Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nechat v přeletáku dole matku nedává smysl.To už se může rovnou ztrácet čas s hledáním matečníků.
Problém předchozího postupu je, že v roji je jen málo pracujících starších létavek, ale především mladší včely schopné efektivně stavět a starat se o nový plod.

Takový úl plný postarších včel, bez plodu, donucenych znovu aktivovat voskové žlázy a žlázy na krmnou kašičku a čekat 30 dní na nové včely bude brzy chřadnout.
m.
Tak nemůžeš přelétákem rozdělit úl na dvě včelstva stejně silná, jako bylo to původní. To nepůjde.

Výhoda přelétaku je v tom, že ti nic neuletí, pořád máš snůšku a udělat ho je velmi jednoduché. Žádné opakované vylamování matečníků, které stejně v polovině případů nenajdeš všechny.

Ano. To včelstvo z původních létavek bude brzy na úrovni oddělku. Ale s hromadou medu a případně vystavěných souší.

Buď si ho necháš, nebo ho spojíš s původním včelstvem.
Uvízla mi v paměti informace tady z historie fóra, že včely mezistěny v přeletáku nestaví, pokud se dělá na matečník bez matky. Já to ještě nezkoušel. Jano, ty tedy takovou zkušenost nemáš?
Ale staví a máš vidět jak.To ale neni primárně cílem přeletáku,protože pokud ho uděláš dobře,máš v něm kvanta létavek a minimum zavíčkovaného plodu,včely čekají na vylíhnutí matečníku.V plodišti to klidně kolem rámků s matečníkem můžeš doplnit jen mezistěnama,ale nad mřížku souše! Ona ta mřižka má smysl,matka po oplození zůstane dole,bude zakládat mezistěny a nemusíš ji pracně hledat.Smyslem přeletáku je neběhat s žebřem po okolí a plně využít snůšku.
Z původniho plodiště můžeš vytáhnout původní matku,udělat oddělek a zbytek spojit s přeletákem.Tam je tolik variant,jak si můžeš že včelama hrát,že je to až neskutečný,jenom musíš vědět,co tím co děláš,vlastně sleduješ.
V sobotu ráno napráskat ze včelstev v rojovce přeletáky a pokud chceš med,budeš ho mít násobně víc než u včelstev bez rojovky,bez běhání s žebřikem.
(24.04.2024 9:39)goro napsal(a): [ -> ]Jednoducho na pôvodné miesto dám dva nízke nádstavky, horný s plástami, dolný s medzistenami a jedným plástom s otvoreným matečníkom.

Miško ale Jozef má pravdu, stavajú a nosia....

