Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Sjezd online nebude,odlozi se na dobu, az pomine druha vlna, pak treti, ctvrta, pata,dvacata sesta.Dosjezdovano na hodne dlouho. ... Jestli se nepletu, online muze fungovat pouze PRV. RV, sjezd ne.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Per_rollam

Pokud to RV posvětí, proč ne?
(25.10.2020 9:36)Andrej napsal(a): [ -> ]Na Slovensku je situácia taká, že existujú okrem zväzu 2 ďalšie organizácie s celoštátnou pôsobnosťou a to Spolok Včelárov Slovenska (10%) a Asociácia Včelárov Slovenska (5%). Členstvo Základnej organizácie v jednom z týchto združení znenožňuje členstvo v ostatných. Nie je to dané asi ani tak stanovami ako tým, že by organizácie museli odvádzať platby 2 vrcholovým organizáciam, čo by bolo finančne nevýhodné a po druhé v Registri včelstiev sa uvádza príslušnosť k organizácii, tam si môže včelár zvoliť iba príslušnosť k 1 organizácii a teda ak by bola ZO súčasťou 2 organizácií, včelstvá a členovia by sa počítali len na jednu z nich.

CEHZ /Centrálna evidencia hospodárskych zvierat/ nepotrebuje informácie o členstve. Ak by doručovali dotácie priamo včelárovi, ako sa to robí u registrovaných chovateľoch ostatných hospodárskych zvierat, tak členstvo by nikoho nezaujímalo. Tak by sa profesné včelárske spolky zaujímali o odborné témy a nie o peniaze.
Registr řekne poskytovateli dotací hodně, kolik má včelstev, kde, kam má dotaci zaslat když ji chce poskytnout a případně kam má jít zkotrolovat to co subvencuje.

Jenže. Je potřeba nezapomínat na jednu důležitou věc, která platí dlouhodobě.

Mít povinně jednočlenství je právě ta kontrolní otázka pro poskytovatele dotace. Od toho se odvíjí kontrolní mechanismus. Pokud stát nehodlá řešit jednotlivě kontrolu včelařů kterých je opravdu spousty oproti chovatelům koz ovcí a nebo krav atp. sám, má možnost sdělit svým národním svazům aby ty kontrolní mechanismy prováděly ony. Dá jim zato provizi. Z D1 to kupříkladu to představuje v ČR 5% z poskytnuté částky. A zato chce odpovídající servis a proto musí vědět přes svůj státní registr, kam zavolat, když chce nějakého včelaře zkontrolovat, unás v ČR se nově říká zakleknout.

Proto je včelař povinnen když chce dotace, poskytnout součinnost např. se Svazovými orgány které dotaci jako servis poskytují. Zajišťuje se tím i jakási odborná stránka kontroly, protože nějaký ouřada z Prahy o včelstvech nemusí vědět vůbec nic a důvěřuje svému placenému servisu při posudku stavu kontrol.
Stát tímto způsobem, při nalévání investic do oboru, vyřeší několik věcí zaráz, nemusí mít něco jako servis beekeeping point a nemusí tak platit dvakrát za jednu odvedenou práci.

V případě kdy je servis jeden má to několik výhod pro stát. Jednání jsou jednodušší protože jsou dvoustranná. A ne vícestranná.

Na vícestrannou si pamatuji z dob dnes minulých. Vzpomínám si jaké inicie byly když si baliči tč. založily spolek zpracovatelů medu a spolu se Svazem měli jednat o výkupu medu na MZe. Prostě fiasko celkové, zpracovatelé medu byly od té doby pod permanentní kontolou a když začali dělat protiakce, jako že budou dovážet med nižší kvality, nižší cenu, tak ten rtuc dosud trvá a neochota jednat dopadla tak že stát raději než do dialogu co společně udělat, investuje do svých s.r.o. jako SZIF, nebo PR společností které říkajípřes média nebo "na pranýři" lidem jak tu svou práci a spolupráci ve včelařském oboru dělají "dobře".

Narážíme v podstatě na politiku státu a ikdyž přímo formuje včelařství unás, tu je v tomto fóru zakázáno oní diskutovat podle pravidel. Díky ale tomuto mechanismu se z médií dozvíte, že 0,00000nic ATB v medu vás ohrožuje na zdraví. Přitom v mléku je toho ATB povoleno mnohem více a přitom se ho mnhem více zkonzumuje obyvatelstvem. Funguje to ale jako protidovozní opatření docela slušně.
GUPA........napsal
..........................
Být členem pouze tam nebo onde je unás jaksi blbě demokraticky pojato jako že člen - včelař nebo právnická osoba v PSNV může být členem ČSV nebo obráceně. A vtom vidím zakonaného psa. Možné by to nemělo být pokud PSNV nebo jiná společnost, který by chtěla být na národní úrovni umožnit dvojí členství.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::​::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::​:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zase jsi zaspal dvojí členství bylo diskutováno před minulým sjezdem a bylo demokraticky smeteno ze stolu protožě si nelze vyhradit být členem jedné organizace. Listina zakladních práv a svobod .


