Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Milane, asi je to myšleno jako přirozený cyklus rozmnožování včel - trubci, matečníky, nové matky, rojení.. A celá naše včelařská činnost na jaře míří k tomu jim do toho hodit vidle. Akorát se ty vidle často musí házet tolikrát, že se z nás stávají mistři v hodu. Big Grin
To nijak nerozporuji.

Napsal jsem, že v některých knihách se za první fázi Rojení považuje zakladení trubčiny.
V začátcích jsem k mřížce měl 2x2/3 lang plodiště a včely byly častěji v rojové náladě. Hodně záleží, kde včelaříte a jaké máte včely (je rozdíl mít např. Vigor, Buckfast nebo Singer). U nás v nížině jsou potřeba aspoň 3 nástavky do plodiště.
Důležité proti rojovce je, aby na mřížkou měly včely prostor a nezaplnili plodiště sladinou. Ve včelařině se nic nedá paušalizovat, protože některá včelstva pod mřížku ukládat nebudou, vždy si zanesou plodiště a vyrojí se.
(13.06.2021 15:00)patko79 napsal(a): [ -> ]
(13.06.2021 14:11)pavell napsal(a): [ -> ]Protože nepoužívám mateří mřížky tak mají matky neomezený pohyb po celém úlu. Na některých úlech mám mednou komoru do které matka neklade. Stává se celkem často že matka klade ve dvou spodních nástavcích, třetí vynechá a klidně si zajde do vrchního nástavku zaklást trubčinu nebo i misky. Jsou matky které se dokáží protáhnout mateří mřížkou a pak si včelaři myslí že včely přenášejí vajíčka.

Tak určite, pretiahne sa mriežkou pustí dve vajíčka zrovna do misiek a šup cez mriežku späť do plodiska.
Výkonná matka sa cez mriežku nepretiahne ani náhodou, jedine mladuška, alebo pred rojením, keď ju prestanú kŕmiť

