Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já s vámi charlie tak úplně nesouhlasím, ale to by bylo nadlouho. Jen podotknu, že někdy se včelstvo raději vyrojí než by přijmulo něco, co mu v danou chvíli nesedí. Myslím si, že chyba byla tak časně přehazovat nástavky a dokonce je nutit stavět, prvného dubna by neobsadily "nad hlavou" ani nástavek souší! Přece také proto se převěšuje do medníku plod, aby ho včelstvo rychleji obsadilo, kromě jiného.
Než by se rozšířily do samotných mezistěn, cítily se na vystavěném a několikrát zakladeném (jakoby teplém) díle, které měly k dispozici, omezené v prostoru a proto letěly!

Včelařím 460 mnm a u mě přidat naráz celý nástavek mezistěn je holý nesmysl a úplné šílenství i teď v půli května. Některé včelstvo by to asi zvládlo, ale jiné určitě raději poletí a opakuju, je půlka května, natož to udělat prvního dubna! Já nic riskovat nehodlám a tak "neblbnu".
Přidat nástavek mezistěn jde jedině tak, že se dají ke krajům po starší souši a doprostřed jeden plodový rámek s otevřeným plodem s matkou. Kecy že se dá včelstvu 11 mezistěn naráz jsou včelařskou latinou stejně, jako u rybářů metr a půl dlouhá štika, obojí se podaří jednou za život. I u NN bych váhal, ty ale používám jen jako medníky v kombinaci s vysokými mírami 39x30x11 a nebo 39x24x11 a čistě NN systém se mi neosvědčil.
(12.05.2016 20:54)Libor K.81 napsal(a): [ -> ]Jaké je systémové řešení? Mě se již vyrojilo 5 že 7mi vcelstev a místa mají ve 2VN myslím dost

Nemají, já už mám některé na 5 VN z toho 2 1/2 jsou medníky a skoro to je málo. Letos je to perfektní, řepka 200m daleko meduje jako asi ještě nikdy. Roj zatím žádný, jeden jsem oddálil včasným rozšířením, u druhého už bylo pozdě, dostali mřížku do podmetu. Zatím to funguje.

[Obrázky: WP_20160510_18_29_45_Pro.jpg]
Včelařím ve stejné mnm a před 5 dny dostalo jedno včelstvo druhý medník plný 11 MZ - z 80% to mají dostavene a první mednik úplně plný sladiny - proč by to nešlo?
Tak mi včera večer zavolali a já si sebral svůj první rojBig GrinBig GrinBig Grin

[Obrázky: WP_20160512_001.jpg] [Obrázky: WP_20160512_002.jpg] [Obrázky: WP_20160512_003.jpg]

Včera večer u Petřin
já to prvně zakusil,
tjamtadadá, tjamtadadá,
mám to za sebou.
Ňákej chlap zavolal,
já s rojákem přispěchal,
tjamtadadá, tjamtadadá
mám to za sebou.
(12.05.2016 23:45)tom.50 napsal(a): [ -> ]......Včelařím 460 mnm a u mě přidat naráz celý nástavek mezistěn je holý nesmysl a úplné šílenství i teď v půli května.........

Toto nejde tak jednoznačně napsat. Záleží na podmínkách.. Když je snůška, teplo a solidní včelstvo, tak to není žádný problém i tady na Vysočině.Wink
(13.05.2016 0:30)Krolth napsal(a): [ -> ]Včelařím ve stejné mnm a před 5 dny dostalo jedno včelstvo druhý medník plný 11 MZ - z 80% to mají dostavene a první mednik úplně plný sladiny - proč by to nešlo?

Toto je vždy o stavu včelstva a snůšce a počasí - to pro ty co tady nad tím tak diskutují. Ve snaze najít univerzální pravdu. Smile
A já se snažím chytnout každého tvrzení, jestli nedělám něco špatně. Tak snad ne Smile
(12.05.2016 22:07)charllie napsal(a): [ -> ]
(12.05.2016 21:38)Libor K.81 napsal(a): [ -> ]Jak se dá odpovědět na určitý příspěvek ?



Koncem března jsem prohodil plodiste horní dolů a dolní jsem vyměnil kompletně za mezisteny a souse 1ku1. 15.dubna jsem přidal medniky. Nemohou se teď včelky rojit kvůli tomu že jsou v tom horním plodisti a v dolním nejsou? Což ale nemám prověřené. Nechce se mi je rušit rozebranim až na spodní plodiste. Je na tom něco spatne?



