Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(14.07.2016 7:03)Merkuri napsal(a): [ -> ]V roji môže bit aj stará a mladá matka, potom starej odzvoní čo je vynikajúce. Stane sa aj to že stará kladie a keď už nová matka začne klásť tak starú usmrtia včely.
Včely svoji starou matku nezabijí, udělá to mladá matka.
Není to nějak fuk? Komu to rve žíly?
Ne, není to fuk!
Myslím, že by to každý včelař měl vědět. (snad medaře to nezajímá)
vocho67

Rozumíme si? Není úplně jedno, zda starou matku zabijí včely či mladá matka? Jsou věci, které je potřeba vědět a takové, které ne (pochybuju že se to dá vůbec zjistit). Dám vám příklad. Když pojedete po zledovatělé silnici tak, aspoň mě, je úplně jedno, jestli se sypačem měl jet Tonda nebo Pepík, hlavně aby bylo posypáno! (blbej příklad, omlouvám se)
Pokud by to dělaly jen matky, tak pak by mohly být matky odděleny jen mřížkou a nestalo by se nic a byly by tam, obě dvě. Cool To by se včelařilo jedna radost. Smile
Broněk Gruna kdysi prezentoval poznatek, že pokud víc matek bvlo včelstvu, tak obvykle porvané a bylo s podivem že je včely nevyměnily obě. Tak nějak si to pamatuji.

A možné světlo do toho vnesli Číňani (zvykejme si že nastávající světová velmoc ve včelaření a výzkumu včel - s jižní Amerikou) - odstrněním kusadlových žláz se dá dosáhnout že matky vesele spolužijí.

Já si myslím, že víc matek jde, už o tom psal Brenner. Mimo jiné Joseff - jedna z jeho podmínek - dvě stejně hodnotné matky stejného stáří.

Ale krátkodobě na jaře tam může být letošní a stará, pokud se nepotkají, nejlépe každá ve svém nástavku.
Dokonce si tu mladší vychovají z pocitu osiřelosti - brutální rozdělení plodiště nástavkem mezistěn.Často jsem toho býval svědkem když se kdysi dařilo a měl jsme N24 jako NN systém.

A na druhou stranu někdy nepomůže ani přidaný matečník, nevezmou to.

Já si mylsím, že jde o stav včelstva a zda matka již je aktivní ve vylučování feromonů. To matky po vylíhnutí nebývají okamžitě.
Někdy, když mám moc matečníků, dám starou matku nad mateří mřížku a pod mřížku matečník před vyběhnutím. Když pak má mladá matka klást, tak ji pod mřížkou lehce najdu, většinou je u plodu. Mladou matku označím, zkontroluji horní nástavek, odstraním mateří mřížku a nechám tam obě matky. Tohle však není nejlepší způsob měnění matek.
Letos se mi stalo toto: u jednoho včelstva jsem to tak udělal, starou matku jsem viděl. Za dva dny jsem našel trubcokladné včelstvo a tak jsem si šel pro ni, že ji dám do toho trubcokladného(žádná škoda by se nestala). Již za ty dva dny tam stará matka nebyla. Kdo ji zrušil, mladá již kladla, ta to asi nebyla?
Kdysi jsem takto choval i měnil matky, to jsem míval NN Brennery, poslední dobou mi to nevychází.
Letos i když jsem dal nad mřížku ještě folii která ji z větší části zakryla. Matečník v ochraně.

