Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(09.05.2019 11:15)vlcek napsal(a): [ -> ]Viliame,po třech letech první roj.
Lítali stejně jak vedlejší včely. Nosily pyl jak o závod. Na žádném letáči neležely.Stavěly v podmetu i na mezistěnách.
Po pozdější kontrole - matka kladla do poslední chvíle.Našel jsem vajíčka -sice menší množství než obvykle.
Místo na kladení - dostačující. Pro jistotu zavíčkovaný plod zebrován.
Matka 3 letá. Krásný jarní rozvoj. Chtěl jsem z nich množit.

Dovolím si připodotknout, že si z mládí nepamatuju co je teď úplně běžné a skoro pravidlo, že vč staví a matka do poslední chvíle klade. Přitom chytré knihy tvrdí, že před vyrojením matku přestanou několik dní krmit aby "zhubla", tedy byla lehčí a schopná letu. Jak je vidět, létat umějí i dobře krmené a ještě týž den kladoucí matky.

Dřív byla okýnka dokud vč stavělo a matka kladla do trubčiny, nemuselo se vč hrabat.
(09.05.2019 16:54)Slavík napsal(a): [ -> ]A proto když vidím na plastu podezřelý shluk včel, tak do něj mírně fouknu a někdy tam skutečně schovávají matecnik.

Jo, to uz vim taky ! Big Grin
Dnes po práci rychloprohlídka, jedno včelstvo hodně misek v horním plodišti 39x27.5, matečník nenalezen, vloženy 2 (další) stav. rámky a vložen další polomedník 39x17, nezavíčk. hodně zanesený polomedník posunut pod stříšku. No a před cestou ze včelnice slyším kvákání. Už se v tom nešlo hrabat. Prvoroj určitě nevylít, to by nebyl plnej medník. Co teď, když udělám přeleták a strčím do oddělků náhodou starou máť a panušku, je to blbě. Bude hnusně a vrtat se v nich a hledat starou asi taky nepùjde. Nějaké nápady? Dík Z.K.
Jednoduche.Prvni nalezeny matecnik i s ramkem,nebo ramek s otevrenym plodem pod vcelstvo do nastavku,doplnit souse,pridat puvodni medniky.Mezidno(staci silna folie),nad ne zbytek.otevrit ocka...Zitra ma byt hezky,letavky vyleti za snuskou,vrati se dolu,do doby nez by vyletel roj,bude vrsek bez letavek.Pokud by prisla na horni ocka materi mrizka,a opravdu vyletel z hora roj (coz nepredpokladam diky ztrate letavek) vrati se bez matky rovnou dolu.Takova zachranna brzda na posledni chvili.
Prosimvas, co tak nejmensiho pouzivate na ubytovani roje? Momentalne nemam rezervu na umisteni pripadneho roje, a jak to tu ctu, tak me to trosku desiWink. Dalo by se prechodne pouzit neco jako zaizolovana skatule na oddelky? Tech se mi tu par vali od lonska.
Roj se da vratit zpatky,vylamou se vsechny matecniky,do plodiste maximum mezisten,pak vysypat roj na nabeh pred ul.
Jednodusi je tvorit preletaky na matecnik a nenechavat roj vyletet.
JosPr, ale co když už je tam panušku a já ji dám se starou máti nahoru nad fólii? Že máti zruší v oddělků rojovy matečníky chápu, ale vyběhlou panušku už asi nezruší. Nebo?