Vcelarim teprve od loňska a naši včelaři moc sdilni nejsou Sad

Nevím, v jaké nadmořské výšce včelaříš, ale vyměnit koncem března celý nástavek souší za mezistěny mi přijde dost husarský kousek i na kolegy od Břeclavi. Ale budiž, důležité je, zda ho vystavěly. Pokud ano, měla by matka klást v obou nástavcích. Mám zkušenost, že některé matky se drží v horním nástavku a nechce se jim dolů - ty se pak rádi rojí. Matky, které čile kladou v obou VN, nemají takovou tendenci se rojit. To ale moc neovlivníš. S velikostí toho prostoru to je relativní. V Dyjsku-Svrateckém úvalu jsou teď už 2 VN málo, u nás na Vysočině zatím stačí.



Myšleno 2 VN jako plodiště.



(12.05.2016 22:03)Libor K.81 napsal(a): [ -> ]Pod mednikem obsedaji celý nastavek. Ale nevím jak v tom spodnim

Mrkni navečer, až skončí letová aktivita včel, do podmetu. V této době by jsi tam měl určitě vidět prověšené létavky, které ráno zase vyletí za snůškou. Pokud tam nebudou, určitě Ti nehrozí rojení z nedostatku prostoru.

Děkuji za radu večer tam kouknu, no a když tam nebudou? tak je problém kde když se mi rojí teď každý den jedno včelstvo?
(13.05.2016 0:30)Krolth napsal(a): [ -> ]Včelařím ve stejné mnm a před 5 dny dostalo jedno včelstvo druhý medník plný 11 MZ - z 80% to mají dostavene a první mednik úplně plný sladiny - proč by to nešlo?

Nepřečetl jste si, co jsem napsal, pozorně. Já neříkám že to nejde, jde to, ovšem většinou to dopadne blbě, viz problém toho nováčka, kterému se snažím radit ne co teď, ale kde je možná příčina. Já nejsem věštec a "jedu na jistotu", nevím jak bude a jaká bude snůška a tak kraviny, jako že dám na konci března celý nástavek, 11 M najednou, nedělám. A nedám ho, raději, ani teď. Když by to dopadlo dobře, ok. Ale co když to dobře nedopadne? A jde to udělat tak, abych riziko eliminoval na nepatrné minimum? Jde to minimalizovat? Tak to tak dělám.
Kdyby tazatel souše neměl, ještě bych to pochopil. On je ale měl a vzal jim je a nahradil mezistěnama a když už by takovou hloupost dělal, měl je dát pod plodiště a ne nahoru.

Ale jsem konzervativní a třeba je to chyba.

Ve svém posledním příspěvku tazatel už doslova zoufá, že se mu teď rojí každý den nějaké včelstvo a to asi ještě neví, že když něco neudělá, že se rojit budou nejspíš dál a dál až v úlech nezbyde skoro nic...

Nováčci zásadně nečtou knížky pro začátečníky, věří bludům (latině) a výsledek se dostavil. Myslím, že teď si to bude pamatovat a nebo včelaření nechá. Obojí bude dobře.
To ti takto na dálku nikdo nezodpoví. Možná by bylo těžké na tuto otázku odpovědět, i kdyby se člověk do těch včelstev mohl podívat. Faktorů může být mnoho. Ale jisté je, že pokud máš všechna včelstva v takové rojové náladě, bez radikálního zásahu už jim v odletu nezabráníš. Věřím, že se zde najdou mnozí, kteří na to budou mít trochu nebo zcela odlišný názor, ale já tím radikálním zásahem mám na mysli přeleták. Tím rojení zbylých včelstev docela dobře předejdeš. Až skončí hlavní snůška, můžeš včely zase přes noviny spojit. Po vytočení medu, s mladou kladoucí matkou a případně s rozšířeným prostorem už by neměly mít takové roupy jako teď. A medovici ještě stihneš v plné síle. A do příštího roku máš nad čím přemýšlet co udělat v dubnu jinak, aby se včelky nerojily Smile
Libor K.81

Odrojené včelstvo má méně včel, logicky a tak v podmetu asi vysedat nebude. Jděte hned do knihovny, půjčte si prastarou knížku Včelařův rok a tam si najděte, co máte udělat teď jestli nechcete, aby vylétaly poroje jeden za druhým. Nic nepíšete o tom, že byste v odrojených vč likvidoval matečníky (kromě jednoho) (a odstranil příčinu té katastrofy = nepřekonatelnou překážku) a tak se může stát, že se stejné vč vyrojí znovu ve chvíli, kdy se vylíhne první ze spousty matečníků, které v každém tom vč jsou. A pak zase a pak zas...
(13.05.2016 10:02)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(13.05.2016 0:30)Krolth napsal(a): [ -> ]Včelařím ve stejné mnm a před 5 dny dostalo jedno včelstvo druhý medník plný 11 MZ - z 80% to mají dostavene a první mednik úplně plný sladiny - proč by to nešlo?