Matečník nad mriežkou, žiadny iný plod Surprised
[Obrázky: IMG-20240510-174111-011.jpg]
Pod mriežkou žiadna MB, plod vo všetkých formách prítomný.
[Obrázky: IMG-20240510-174847-515.jpg]
Včul bud múdry. Prenášanie vajíčok je hoax. Počkám si, či sa vyliahne trud Huh
Ja som tiež párkrát čakal, ale matičky som sa nedočkal. Ale ty možno dopadneš lepšie.
Letos pořád čekám na první přeleták a NIC.Po matečnících ani vidu.
(11.05.2024 12:52)emer napsal(a): [ -> ]Ja som tiež párkrát čakal, ale matičky som sa nedočkal. Ale ty možno dopadneš lepšie.
Vložil som to sem, lebo nechápem, z akého vajíčka matečník vznikol. Matka sa nad mriežku nedostala, tak asi trudica.
Minuly tyden jsem narazil na to samy, ne matecnik, ale trubci plod nad mrizkou na optimalizovanym plodisti.
Duvod prenosu je mi nejasnej, nemohl to byt plod z puvodni podhozeny krmny komory, nebyla zakladena pri presunu nad MM.
Jinak co se tyce letosniho rojeni, od ctvrtka mam roj (lonska mistni matka Kranka), 1.5. jsem je nacapal vcas a zkusil prevesit pulku ramku s plodem nad plodiste a do plodiste jsem dal stavebni ramek, nezastavilo je to. Takze jsem nekde udelal s Demaree chybu.
Vite co by to mohlo byt ? Resite nekdo rojovku Demaree ? Jak ?
Preletak me jinak u jineho zafungoval na jednicku s hvezdickou.
Dikas a zaitm
Chose
Taky si lamu hlavu nad podobnou záhadou. Včely dlouho nenarazely nouzové matecniky, az teď jsem je konečně našel, jeden ještě není zavickovany a matka je přitom už 11 dní po smrti, tak jak tomu rozumět..?
Mám jedno stanoviště v repce mimo civilizaci, zavcelenost skoro 0. Z 20 včelstev 8 v rojové náladě, med všude... včera jsem usazoval letošní 1.roj
Když řepka dává, tak je třeba být ve střehu a přidávat nástavky včas a rychle, jinak jde vše do rojovky. Pokud se to zmákne a je rok jako letos, tak ty výnosy jsou obrovské.
Me se letos zatim nevyrojilo zadne vcelstvo, vsechna jsou s matkami, ktere jsou dcerami matek, ktere se mi rojily v minulych letech jak na bezicim pasu.
Jen ve dvou jsem pri pravidelnych prohlidkach nasel asi po dvou materich miskach s cerstve polozenym vajickem.
Oproti minulym letum jsem prohkidkam a rozsirovani prostoru venoval vcas cas.
Genetika letos je stejna jako v minulych letech.
Ve středu 8 jsem byl v práci a bylo echo od souseda že se mi rojí včely. Roj jsem ten den nenašel, prý seděl u jedněch v ulici v tůjce. Prolezl jsem včely a našel v jedněch zavíčkované matečníky nad mřížkou , chtěl jsem si zkusit larvit a bylo to nachystáno na chov, matku jsem dole nenašel. No a včera jsem chtěl tu mřížku vyhodit, nechal jsem jim nad mřížkou jeden matečník a matka si dole vesele kladla. No a když už si narazily a bude se líhnout tak jsem jim tam dal rámeček s česnem protože nemám očka. Až se rozklade půjde do oddělku. Je možné že by se matka po cestě zatoulala a pak vrátila? Nebo to byl cizí roj? V pátek jsem jeden sbíral a můj určitě nebyl podle barvy včel, asi tak 100 metrů daleko. Nejbližší včelař je cca 300 metrů daleko. Sousední vesnice kilometr.
Zacni si ty matky značit a budeš vedět, z ktereho ulu a jestli je tvoje. Kdyz ti to "cislo" bude chybet v ule a najdes stejne cislo na vetvi, tak je velmi vysoka pravdepodobnost, ze je roj tvuj.
S tou barvou vcel to neni jistota, mam nekolik vcelstev ve kterych jsou jak cele hnede delnice, tak i castecne "zlute" delnice.
Mám novinku. Vyrojily se mi minimálně jedny včely kterým jsem před 2 týdny sebral matky a zavíčkovaný plod do oddělku. Byl jsem přímo u toho. Roj jsem chytil, usadil se v trávě na zemi, taky zvláštní. Původní úl jsem zkontroloval a byl tam jen zavíčkovaný plod, tedy žádná matka tam 2 týdny nekladla. Byly tam pouze 3 nouzové matečníky vedle sebe a z toho jeden vyběhlý, předpokládám, že ta vyletěla.
Na roj jsem pokládal souše a ty pak otřepával do nového úlu. Jsem zvědavej jesi tam najdu tu výletnici Smile
No ještě jeden úl, který byl taky plný vypadá poloprázdně. Teď aspoň vim co si o něm myslet. Roj může vyletět i z nouzáku.
Ze svých stabilních 10. včelstvech(víc nechci) jsem si sám u jednoho vynutil RN(chovem matek). S tímto včelstvem bojuji od dubna. No, nakonec jeden oddělek a pak jsem je uměle zrojil, i tak jsem z nich měl 15 kg květnového. V oddělku jsem měl matku z RM a ta, už je po TV. Jinak jsem člen nejmenovaného bezpečnostního sboru, když je potřeba všichni volají, takže na karanténním stanovišti jeden extra silný anonymní roj. Takový jsem ještě neviděl snad komplet osazenstvo... V nástavku jich bylo tolik, že se mezistěny hroutily. Takže po týdnu druhý nástavek. Byla pěkná snůška, ale i tak, takhle silný stavební pud u roje jsem nezažil.
Referenční URL's