Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Doufám, že sem to nezakřiknul, ale také tak.
I ty roje jsou letos nějaké podivné...
[Obrázky: IMG_4935.jpg]
S takovým podvrhem s klíckou si na nás nepřijdeš Wink .
Čtvrteční záchrana - malý roj, překvapivě mají matku a pěkně klade.
[Obrázky: Image-1.jpg]
Touhle dobou lze nalezt" roje" velikosti hroznu vina,vyhozena matka po tiche vymene a jeji verne...
Tak si tak včera večer sedíme na zahradě, popíjíme chladný rezavý mok a říkám mé paní "budeme dokrmovat pozdní oddělky, nebo už je přeložíme do dřeva ?" Ona se rozhodla je přeložit. Šel jsem se za chvilku podívat jak se jí daří a koukám, že nad včelnicí černý mrak včel. Koukali jsme na to, jak kdyby jsme to viděli poprvé Big GrinBig Grin Po chvilce sedl na smrk Big Grin, To jsou věci Big Grin
[Obrázky: IMG_20180816_180313_HDR.jpg]
To môže byť hladový roj.
Všechny včelstva na včelnici jsou již zakrmena s dostatkem zásob Smile a nebo že by nebyly moje Big Grin
Ještě jednou projdu včelnici a mrknu pod fólii, jestli jsou obsazené rámky, pokud by to byl z nějakého důvodu hladový roj to by asi pláchly všechny včely ? Nebo se mýlím ? Smile
TV a zlýhal IS
(17.08.2018 14:18)misan napsal(a): [ -> ]TV a zlýhal IS

Sem jediný, kdo absolutně netuší, co tahle ,,věta,, znamená? Big Grin
Houby hladovy roj.Rojek velky jako hrozen vina-statni prevrat v ule,po tiche vymene se vlady ujala nova kralovna a stara a jeji verne jsou vytlaceny ven zmensenim prostoru napr.po zakrmeni.Pri chladnem pocasi si toho clovek ani nevsimne.Rojek je v tehle dobe odsouzen k zaniku,hrozen se zmensuje opadavanim vyhladlych vcel,az tam jednoho chladnejsiho rana neni nic.Jednou jsem zkusil tenhle hrozinek usadit,doplnil do plemenacku zpracovanym cukrem,marna prace.
Televize a Internetove Spravodajstvo. To je jasne?
(17.08.2018 17:05)JosPr napsal(a): [ -> ]Houby hladovy roj.Rojek velky jako hrozen vina-statni prevrat v ule,po tiche vymene se vlady ujala nova kralovna a stara a jeji verne jsou vytlaceny ven zmensenim prostoru napr.po zakrmeni.Pri chladnem pocasi si toho clovek ani nevsimne.Rojek je v tehle dobe odsouzen k zaniku,hrozen se zmensuje opadavanim vyhladlych vcel,az tam jednoho chladnejsiho rana neni nic.Jednou jsem zkusil tenhle hrozinek usadit,doplnil do plemenacku zpracovanym cukrem,marna prace.

Přesto jsme to zkusili Big Grin
TV-tichá výmena. IS-informačný systém medzi včelamiCool-asi tak nejako to bude.
Jsem si myslel IS- islámský stát...Big Grin
(17.08.2018 18:15)janR napsal(a): [ -> ]TV-tichá výmena. IS-informačný systém medzi včelamiCool-asi tak nejako to bude.
Presne.

To sa stáva, že pri snubnom lete matky niektoré včely myslia že začalo rojenie a vyletia s ňou. Po skončení radovánok sa včely vrátia domov.

Takže zlyhal Informačný Systém.
Ano na ,,jeseň ˇˇsú dva typy rojíkov- jeden vzniká pri oplodnovacom prelete TV-včely s mladou matkou akoby jej robia sprievod- tieto sa do dvoch hodín vrátia do úľa / robia menšie zhluky povedzme na strome/ netvoria súvislý strapec. Potom môže sa stať že vyletí stará matka/Tiež Tv/ a vytvorí menší rojík. Tie nemajú snahu sa vrátiť domov. Je to zistené najme pri značených matkách ,ktoré počas Tv upláchli z úla-len toľko.
Při prohledávání na netu jsem narazil ta tenhle rojochyt http://nasapravda.blogspot.com/2016/10/l...rojov.html. Tak mě napadlo propojit takovýto rojochyt s druhým tzv. husím krkem, nebo coulovou hadicí. Ten druhý dát na nástavek na mezidně na úle, nebo na nástavek vedle úlu. Matka by přešla husím krkem do nástavku a včely za ní. Řešení pro víkendové včelaře. Nemuseli by honit včely po stromech. Akorát jsem někde četl, že před rojením matku včely míň krmí aby zchudla a ta potom projde přes mřížku. Mohlo by to fungovat?

Vlasta.
Dneska mi volal známý, že mu sedl na jedji roj.Tak sem tam zajel a fakt.Nebyl můj, ale chi se zeptat-stává se vám to?Jsem z pošumaví a dneska byla fakt kosa.
Referenční URL's