Nováčci zásadně nečtou knížky pro začátečníky, věří bludům (latině) a výsledek se dostavil. Myslím, že teď si to bude pamatovat a nebo včelaření nechá. Obojí bude dobře.

Nevím, zda všichni nováčci, ale většina jich si toho nastuduje opravdu hodně. Ovšem, dokud je to pouze na papíře nebo na monitoru, je to pouhá teorie. Také jsem míval a není to tak dlouho všechno přesně namyšleno, co za zásahy ve včelstev udělám a v jakou dobu, a najednou se pokazilo počasí nebo jsem se podíval do prvního úlu a bylo vše jinak. A co teď? Žádné zkušenosti, odejít k počítači a diskutovat nový problém na to není čas. Navíc je neoddiskutovatelná pravda, že deset včelařů a jedenáct názorů. A teď co si z toho ten člověk má vybrat. Jeden mu radí rozšířit, protože sám včelaří ve 200 mnm a druhý nejlépe ještě dodat zásobní plást, protože včelaří na horách, kde tou dobou ještě leží sníh. Pro mladého začínajícího člověka to je skutečně složité a proto, prosím, nekritizujme takto mladé začínající včelaře a raději se jim snažme pomoci. A nekritizujme je ani za to, že se přiklonili k jinému názoru, než je ten náš. Sami si musí najít svojí cestu, tak jako jsme si ji hledali a vlastně pořád hledáme my.
Já osobně doufám, že dotyčný včelaření nenechá a bude to naopak impuls k přemýšlení, co udělat příští rok jinak a těšení se, zda to vyjde podle jeho představ či nikoliv Smile
Nicméně souhlasím s Vámi, že výměna nástavku souší za nástavek s mezistěnami nebyla na začátku března nejuváženějším řešením. Pokud tento nástavek nakonec vystavěly a obsedly, neviděl bych to jako hlavní důvod současného rojení. Tímto zásahem se včely jistojistě spíše podtrhly, než posílily. Napadá mě však, také jsem s tím letos měl u jednoho včelstva problém, že včelky byly zpočátku nuceny obsedat pouze dolní nástavek, kde matka kladla. V rámci jejich možností dostavovali druhý, avšak ještě v průběhu stavby ho zanášeli sladinou a pilem, kterého bylo letos v průběhu dubna s ohledem na počasí mnoho. Nyní včelky sice obsedají oba plodištní nástavky, ale matka ve skutečnosti může, tedy už vlastně ani nemůže, plodovat pouze ve spodním, což se snad shodneme ve většině, je v tuto dobu příliš malý prostor. Ale možná to je úplně jinak, jen mě to tak napadlo, protože jsem letos měl u trochu podobný problém u několika včelstev, ač byl zapříčiněn zcela jiným zásahem.
(13.05.2016 10:12)tom.50 napsal(a): [ -> ]Libor K.81

Nic nepíšete o tom, že byste v odrojených vč likvidoval matečníky (kromě jednoho) (a odstranil příčinu té katastrofy = nepřekonatelnou překážku)

Matečníky jsem odstraňoval již v úterý, ale jsem asi naivní když jsem myslel že budou jen v horním plodišti ... omlouvám se Vám všem zkušeným včelařům že nedělám vše jak je ideální ale u nás mi takto nikdo nikdy neporadil.

Zkusím dnes kouknout i do spodních plodišť, je pravda že v horním bylo cca 3-5 matečníků v každém úle. tak jsem je vylámal dle rad kolegů až na jeden.
Nikomu se neomlouvej, nikdy nevíš, co je ideální. A co platí jeden rok, druhý může být špatně.
Nevím co se to tu ztrhlo, ale pokud jde o mě, věř, že není knížka, článek, web o včelach, o kterém nevím. Ale mohu vědět všechno vedění lidstva a je mi to s prominutím k ho*nu, když si to nezkusím v praxi. Žádná knížka není napsaná dle každé situace a dle každého chování všech včel na světě, proto se snažím hledat pomoc zde, kde to je pořád aktuálnější a smyslnější, než kdekoli jinde. A rady od starších včelařů ve svazu?!? Ty se rozchází mnohdy více, než tisíc hlav tady.
(13.05.2016 11:20)Krolth napsal(a): [ -> ]Nevím co se to tu ztrhlo, ale pokud jde o mě, věř, že není knížka, článek, web o včelach, o kterém nevím. Ale mohu vědět všechno vedění lidstva a je mi to s prominutím k ho*

