Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(20.04.2014 19:18)Jakub V napsal(a): [ -> ]Zdravím,
Jsem začínající včelař a úly mám tak 30-20 metrů od prvních domů vesnico-města. Musím zajistit, aby se včely nevyrojily, protože by se určitě usadily na nějakém baráku a ... nehodlám domýšlet co by se mohlo stát lidem a to nejhůře alergickým na včelí bodnutí. Napadlo mě, dát před česlo nebo za něj mateří mřížku. Co by se v tomhle případě stalo? Matka by se nemohla dostat ven, vyřešilo by to ten problém? Vím, že se to dá řešit tím, že se rozšíří úl, ale protože teprve začínám, mohl bych to špatně odhadnout a kdyby se vyrojily byl by to opravdu veliký problém. Děkuji za odpověď, Jakub

asi nejjednodussi reseni, bude (ve smyslu haseni pozaru) matce zastrihnout kridlo

[Obrázky: p5220072.jpg].

Staci jedno.
Jinak vetsinou vcely radeji sednou na nejaky strom, ovsem dle Murphuho zakonu .... Smile
Edit. Koukám že jsem byl předběhnut než jsem to vypotilSmile.


Tak jednoduše to nejde. Smile
Vyrojí se i kdyby měla matka zkrácená křídla atd, atd. Mřížka nepomůže, byla by ucpaná od trubců.

Dobré je jim udělat místo pro usazení roje. Někdo dává na strom plemenáč a do něj nějakou souš, třeba i mezistěny. Traduje se že očazení plamenem zvýší účinnost. No, nevím.

A pak to hlavní -- dělat oddělky, nebát se rozšiřovat!!! a hlídat rojovku.
Ja jsem dnes take rozsiroval a v jednech jsem nasel nasazene matecniky, tak jsem z nich udelal oddelek, ten jsem nechal na puvodnim miste a puvodni vcelstvo jsem presunul na jine misto a doplnil o mezisteny misto tech plastu, ze kterych jsem udelal oddelek a jeste jsem jim to tam trosku "prozebroval Wink tak uvidime.. Na oddelek jsem nasadil krmeni, prece jen ted bude mit chvili uplne jine starosti.
Jen nevim, zda nechat na nem, aby si vychoval matku vlastni, nebo pridat oplodnenou, aby ta mezera v kladeni nebyla tak velka, ikdyz ony nove matky stejne jeste nejsou, nebo se mylim? Wink
Tak včera 1.rojení v Benátkách.....Big GrinBig GrinBig Grin Zaplať pánbůh , ne u mě.Wink
prece jen jste tam o neco niz, ikdyz si myslim, ze to nebude ten rozhodujici faktor...
No a ja tiež dve v rojovej nálade .
Z jedného včelstva časť odletela , no nevedno kam Angry
Pri druhom som spravil preleták .
Bol som dnes u známej včelárky a tá dnes osádzala jeden roj čo jej včera vyletel .
Tak teraz neviem Honza, oddelok si nechal na pôvodnom mieste a dal si mu aj krmítko? Tam sa Ti vrátia všetky lietavky. Tie prinesú toľko koľko potrebujú. To druhé, na novom mieste zostane teraz bez lietavok a s množstvom plodu. Nepotrebovalo by radšej to pomoc?
Ja by som takýto zákrok v bezznáškovom období nerobil, vtedy myslím ani roj nehrozí a ak znáška je, tak podporovať úľ plný lietavok netreba. By som im nechal nejaké zásoby kvôli počasiu, ale nemiešal by som do medu cukor. Alebo to prikrmuješ medom?
Nebude to rozhodující faktor ......Big Grin Tomuhle člověku se včely vyrojí každý rok.....a ještě kevšemu mu "fouknou"..... Loni obě , letos už jedno. Každý rok si sežene nové ..... Když o tom tak přemýšlím....on vlastně za poslední 4 roky neměl dvouletou matku.....Big Grin
Ted jsi mne Milane teda vazne rozesmal!! Dekuju!!
Zdravím .

Kto nie je stále na včelnici,mal by si urobiť lapače rojov .Môže na to použiť rezervné úly s plástom a medzistenami,do ktorého dá feremón na roje.Kúpiť sa to dá vo včelárskej predajni Furak.Volá sa to Vita SWARM obsahuje to 10 ks a stojí to 19,90 Eur.

Bojo.
A funguje ten feromon?

U nás se kdysi prodával lapač rojů s feromonem a nikdy mi tam žádný roj nepřistál.
Úžasná rada s tím zasřihnutým křídlem! Díky! Ale co když udělají tichou výměnu, můžou se ještě ten rok vyrojit? Jinak mě by ani nevadilo kontrolovat jednou ročně matky... Jestli jsou to ty samé.



