Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Možná to někoho pobouří, možná budu zcela zavržen, ale biologii včely jsem studoval na SOUV v Nasa. O těchto souvislostech (vyhladovění apod.) nepadlo ani slovo.
Nedočetl jsem se to ani jinde mimo školu. A zajímalo by mě, kolika členům VF je to jasné.
Jestli jsi to Pavle myslel tak, že bych si to na základě základních znalostí měl dovodit sám, pak lituji, ale byly by to jen moje spekulace.
Učili jsme se, jak poznám klinické příznaky. Ale třeba nevím, jestli se projeví hned (první plod) apod.
Jestli nejsem hoden dalších odpovědí, tak pardon...
(17.06.2019 17:05)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Poslyš studente. Jsi-li opravdu student, tak tedy špatně studuješ. Měl bys to začít brát vážně a nastudovat biologii včely, její anatomii, v tomto případě trávicí systém, atd...
I když ti to tu někdo bude vysvětlovat, zsae vyplodíš spoustu otázek. Bez malty se nedá stavět. Alespoň tu maltu nastuduj, ten základní základ a pak tu diskutuj.

Ja som postavil dom a kuska malty som nepoužil Smile
Jasne je to snad vetsine,je to i jeden z principu premeteni vcelstva s mvp,nechat je o hladu.V patek jsem likvidoval v 7 metrove vysce nadherny roj neznameho puvodu,priletel z pasma mvp.Nac riskovat usazeni ci to,ze se usadi nekde pobliz a nase vcely ho vyberou? Zazil jsem komplet vypaleni vcelstev ve 3 vesnicich,uz nikdy vic.Je smutne,ze v NASA uci veci,ktere nejsou k nicemu.
Proč jsi je tedy nenechal vyhladovět a neusadil a raději volil likvidaci? Strach má někdy velké oči nebo prostě nevěříš, že vyhladovění je dostatečně účinné?
Vcelstev mam jak kviti,na to,ze jezdim v 7 vecer z prace.K cemu dalsi vcely,ktere navic neznam a nic o nich nevim??? Nepusobily vubec klidnym dojmem,musel jsem brat skafandr,zrejme uz byly par dnu na ceste.
Tento roj byl velmi klidný. Pásmo mvp v doletu nemáme. Když už jsem neudělal tu vyhladověcí zkoušku, je tedy lepší je zlikvidovat?

Dnes jsem roj prohlédl a dodané mezistěny byly vystavěny tak na 70 %.
Co mě ale zarazilo, že jsem tam neviděl žádná vajíčka. U rojů v jiných letech už bylo touto dobou zakladeno. Na to, že by to byl poroj s neoplozenou matkou, se mi zdál až příliš velký. Nebo je ještě jiná možnost?
Včely byly klidné, nevypadaly bezmatečně. Plodovou zkoušku?
No Studente co na to rict??Neznat zakladni veci,no nechtel bych te blizko sebe.
Nevymlouvej se na Nasa (tim je neobhajuju)ty sam pokud to myslis se vcelama vazne musis studovat dal.Jasny spousta veci poznas az praxi a prides si na ne sam ale Toto??misto psani na VF si mas sednout a zacit hledat o vyhladoveni roje je toho spousta vsude a necekej az to za tebe udela nekdo na VF
Tak jo, vidím, že jsem opravdu velmi nedovzdělaný. Jdu zpytovat svědomí a studovat literaturu. Omluvte mě prosím, že jsem zde snižoval úroveň fóra svou hloupostí a neznalostí zásadních věcí.
Ale klid, neblbněte, umíte prohrát? Co se nafukujete?

Mrzuté je to, že jsem to tu o tom vyhladovění asi před třemi týdny či měsícem vysvětloval (nevím ve kterém vláknu a neumím hledat). Jo, bylo to v souvislosti s tím, že se nemá nikdy chytat roj, který sedí tak, že nejde setřást, na plod. Sklidil jsem, jako ostatně vždy, kritiku. Jak jinak. Samosebou se našli chytrolíni, kteří holovětně na příspoěvek vyštěknou a tím ho překryjí, že oni chytají na plod dycky a mor nikdy neměli.

Jo a taky byl ten příspěvek dlouhý, já to třemi holovětami vysvětlit neumím a myslím, že nikdo. Přesto se pokusím.

Jo a k NASA. Nedivím se, že je to tam neučí. Fakt mě štve jak ignorujete (neumíte vidět) souvislosti. Oficiální stanovisko vědy je, že se roje neznámého púvodu nemají (nesmějí) chytat a využívat. Tečka! Tak proč by vysvětlovali něco, co by se mělo udělat v něčem, co se dělat nesmí? To je, KTM nezlob se prosím, jako bys čekal, že ti v autoškole budou radit jak máš jezdit nalitej abys nenaboural.

Studenete.

MVP jak už název říká, je nemoc plodu. V roji žádný plod není, ale roj má -jeho jednotlivé včely - v sobě zásoby, které můžou být infikované a jimi - těmi infikovanými zásobami, co mají v sobě, můžou nakazit plod, samy se nijak nakazit nemůžou. Když se roj nechá vyhladovět, jednotlivé včely stráví všechno, co mají v sobě a spolu s výkaly z nich vyjdou i spory MVP a rozptýlí se po krajině tak řídce, že nic nehrozí.

