Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ako sa správa včelstvo, ktoré sa chce rojiť, ale bráni mu v tom materská mriežka položená pod spodným nástavkom?
Po neúspešnom pokuse o vyrojenie zruší matečníky a rojová nálada ho prejde (po napr. zväčšení priestoru a/alebo silnej znáške)?

(10.04.2017 20:11)Pedro1 napsal(a): [ -> ]Tak dnes sme kamarátovi osadili prvý roj, predbehol dnešné plánované rozšírovanie o ďaľší nástavok. Pôvodné včelstvo sme prekontrolovali našli sme nahodené matečníky, zatiaľ zaviečkované, jeden vyhryzený. Uvidíme čo z toho bude či sa nová matička bude mať s kým spáriť, keď prítomnosť trúdov som ešte nepozoroval len v štádiu plodu. Verím že to klapne a bude mať novú rodinu, však zámer bol rozšíriť včelnicu.

A s matečníkmi v tom vyrojenom včelstve ste nerobili nič? Nepovylamovali ste väčšinu z nich? Aby ste nemali ďalšie roje... Smile
Benjamín podľa môjho názoru mriežka pod spodným nadstavkom vyrojeniu nezabráni len ho oddiali, včelstvo v rojovej nálade "počká" do doby, vyliahnutia mladej matky, ktorá cez mriežku dokáže preliezť a vyrojí sa...
(...ale neskúšal som...Wink)
Matka čo prelezie cez mriežku nie je dobrá
Podľa mňa je skôr mriežka, cez ktorú prelezie matka, zlá, nie naopak Smile
Mluví se o neoplozené matce...měla jsem loni to štěstí několikrát zahlédnout čerstvě vyběhlou matičku v plemenáčích a není o moc větší, než dělnice...
Každopádně MM pod plodištěm rojovou náladu nijak nevyřeší.
Pokud jsou včely v rojové náladě, stejně nic moc nefungují - nenosí, nestaví - prostě se jen tak poflakují - to je nakonec větší ztráta na medném výnosu než plus minus dvě kila medu co si odnesou, jinak roje mají celkem slušnou vitalitu pokud je včelař odchytí - po usazení je to radost sledovat.
Včera jsem vydel malou vylihlou matičku a byla velikosti jako ta dělnice tak ta by přes mřížku prolezla.
Drobet OT, všiml jsem si, že pokud se takto leze do úlů, kde jsou takto mladé matičky (také jsme ji párkrát viděl), tak se úspěšnost spáření rapidně snižuje.
Když už jsou naražený matečníky, tak vezmu starou matku a udělám oddělek. Nechám jen 1 matečník a provedu kontrolu cca. za 4 dny, zda nejsou naražené nové. Oddělek rychle roste, protože matka začne rychle klást a včelstvo si vychová novou matku. Pak většinou znova spojím, protože nechci rozšiřovat. Je to taková záchraná brzda když už jsou matečníky zakladené a včelstvo se ještě nevyrojilo.
(09.05.2017 13:02)papipapi napsal(a): [ -> ]Pokud jsou včely v rojové náladě, stejně nic moc nefungují - nenosí, nestaví - prostě se jen tak poflakují - to je nakonec větší ztráta na medném výnosu než plus minus dvě kila medu co si odnesou, jinak roje mají celkem slušnou vitalitu pokud je včelař odchytí - po usazení je to radost sledovat.
A to si z kadial nabral?
Také včely patria utratiť a nie chovať pre radosť, stavať musia aj rojivé.
(09.05.2017 21:27)maci01 napsal(a): [ -> ]Když už jsou naražený matečníky, tak vezmu starou matku a udělám oddělek. Nechám jen 1 matečník a provedu kontrolu cca. za 4 dny, zda nejsou naražené nové. Oddělek rychle roste, protože matka začne rychle klást a včelstvo si vychová novou matku. Pak většinou znova spojím, protože nechci rozšiřovat. Je to taková záchraná brzda když už jsou matečníky zakladené a včelstvo se ještě nevyrojilo.

Len niekedy je problém nájsť (neznačenú) matku v plodisku z 3 - 4 nízkych nástavkov... Smile

(09.05.2017 13:02)papipapi napsal(a): [ -> ]Pokud jsou včely v rojové náladě, stejně nic moc nefungují - nenosí, nestaví - prostě se jen tak poflakují - to je nakonec větší ztráta na medném výnosu než plus minus dvě kila medu co si odnesou, jinak roje mají celkem slušnou vitalitu pokud je včelař odchytí - po usazení je to radost sledovat.

