Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Hlásím 50% plánovaných rojů vyrojeno.
Vcera roj na kmeni akatu a nez jsem dorazil asi po hodine tak tam bylo par poletujicich vcel.Lez jsem po ctyrech pred ulama páč mam pristrizeny kridla u matek a nikde matka.Kdyby se vcely vratili do ulu matka tam vleze zpatky?
Všem moc děkuji za rady. Jen se ještě zeptám - jaky smysl má vylamovat matečníky? Je to k něčemu, nebo se roj pouze oddálí?
Musel bys je kazdych par dni kontrolovat a zase vylamovat s tim, ze muzes nejaky prehlednout a bude to k nicemu. Vem si, ze mas plodiste treba pres 4 nastavky a musis zkontrolovat kazdy ramek. More vyplytvaneho casu a zbytecne rozebirani a ruseni vcelstev. Pokud mas 4 vcelstva tak si s tim asi muzes vyhrat, ale u vetsiho poctu je treba to resit systemove.
Ovšem hodně včelařů tak včelaří.
Hlavně tam kde snůška končí řepkou.
(12.05.2016 15:19)Kohout napsal(a): [ -> ]Hlásím 50% plánovaných rojů vyrojeno.

Podľa čoho si robíš plán rojenia?Big Grin
Vylamovanie matečníkov je na nič. Dá sa to, ale tak do 10 dvojpriestorových včelstiev (plodisko+medník). Pri vyššom počte včelstiev a vicnadstavkovom včelárení to moc úspešné nebude. A hlavne strašne pracné. Nič sa tým aj tak nevyrieši, len sa rojová nálada stále predlžuje. Sú aj iné a lepšie (modernejšie) spôsoby, ako zvládať rojenie (odložence, preletáky, zámeny úľov atď...).
Záměny úlů? Přiznám se, že o tom slyším poprvé. Vždyť pokud prohodím dva úly mezi sebou, tak to potom musí být hotová řež. Létavky se vrací domů, ale tam je pustit nechtějí.
Jaké je systémové řešení? Mě se již vyrojilo 5 že 7mi vcelstev a místa mají ve 2VN myslím dost
Nemajú, čo tak dať 3. a 4. nádstavok Big Grin ale teraz už bude neskoro.
Podľa čoho si poznal pri prehliadke úľa, že miesta majú dosť , ako veľké plochy zakladá matka?
Ja mám na 5 - 6 optimalových a vnútrajšok je celkom zaprataný medom a peľom a matka nemá kam klásť.
Okrem rozširovania to ešte môžeš kočírovať stavebnými rámikmi.
(12.05.2016 20:42)Pali napsal(a): [ -> ]Podľa čoho si robíš plán rojenia?Big Grin

Každý rok mám dva roje. Jen loni se dařilo a plán jsem splnil na 150%
Mám 2VN jako plodiste a 1VN mednik v horním plodisti je ještě po krajích volný místo a v mednicich tak 2 mezisteny nejsou dostavene ve spodním plodisti nevim
3 x 39 x 24 je dost malo v tuto dobu. Kde vcelaris? Jaky mas chovny material? Mistni smesku, sebrane roje..? Jakym zpusobem rozsirujes? Tech neznamych je hrozne moc.
(12.05.2016 20:51)charllie napsal(a): [ -> ]Záměny úlů? Přiznám se, že o tom slyším poprvé. Vždyť pokud prohodím dva úly mezi sebou, tak to potom musí být hotová řež. Létavky se vrací domů, ale tam je pustit nechtějí.

Myslí sa tým zámena produkčného včelstva s iným, buď slabším, alebo s odložencom, resp. po rozdelení včelstva. Žádná "řež" to není. Lietavky sa ľahko vžobrú. U mňa tento rok viackrát použitá metóda s vynikajúcim výsledkom. Ale nepoužívam ju veľmi často. Nepatrí medzi moderné metódy, je to stará metóda alpských včelárov (francúzske Alpy).
(12.05.2016 20:51)charllie napsal(a): [ -> ]Létavky se vrací domů, ale tam je pustit nechtějí.

S plnym mednym vackem se vykoupi snadno.
Jak se dá odpovědět na určitý příspěvek ?



Koncem března jsem prohodil plodiste horní dolů a dolní jsem vyměnil kompletně za mezisteny a souse 1ku1. 15.dubna jsem přidal medniky. Nemohou se teď včelky rojit kvůli tomu že jsou v tom horním plodisti a v dolním nejsou? Což ale nemám prověřené. Nechce se mi je rušit rozebranim až na spodní plodiste. Je na tom něco spatne?



Vcelarim teprve od loňska a naši včelaři moc sdilni nejsou Sad
No včely máme na šesti, vyjmečně i na sedmi NN Lg 2/3, s plodem jsou roztažené většinou až do 4 nástavku - ten dostaly s mezistěnami předminulou neděli, dnes a předevčírem při tvorbě oddělků byl ve všech případech plně vystavěný a zakladený - vajíčka, pro zavíčkovaný plod jsme museli do 3 nástavku nad čtvrtým nástavkem jsou nástavky plné medu před víčkováním, pokud bychom jsme med neodtočili, museli bychom všude přidávat sedmý, někde i osmý nástavek, přínosy jsou opravdu velké, vzhledem k počasí je med zralý i když je nezavíčkovaný.
To se mi nejak nezda. Takhle vypadaji vsechny? Kdyz odklopis nastavek, obsedaji vcely cely prostor ulu? Co zdravotni stav? Pokud se vyroji takhle slaba vcelstva, tak bych rekl, ze tim resi nejaky problem.
Pod mednikem obsedaji celý nastavek. Ale nevím jak v tom spodnim
(12.05.2016 21:38)Libor K.81 napsal(a): [ -> ]Jak se dá odpovědět na určitý příspěvek ?



Koncem března jsem prohodil plodiste horní dolů a dolní jsem vyměnil kompletně za mezisteny a souse 1ku1. 15.dubna jsem přidal medniky. Nemohou se teď včelky rojit kvůli tomu že jsou v tom horním plodisti a v dolním nejsou? Což ale nemám prověřené. Nechce se mi je rušit rozebranim až na spodní plodiste. Je na tom něco spatne?



Vcelarim teprve od loňska a naši včelaři moc sdilni nejsou Sad

Nevím, v jaké nadmořské výšce včelaříš, ale vyměnit koncem března celý nástavek souší za mezistěny mi přijde dost husarský kousek i na kolegy od Břeclavi. Ale budiž, důležité je, zda ho vystavěly. Pokud ano, měla by matka klást v obou nástavcích. Mám zkušenost, že některé matky se drží v horním nástavku a nechce se jim dolů - ty se pak rádi rojí. Matky, které čile kladou v obou VN, nemají takovou tendenci se rojit. To ale moc neovlivníš. S velikostí toho prostoru to je relativní. V Dyjsku-Svrateckém úvalu jsou teď už 2 VN málo, u nás na Vysočině zatím stačí.



Myšleno 2 VN jako plodiště.



(12.05.2016 22:03)Libor K.81 napsal(a): [ -> ]Pod mednikem obsedaji celý nastavek. Ale nevím jak v tom spodnim

Mrkni navečer, až skončí letová aktivita včel, do podmetu. V této době by jsi tam měl určitě vidět prověšené létavky, které ráno zase vyletí za snůškou. Pokud tam nebudou, určitě Ti nehrozí rojení z nedostatku prostoru.
Referenční URL's