Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(20.04.2015 12:15)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Preventivní opatření:
Rada-odpoveď
1) genetický výběr
Je tu rozpor- základná genetická výbava včelstva je založená na rozmnožovaní ro jením a matka je jeho výbavou, ty ako chceš odstrániť genetiku
2) dostatečný přísun vzduchu a dostatečný prostor 
Môže byť v úli viac vzduchu, ako keď má úľ sieťové dno a predsa sa rojí, stavba plástov je pre včely daná, neraz sa mi stalo, že včelstvo pred znáškou bolo premetené na 9 Ms (robil som to 15 rokov), ak rojenie na včelstvo "prišlo", prestalo Ms stavať a rojilo sa! Stavbu Ms prerušilo v polovicim Ms a vystavl na jehomokraji 10 RMB.
3) plod do dvou nástavků tj. vedení včelstva na výšku
Mal som typický klát na výšku, plod malo kde ono chcelo a každý rok sa trikrát rojilo!
4) otevření podmetových sít
Už som vyššie napísal, keď včelstvo malo sieťové dno-otvorené a rojilo sa.
5) brzké vkládání mateří mřížky
Kedy MMr, čo je skoro-brzo, raz doporučuješ dať matke priestor na výšku a teraz ju chceš obmedziť MMr.
6) přítomnost nejlépe " bezplodového" polštáře
-
7) dostatečná možnost stavby mezistěn
odpoveď bod č.3
8) ochlazování, rozbourávání plodového hnízda
Takže deštrukcia , ona rojenie môže prerušiť, ale čo s takým včelstvom, keď nebudú lietavky?
9) stavba trubčiny a krmení trubčího plodu
Toto možno pomôže, ale ak včelstvo ma TP na 6 plástoch, ale musíš si uvedomiť, že za normálnych okolností každé včelstvo pred prípadným rojením chová trúdí plod, čo,oznameje rojová náladu.
10) kočování k snůšce
Ak je už vo včelstve skrytá rojová nálada (ešte nemá začaté rojové MB), ale ona je už vom včelstve, nepomôže ani kočovanie, lebo nebudú včely "nastavené" na zber nektáru, ale čakajú na odlet.
11) široká horní i spodní loučka
Tak toto je len Tvoj výmysel, lebo na včely, ktoré sa chú rojiť to neplatí a je im jedno
či sú horné latky úzke alebo široké.

a asi spousta dalších.

Mezi akutní protirojová opatření patří:

1) mateří mřížka na dno či do dna úlu

2) přemetení včelstva na mezistěny
Obe rady sú zodpovedané vyššie.
3) tvorba přelétáku
Možno preleták je jediným dobrým riešením, ale o dobrej znáške môžeš len snívať lebo včelstvo rozdelíš na dve časti.

1)Antone,v současné době by se nechalo říct, že málokterá včelstva jsou opravdu rojivá sama od sebe pouze genetickými předpoklady. Jen to jedna z mála záměrně selektovaných vlastností.... Mnohem víc selektovaných než napřed. čistící pud. Nechá se i říct, že rojení je většině případů chovatelská chyba.
2) představa dostatečného prostoru je pro každého jiná, a i to se značně odlišuje od představ včelBig Grin potřebný prostor pro včelstvo by měl být přibližně o 20% větší než včelstvo obsedne.... A v případě výskytu nárazových snůšek s denními přínosy okolo 8-9kg ještě větší.
Přemetení včelstva před snůšku na M dokáže samo o sobě vyvolat rojovou náladu.
3) Antonův "100 litrový" klát je malý objemem. To by se rojilo i kdyby byl plod ve čtyřech patrech.
4)otevřená síta ano, česno naplno Od nástupu nočních teplot nad 10st.C nebo od přínosů okolo 3kg denně.
5) mateří mřížka až po přidání 4.nástavku.(39x24)
6) bezplodý polštář - někde stačí Nn někde Vn a někdy je i toto málo. Vloni bylo zrovna málo i ten Vn. Při průměrné snůšce je dostačující na spolu nástavek 39x17.
7) jasná záležitost - včelstva musí stavět "co se do nich vejde":-D V případě zě není snúška a včelstva přestanou stavět, může větší množství mezistěn rojovku podpořit nebo i vyvolat.
8)ochlazování a rozbourávání plodového hnízda je dobrá věc, ale dost pracná. Střídání plástů se zavřeným a otevřeným plodem a dělení mezistěnama je dobré ale musí k tomu být podmínky. Pro vyšší rámkovém míry vhodné.... Nevím jak pro Nn.... A hlavně ŠPV bude argumentovat stresováním včel.Wink
9) .... Je bez debat. Jde o odčerpání Mk od kojiček. Při kombinaci s vyřezáním zavíčkované trubčiny jde o efektivní snižování počtu VD .
10) neumím posoudit.
11)Big Grin Včelstvo si dokáže postavit rojové matečníky i na ploše plástu....je možné že volný prostor u spodních loučení evokuje stavbu misek a následné zakládání. Ze zkušenosti ale vím, že pokud včelstvo nemá jinou možnost, dokáže postavit matečníky i na spodní loučce směrem do podmetu nebo na stěně nástavku.