Ať se daří Zdeněk
Jasně, a pak je to absolutně nekontrolovatelné (GDPR). O tom může snít jen ten, co zaspal v totalitě.
Cele to prameni pouze z pseudopotreby prerozdelovat dotace, kvuli tomu byl zavedeny CIS, mame nesmyslnou uzemni pusobnost ZO,misto vcelareni se funkcionari ZO otravuji kolem dotaci za par korun na propisky a skoro nikdo uz to nechce delat. Tohle je o vcelarskem spolku ??? Sotva.
Kdyby nebyly dotace z čeho by žili na Křemencárně a OO nevěřím,že by to dělali za propisky.

Ať se daří Zdeněk
Perličkou v tomto smyslu je i to, že územní působnost ZO pro plnohodnotné včelaře členy se neshoduje s územní působností pro podřadné nečleny. Nečlenovi se tak může stát, jakožto i mně, že potvrzení ZO o umístění včelstev, na "jejíž území" včelaříte nemusí být platné. "Správný postup" je ten, že si podřadný nečlen včelař musí písemně zažádat o určení, ke které ZO přísluší a pak u této ZO může žádat o potvrzení. Já například u 20 km vzdálené ZO Kašperké Hory.
(26.10.2020 3:57)gupa napsal(a): [ -> ]Stát tímto způsobem... tak že stát raději než do dialogu co společně udělat... Narážíme v podstatě na politiku státu a ikdyž přímo formuje včelařství unás, tu je v tomto fóru zakázáno oní diskutovat podle pravidel.

Když se řekne stát, kolik je to asi tak lidí? Myslím v naší společnosti?
Gupa, pokud ti vadí nulová tolerance přítomnosti ATB v medu, tak podej návrh na změnu, včetně odůvodnění, třeba tě vyslyší. Na jednu stranu se tu v jiném vlákně rovášňuješ na tím, jak tu někdo nabízí med s přidanou hodnotou a tady ti zase vadí, že to někdo kontroluje... Mlíko sem nemíchej, to má jinou normu a nehodlám tu řešit proč. To bychom potom mohli sklouznout ke kuřečímu atd... Pokud si dobře pamatuju, tak s ATB v medu měl pouze ČSV...

Jinak nevidím důvod, proč by mi funkcionář nějákého zájmového spolku měl kontrolovat včelstva skrze dotace. Nevztahuje se na něho služební zákon, u mých včelstev tedy nemá co dělat! Je to jednoduché. Stačí změnit výplatu 1D na vyzimované včelstva, k podzimnímu hlášení přidat to jarní, na základě ktrého se bude podávat žádost - elektronicky rovnou s hlášením a kde budou velké úbytky se hned může jít veterinář podívat a zkontrolovat počty a úroveň chovu zároveň... A somozřejmě namátkově i tak, kde je to beze ztrát, případně kde přibylo... Výmluva, že je včelařů více než chovatelů dobytka je lichá.
(26.10.2020 8:44)Kohout napsal(a): [ -> ]
(26.10.2020 3:57)gupa napsal(a): [ -> ]Stát tímto způsobem... tak že stát raději než do dialogu co společně udělat... Narážíme v podstatě na politiku státu a ikdyž přímo formuje včelařství unás, tu je v tomto fóru zakázáno oní diskutovat podle pravidel.

Když se řekne stát, kolik je to asi tak lidí? Myslím v naší společnosti?
Stát sme my ? Méňe státu, víc slobody ?
https://zona.fedu.uniba.sk/fileadmin/pdf...ologie.pdf
Zopár dalších hesielWink
Zlý parlament /poslanec/ by sa mal dať zrušiť za dva dni, nie za 4 roky.

A to sa týka aj CSV a pod.
Existuji i jine spolky chovatelu,kde dotace pro chovatele administruje spolek, tedy ne stat. Na jeho poverenych "odbornicich" vstupujicich primo ci neprimo do chovu jsou zavisle i dalsi dotace, napr. u chovu ovci. Pokud srovnam dotace co tecou k dobytku, je vcelarstvi pri nesrovnatelne tezsi praci a vetsimu uzitku pro biodiverzitu opravdu silne podhodnoceno. A jeste o to malo se tu skorpite
Ono totiž včelařství na rozdíl od dobytka je schopno bez dotací generovat zisk. Pokud má někdo pocit, že včelařství je těžší práce nez chov dobytka, doporučuji pořídit gumáky, kolečko na hnůj a vyrazit dvakrát denně místo lízání medu něco dělat. Jo a vidle sebou, na přehazování zisku.
(25.10.2020 21:25)Albert Gross napsal(a): [ -> ]CEHZ /Centrálna evidencia hospodárskych zvierat/ nepotrebuje informácie o členstve. Ak by doručovali dotácie priamo včelárovi, ako sa to robí u registrovaných chovateľoch ostatných hospodárskych zvierat, tak členstvo by nikoho nezaujímalo. Tak by sa profesné včelárske spolky zaujímali o odborné témy a nie o peniaze.

Ja to nebudem rozvádzať na čo všetko je dôležité a na čo slúži to priradenie k organizácii v registri, ale svojím príspevkom dokazuješ, že to nevieš. Čo by bývalý vrcholový predstaviteľ organizácie mal vedieť.
(26.10.2020 17:01)Frey napsal(a): [ -> ]... vetsimu uzitku pro biodiverzitu opravdu silne podhodnoceno.

Mohu se zeptat, jak jsi tuhle větu myslel? Já bych si dovolil citovat, co řekl profesor Mark L. Winston:
Citace:Snížení počtu a druhů opylovatelů a jejich nahrazení umělým chovem včel medonosných je dobrým příkladem problémů, které si sami vytváříme…
Nebo zde:
Včelaření není žádná ochrana přírody. Je to prostě zemědělství, říkají entomologové
https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/z...tomologove

tedy naopak díky brutálnímu převčelení, kdy máme v průměru 10 včelstev na km2 (a místy je to i 50 včelstev na km2) se biodiverzitu ničí, protože hynou včely samotářky, čmeláci, motýle, nikoliv podporuje.

A co se týče samotného včelařství, tak opět i v tomto oboru dotace ničí biodiverzitu, díky dotacím jsme vyhubili naši původní včelu tmavou a místo toho abychom si šlechtili svoje lokální včely, tak si zajedeme k množiteli matek, který z jedné inseminky, dovezené z Rakouska udělá tisíce geneticky stejných matek a díky dotacím je prodá. A většina včelařů zamáčkne starou matku a nahradí jí těmito F1kami. Tedy díky dotacím děláme vše abychm zničili biodiverzitu, jednak AM zničí opylovatele v dané nice a včelaři zničí biodiverzitu u AM samotné.
FREJ.......napsal
Existuji i jine spolky chovatelu,kde dotace pro chovatele administruje spolek, tedy ne stat.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Prosím tě můžeš dát odkaz který spolek dostavá dotace a distrubuje je na jednotlivé členy ? Netvrdím ,že spolky nedostavají na svoji činnost dotace ,ale nerozděluji je na členy. Možná se mylim.

Ať se daří Zdeněk
Mala vsuvka-Na motyle nesahat. Ty chce Andrejfert, aby se proletovaly radostne nejlip hned za postrikovacem a uzivali si nasi propracovane metodiky ochrany rostlin..
Taky by mne zajimalo,ktery dalsi zajmovy spolek vyplaci dotace clenum za % z dotaci?

U ovci to trebas opravdu vyplaci SCHOK, ale zadosti jdou pres oblastni duverniky poverene touhle cinnosti, kteri taky potvrzuji spravnost zadosti.
(26.10.2020 8:47)#beekeeper napsal(a): [ -> ]Jinak nevidím důvod, proč by mi funkcionář nějákého zájmového spolku měl kontrolovat včelstva skrze dotace.

Přečti si znovu moje slova jak chápu dotační problematiku kontrol vyplácených dotací. Viz minulé příspěvky.

A mohu dodat že se neustále vyvíjí podmínky. Tz. že pokud se objeví alternativa vedle ČSV, třeba nějaký online včelařský Svaz, protože doba je ktomu nakloněna kvůli koroviru, tak se podmínky znovu mohou změnit. Aktuální změna je např. tato.

Citace:Část B Dotační programy
Dotační program 1.D. Podpora včelařství
Str. 8, bod 6 Podmínky poskytnutí podpory, písm. c)
původní text:
c) Žadatel vypracuje do 30. 4. 2020 postup pro podávání požadavků na poskytnutí podpory od konečného příjemce. Po schválení příslušným odborem Ministerstva zemědělství ČR ho zveřejní do 31. 5. 2020 způsobem umožňujícím dálkový přístup. Uvedený postup pro podávání požadavků na poskytnutí podpory je závazný i pro chovatele včel, který není členem v UCHS.
se mění takto:
c) Žadatel vypracuje do 30. 6. 2020 postup pro podávání požadavků na poskytnutí podpory od konečného příjemce. Po schválení příslušným odborem Ministerstva zemědělství ČR ho zveřejní do 31. 7. 2020 způsobem umožňujícím dálkový přístup. Uvedený postup pro podávání požadavků na poskytnutí podpory je závazný i pro chovatele včel, který není členem v UCHS.


Takže tento příklad odpovídá přesně tomu co tu píšu, co jako (stát) státní moc, potažmo MZe čeká za servis k vyplácení dotací. On sám jednotlivě včelaře dělat typuji nikdy nebude, bylo mi z míst tč na tuto otázku z MZe odpovězeno, že: "je to drahé zakládat na okresních pobočkách MZe včelařské pracovníky ...".

K tomu má stát potažmo vláda potažmo MZe po ruce funkční národní včelařský svaz aby pracoval pro MZe za úplatu a vypracoval (včetně kontrol) požadavky dle vzájemné dohody na chovatele včel pokud o D1 zažádají . A tak tomu bylo vždycky.

Pokud se něco v tomto změní, je věcí vývoje včelařských uskupení unás a počtu včelařů, které uskupení zastupuje. MZe (stát) se nebude bavit s nějakými nadivoko sešlými včelaři. Musí jít o tisíce chovatelů nebo desetitisíce včelstev.
Referenční URL's