Jeden starý včelár na dôchodku zo susednej dediny sa tešil rojom - stále ich niekoľko pospájal dokopy a nanosili mu medu viac než klasické produkčné včelstvá.
JJ, tak jsem to udělal loni - chtěl jsem, aby to bylo "přirozené", tak jsem starou matku "uměle odrojil" do oddělku a nechal matečník v původním mateřském včelstvu. No a pak jsem ve třech nástavkách 39x27.5 hledal novou máti. Ano, někdo máti nehledá, časem ji najde někde kolem nového plodu. Ale když se náhodou nevrátí ze sobáša, je to v pytli a měsíc bych čekal na další. Záložní včelstvíčka totiž zatím nevedu. Tedy letos nechám starou m. a matečník dám do oddělku. Mimochodem loni se mi jedny singrovky nechtěli nějak srovnat s novou m. vigorkou (matečník vigor z volného spáření + tato panuška samozřejmě nově volně spářená někde u nás ve vsi Smile ) Ty singrovky mi tu novou vigor matičku furt chtěly potřít tichou výměnou. Vím, příroda je chytřejší, ale je možné, že ty singrovky mají třeba "jiná kritéria" na matku nebo byla matička prostě nevyhovující (všeobecně)?
Len niekedy je problém nájsť (neznačenú) matku v plodisku z 3 - 4 nízkych nástavkov - jo je to k ..., ale celá včelnice se většinou nerojí. Proložit 2-3 MM a druhý den mouhu odebrat celý nástavek + přidan nástavek mezistěn. Někde jsem četl, že i přemetení na mezistěny zafunguje. Ale to bude bez medu. Takhle staré "aspoň" něco přinesou + odělek udělá 1-2 nástavky nových souší. Pak spojím se starým včelsvem a mám výměnu 1/2 plodiště + novou matku(plodiště mám 4x 2/3L).
Keď sa na oddielok (so starou matkou) odoberie 1 zo 4 NN, neoslabí to príliš pôvodné včelstvo?
iba o 25% a celkový benifit je o 50% väčší Wink
Pod celkovým benefitom sa myslí rozšírenie počtu včelstiev či medný výnos? Asi tie včelstvá, nie? Smile
Na zabránenie rojenia by malo stačiť vytvoriť oddielok so starou matkou z 2-3 plodových plástov (LG 2/3, Optimal a pod.), a pôvodné včelstvo by ostalo takmer v pôvodnej sile. Či?
Ak odoberieš matku v strede repky v tomto mesiaci,tak včelstvo ešte dokáže využiť znášku z agátu (jún)a následne zostane zoslabnuté,výpadok plodovania je poznať.Do poslednej znášky zo slnečnice (Júl)tak tretina včelstiev sa dokáže opäť dostať do znáškovej kondície,ostatné včelstvá v mednom výnose podstatne zaostávajú za včelstvami,kde matka v máji nebola odobratá.
A nestačí len matku odobrať a ponechať jednu MB,o 9 dní po odobratí matky je potrebné znova zrušiť MB inak sa včelstvo vyrojí.
Jsem z toho blázen... Letos asi budu lozit po stromech i v noci Dodgy Dělala jsem po 14ti dnech prohlídky slabších včelstev. Silnější už mají 4+1medník. Ty slabší jsou na 4 NN (zimovaly na 3NN, před 14ti dny jsem přidala nástavek a mezistěny/stavební rámky dala na okraj plodu) obsedají tři nástavky nahusto a spodní cca z 1/3. Myslela jsem, že mám čas...v podmetu na mě nekoukala ani včela. Kouknu dovnitř a mají naražené misky a v jedněch i zakladené. Loni jsem si nevšimla, že by tolik narážely misky. Myslela jsem, že s rozšířením na 5 nástavek počkám, ale tohle nechápu. Všechny mají pořád dost místa jak pro nektar tak pro plod. Mám jim přidat zítra nástavek? Řepka v plném proudu. Toto jaro je velmi zvláštní.


Vy co používáte volnou stavbu...jak postupujete s rojem? Když dám stavební rámek mezi dva postavené, není problém, ale když bych chtěla usadit roj jen na rámky? Děkuji.
Ahoj Zdenko,

loni jsem odchytl roj, dal ho do úlu a přidal jsem mu jeden plást z otevřeným plodem a pak jsem zbytek doplnil asi 5 rámky bez mezistěn a následně přepážku. Za dva dny jsme se jen kouknul jestli staví a neni to na ně málo nebo moc. Mám dojem že obsedali všechny rámky takže jsme přidával rámečky. Je pravda že to byl roj začátkem června a tak jsme se rozhodl ho nechat tak jak je. Nebral jsme mu med a na podzim jsme ho přikrmil jako včelstvo. Vystavěli asi 8 celých rámků 37x35 a cca 3 tak poloviční. Nepovažuji se za odborníka jen jsme to prostě takto udělal. Tento roj je ze všech včelstev opravdu nejlepší a i přes tu bídu co u nás letos je nosí a dostavuje nepostavené rámky a již jsem z něj odebíral 3 rámky plodu pro bezmatečné včelstvo.
Na druhou stranu včelstvo které bylo silné, z jara kladlo, musel jsme ho rozšířit na 15 rámků dost brzo. Při jedné z kontrol bylo bez matky. Po vložení rámku z otevřeným plodem vytáhnulo matečníky, matka se vylíhla a začala akorát ta blbá zima. Asi tak před 3 týdny jsem objevil na každém plástu pár vajíček, za týdej již bylo zakladeno 8 rámků a minulý týden tam již byly matečníky a to tam mají pořád místa plno. Včel tam již není tolik a i tak mají tendenci jít ven, nebo se snaží o tichou výměnu. Uvidím tento týden jak to bude vypadat. Takže letos čekám roje jen nevím odkud Smile Zatím to přikládám svým chybám protože jsme je možná podtrhnul při rozšíření a nebo to nebylo dost včas.
Referenční URL's