Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
S roji mám bohatou zkušenost Big Grin. Můžeš jim dát prostoru kolik chceš, můžeš chovat trubce, ale hlavní je genetika. A že jsi neviděl matecniky neznamená, že tam nejsou, umějí je dobře schovat, třeba je zakomponován do plastu tak, že není téměř vidět, bývá to často i na trubcine, nebo jsou na spodu rámků a koukaji jim jen špičky a když na nich sedí včely, tak je prostě nevidis. Když máš na některé včelstvo podezření, že má rojovku tak to chce opravdu důkladnou kontrolu plást po plastu.
Souhlas, právě takovou kontrolu jsem dělal včera, něco jsem přehlédnul, rojových ale bývá hodně, je divné, že bych nenarazil ani na jediný. Proto mě to úvahou táhne k tomu "bezmatečnému" včelstvu kde o těch matečnících vím, že jsou a cca dnes měly být matky venku. Ale jsou to "nerojivé" Vigorky Big Grin
Preci by jsi mel poznat zda-li to byl roj ze zminovanych vcel to oslabeni je vetsinou markantni. Jinak me prijde divny aby se vyrojili s mladou nejspis neoplozenou matkou pokud o starou prisli. Nekolikrat jsem pri rojovce s narazenymi matecniky rychle udelal oddelek se starou matkou a nikdy se mi nestalo, ze sli ven. Naopak mi v oddelku se starou matkou vzdy do konce sezony udelali TV a ja ziskal vzdy (cca 5x) dalsi skvelou matku. Tim, ale netvrdim ze to tak musi byt.
(25.04.2019 15:29)Kamik napsal(a): [ -> ]Zase odpovídáš na něco úplně jiného, nebo vlastně neodpovídáš vůbec. Možná se právě tyhle nevyrojili, možná to nebyly nouzáky, ale TV... A ano, za to, že ji zahlušily, můžu já, protože ji nepřijaly zpět po označení. To je jiné téma, psal jsem o tom ve vlákně značení matek. Otázka v podtextu zněla, proč se včely vyrojily, když ty "základní" podmínky nebyly naplněny? Nevylučuju, že jsem mohl někde jinde přehlédnout matečník, ale byl jsem tam včera a nenašel jsem v žádných ani jednu zakladenou matečníkovou misku a defacto jsem tedy ani žádné matečníky nevylamoval... Faktem je, že (tu značenou) mrtvou jsem ji neviděl, ale matečníky měly naražené a čerstvý plod nebyl spatřen. Že by ji nedovolily klást a vykoply ji z úlu? nezrušily by matečníky? Jaký důvod by měly je vůbec narazit?Kdyby to měla být TV, proč by se vyrojily?

Má odpověď byla tedy 100% správná a k věci. Včely to takhle samy od sebe nikdy nedělají!

Myslíš, že mám na stole křišťálovou kouli abych věděl co za prasárny jsi s těmi včelstvy dělal a tím vyvolal potřebu vyrojit se?
Dle tvého příspěvku se v tom vůbec neorientuješ. To je potom každá rada drahá, když neznáš ani základní věci.
Vezmu to zkrátka (minule jsem ti věnoval alespoň hodinu svého času a evidentně zcela zbytečně) začni studovat, bez naučení a pochopení alespoň základních věcí kolem včelařiny se nikam nepohneš.

Není přeci možné ti tu vysvětlovat úplné základy včelařiny.
To máš pravu, ale mám obavu, že takový odhad ještě nemám. Pohled pod dekl a na letovou činnost (mi) úbytek neukazuje. Když i najdu odvíčkované matečníky, nezjistím, zda se vyrojily právě z tohoto. Zeptám se, kdy je rozumné vlézt do usazeného roje (mají tam plod)? Když bych tam kuknul, budu podle barvy (a velikosti) matky vědět hned.

Madare, tvá odpověď nebyla k věci a tvá druhá odpověď taky ne. Defacto bez křišťálové koule nejsi schopen reagovat, takže dotaz nepatřil ani tobě, tak neztrácej čas. Až budu chytrák tvé úrovně, a to bych si musel každé ráno nafackovat, pak nebudu klást otázky, protože otázky kladou ti hloupější, méně chápavější, či zvídavější.

"Prasárny" jsem dělal takové, že jsem silnější včelstva rozšířil dle novější metodiky Čermák, slabší dle starší metodiky Čermák. V některých včelstvech jsem označil matku, v jednom se na matku vrhly a uzavřely v chumlu. Dal jsem ji do klícky s těstem, ať si na ni zvyknou. Při následné kontrole matka ani vajíčka nespatřeny a byly matečníky. Pro někoho prasárna, pro mě, omlouvám se, ne. Minulá "prasárna se týkala jiného včelstva, kdy včely udělaly TV a nechaly si neoplozenou matku, tam jsem přidal matku. Tak to nepovažuju za nějaké absurdum. No a dotaz na sílu sběrného oddělku nezmiňuju, tam pan Madar trolil, až ho admin smazal.
Kamiku nerojive vigorky Big Grin Zeptej se Jana Voleskýho jak se nerojej...
jsem to dal do uvozovek... Smile Zjištění v úlech: v roji značená (stará) matka nespatřena, ale je tam klid, takže tam nějaká matka bude. V domnělém "zdrojovém" včelstvu hukot jako při bezmatečnosti, matečníky už vykousány,(včera byl klid a matečníky vcelku), ještě nějaký vybíhající plod, plodiště zalité sladinou a zanesené pylem. Z usazeného roje se po otevření víka některé včely vracely k domnělému zdrojovému včelstvu.
(25.04.2019 15:00)Kamik napsal(a): [ -> ]Mám dotaz na praktiky. Dnes jsem měl "neplánovaně" roj, ale... včelstva jsou 9 dnů se 4.NN, místa mají dost, sladiny málo, protože snůška spíše není, cukr, až na pár rámkuů, vytažený. Žádné včelstvo nebylo vizuálně tak silné a nahusto, aby mělo důvod k rojení. Tou odpovídala i velikost roje, odhadem 1-1,5kg. Proč tedy roj?
Včera jsem byl shodou náhod na kontrole (dnes do nich znovu nepůjdu), nikde matečníky neměly, krom jediného včelstva, kde zahlušily matku a narazily nouzáky - nechal jsem tam 3. Je možné, že by se vyrojily tyto?

