom nebaví.

Pořád zebrovat,aby postavily co nejvíc.

S pozdravem Pavel
Včera přijedu domu a už podle zvuku bylo jasné. rojily se jedny. roj vylétnul a hledal kde si sedne, byl dost vysoko. začlo foukat a roj to táhlo do vysokých stromů ve svahu. zachvilku si sednul v cca 9-10m na borovici ve svahu. SLožil sem z latí cca 8m lať na konec kyblík. Fyziku neokecáš, nedokázal sem to zvednou... Takže zkusit žebřík, krátkej, dojel sem si pučit 11m žebřík. doma peklo-zabiju se... než sem přijel, roj byl fuč. Nasratý jdu uklízet a voalá, oni slétly dolu, snad jen do 3-4m. žebřík kýbl, a opatrně se k nim doplazit. ve svahu, stromky, kmínky pomalu jak násada od koštěte.. no dal sem to nakonec. ale večer uplně hotovej. (zbouchat rámky, mezistěny atd.. roják malej prostě vše na 4-) Ale nakonec snad zvládnuto Smile
všechny foto+video:
http://mikro-rc.rajce.idnes.cz/roj_bela
Ještě sem zapoměl dodat, proč se vyrojily-minulý pátek při prohlídce-matka v medníku. tak sem ji označil a šup do plodiště...no nenapadlo mě že jakmile zavřou první matečník, co si narazily v medníku, tak frnknou.. Smile zas Má chyba.

[Obrázky: 20150528_151502.jpg] [Obrázky: 20150528_201713.jpg] [Obrázky: 20150528_201738.jpg] [Obrázky: 20150528_203335.jpg]
zdendo samovrah...Wink
aj by som napísal niečo, ale čo už , hold ako vy hovoríte "...mládí ":-D
Já vím, nechat ho tam Smile šak kvůlu tomu byla doma "vášeň" o zodpovědnosti a svéprávnosti (mé) Big GrinD
Zdendo manželka se zase bála o přirození ne?
nějaký zaručený tip, jak dostat roj z přízemí živého plotu (velice hustého) do rojáku? Zatím jsem roják postavil vedle a snažím se je nakládat lopatkou, ale asi to není ta správná cesta. Pomůže přidat otevřený plod?
můžeš to zkusit. matky jsou prý zvědavé a rády kouknou na otevřený plod
Zkus to, nebo dej otevreny plod k roji a matka by mohla ppřelézt na ramek a šup do rojáku, postavit ke zbytku hroznu a čekat.
Začaly se stahovat i bez plodu, ale jeden rámek s plodem jsem jim tam ještě přidal. Teď začíná pršet, snad budou rozumné a nalezou tam všechny.

Jinak teď nevím, jak důsledně v původním včelstvu vylamovat matečníky,podle mě tam ještě nová matka nemůže být vylíhlá. Kontroloval jsem před 14 dny a žádný matečník jsem neviděl. Dnes jsou matečníky i v medníku, ale všechny odhaduji tak na 10 dnů.
Otevřený plod, někdo přísahá na trubčí, ale je to podle všeho základní instinkt - obsednout a nenechat zachladit.

Můj první roj přistál na větev nad včelínem, ale větev se prohnula a skončila na střeše, takže jsem nastudované úspěšně použil.