Přitom mám pocit - jen, pocit,nemám značené matky- že pouhé přidání matečníku v ochraně do včelstva na jaře je úspěšné. Včelstvo pak patří k lepším, nebo se zlepší.
Nepoužívá někdo z vás koblihům protirojový nástavek? Viděl jsem videa na youtube, ale rád bych věděl, zda-li to doopravdy funguje. Je možné, že už se na to někdo ptal, ale vyhledávání mi nic neukázalo.
Dneska jsem měl roj na jeden nástavek 39 x 24 cm. Vyrojilo se mi včelstvo kam jsem dával novou F1 matku a tu nepřijali. V úlu jsem našel asi 4 matečníky a ty jsem nechal bez povšimnutí jelikož jsem si myslel, že v tuto dobu se nic už stát nemůže a matku si nechají jenom jednu. Než jsem sklepl roj tak jsem v něm našel tři matky. Jednu jsem nechal.
(11.08.2016 15:43)Petr z Liberce napsal(a): [ -> ]Nepoužívá někdo z vás koblihům protirojový nástavek? Viděl jsem videa na youtube, ale rád bych věděl, zda-li to doopravdy funguje. Je možné, že už se na to někdo ptal, ale vyhledávání mi nic neukázalo.
Babiš také včelaří? Já myslel, že chová jen čápi_
JK
Také jsem se na to na jaře ptal. Nevím, možná to zkusím příští rok, třeba to opravdu funguje. Jen mi ale přijde dost drastické to nechávat i přes zimu, v tom žádné pozitivum nevidím, stejně tak jako odchovávat matky ze včelstev, které nechají celou zimu odkryté a zasněžené aby je "zocelovali" (jak v jednom videu Koblížek povídá) a myslí si, že z takto oslabených a vystresovanych včelstev vychovaji matky ala rambo. Nevím, já osobně včelky nemučím a držím je v klidu a teple. Od člověka, co takto nad včelkami smýšlí vlastně nevím, jestli chci něco koupit.
Pobavil jste mě. Moje máma si taky neuměla představit jak by mohly včely přežít v tenkostěnném úle a přitom to jde báječně. A taky je roztomilé, jak včely nazýváte včelkami.

Možná jste už četl, že včely úl v zimě nevytápějí. Jinak s vámi úplně souhlasím. Bude to humbuk jako s LBV. Někomu to třeba zafunguje, ale ve skutečnosti to na 100% funkční nebude.

Jo, dokud bylo do úlů vidět, věděli jsme s jistotou na 95% zda se vč chce rojit a stačilo udělat protirojové opatření jen u těch, které to na sebe prozradily. Nyní musíme jen doufat a dělat všelijaké kejkle s vírou, že se nevyrojí.
Ten nástavek je jen pořádně drahá mřížka na odběr propolisu.Big Grin Snad kromě Koblížka a jednoho obchodu na Liberecku , to nikdo nenabīzí....
Najlepšie protirojové opatrenie je chovať včely s min. rojivých a tvorenie oddelkov, dávať stavať M a brať im med a nie zaoberať sa blbostami. To jak keby predávali výherné čísla na tiket každému so zaručeným úspechom.
(13.08.2016 21:12)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]
(11.08.2016 15:43)Petr z Liberce napsal(a): [ -> ]Nepoužívá někdo z vás koblihům protirojový nástavek? Viděl jsem videa na youtube, ale rád bych věděl, zda-li to doopravdy funguje. Je možné, že už se na to někdo ptal, ale vyhledávání mi nic neukázalo.
Babiš také včelaří? Já myslel, že chová jen čápi_
JK
Nemohu to tak nechat. "Čápy".To je tak, když si po sobě člověk nepřečte ani krátký text.
..pepo..a ja som si lámal hlavu,čo tým mäkkým"i" naznačuješ Wink
(15.08.2016 1:44)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Ten nástavek je jen pořádně drahá mřížka na odběr propolisu.Big Grin Snad kromě Koblížka a jednoho obchodu na Liberecku , to nikdo nenabīzí....

Tak to si říkám taky. Myslím tím, že jsem to nikde jinde nevyděl. Navíc udělat tři 10 cm díry do nástavku není zase takový problém. Jinak problém se zimováním bych v tom neviděl. V přírodě včelstva zalezou do puklin, kam určitě fučí daleko více. Proč to ale nezkusit, když by to mělo pozitivní vliv na zdraví nebo třeba i na výnos.
22. august.... keby to spravili včera, tak ich pohnútky a vzdor pochopím, tiež som pacifistaUndecided
Neviem, či sú vlastne moje. Nič zvláštne som si na letáčoch mojich štyroch včelstvíčok nevšimol, dielo im už nerozoberám, mesiac prikrmujem. Na cudzí hladový roj nevyzerajú, tvária sa mierne, pokúšam sa ich nejak striasť, ale mam strach, že zletí celá ta storočná suchá jabloň so mnou ako čerešničkou navrchu. Myslíte, že takýto neskorý roj je schopný vôbec ešte prezimovať? To sú ťapy pásikavé...Big Grin

[Obrázky: DSCF9415.jpg] [Obrázky: DSCF9416.jpg] [Obrázky: DSCF9420.jpg]
Postavia medzistienky, rozplodujú sa a zakrmia na zimu, prezimujú bez problémou.Cool
Je to moc malý roj , kdoví proč se vyrojil žádný zázrak od něho nečekej přezimuje jako žebráček.
Referenční URL's