sorry za pravopis, mobil

PS: já prve totiž psal, že jsem čul kvákání, ale dle plného polomedníku prvoroj dosud nevylitl. Tedy tam zítra asi budou spolem dvě máti čekat na dobrý pocasí
Pokud vcelstvo prijde o letavky,kdo se vyroji?
Načo toľko zhonu okolo rojenia ?!
Včely otraste z plástov, pozorne vyhľadajte a vylámte (vyrežte) dôvod ich hromadného úteku a toto opakujte raz za týždeň. Roj vám uletí len v prípade zaviečkovanej materskej bunky a vhodného počasia. Stavebný pud je síce počas rojovej nálady utlmený, ale matka bude ďalej veselo klásť a robotnice plniť futrá. Medzitým môžete veselo po troche odsávať pre prípadnú tvorbu odložencov. Takto neprídete o medný výnos.
Akékoľvek preletáče a rozhádzanie plodiska, rozhodí nadlho aj vaše včely.
Nevim,jak by se Ti libilo,kdyby Te s rodinou kazdy tyden vyhodil z bytu,za Tebou nabytek.Asi by te to hezky vytacelo...Podobne vcelam to neprida na mirnosti,pohode a klidu,byt maji tyden na to,aby napravily skody po vcelarove zasahu.Vylamovani matecniku vede pouze ke ztrate matky,vetsinou.Pokud jde o medny vynos,preletak je nejlepsi zpusob jak ho rapidne zvysit.(zadny otevreny plod).Po vyuziti snusky vratis spojenim vcelstvu silu (plod od dvou matek),zbavis se rojovky a vcelstvo slape dal.
(10.05.2019 9:01)JosPr napsal(a): [ -> ]Nevim,jak by se Ti libilo,kdyby Te s rodinou kazdy tyden vyhodil z bytu,za Tebou nabytek.Asi by te to hezky vytacelo...Podobne vcelam to neprida na mirnosti,pohode a klidu,byt maji tyden na to,aby napravily skody po vcelarove zasahu.Vylamovani matecniku vede pouze ke ztrate matky,vetsinou.Pokud jde o medny vynos,preletak je nejlepsi zpusob jak ho rapidne zvysit.(zadny otevreny plod).Po vyuziti snusky vratis spojenim vcelstvu silu (plod od dvou matek),zbavis se rojovky a vcelstvo slape dal.

Nikto Ti neprikazuje robiť to takto.
Ja to tak robím už pár rokov, a roj mi vyletel len raz a to len preto, že sa kvôli počasiu do včiel nedalo ísť 2 týždne.
Nie je to nič zložitého a pokiaľ používaš materskú mriežku, tak aj pomerne rýchle.
Ďaleko viac rizík či nevýhod je spojených s chytaním roja, jeho stratou, stratou medného výnosu atď..
Tu je praktický príklad profesionála:
JosPr, ešte sa k Tebe musím vrátiť.
Celý náš spôsob včelárenia je pre včely umelý a končí „krádežou“ ich ťažko vytvorených zásob človekom, tak prosím Ťa neselektuj, čo majú včely radi a čo nie. Je to rovnaká kravina, ako polemizovať o tom, či kôň rád ťahá pluh pri oraní.
Ak včelstvo strašieš spôsobom, ako to robí na vyššie uvedenom videu Dr. Liebig, tak ver tomu, že sa im ani krídlo neskriví a uvedené opatrenie bude mať takmer 100% účinok.

„Podobne vcelam to neprida na mirnosti,pohode a klidu“
– práve kvôli miernosti niektorí chovatelia selektujú včelstvá, aby k nim nemuseli v lete chodiť v skafandroch !

„maji tyden na to,aby napravily skody po vcelarove zasahu.“
– čo tam pre pána jána budú týždeň naprávať, keď všetko uložíš tak, ako bolo pred tým ??
O 10 minút nebudú vedieť, že si tam bol.

„Pokud jde o medny vynos,preletak je nejlepsi zpusob jak ho rapidne zvysit.(zadny otevreny plod).“
– tak nad týmto sa ešte raz zamysli. Je to úplne naopak.
Preleták je principiálne veľmi podobný včelstvu rozdelenému rojením.
*Tzn., v jednom je zavíčkovaná matka, ktorá má 20% pravdepodobnosť, že sa z oplodňovacieho letu nevráti a kopa mladušiek a plodu, ktoré budú dlhý čas iba spotrebovávať, nie prinášať.
*A druhá polovica so starou matkou ?
Tie sa budú musieť už ca o 5 dní preorientovať a začať starať o nové prírastky.
Nehovoriac o tom ako bude priať počasie a čo bude zrovna kde kvitnúť.
Takže podľa mňa celé zlé a nezmyselné. Jediná výhoda preletáča oproti vyrojeniu je v tom, že Ti roj neuletí !