(ten variant s matkou je skôr pri výmene matky metodou preletáka)
Z logiky věci a potřeb včelstva stavět musí.Včely nejsou hloupé,ví,že by nová (navíc jejich vlastní !!! matka vychovaná od vajíčka) neměla kam klást.
Super, takže si aktualizuji v paměti informaci o mezistěnách v přeletáku Smile.
Sluší se připomenout, že přeleták neznamená jen přemístit původní včelstvo na nové místo. Jde to i s mezidnem na místě původním, kde se po odeznění rojovky mezidno odstraní. Co uděláte s matkou nebo matečníky, to je zas podle potřeb a fantazie včelaře
Tak to dělá Jospr, pokud si dobře pamatuji.
Zítra se pokusím o jednu variantu oddělení plodu, která mě napadla. A hned potom budu dělat přeletáky všeho druhu s využitím rojových matečníků z vybraných včelstev , pokud tam budou.
Při nejhorším místo mezidna kus igelitu a otevřená očka na druhou stranu, dozadu. Česno by šlo udělat i z latěk, viz pan Jaroš.
Jj. To je nejjednodussi zpusob, jak prerusit RN. Na mednik desticku ze sololitu, na to matka s plodem. Dole zbytek plodiste s matecnikem. Za tejden noviny a zase zpatky.
Jsou to fungující metody, také jsem zkoušel, ale stejně dělám oddělky tak jakmile uvidím zakladené matečníky tak jde okamžitě stará matka do plemenáče spolu se dvěma rámky zavřeného plodu a mladuškami, takový oddělek má raketový start, matka pořád klade, a původní včelstvo si myslí že se vyrojilo, ale nepřišlo skoro o žádné včely a nosí o to víc. A je fakt, co už tu bylo psáno, naposledy myslím Zdeněk Barnat, že na sklon k rojení má velký vliv i stáří matky, loni mi šly, přes všechna preventivní opatření do rojovky tři včelstva a všechna s tříletými matkami a taky si je v oddělcích během léta všechny vyměnily...
Zítra, nebo v sobotu udělám přeléták bestiím co mám u domu, tak cca 3 týdny zpáítky jsem dostal 8 žihadel přes síťku zezadu do krku. V pondělí jsem z nich bral materiál do oddělku, dal si skafandr, vyhrnul límec a mezi klobouk a límec dostal dalších 7 kousků. Nejde udělat prohlídka ve spodních 2 nástavcích na matečníky jinak by mě sežraly. Přeházet a zdrhnout, akorát musím vymyslet co pod skafandr. Teda pokud zítra nezdrhnou dřív než dojdu z práce. Mám verandu s prosklenou střechou a naposled jsem tam měl aspoň 100 včel. Zamáčkl jsem jim při medobraní matku a udělali si novou. z jara to ještě šlo, měly zimní včely ještě od staré matky, těď už je tam banda chuligánů od nové. Dostanou rámek s vajíčky od nějakých hodnějších. Do ostatních používám dýmák akorát na zahnání včel z hrany nástavku ať jich moc nezmáčknu.
To mas nejakou spatnou techniku oblekani klobouku..?
Branej matecniky, to je cely, takhle se normalne chova kazdej zivocich.
Tome, teď už to přeháníš, tohle s matečníky opravdu nesouvisí a to mám některé hodně ostré, občas si říkám, že bych krále youtubu Sedláčka, jenž se rád prezentuje odhalen od pasu nahoru pozval k některým svým ostřejším, to video by bylo hodně krátké, ale možná humorné...
Petre, ale ja fakt nekecam a ani neprovokuju.
Ja mel loni na obou stsnovistich (urcite i predloni) vcelstva, ktera by me sezrala.
Cca v roce 2020 jsem mel vcelstvo, ktere po mne vystartovalo tak, ze jsem lital po zahrade a clen rodiny me sprchoval zahradni hadici, aby me zbavil "nanosu" utocicich vcel.
Nikdy jsem ale neresil vymenu matku z divodu ostrych vcel.
Vsechna vcelstva v prubehu sezony meni naladu. Proste opravdu vcelstvo, ktere je nejakou dobu nebo v nejakem momentu nas...ne je pak ve zbytku sezony nebo v jinem case v pohode.
Ja nevim jak si to vysvetlit, ale protoze od zacatku vcelareni v roce 2019 mam furt matky z tech puvodnich (plus trubci vandraci i vlastni) tak fakt bodavost a utocnost pricitam momwntalnim okolnostem.
Jasně tohle znám velice dobře, nekdy jsou ostré až nesnesiteně a časem se to změní, na to má nejspíš vliv to z jakého trubce jsou zrovna vajíčka a to je někdy velká změna, matka jich dostane hodně a promíchat to neumí...
Já jsem ale reagoval na tvoji poznámku, že si brání matečníky což považuju za totální blbost...
Podle mecto blbost neni, dneska jsem vyzvedaval synovce ze skolky a meli tam ceduli, aby se lidi se svymi psimi milacky vyvarovali kontaktku se zdanlive opustenmi mladaty divocaku, lisek a jinych zvirat, ze pripadny kontakt muze vyvolat obrannou reakci rodicu. Podobne shodou okolnosti jsem dnes na seznmu cet clanek o agresivnim chivani nutrii ve zline a vysvetlovali to tam tim, ze jsou agresivni v obdobi rozmnozovani a vyvadeni mladat.
U vcel je rozmnozovani dane rozdelenim vcelstva, ke kteremu potrebuji nove matky/matecniky.
Proto si jako jeden z duvodu zvysene agresivity/obranneho chovani vcelstva vysveuju tim, ze vcelstvo je v rojovce, ma narazene matecniky a chrani sve "mlade" = matku/matecnik/-y = novou generaci = roj.
Možná, že reakce včel jako obrana matečníků platí v Tvém případě, ale v mém určitě ne (včera jsem dokonce vyřezával jeden matečník, abych ho využil) a musel jsem dávat pozor, abych neublížil včelám, jak se mi pletly do práce, ale o předrážděnosti natožpak bodnutí nebylo ani řeči).
Také běžná likvidace matečníků (i u jiných včelařů, kupř. též na videích) nebývá provázena žádnou extrémní reakcí.
Referenční URL's