Vyhladovět je musíte nechat proto, a taky jim nesmíte dát souši, aby nemohly uložit zásoby, co mají v sobě, které by mohly být infikované, když by je vyvrhly ze svých medných volátek a "počkat" v úle do doby, než tam bude plod a pak by mohlo dojít k jeho nákaze. Proto roji žádnou souši a hlavně žádný plod. A to platí o každém roji, ne jen o cizím nebo když kolem vás není vyhlášené ohnisko MVP. I kdyby vaše včely už měly spory moru v sobě a ještě se neprojevila klinika, ozdraví se.

Stručněji to fakt nejde! Tedy mě to stručněji nejde. Máte číst příspěvky celé, něčí ano.
Já se nemám proč zlobit,jen mně neustále celá řada včelařů překvapuje.Problém je v tom,že na to hledím vlastní optikou a já neumím dělat nic napůl.Nemocím včel jsem dávno před tím,než jsem je mněl přečetl a vyptal se na vše možné i nemožné protože jsem tím chtěl jednak ochránit nemalou investici a taky jsem si uvědomova,l že nechci ostatním způsobit nějaké potíže.
Každej to má hol jinak,ale mně by neskutečně štvalo kdyby mojí neznalostí došlo na pálení u mně.Tím netvrdím,že se to nemůže stát,ale chci vědět....Ůroveň fora určitě nesnížíš,jen to ukazuje na klasický problém,že než bych sám hledal a snažil se,hodím dotaz a on se někdo chytne.
Dělej jak myslíš tvoje věc.

Holt dělat věci o kterých nevím možná rizika je krajně nerozumné...
Já to beru tak,že budˇ znám riziko a jdu do toho nebo to prostě neudělám,tys to vzal po slepecké cestě...
Vím co myslíš. Proto si rozumíme, že vidíme spoustu věcí stejně či podobně. Já jednou napsal tady na VF panu Jindrovi, že odmítám dezinfekci rámků vyvařením v louhu a tvrdil jsem, že žádná dezinfekce při dodržení základních zásad hygieny není potřeba. Navíc se ten louh ze dřeva nedostane a ty chudery v tom pak musejí žít. Se zlou jsem se tehdy tady na VF (jako pak ještě mnohokrát) potázal.

A ano, jsem rád, že zmiňuješ ohleduplnost k druhým, toto mám vyvinuté velmi silně a nemám rád bezohledné individualisty. Stačily by ty dvě věci, které stejně jako já tvrdíš i ty. Ohleduplnost a základní hygiena práce. Stačilo by to úplně.
Ahojte dnes som chytil jeden malý roj dosť pravdepodobné že je to poroj (cca 3 hrste včiel) no a je pri nich matka nie je o moc väčšia od včiel. Chcem sa opýtať v porojoch nebývajú oplodnené matky? respektíve je možné že sa táto matka ešte oplodní? Roj visel na strome asi týždeň.Ďakujem.
3 hrsti vcel muze byt vyhozena nevyhovujici matka po tiche vymene a jeji verne.Brzy prijde cas podobnych vyhazovu a miniroju.
mino1

Matka se velmi dobře oplodní ještě v září. Na vašem místě bych ten rojík usmrtil, ale já mám 50 vč + oddělky tak se mi to kecá, jasně.

Zkuste to, při převeliké péči a troše štěstí byste z toho mohl do zimy ještě něco vytvořit. Minimálně záložní matku na jaro, tehdy je skvělá i úplně blbá matka. Ať se vám daří Wink
Mne by úplne stačilo keby začala klásť (aj keď tomu moc neverím) z toho roja by som už niečo vychoval,prípadne by som ju preložil do iného úľa lebo momentálne mám málo matiek.
Ja vloni na zacatku zari (tusim 3..9.) odchytil roj (puvodne myslel, ze ode me, ale nebyl).Roj jeste mensi tedy nez tento, fakt hrst vcel (pracky mam ale jako lopaty). Matka se rozkladla, jen ji pak nasly moje vcely a udelaly finalni reseni.
Dej jim proto co nejoptimalnejsi prostor, aby ho zvladaly. Jak ho prestanou zvladat, je po nich. Pokud mas tedy pobliz dalsi a silnejsi vcelstva. A krmit,krmit,krmit.
Chose
Tím, že se pokusíš, nic nezkazíš. Taky bych to udělal.
Velkovčelař bude mít pochopitelně jiný názor.
Jeden z předpokladů, aby se matka rozkladla, jsou zásoby a jejich čerství přísun.
Takže krmit, krmit, krmit. Pak se uvidí.
asi budu ten co má jiný názor Smile jestli je ta matka " nějaká divná - malá" tak bych ji zbytečně nechoval. Pokud ale přeci jen chcete záložní matku, tak mi jako rozumnější přijde ke včelám z mini roje přidat jeden až dva rámky se zavřeným plodem a někde si koupit "slušnou" oplozenou matku za 300,- . Jak říkám pouze můj názor, ale polovic práce s větší pravděpodobností na úspěch.
Malá matka v rojích je zcela normální.
Referenční URL's