Preleták má uplatnenie akurát tak pre ozdravenie včelstva či zmene rámikovej miery. Počas sezóny – NIE !
Tak to nekdy zkus udelat a pak to zhodnot.Medny vynos ve vcelstvu,kde tyden co tyden lames matecniky a v preletaku.
JosPr, každý má na výber.
(10.05.2019 0:50)Zdeněk Karlach napsal(a): [ -> ]JosPr, ale co když už je tam panušku a já ji dám se starou máti nahoru nad fólii? Že máti zruší v oddělků rojovy matečníky chápu, ale vyběhlou panušku už asi nezruší. Nebo?

sorry za pravopis, mobil

PS: já prve totiž psal, že jsem čul kvákání, ale dle plného polomedníku prvoroj dosud nevylitl. Tedy tam zítra asi budou spolem dvě máti čekat na dobrý pocasí

Tato věta mě zaujala. Jakou souvislost má plný polomedník s tím, zda roj vyletěl? Plný polomedník je cca 14 kilo medu (jak jaká míra), to jako že by to pobralo asi 20.000 včel a kdo ví jestli tolik? Počty včel hádám, vlastně nevím kolk včel tvoří průměrný prvoroj. O mnoho se ale mýlit nemůžu, 10.000 nenasátých včel váží cca 1 kilogram. To je fuk, ať je včel v roji kolik chce, stěží by měly v medných váčkách kolem 10-14 kilo medu, že jo, když pěkný roj váží kolem tří kil.

Už jsem na tohle narazil víckrát, že když je prázdný medník tak roj uletěl a vzal med sebou. Prosil bych trochu selského myšelní a základních počtů pokud jste to myslel tak jak říkám.

Aculeus

Ani jsem to vaše dohadování s JosPr nečetl celé, ale vy fakt myslíte, že držet včely v malém úle a co týden vylamovat matečníky? Tak až půjdete kolem kalendáře, tak se mrkněte, které že je století ano?

Není divu když ve Včeláru 2019/4 na str. 81 píše Ing. Michal Mačička CSc. v článku - Technika vo včelárstve o Slovenském desetirámkovém úle B s jedním medníkem. Mám pocit, že redakce neměla co otisknout tak vzala text tak z roku 1975 a otiskla ho teď. Budu do redakce psát.
Základná logika:
- ak nechodím do včiel často, ako zistím, že sa chcú rojiť ?
Trubci masturbujú na letáči ?
Ako teda viem, že mám robiť preletáč ? Urobím ho všetkým rodinám preventívne ?
Budem čakať až dovtedy, keď bude v úli poloprázdno ?
A keď už teda robím prehliadku, tak strasenie rámika je otázka + 3 sekundy a prehliadka straseného rámika naopak - 10 sekúnd + zapučenie, príp. vylomenie matečníkov. Tak čo teda strácam ?

PS: Tom.50, akonáhle píšeš,
„Ani jsem to vaše dohadování s JosPr nečetl celé“
tak sa zastavujem na konci tejto vety a zbytok toho čo píšeš, mi je úplne ľahostajný.
Ľahko sa totiž môže stať, že ja o voze a Ty o koze.
Nejde o to chodit nebo nechodit do vcel casto.Preklapeci metoda je spravne,jednoduchy krok,trvajici par sekund.Vylamovani matecniku to uz je k diskuzi,jestli tim udrzim vcelstvo slapat na plno nebo s nim budu svadet urputny souboj.Preletak muzes vytvorit na par dnu klidne s ramkem s otevrenym plodem premistenim medniku pod mezidno a po tydnu po vylamani nahradnich matecniku dole a v puvodnim vcelstvu (pokud je v tom puvodnim nezrusi vcely samy) znova preskladat tak jak bylo,rojovka bude pryc.Je na kazdem,co pouzije.Od toho si hrajem s nastavky.Kdo si chce praci pridelavat,at vylamuje kazdy tyden matecniky.
Zase se docela bavím jaké všemožné "kejkle" a kolik času navíc strávíte ohledně rojení.Nerikam že mne občas nekterej rok včely nepřekvapí ale každej rok u všech včelstev tohle provádět tak to by se mi určitě nechtělo.A už vůbec ne týden co týden vylamovat matečníky.Kdyz už tak zlatej přeleták...
(09.05.2019 11:21)JosPr napsal(a): [ -> ]Preletak je idealni jak vyuzit snusku,teda kdyz nejaka je...A je s nim nejmin prace,vyzaduje nejmin casu ze vsech protirojovych opatreni.Jednou mi vyletely vcely na vajicka v matecnicich.Vubec necekaly,az je zavickuji.Hledel jsem na to jak puk.Vzdy dokazi prekvapit.

Tak nabudúce môžete všetci opäť hľadieť ako PUK Wink
Připojím se s otázkou. Co když nemám dostatek souší na doplnění nástavku pro přeléták. Jde doplnit nástavek prostě mezistěnama a nd to dát medníky? A můžu původní včelstvo dát na jiné místo než nad přeléták? Mám totiž maringotku. Děkuji.
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :