Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Rojení
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já bych řekl, že nejlepší je včelařit tak, aby se včely nerojily. Existuje několik spolehlivých metod, které to umí. Jednu z nich používám /LBV/ a roje nejsou. Psát o tom jak jsem vyřezal spousty rojových matečníků a podobné pindy, připadal bych si poněkud méněceně. No když to nikomu nevadí, dobře mu tak! Kromě LBV jsou další na výběr. Samozřejmě se ozvou jako vždy jedinci kterým LBV nefunguje. Tento trik ovšem nemůže za to, že ho někteří provádějí blbě a ani nechápou jeho podstatu. Včasné odďělky to umí také moc dobře! Zdraví R. S.
Dobrý den,
jsem naprostý elév. Včera se v sousedství vyrojily včely. Sedly ke známým. Roj cca 15 cm průměr a cca 45 cm výška. Majitel si jej smetl (jinak jsem měl počinek, tvrdil, že nejsou jeho, ale žena je viděla vylétat, tak to bylo jasné).
Kolik mohly vážit? Můj tip cca 2-3 kg.
Děkuji.
Včera priletel roj tiež slušný.Tongue
[Obrázky: WP-20210529-14-08-11-Pro.jpg]

Striasol som ich do rojnice a ostatné pred rojnicu.Cool

[Obrázky: WP-20210529-14-11-34-Pro.jpg]

Včera znova za 2L kýblik matečníkov, bude MK.Tongue
(29.05.2021 15:47)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Samozřejmě se ozvou jako vždy jedinci kterým LBV nefunguje. Tento trik ovšem nemůže za to, že ho někteří provádějí blbě a ani nechápou jeho podstatu.

Souhlas. Zrovna tak se dá za zkratku LBV dosadit zkratka OP. Někdo se třeba ozývá že nefunguje protože ho provádí blbě bez MM.
Dnes me pozdadal kolega - uplny zacatecnik (1. rok ma vcely) at se mu podivam na vcely ze se mu rojili tento tyden a nevi co s tim.
Matku mel znacenu a mela zastrizene kridlo, stratila se v trave. Roj se vratil zpatky.
Po otevreni ulu sme nasli plno matecniku v ruznem stadiu.
Puvodne sem mel v umyslu nechat 2 matecniky jeden pekny zavickovany a 1 zalozny otevreny s larvickou ...
Ale pri prohlidce jsem nasel 1 matecnik z ktereho se evidentne vylihla matka. Byla vykousana takova poklicka na vrchu odklopena doboku.
Co by ste mi doporucili:
1) vylamat vsechny matecniky a spolihat se ze matka se vylihla a ze je nekde v ulu a uspesne se oplodni
2) nechat 1 otevreny pro jistotu
Dušan ak este neodletel roj znovu s tou vyliahnutou matkou, tak pri ponechaní matecnikov/matecnika vyletí...
To znamena ze ani jedno navrhovane reseni neni uplne spravne.
Muze byt ze ta novovylihla matka tam uz neni ze uz s casti vcel ulitla. Pak kdyz vylamem vsechny matecniky tak ostane vcelstvo bez matky.

Kdyz ponecham 1 matecnik pro jistotu tak roj vylitne az se z neho vylihne matka?

Zajimave... Protoze pred tydnem mi tady na foru radili ze po vyrojeni nechavaji 2 matecniky ruzneho stari - a ze ten mladsi nema sanci v pripade uspechu prvniho.
Dušan ale tam sa rady týkali včelstvá kde roj s matkou odleteli a v úli boli len matečníky. ..ty nevieš či už roj s matkou odletel alebo sú ešte v úli...
Samozrejme, postup 2 je opatrnejší tzv. "Na istotu..."
(aj ja to tak robím že nechám aj ten druhý otvorený, ale ja nie som expert na rojenie...už sa mi vyrojilo včelstvo aj z ponechaného jedného matecnika.Angry..)
Mas pravdu - nemam jistotu jestli novo vylihnuta matka je jeste v uli.
Proto sme zvolili postup 2 a ponechali tam 1 otevreny matecnik.
(30.05.2021 13:16)Kohout napsal(a): [ -> ]
(29.05.2021 15:47)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Samozřejmě se ozvou jako vždy jedinci kterým LBV nefunguje. Tento trik ovšem nemůže za to, že ho někteří provádějí blbě a ani nechápou jeho podstatu.

Souhlas. Zrovna tak se dá za zkratku LBV dosadit zkratka OP. Někdo se třeba ozývá že nefunguje protože ho provádí blbě bez MM.

Chýba k tomu už len dodať, že obe metódy sa v jednom včelstve nedajú úspešne použiť. OP je skôr pre slabšie včelstvá a LBV je len pre včelstvá silnejšie, u ktorých je metodika OP nepoužiteľná. Čiže obe metódy sa v jednom úli nestretnú. Ak áno, tak zlyhajú obe...
(29.05.2021 15:47)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Já bych řekl, že nejlepší je včelařit tak, aby se včely nerojily. E

Rudo, já sice včelařím z 99,9999% jinak než zdejší osazenstvo (přesto pár řádek napíši), ale je to přesně o tom, co píšeš. Pochopit podstatu rojení, co to vlastně je a proč a jak se tak děje. To zdaleka není jen touha tozšířit geny. Například letos jsou mnohde na programu dne tzv. hladové roje. Ve zdejší organizaci údajně některým lidem dokonce padly včely hlady v dubnu, květnu (minulý týden mi to kolega hlásil, někomu prý i 50%. Je-li to pravda, je to na přes drštku). Klasická ukázka hlouposti a nulové včelařské empatie.Včela není králík ani pes. Hladové roje tu už ale létají, jen vysvitne slunko. Můj synovec už jeden takový zachránil.
Uvedu jen pár starých včelařských, tedy praxí ověřených, "pravd", kterým zde sice nikdo věnovat pozornost nebude, ale pro klid v duši......

1) Normálně se rojové náladě se rozhoduje v době květu jívy.Tam to začíná. Zabývat se tím o měsíc (natož dva) později je "Pozdě bycha honiti".
2) Obsedá- li kraňka 2/3 protoru má již pocit stísněnosti.
3) No a kdy už má včelstvo matečníky, je kontraproduktivní dělat cokoli, co nevrátí včelstvu jakus, takous rovnováhu (tohle je samozřejmě na dýl). To se jistě nestane vyřezávaním matečníků.... Pokud to chce někdo "léčit" nabídkou stavby dosáhne jen toho, že vyžene včely ven. To jsou začátečnícké chyby. U včel je třeba uvažovat dlouhodobě a ne se je snažit řídit jako firmu....
4) Rovnováha ( v případě bodu 3) se dá rychle nastolit jen radikálním opatřením, jako je přeléták nebo distancování plodu, tzv. Demareho plán a pod. Například u přeletáku není ani nutné se zrušením matečníků zabývat. Navíc se to dá využít k ozdravení včelstva, restartu imunitního systému a to vše bez ztráty na výnosu ( to bude asi zajímat 99,9999% zdejšího osazenstva nejvíce). Dá se toho využít jako biotechnické opatření a žádná chemie už není rok třeba. Za to vám včely jen poděkují.
Jak je vše jednoduché, když se snažíme včelám porozumět a nepřekážet jim. Chce to ale přemýšlet a dělat věci včas ( to se ale netýká jen rojení). Je to ku prospěchu včel, přírody i včelaře. Pak je včelaření skutečně poezií, jak by řekl klasik. LD
(30.05.2021 19:46)daniel napsal(a): [ -> ]OP je skôr pre slabšie včelstvá

Můžeš to prosím nějak rozvést? Stačí jen stručně vysvětlit proč OP pro středně silná a silná včelstva není.
Merkuri ti tady na to už odpověděl Smile když to nefunguje tak uznavanému včelaři, tak to nemůže fungovat nikomu.
Hladové roje.
Ano, dnes se pokouším jeden také zachránit. Visel na větvi přes noc, velikostí nezajímavý. Přesto jsem ho dneska zklepnul do polystyrenové bedny s plástem uvnitř. Před setměním roj přenáším na finální místo. Tentokrát byl pohled na včely velmi smutný, úplně ztuhlé i když ještě živé. Snad jim dodaný teplý cukr pomůže.
Kohoute, však to v OP vlákne viacerí i aktívni používatelia OP konštatovali a nikto toto konštatovanie nejako obzvlášť nespochybňoval...
Psali to na VF, naposled předevčírem, tak je to pravda. Ale proč to tak je? Nedokážu si to představit.
Znamená to že když včelstvo dosáhne určité velikosti tak se OP ruší?
Jak letos pochopil i Sedláček, silná včelstva musí v OP dostat 2 věci: 6-7 NN medníků souší a snůšku. Chybí-li něco z toho, tak se také rojí a je třeba je hlídat. Asi málokdo z těch co OP zkouší, má k dispozici tolik postaveného díla pro každé včelstvo. U slabochů tento problém většinou nenastane. Takže OP je více o tom co je nad mřížkou, což začínám více chápat až letos.
Posledných 7 včelstiev dokončených, mali toho primerane a množstvo MK pribúda. Vytočené z repky a môžu nosiť ďalej. Keď skončí Agát bude sa to zlepšovať.Tongue

[Obrázky: WP-20210530-19-02-54-Pro.jpg]
(30.05.2021 22:13)Kohout napsal(a): [ -> ]
(30.05.2021 19:46)daniel napsal(a): [ -> ]OP je skôr pre slabšie včelstvá

Můžeš to prosím nějak rozvést? Stačí jen stručně vysvětlit proč OP pro středně silná a silná včelstva není.
Čo je to silné včelstvo ?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5180125/
5 rámikov plodu Dadant vytvorí 40 000 včelstvo, čo je pri kranke štandart. Ako môže Merkurimu vyletieť 5 kg roj ? Dokedy sa rozširuje OP, aby nebolo brzdou v raste včelstva ?
Zúžené a zateplené včelstvo posiela na znášku viac včiel, ktoré nemusa robiť domáce práce. To pomáha slabým a stredným včelstvám, ale aj začínajúcim silným včelstvám na OP pri štarte. Koľko včiel má optimálne optimalizované plodisko ?
Ak myslíš ako kranku juhoslovanskú včelu tak tej mám 5 včelstiev a ostatok krížence včely Talianskej a Karpatskej... 1kg roja nemá 10 000 včiel na váhu ale zhruba 8 600 včiel lebo sú nasaté medom a 5 kg roje sú u mňa bežné. Keď je v 30 rámikovom úle včiel nabitých alebo vo 20 r. B extra nabitých včiel je ich koľko? keď vyletia von tak zbadáš temer prázdny úľ a behom týždňa čo sa naliahnu nové včely tak to obsadia.Cool
OP som skúšal na 2 včelstvách a som ho nedávno zrušil lebo nesplnilo moje predstavy ....
Zúžené včely to je tak na rojenie....Cool
Referenční URL's