Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(20.06.2016 9:00)Merkuri napsal(a): [ -> ]Klieštik prišiel v rojoch, potom si ho ludia osadili v úle.Cool

Ahoj, čím to máš doloženo, jedna paní povídala?
T.
(20.06.2016 8:39)Merkuri napsal(a): [ -> ]Aj 20km,tak sa rozšíril aj klieštik z Ázie až do Európy.

Som nevedel, že Ázia je tak blízko.
Nad vašimi vědomostmi někdy žasnu. Kleštík se do Evropy dostal díky chamtivosti člověka nespokojeného s tím co má. A jak to bývá jsou za tím vědci, kteří dělali pokusy s křížením různých plemen. Kdo konkrétně se hodně dobře tají, šeptá se cosi o Ruttnerovi. U nás to začalo na východě Slovenska a pak dál to postupovalo do Čech. Dokonce jeden kočovník za to dostal natvrdo flastr. Takže se vkládá otázka jestli by bez vědátorů nebylo líp! Zdraví R. S.
Za sociku vyšel ve Vesmíru text o tehdy Varroa Jacobsoni a tam byl na konci věta, že je s podivem, že včelařská literatura v této souvislosti zcela přechází pokusy o křížení včely "východní" s včelou medonosnou.
(20.06.2016 12:05)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]... Kleštík se do Evropy dostal díky chamtivosti člověka nespokojeného s tím co má. A jak to bývá jsou za tím vědci, kteří dělali pokusy s křížením různých plemen. Kdo konkrétně se hodně dobře tají, šeptá se cosi o Ruttnerovi. U nás to začalo na východě Slovenska a pak dál to postupovalo do Čech. Dokonce jeden kočovník za to dostal natvrdo flastr. Takže se vkládá otázka jestli by bez vědátorů nebylo líp! Zdraví R. S.
Bylo to mnohem složitější. WIKI se snaží to (možná až příliš zkráceně) popsat. Ale je o tom i další literatura. Na vědce bych to nesváděl.
Oni ti vědci třeba zkoumají viry a mechanismy přenosů.
Jiří
(20.06.2016 10:39)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Když se včelstvo rojí, tak cca 85 % roztočů je zavíčkováno na plodu ...
Jiří

Když jich je ve včelstvu 5000, tak 750 foretických je dobrej nášup, i kdyby jich s rojem odlítla třeba jen třetina..... Ačkoliv si, Jirko, myslím, že v květnu není těch 85% reálných...vzhledem k tonu, že v té době mají roztoči delší foretickou fázi, že to bude někde okolo 45-50%....Jestli ale myslíš rojení včervenci nebo srpnu, tak tam už bude těch 85% realita.
Ahoj, no - to je na debatu a u každého včelstva jiné. Tu používáme roj obecně, nikoli s nějakou časovou specifikací. Ano, v květnovém roji to někde a někdy nemusí být přesně tak, jak jsem napsal (85 %), ale blíži se to. Delůší foretická fáze nemusí být pravidlem.
Moc toho nevíme, protože v té době jen málo chovatelů zjišťuje úroveň napadení.
Mně začínají padat světlí na konci května (letos až nyní), což znamená, že už jsou tam, ale percentuálně to stanovit nemůžu a ani nehodlám.
Obecně se soudí, že roj je jaksi ozdravný prvek, ale nemusí tomu tak být vždy. To stejné platí i o oddělku.
Obojí ale můžeme zvládnout ošetřením v pravou chvíli (KMl např.). Roztoči nejsou problém. To myslím umíme.
Jiří
(20.06.2016 11:04)Tini napsal(a): [ -> ]
(20.06.2016 9:00)Merkuri napsal(a): [ -> ]Klieštik prišiel v rojoch, potom si ho ludia osadili v úle.Cool

Ahoj, čím to máš doloženo, jedna paní povídala?
T.