No a to je asi ten problém v každé knize je psáno něco. To prohození nástavků mi poradil včelař z Olomouce a prý to tak dělá již 4 roky a funguje mu to.
Já neměl souše protože jsem rozšiřoval a tak jsem dal jen M. Vlastně teď ani nevím jak a kdy ty nást. prohodit a obměnit dílo ... omouvám se ještě jednou a to sem asi do rojení nepatří ale je ať víte co mě k tomu vedlo.
Já v dubnu taky prohazoval nastavky a jsem za to rád - vcely horejsek ihned proplodovaly, dospod jsem si vlastně dal staré dílo a před zimou celý spodní nástavek odstranim. Včely budou na zimu zakrmeny do nového díla a na jaře na něm začnou plodovat. Tím vznikne koloběh. Tedy alespoň to takhle mám v plánu, ony si to možná udělají jinak Big Grin ale to už patří do jiného tématu.
Někteří nástavky na jaře skutečně takto rotují. Já jsem to podle svých záznamů provedl letos 12.4. a loni 11.4. (věřím, že v nižších polohách přistupují včelaři k tomuto kroku dříve), vždy když mám vyhlídku alespoň jednoho hezkého týdne. Důvodem je, aby matka, která z tepelných důvodů klade raději v horním nástavku, zaplodovala i ten spodní (tedy po rotaci opět vrchní) a včelstvo se dostalo do příchodu hlavní snůšky do co největší síly. Ale nenahrazuje se v tuto dobu celý nástavek za mezistěny, protože včelstva ještě nejsou v dostatečné síle a náladě, aby ho co nejrychleji vystavěly. Co nejrychleji je důležité. Já to dělám tak, že přidám koncem března jeden stavební rámek a až ten vystaví, přidám další a takto až do počtu 4 stavebních rámků. Zároveň si hlídám, aby je matka zakladla trubčím plodem (snažím se praktikovat metodu LBV). Po jejich vystavění už obvykle přichází doba nasazování medníků (loni 25. dubna, letos 30. dubna - záleží to na počasí a na síle včelstva, protože si musíme uvědomit, že včelám nasazením medníku významně zvětšíme prostor. Tedy tomu tak je alespoň u nástavků 39x24. U nízkých nástavků to bude zase trochu jiné). Při jejich nasazení převěsím dva rámky s plodem do medníku a nahradím je v plodišti mezistěnami (nesmí být dvě mezistěny vedle sebe), do plodiště potom z každé strany plodových rámků ještě přidám po jedné souši, aby měly včelky místo na sladinu než vystaví první mezistěny, a zbytek doložím právě mezistěnami. Samozřejmě to je ideální případ, někdy převěšuji více rámků, někdy nepřevěšuji vůbec nic. To záleží na situaci a tom konkrétním včelstvu. A samozřejmě nikdy si nejsem dopředu zcela jistý, zda ten či onen zásah je tím správním krokem. To ukáží až následující dny a týdny.
Netvrdím, že to dělám správně a že nejsou lepší řešení, ale postupně se učím a přicházím si na ten svůj způsob včelaření. A stejně jako ty, spoustu informací čerpám především zde, kde jsou velmi zkušení včelaři a diskuze s nimi je pro mne mnohem přínosnější, než čtení knih. Bez rad, které jsem načerpal zde, bych byl o mnoho a mnoho pozadu než si myslím, že jsem. A rovněž nadšení mnohých zde je pro mne inspirující a posouvá mne to rychle kupředu. A nestydím se za to, zeptat se zde na radu, i když se mnohdy snese místo rad kritika, že to dělám špatně.
(13.05.2016 12:54)Krolth napsal(a): [ -> ]Já v dubnu taky prohazoval nastavky a jsem za to rád - vcely horejsek ihned proplodovaly, dospod jsem si vlastně dal staré dílo a před zimou celý spodní nástavek odstranim. Včely budou na zimu zakrmeny do nového díla a na jaře na něm začnou plodovat. Tím vznikne koloběh. Tedy alespoň to takhle mám v plánu, ony si to možná udělají jinak Big Grin ale to už patří do jiného tématu.

Díky za radu, to znamená že je lepší na jaře jen prohodit nebo nechat? spodní s horním a po vytočení spodní odebrat a nechat medník místo horního plodiště? to je super
(07.06.2013 8:40)KaJi napsal(a): [ -> ]Já bych to viděl tak, že když vidím matečníky, tak už nic neřeším. Prostě dělím. Spojit můžu kdykoli.

Přistavím kolečko a odvezu úl - nástavky s plodem vedle - tedy dost stranou, ne o metr, ale 4 metry už jsou dost.

A na jejich místo pohodím jeden nebo víc plástů s matečníkem, mezistěny a nasadím medník.
...

Rojením prichádzam o medný výnos a keď roj nechytím, tak aj o včely. Použitím takéhoto preletáku o včely neprídem, ale o ten medný výnos asi áno. Alebo sa mýlim?
Referenční URL's