Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Podobný problém jsem řešil matka značená, po jejím odstranění vložení oddělku s matkou novou v nástavku nahoru stále nález matečníků na původních rámcích. Včelstvo se nepojilo, nepomohlo ani ometení rámků před úl vchod opatřen MM, stále původní dole při chovu matečníků. Při dalším rozebrání a odstranění matečníků zůstalo pár včel v bedýnce s černou včelou uprostřed, ne větší než ostatní po zamáčknutí se včelstva spojila.
(02.07.2017 16:03)Kamila napsal(a): [ -> ]V úterý mi přijde nová matka, tak ji přidám a budu pozorovat jak se vcelstvo chová. S
Ak vieš ako pridať matku,tak som nič nepovedal.Já len toľko,že v tomto mesiaci pridať matku nie je vždy jednoduché,tak aby si nebola prekvapená.Výmena matky by mohla pomôcť.
V půlce května při medobraní se mi vyrojilo jedno včelstvo, přestože jsem předtím vylámal všechny matečníky - stačí pár dní a udělají si nové a rychle pryč - když musí tak musíWink. Věděl jsem o které včelstvo jde jelikož jsem roj chytnul a poznal matku. Po té jsem je nechal být na pokoji (jenom namátkové kontroly) a až včera jsem šel kontrolovat co je opět v medníkách - příprava na další medobraní a jak se daří matce ve včestvu odkud vyletěl roj - samozřejmě plan ji najít a označit. Jaké bylo mé překvapení, když jsem našel jednu matku v medníku jak si spokojeně úřaduje a druhá matka byla v plodišti - oddělené mateří mřížkou. Neuvěřitelné jak si tam segry spokojeně koexistovaly. Sice mi už tento rok med nedají, ale mám dvě silná nebodavá včelstva s novou matkou připravené na další rok. Nahradní matky si chovám, ale tuhle linii si budu hyčkat...Cool
Ahoj, má někdo praktickou zkušenost s vložením m. mřížky do dna, tak aby matka nemohla vyletět s rojem? Prý se včely bez matky vrátí zpět do úlu.
A počkajú si až ju dáš von Smile
To nevím, ale prý to praktikuje Sedláček a včely si údajně rojení v některých případech rozmyslej. Jen mě zajímalo jestli to tu někdo zkoušel.
Když to dělá Sedláček, tak to musí fungovat!!!
Kama chodi ven trubci,kdyz je ve dne mrizka???
Ti "serou v síni".
Taky bych se trochu bál, aby mřížka nefungovala jako pylochyt.
Slavíku: O tom, že se roj bez matky vrátí není pochyb! Že si včely rojení občas rozmyslí je taky známá věc.
Když jsem si nebyl jistý, že mé protirojové opatření zabere tak jsem to použil. Dal jsem kovovou mřížku a po týdnu ji odstranil. To není opatření, které má nahradit neznalost, ale jen být jako poslední pojistka v případech, kdy je roj zcela nežádoucí.
Říkalo se tomu rojochyt.
Stará literatura ti dá odpověď.
Jen že se to neosvědčilo.
To už je lepší zastřihnout matce křidýlko. A později sebrat před úlem.
Ani to se mi neosvědčilo. Mravenci byli, skoro vždy, rychlejší. F.V.
[Obrázky: WP_20180429_004.jpg]
[Obrázky: WP_20180429_005.jpg]
Papírový roják.
Tak jsem konečně přišel na co použiji dózy z tvrdého papíru, myslíte že bude stačit větrací otvor 125 cm. nahořeSmile
125 cm by bylo ok.... ale kdo potom ten rojáku zvedne? V tom poměru by pak měl tak asi 4m průměr. Jestli je to 125 mm a nahoře, tak je to větrání malý a na špatným místě.
No nevím. Roják slouží k sejmutí roje ze stromu, následnému věznění a pak k vyklepnutí na náběh před úl. Tak to dělá většina včelařů. Když lezeš pro roj, zapřeš si jednou rukou roják o bok a druhou se přidržuješ žebříku. U kulatého rojáku budeš potřebovat obě ruce a tak výstup po žebříku bude artistické číslo. Síto nahoře je to nejhorší místo jaké si můžeš vybrat. Z papírové trubky si udělej klát, ala Janiš, nebo ji někomu věnuj, jako já tu svoji. Ohledně rojáku jsem nedávno někde slyšel dobrý nápad vybavit starý povlak na polštář zipem a s tím lézt pro roj. Nahoru obě ruce volné, tam např vše zbytečné ostříhat, navléknout na roj, odstřihnout a zip zapnout a jedna ruka dolů volná. Možná vyzkouším! Zdraví R. S.
Mně se látkový roják neosvědčil. Včely se na látce silně drží a špatně se vysypou rojáku, bedny, úlu na náběh atd. Jako nejlepší se mi jeví pevný plastový pytel. Samozřejmě jen na sklepnutí a pak rychle ven.
Já používal kbelík a víko. Sklepnu a rovnou sypu do úlu, který nechám chvíli pootevřený. Za chvíli tam jsou všechny.
Pouzivam 40 plastovou becku na med,sklepnu,dam dratenou materi mrizku (plastova se prohne pod vahou roje a matka prcha zpatky na strom).Usazuju po par hodinach,klepnu,sypu na dlouhy nabeh ze dveri od skrine a kocham se a snazim se zahlidnout matku.Jednou vzpominam,sypal jsem hned po odchyceni roje,vcely lezly po nabehu do ulu,cast jich stale virila ve vzduchu,asi po 5 minutach na nabeh dosedla znacena matka,a spechala do ulu,za ni pristaval stale letajici zbytek roje.Fantasticka podivana.Smile
Hoši a proč se vám to rojí? Neni to tim, že se pořád kocháte jak máte krásně plný úly a pak to sbíráte po stromech? Já za posledních pět let měl jeden roj.
aj by som sa čudoval, keby sa Ti to vyrojiloWinkBig GrinBig Grin
Referenční URL's