Ak nevieš ako sa včely rozmnožujú tak šuchaj nohami .........

(20.06.2016 11:44)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]
(20.06.2016 8:39)Merkuri napsal(a): [ -> ]Aj 20km,tak sa rozšíril aj klieštik z Ázie až do Európy.

Som nevedel, že Ázia je tak blízko.
Ani Ázia nie je daleko, ani 7 000Km....
Podle mě začíná už někde za Břeclaví.
Dúfam že si to nemyslel tak ako to vyznelo.
Jen žasnu, že mravokárci mlčí, najednou je ticho, to je pro pražskou kavárnu typické.
(20.06.2016 18:30)Kohout napsal(a): [ -> ]Podle mě začíná už někde za Břeclaví.

..z ktorej strany?? Cool
Ďalej smerom na Brno,Vysočinu a končí niekde na hraniciach s Nemeckom...síce tento rok sa aj do Nemecka presťahovalo kus Ázie.A takto nejako prišiel aj klieštik,len neviem či bol ekonomický,alebo vojnovýSmile
(20.06.2016 23:06)tom.50 napsal(a): [ -> ]Jen žasnu, že mravokárci mlčí, najednou je ticho, to je pro pražskou kavárnu typické.

Je na Asii něco nemravného? A co je to vlastně ta pražská kavárna? Ví to jen Zeman s ovčáčkem a ti to říct nechtěj.
Borci tohle je tema rojeni. Bezte uz s tim svym infantilnim postuchovanim do pr....
Tady je viditelný důkaz, že moje včelstva potřebují 7-8 NN.
Alespoň jsem si vyzkoušela techniku sběru roje a následného rušení zbylých matečníků, které se zvrhlo v klíckování matek. A vypadaly pěkně. Matičky vybíhaly pod rukama a poprvé jsem slyšela matku tutat. Roj byl skvělý, holky věděly, že nemají usedat vysoko a tak nebyl problém do 50 minut (i s vypitou kávou a pozorováním, jak si po setřepu do rojáku samy zalézají), uklidit roj do šopy.
Byl to skvělý zážitek, ale dělat to několikrát bych tedy nechtěla. Zůstanu u rozšiřování, jako do teď, jen budu muset vymyslet co se zavíčkovaným, ale řídkým medem. Tudy pro mne cesta nevede.
[attachment=4217][attachment=4218][attachment=4219][attachment=4220][attachment=4221]
Děkuji tímto Zdendovi za půjčení rojáku (protože já ho do dnes nepotřebovala) a také za jeho pomoc s lapáním po životě toužících matek.
Roj je v klidu ani už moc nehučí....
Dle záznamů si tohle včelstvo po zrušení naražených matečníků 9.6. a odběru 1NN jako oddělku, stačilo narazit další. Příště počkám s vylamováním,až všechny matečníky budou uzavřeny Wink
A furt se učíme a o tom to je...

Ještě dodatek. V roji se nacházelo dost trubců.
Přesto, že se vyrojily, stále v podmetu visí létavky a to už začala lípa. Sedí vyvěšené i v ostatních včelstvech, kde matky normálně kladou. Včely k proletu se mezi nimi prodírají. Letos je těch včel nějak moc Smile
Tak takhle barvitě by to nenapsala ani Agatha Christie:
Drama v centru Ostravy
http://www.denik.cz/moravskoslezsky-kraj...60626.html
To je děsně tendenčně napsaný. bulvár hadr.. je mi z toho nablití když to čtu. cetsující na zastávce napadly atd... "Hičkok" hadr... doba je nahovno.. senzace je na 1 místě..
Takže novinář má být korektní i ke včelám. Žádné napadly, jen prováděly apiterapii, . . . ? Smile
Já na tom jak je to napsané zas nic až tak závadného nevidím. To jsem jednou četl lepší článek. Vytrhl jsem si ho z novin a dal do batohu. Ještě ho tam mám.
Referenční URL's