Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.

Protirojovy nástavek, co si o tom myslíte?
Nepůjčil by mi někdo několik desítek nástavků a pár set vystavěných rámků? A nástavky by ani nemusely být protirojové.

Krolth

To se vám neposmívám, jen fňukám a na protirojový nástavek nemám žádný názor, nevím o tom nic.
No, nevím, zda uvedené důvody k rojení (které má eliminovat) jsou skutečnými důvody pro rojení.

A děravé nástavky na zimu se dají dosáhnout laciností nástavků a pak taky pomůžou datlovití. Smile
Jo teď je už na fňukání dost pozdě, měli jste na to něco dělat dost času. Já používám LBV, je s tím v DS dost práce na rozdíl od jiných systémů, ale vyplatí se. Jsem v klídku a včely také. Rojivost, je li, je bezvýznamná. Stačí počítat, protože o peníze jde především. 2 dny práce. U 100 včelstev bez rojů. Rojením přijdu u včelstva cca o 4 000 Kč ne li víc. Škoda, že jsem neměl nikdy tak dobře placené zaměstnání! Vše mají podstatně snadnější ti co mají jednu rámkovou míru. To že LBV někomu nefunguje znamená, že ji dělá špatně. Ono už ani vysvětlení fungování LBV se nepovedlo a nerozumíme li tomu proč, můžeme mít problém. Takže co nejkratší pobyt na žebříku s rojáčkem přeje R. S..
(17.05.2016 10:40)Krolth napsal(a): [ -> ]https://youtu.be/e8wbMalsKME

Protirojovy nástavek, co si o tom myslíte?

Dost drahá síťka na odběr propolisu....Big Grin...ikdyž teď v létě bude ten propolis nekvalitnī - dīky vysokému obsahu vosku.

Včelstva nemīvají sklony k rojení, jestliže majī dostatek prostoru. U mě včelstva, která jsou v prostoru 270- 310 litrů neví o tom, že by měla mluvit o rojení. Včelstvům na 160 - 180 litrech to musím občas rozmlouvat...a včelstva ve100-120ti litrech ani na rozmlozvání neregujī. Zajīmavē je, že i dalšī matky v těch komínech 5+2, nebo 6+1 přestaly zakládat trubčī plásty a použīvají je výhradně na sladinu...a ačkoliv mají možnost praktikovat LBV...tak světe div se....nepoužívají....(a včelstva to obsedají odshora až do podmetu)
Rojení nebo nerojení má mnoho souvislostí se vším možným....ale 3 díry do nástavku to nejsou.
Zdravím.
Keď o peniaze ide predovšetkým pán Stonjek,nebolo by z ekonomického hladiska ako protirojové opatrenie lepšie vytvoriť z každého včelstva odloženec,ako nútiť včelstvá chovať zbytočne nadmerné množstvo trúdov a tým ich vlastne oslabovať ?

Bojo.
Také názor ale má svá ale..... Jednoduchým pokusem se můžeme přesvědčit, co udělá s výnosy medu odělek u včelstev která se tento rok nechtějí rojit. A o peníze jde především! Seberu li mu dva plásty s plodem, jsou to budoucí včely do jednoho medníku a které budou nosit z lesa. Z těchto důvodů také přestávám používat pro oddělky a chov produkční včelstva. Jinak to že trubci oslabují včelstva. Jistě před 50 lety běžný názor. Ale dnes????? Zdraví R. S.
Tuto větu bych zdůraznil: Jinak to že trubci oslabují včelstva. Jistě před 50 lety běžný názor. Ale dnes????? Zdraví R. S.
Zdravím.
Pravdepodobne budem musieť doštudovať nové poznatky o využívaní trubcov pre zvýšenie mednej produkciel. Ja som si myslel,že 2 plodové plásty ,ktoré potrebujem pre vytvorenie odloženca včelstvo vytvorí miesto 2 -3 zaplodovaných trudinou,ale asi som sa mýlil.
My využívame odložence /nakoľko nezvyšujeme počet včelstiev/ na posílenie včelstiev pred poslednou znáškou zo slnečnice a to by ste mali vydieť tú silu včelstva po zlúčení.

Bojo.
Zdravím Vás, přátelé co se stane , když spojím roj s oddělkem. Oddělek má 20 dní.
Ještě nevím jestli tak klade matka. Ten roj nemám kam dát, nechci již rozšířovat včelstva. Už jsem udělal 6 oddělků. Roj bych dal dolu do nástavku, a nahoru přes noviny položil oddělek. Jde to tak udělat? Delik
Daj ho dolu, ale letáč na opačnú stranu, než má oddielok, medzi ne fóliu. Ak ti oddielok nebude neskôr treba, tak ich spojíš až pred zakŕmením na zimu.
Trúdy sú len výhodné z jari keď vyhrievajú pod a potom zbytočnosť ich vela chovať, podrezať na rámiku.Cool
slyšel jsem názor, že když se vyrojí a sklepnu roj na bílou plachtu, najdu starou matku a zamáčku ji tak se roj vrátí zpět do úlu je tomu tak? nemáte někdo toto vyzkoušeno?
A k čomu je to dobré? Budeš zabíjať vlanajšie matky? Keď zabiješ matku sa samozrejme vrátia čo je logické.
Ony se rojí jen loňské matky? Tak to je super, ty předloňské nemusím kontrolovat Big Grin.
no tak děkuji za informace, čekal jsem názor né zesměšňování Sad
Tak tedy vážně, když roji odebereš matku, můžeš včely vrátit do původního včelstva. To je to samé, jako když se vyrojí s matkou, která má zastřižené křídlo. Padne do trávy, včely se kolem ni nějakou dobu prdolí a když se matka k ničemu nemá, vrátí se zpět do domovského úlu a matku nechají svému osudu.
Děkuji, to jsem chtěl vědět, nejsem zkušený včelař a na zastřižení křídel bych si netroufl tak jsem přemýšlel jestli to není moc drastická metoda ale když ony ji nechají svému osudu tak je to asi to stejné
Vrátí se do úlu a mohou se vyrojit opět s porojem.
(19.05.2016 13:37)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Ony se rojí jen loňské matky? Tak to je super, ty předloňské nemusím kontrolovat Big Grin.
Neviem ako komu tak mne sa jedine vlanajšia matka môže vyrojiť, staré hned zabijen 10 apríla a rozdelím včelstvo na dvoje. Matka ako 3 ročná je už nevyhovujúca, zastaralá. Cool

Na strihanie krídiel chirurgické nožničky. Ja som nikoho nezosmiešnil ale podal som moju myšlienku k danej veci. Cool Strihania sa nemusíš báť Tongue
Referenční URL's