Jednou si mě zavolaly a roj byl jako Zdendův včerejší. Dal jsem dolů plemenáč s tím trubčím plodem, dělničího mi bylo líto a třískali jsme bidlem do roje. Ve třech jsme ten stožár vztyčovali. Smile Včely co spadly, nebo se jen rozletěly zalezly do plemenáče, roj s matkou pak vzal roha. Ale hezkých pár deka v plemenáči stačilo. Smile
Ďolík, přijedu a pod náběhem u česna se něco krčilo. nadzvednu desku, říkám si co blbnou že se tam tak usadily. Sklepnu to na česno, začli zalejzat a najednou "ty -partner krávy-" Surprised matka červená č.1 nazemi. skřipec nemaje, tak do rukou za křídlo. Snad na po10 sem ji drapnul, předtím samozřejmně xkrát málem přizabil... a šup do česna. ta mrchla se zvedla a prsk do trávy zas. mrcho, pujdeš do krabičky od sirek... vylámat matečníky, plná hrst (kdybych uměl počítat do 10 dnů Smile ) a matku pouštím do plodiště, moc se jí nechce, ale pak si tam vlezla. Prohlížím další. a najednou vedle kolem plemenáče to mějak víří.... přední strana plemenáče obalená včelama, větrajíc včely hlavou k česnu... tak sám nevím. podivám se v neděli kde je matka Big Grin pokud by se vyrojily a chtěli do plemenáče, tak se tam nemůžou vejít...
Ty včeli nějak blbnou.. Sad
apropó, roj zevčerejčka, dal sem rámky a zatavené půlky mezistěn tj trojuhelníky mezistěn. teď sem koukal a většina se potrhala-moc teplo- jsou rlzně prostavené. no doprd... Smile
Dnes ráno vstanu, teda moc ráno ne něco kolem desátý a chystám se že vyberu jedny ostřejší včely, které jsou nabitý medem a ještě jsem jim nic neodebíral. Ale jak se tak přibližuji ke včelínu tak vidím takovou mlhu a šrumec, že my hned bylo jasný, že jsou to právě ony. Potvrdilo mi to i to, že ten úl hučel daleko víc než ostatní.Wink
Mlha se postupně šířila zahradou až obalila hrušku na které následně udělaly dva pytle. Když jsem je šel po obědě zklepnout tak už byly spojený v jeden velký. Smile
Sice jsem se snažil připravit roják co nejlépo, tak stejně polovina spadla vedleBig Grin, naštěstí je matka uvnitř tak si tam pomalu nalézají...
[Obrázky: DSC00378.jpg]

[Obrázky: DSC00380.jpg]

Do rojáku jsem dal souše s vodou a doprostřed dva stavební rámky.

[Obrázky: DSC00382.jpg]

Ještě že se tam dalo zajet traktorem. (lehce jsem je počoudil výfukem Angel)

[Obrázky: DSC00383.jpg]

[Obrázky: DSC00384.jpg]
Ten roj na fotkách sa mi zdá poriadne veľký, neviem, či to je fotkou, alebo nie, ale u mňa roje (prvoroje zo silných včelstiev) nedosahujú ani tretinu veľkosti. Takýto roj, ako je na fotke som asi ešte naživo nikdy nevidel... Zvyčajne, keď roje vložím do úľa, tak je tak na 4 rámiky miery B.
Dnes se mě vyrojily den před prvním točením hlavně že jsem včera v nichy byl a vyřezával matečníky cca 20 kousků všeho stáří a dělal si oddělek s novým matečníkem.. Medu si vzali nepatrně takže můžu zítra točit. Je možné že se vyrojily aniž by byla matka vyklubaná venku protože jak jsem vyřezával ty matečníky tak jeden byl z části vykousán, ale matka tam byla přítomna / mysleno ta v matečníku/, takže jak pročítám téma asi jsem udělal békovinu, že sem tu matku v nakousaném matečníku zlikvidoval to byla asi ta mladá nová. A ještě otázka co s tím rojem další úl už se mě nechce osazovat když mám ten oddělek.Dík za odpověďi.
Roj můžeš třeba vrátit do původního a využít stavebního potenciálu - nandat jim MZ. Je ale otázka - pokud ta stará matky v roji je opravdu stará, tak bych to nedělal a raději usadit někde vedle na MZ a nechat je to postavit. Teď by měla být snůška dobrá, tak budou stavět o 106 Wink.
Já sem jim nechal postavit nástavek mezistěn a pak spojit Wink
Ja to robím podobne. Ak sa mi vyroja, nechám ich so starou matkou makať a potom starú matku zabijem a spojím so včelstvom s mladou matkou.
Mne priletel roj domov do vytavených rámikov. Podľa evidenčných čísiel na strednej ľavej nôžke sú to včely prijateľa Kováča.
Odkaz nefunguje.
Referenční URL's