Teď už je to jasné. V chyba je v aplikaci metodiky. Záměna nástavků od Čermáka byla u tvých včel udělaná příliš brzo! Včelstvo jsi rozdělil vložením nástavku na 2 izolovaná včelstva. Jedno s matkou a druhé s naraženými matečníky (obvykle nahoře).
Píšeš, že uběhlo 9 dnů, tj. došlo k zavíčkování matečníku. Proto se matka s se včelami po 9 dnech od prohození nástavků dle Čermáka vyrojila.

Pokud to bude jenom u tohoto včelstva tak je to OK, to se stává...
Ber to pozitivně máš 2 včelstva a už se ti nebudou rojit Big Grin
Slavku u mě je to ale možná rukama.
Tohle včelstvo se mi jevilo jako slabší, a tak právě z důvodů, který zmiňujete, mělo záměnu nástavků postaru, tzn. 3 na pozici 1, prázdná 1 na 4, nástavek MS na pozici 3. Ovšem tu záměnu nástavků jsem dělal až po krizi s matkou.
7. 4. při kontrole jsem náhodou uviděl matku, tak jsem ji označil novou fixou, protože loňská barva mi ze všech, i koupených matek, slezla. Nebyla jediná, kterou jsem letos znovu značil, ale na tuhle matku se včely okamžitě a agresivně vrhly. Tak jsem ji vyprostil z klubka včel, vložil do vyjídací klícky a zpátky do úlu.
16.4. jsem dělal tu výše zmíněnou záměnu nástavků a objeveny matečníky, zavíčkované jsem vylámal a jeden rámek s matečníkem jsem udělal oddělek. 24.4. (včera) tam matečníky stále ještě byly, byť už jsem předpokládal, že tam bude matka. Tzn. matka "po klícce" ještě cca 3 dny kladla. Dnes matečníky pryč +roj + včelstvo hučí. Nebyla tam převaha víčkovaného plodu, snůška mizerná, navíc jsou slabší po odchodu zimních včel.
V roji značená (stará) matka nenalezena, roj v klidu. Dokáže to někdo bez urážek rozklíčovat?
A ano, beru to pozitivně, včelstvo navíc se mi hodí Smile
Matku po označeni vzdy vracaj do vcelstva pomcou vyjedajucej klietky s CMC ja som takym sposobom tiez prisiel o par matiek a odvtedy to riesim cez klietku a odvtedy mam pokoj a ziadne usmrtenie matky.Tie fixky na znacenie matiek nestoja nic ,po sezone farba z matky zmizne mozes pouzit ake len chces ja som vyskusal vsetky dostupne Big Grin,ja pouzivam opalitky + farba + zastrihnute kridlo a mam istotu ze viem aku matku mam v uli ... Big Grin Ked pridávaš NN s medzistenami je dobre prelozit cc 2r plodu do stredu NN ako premostenie,aby tam vcely hned isli a stavali ... ked nieje znaska a teplo a sa im nechce stavat tak sa radsej vyroja ,asi je to aj tvoj pripad,ked mas v uli matecniky tak vzdy nechaj len jeden !!! Ked nechas viacej tak sa ti mozu vyrojit ... Mal si to riešiť preletakom a mal by si to bez problemov ... Big Grin
Kdo má problémy s rojením doporučuji k samostudiu metodu LBV. Je jednoduchá, nedá moc práce, včely mění matku TV, a když se dělá dobře je to na 100%. Zde na foru je toho o ní napsáno mnoho. Zdraví R. S.
Souhlas. Používám a je to opravdu bez rojů.Exclamation Ale chce to "vychytat" postup a přesně dodržovat.
(26.04.2019 9:54)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Kdo má problémy s rojením doporučuji k samostudiu metodu LBV. Je jednoduchá, nedá moc práce, včely mění matku TV, a když se dělá dobře je to na 100%. Zde na foru je toho o ní napsáno mnoho. Zdraví R. S.

Dej si pozor aby jsi ho nepopudil a neurazil tím, že chceš aby si něco nastudoval Smile

U LBV je totiž také potřeba vědět co dělat a proč, aby dodržel technologii.
Sice po teoretické stránce ta metoda poněkud pokulhává, ale jistý praktický protirojový efekt má. Pro většinu chovatelů včel to bude postačovat.
S tímto případem evidentně nikdo zkušenost nemá, takže díky za váš čas.
Mam otazku,kdyz jsem dnes nasel matecnik pred vybehnutim , a kdyz ted bude par dni zima tak jak matka poleti na snubak nebo bude cekat na lepsi pocasi a pak vyleti?
to si děláte srandu, předpokládámSurprised
Ptal jsem se a dekuji za odpovedi.Nemusite reagovat dekuji.
Tak jo. Matka počká, až napadne sníh a vyletí na snubní prolet.
Kde asi budou zrovna trubci?
Vubec nereagujte na me otazky,dekuji.A kdyz prijedete do autoservisu naseho a budete se ptat na zavadu motoru tak vam reknu at si prifouknete sedacku jo pane chytry.
Referenční URL's