KaJi ten feromon, funguje to tak, že to simuluje matku takže, když jí nemají dost blýzko, jako třeba ty na okraji roje odletí za silnější vůní. Tyhle vůně se snaží výrobci dělat co nejsilnější. Nejsilnější je pasta a ta se prodává snad všude, pak je sprej a tyčinky. Pokud máš lapač rojů - nemohl po určité době fungovat, určitě se vyvoněl.
(04.11.2013 15:30)Scipio napsal(a): [ -> ]Neviem co je roj, to sa da ako ziskat? To znamena, ze vcelar udelal neco "spatne". Zakladom zabraneniu rojenia je skora vymena matky. Nova matka uz nema snahu sa v danej sezone vyrojit.

Novú kladúcu matku dokážeš vychovať koncom mája a to už mesiac trvá RN so starými matkami. Niektoré staré včelárske páky matku pripučia 1. mája a nechajú všetko na včelstve. Vznikne mesačná prestávka v kladení. Na dolniakoch už nemajú čo zbierať až do slnečnice, ale pre vrchárov pripadne takéto oslabenie akurát na hlavnú znášku.
Povědztě mi, Kefalín, čo si představujetě pod takým slovom pripučia 1. mája?
Myslím si,že Albert to pomenoval presne,odoberie sa matka a ak ju včelár nepotrebuje,tak ju pripučí medzi prstami.Skúšal som aj tento spôsob, u silných včelstiev na konci znášky z repky som ako rojové opatrenie odoberal matky.Včelstvá boli počas agátovej znášky silné,boli bez otvoreného plodu a všetku energiu tak mohli venovať znáške.Po agátovej znáške už bolo zoslabenie poznať, no do znášky zo slnečnice včelstvá pri mladej matke boli opäť v plnej sile.
No nie vždy to všetky včelstvá stihli, pretože boli situácie po agáte že bolo sucho,znáška takmer žiadna a tým i plodovanie a zosilnenie včelstva trochu viazlo.Lepším riešením je si naplánovať chov matiek s tým,že matku odoberáme a zároveň vkladáme do včelstva 10 dňovú materskú bunku.Tak vznikne len krátkodobá prestávka v plodováni ktorá včelstvu prospeje a zoslabenie včelstva je takmer nepozorovateľné.
(21.04.2014 12:21)Kohout napsal(a): [ -> ]Povědztě mi, Kefalín, čo si představujetě pod takým slovom pripučia 1. mája?

Jozef Ti to "terazky" vysvetlil presne.
(20.04.2014 20:38)Honza Veber napsal(a): [ -> ]Ja jsem dnes take rozsiroval a v jednech jsem nasel nasazene matecniky, tak jsem z nich udelal oddelek, ten jsem nechal na puvodnim miste a puvodni vcelstvo jsem presunul na jine misto a doplnil o mezisteny misto tech plastu, ze kterych jsem udelal oddelek a jeste jsem jim to tam trosku "prozebroval Wink tak uvidime.. Na oddelek jsem nasadil krmeni, prece jen ted bude mit chvili uplne jine starosti.

Jak uz bylo zmineno, krmit oddelek plny letavek je tak trochu ......
Lepsi uz je naopak nabrat souse a misto krmeni vyuzit letavky jinak.
Pokud maji v oddelku vic nez jen jeden matecnik, muzou se "dit veci" - teda jako to rojeni, nebylo receno, jak velky oddelek, jestli 2 ramky s plodem, nebo nastavek.

Ohledne zbytku vcel - zase zalezi ma mnozstvi, ale pokud je jich vic, uz jsem zazil , ze se vyrojily taky. Idealni udelat jeste jeden maly oddelek s matkou, zbytku vylamat matecniky a pouzit jako starter. A ostatni takto postizene rojovkou roszekat po ted 2-4 rameckach s plodem.


Honza
(20.04.2014 21:45)Jozef Bojkovský napsal(a): [ -> ]Zdravím .

Kto nie je stále na včelnici,mal by si urobiť lapače rojov .Môže na to použiť rezervné úly s plástom a medzistenami,do ktorého dá feremón na roje.Kúpiť sa to dá vo včelárskej predajni Furak.Volá sa to Vita SWARM obsahuje to 10 ks a stojí to 19,90 Eur.

Bojo.

Chcel by som sa spýtať , máte niekto nejaké reálne skúsenosti s týmito "lapačmi" ?
Zdravím.

Pán milos.s,skúsenosti s tým nemám,lebo ja už teraz mám urobené odložence z každého úla,takže rojov je u mňa poskromne.Uverejnil som to preto,že som to náhodou objavil v ponuke včelárskej predajne Furak.

Bojo.
Ďakujem za odpoveď , tiež som si to všimol už dávnejšie v ponuke ale zatial som to neodskúšal , možno to skúsim .
Referenční URL's