Jediná cesta jak zamezit rojení při rozběhlé rojové a nepřijít o medný výnos je cesta oddělku se starou matkou. Po tomto je ale nutno zkontrolovat po týdnu plodové plásty. Včelstva si ráda ,i v přítomnosti zralého matečníku v původním včelstvu, narazí matečníky na otevřeném plodu a ty po vylíhnutí matky nezruší a hrozí vyrojení ikdyž matka z přidaného matečníku ještě po oplození nestačila začít klást. V takovém rojí se pak nachází mladá, oplozená ale ještě nekladoucí matka a většinou několik neoplozených matek.
(21.04.2015 8:37)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]
(20.04.2015 12:15)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]10) kočování k snůšce
Ak je už vo včelstve skrytá rojová nálada (ešte nemá začaté rojové MB), ale ona je už vom včelstve, nepomôže ani kočovanie, lebo nebudú včely "nastavené" na zber nektáru, ale čakajú na odlet.

10) neumím posoudit.

Sedláček k té desítce:

Citace:10. preventivní opatření KOČOVAT ČI JINAK ZAJISTIT SNŮŠKU
Velmi jednoduché opatření na pohled, ale někdy velmi těžké jej uskutečnit. Když v republice prší dva týdny a pak tzv. vyjde slunce ... jsou rojů mnohdy plné stromy.

Zkráceně řečeno - na snůšce se upracovávají včely, ubývá jich, musejí je nahradit další, probíhá bouřlivá stavba ... a to vše jak víme jsou protirojová opatření.
Mám jednu zodpovědnou otázku kvůli jedné nabídce prodeje roje.

Vyrojil se někomu dnes nebo do tohoto data v letošním roce, tj do 22.4.2015 prvoroj? Pokud ano, ozvěte se buď jako odpověď nebo přes SZ.

Díky.
na par dni sa ma ochladit a potom opat hlasia pekne pocasie...idealane podmienky na rojenie...ci nie?
Při včerejší kontrole jsem našel u dvou včelstev tak 3-4 dny staré matečníky.Rojení se už blíží.Přijde mi to ale dost brzy.Ostatní jsou v klidu.Tady jsou to teprve čtyři dny co něco kvete.
Já kontroloval v pátek a našel jsem jen nezakladené mateří misky. Má smysl je odstranit? Podle mne si je postaví znovu a je to jen příprava .. co kdyby.? Všechny včelstva staví, vajíčka i plod všeho stáří jsem také našel, tak zatím asi klid. V loni jsem ale 5. května sbíral darovaný první roj, blíží se to Smile
Misky stavi vzdycky. Postavi, zrusi, popotahnou dilo a zase je tam postavi. Nic to jeste neznamena.

LPS
Dnešní oba roje jsou z úlů, kde mám jako plodiště 39x30 a medníky 39x15 bez mřížky. Matky zakladly i medníky a ty jsem nekontrolovat. Tady je výsledek Smile
[Obrázky: 052.jpg]
Je to příprava na to, že se chcou včely rojit, když jsou vyvěšeny víc, jak do poloviny 10 cm vysokého podmetu a staví tam trubčinu?
Jsou na NN a VN jako plodiště, pak je MMŘ a pak je jeden nízký a jeden vysoký medník (39x30, 39x15).
Přitom v tom NN na dně ještě nepostavily trubčí rámek a staví hned pod ním trubčinu do podmetu.
Ve VN i mednících mají ještě nedostavěné mezistěny a vyvádějí tohle.
Stavby mají ještě docela dost, tak mi není jasné, proč staví dolu do podmetu?
Skoro vsetkym matkam som strihol kridla. 3 sa uz aj pokusili vyrojit, ale iba biedne zahynuli. Namiesto nich uz 2 nove matky ploduju, jedna este nie. Rojova nalada na repke trochu opadla.
Pro ty co si myslí že dostatek prostoru je dostačující prevence.

Mám v plánu dvě přeživší včesltva dostat do rojovky a ušetřit si práci a pak rozdělit do plemenáčů.
Nedávno jsem dal do nich stavební, abych to poznal.
Obě dvě jsou dnes na 8NN 2/3lang a dole jeden 1/2 jako dno.
Jedno stavební rámky krásne vystavělo a zakladlo, zatím bez náznaku rojení.
Druhé mi udělalo "radost" a po postavení celých rámků dole švihlo pár misek a jsou zakladené a už larvičky. Mimochodem, nyní byly matečníky normálně bez včel, u pár byla tak jedna kojička.
Další jsme našel na plast rámcích z boku. Kontrolou jsme viděl, že toto je trochu nevýhoda plastu, staví to uvnitř na stěně, dole na "loučce" jsem zahlédl snad jen dva.

Takže doufám že do pozítří vydrží a jdu je páskovat do plemenáčů. Ještě jsem jim tam přihodil do středu nějaké stavební, snad neskončí u deseti matečníků. Smile

Mimochodem, postupoval jsem jako dle Wrighta - zebrování, dostávaly nahoru nástavky se zásobami a s dostatkem místa na proplodování.
Bez odběru plodu je to ale 50/50, hokejově 1:1. Smile
Takže mi chceš Kájo říct, že i včelstvo, které má plodiště o dvou nástavcích 39x30x11 a na něm jsou dva ty samé nástavky jako medníky a v každém nástavku je okolo tří mezistěn ke stavbě a v plodišti navíc ještě dva stavební rámky, se bude chtít klidně vyrojit?
Jestli jo, tak to abych už začal dělat ještě další bedýnky a rámky, abych měl do čeho dávat roje.
Dobrý večer dnes jsem ukončil chov při matce také opuštěno, snůška má přednost před rojením.
(12.05.2015 22:30)pavelno napsal(a): [ -> ]Takže mi chceš Kájo říct, že i včelstvo, které má plodiště o dvou nástavcích 39x30x11 a na něm jsou dva ty samé nástavky jako medníky a v každém nástavku je okolo tří mezistěn ke stavbě a v plodišti navíc ještě dva stavební rámky, se bude chtít klidně vyrojit?
Jestli jo, tak to abych už začal dělat ještě další bedýnky a rámky, abych měl do čeho dávat roje.

Iba veľký priestor včelám nestačí. Je tam omnoho viac vplyvov. Znáška, počasie (ochladenie), genetika a pod... Priestor je len jeden faktor. Keby všetko záviselo iba od priestoru, tak by potom zvládnutie rojovky bolo fest jednoduché... Nahádžeš na seba kopu nadstavkov a hotovo.
Já tím nechci nic říci, jen jsem dokumentoval svoji připomínku k někde zde uvedenému názoru, že dostatek prostoru je dostatečná prevence rojení.
Napsal jsem že není, že je to spíš podmínka nutná, nikoli postačující.

Záleží na dalších faktorech.

Myslím, že se o tom přesvědčilo víc včelařů, když stálo u 2metrového komínu a koukali na roj na stromě.
Měl bych jednu otázku.
Možná s tím někdo bude mít zkušenost, tak by mohl poreferovat, ale o co jde.
Mám včelstvo, které má zaprané plodiště medem a matka už nemá kam klást.

Sestava je nyní (VN 39x30x11 a NN 39x15x11):
VN (medník)
NN (medník)
Mateří mřížka
VN (plodiště)
NN (plodiště)
DNO

Snůška je opravdu velmi silná a bude trvat ještě nejméně 14 dní, protože řepka kvete zatím necelý týden.
A teď, chci jim přidat NN.
Mám ho dát pod MMŘ pro zvětšení prostoru plodiště, aby měla matka kam klást?
A nebo ho přidat nad mřížku?
Když bude nad mřížkou, přenosí tam med z plodiště?
A nebo naopak, když ho dám pod mřížku, nevezmou ho včely stejně jako medník a nezaperou ho zase medem?
Měl by někdo nějakou zkušenost, jak to udělat?
Děkuju za připomínky, Josef.
Je tam plod mezi?
VN (plodiště)
NN (plodiště)

Pokud ano a pokud chceš rozšířit prostor pro plodování, dal bych jej mezi ně.

Zároveň bych jim dal i nástavek "medníku" mezi.
VN (medník)
NN (medník)

Případně pod ten NN.

Nicméně takto bych to udělal na Langstrothech. Do nějakého přenášení bych je netlačil, je to zbytečná práce navíc, kterou bych raději investoval do snůšky či výstavby díla.
Když jej dáš pod mřížku, tak možná zjistíš, že je tam zbytečná a stačí v době silné snůšky jako mřížka dva NN. Smile
Todle dycky obdivuju, komu to funguje. Cool
Z jara jedu taky bez mřížky, dva plodištní 39x30 a nízký medníky - ale dokad nejni medník plný, tak klade, kde to jde. U jedněch / mám volnou stavbu v těch medníkách / včera komplet nástavek trubčiny + maj minimálně 4 39x30 trubčiny v plodišti + vytaženou trubčinu dole ve vysokém podmetu. Takže sumasumárum mimo dělničiny cca 10 plástů trubčiny 39x30, nic než mřížka je nezastaví. Nedovedu si představit, jak to někdo dokáže udržet v 39x24 jednom plodišti. Big Grin
Ve 24 jsem to jednou zažil, jinak nezkouším. Na 45*30 a nebo 2*24 a pak l1/2 137/145mm je to obdivuhodně spolehlivé.
Ale langovská silná loučka, dole tmavší dílo a nahoře panenské. A nahoře bez větrání.
Dole je NN pod plodištěm, nahrazuje mi vysoké dno.

Ale je to celé komplexní problém, matky, včely, snůška, . .
Někdy mám dojem, že je tam spíš drží tmavší dílo než výška rámku. Dřevo má velký význam, plast. rámky nad = 50/50 že tam přejdou. Spíš víc. Smile
Referenční URL's