Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Reakce př. Mgr.Václava Sciskaly

Citace:Vážení přátelé,

Využívám tohoto média abych Vás informoval o tom jak jsem zareagoval na Úvodník paní redaktorky v časopise Včelařství č.11/2013.
Tuto reakci jsem poslal s žádostí o vytištění v nejbližším čísle časopisu Včelařství do redakce, ale situace z posledních dnů mi nedává garanci, že tato moje reakce bude otištěna.
Na posledním RV ČSV po rezignaci některých členů PRV a po nevyslovení důvěry ostatním členům PRV s předsedou, tito odmítli na své funkce rezignovat, proto byli následným hlasováním odvolání. Atmosféra, kterou tito lidé vnášeli do jednání není hodna slušného člověka a už vůbec není hodná funkcionáře statutárního orgánu našeho spolku.
Mám už signály, že i přes odvolání hledají podporu pro zvrácení tohoto stavu.
Vážení přátelé, náš ČSV o.s. je na historické křižovatce. V lednu, na mimořádném zasedání RV ČSV budeme volit nového předsedu a nové PRV ČSV.
Vedení by měla převzít pravda, rozum a kolegialita. Tým, který včelaře spojí, motivuje a pomůže opět spolek vrátit svým členům.
Je na členech RV koho zvolí a Vy ve svých ZO a OO žádejte po nich zodpovědnost.
Sledujte dění ve svém spolku a nenechejte ho kariéristům, lhářům a vykutáleným příživníkům.
Omlouvám se těm, které to nezajímá, ale já si myslím, že by to měli vědět všichni členové ČSV o.s.

S úctou

Mgr.Václav Sciskala

Zdroj:http://www.vcelar.info/?p=1297
Jen u té zimní měli si nedovedu představit, že bude muset těch 46tis. včelařů posílat samostatně v rámci nápravy vztahu včelař-veterina. Možná to konečně zruší.

Jinak co se týká těch přesvědčovacích metod, tak někdo holt používá 5P (pečlivost, poctivost, pracovitost, pravdomluvnost, přívětivost) a někdo jde přes 5K (kravata, kumpáni, korupce, kompromitující materiály, kulka).

(11.11.2013 11:58)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]....... Je mi z toho jako tomu zelenému trpajzlíkovi.
A to myslíš tohoto nebo tohoto Huh
(11.11.2013 13:52)JKL napsal(a): [ -> ]Jen u té zimní měli si nedovedu představit, že bude muset těch 46tis. včelařů posílat samostatně v rámci nápravy vztahu včelař-veterina. Možná to konečně zruší.

Jistě, Jirko, není to jednoduché, já vidím spíš problém u 1 D, ale to jsou věci, které se dají vyřešit. Pokud by byla vůle. Pak by byla i ta cesta, jak mají v heslu někteří moudří kolegové zde na foru.
Je třeba si uvědomit, že i za (legislativně problematickou) aministraci dotace 1 D má Svaz slušný bakšiš od poskytovatele dotace. Ale většinu práce odvedou lidé v ZO.
Měl vem čert, tam je třeba to nastavit jinak.
Jiří
U té 1D také nevidím problém, když mohou EU dotace posílat na účet, když jde posílat výplatu důchodcům buď poštou nebo na účet tak proč by vůči registru v Hradišťsku nešlo posílat na účet/poštou tuto dotaci.
Spíš ty dotace na léčiva nevím zda by vyřizovali veterináři, nebo by prostě bylo rovnou to dotované léčivo levnější.

Problém té 1D spíš vidím v psychologickém problému a to, že členové by platili za členství (=fyzicky by dávali) místo strhávání peněz 1D (= většinou ještě fyziky přijímaly) a bez toho léčení by si kladli otázku - co mi členství vlastně přináší, že musím platit - nebude výhodnější bezplatný pokec na netu nebo debata s kolegy v hospůdce?
Ta nalévárna nějakých "pravd" v časopise Včelařství poslední dobou mě jaksi spíš odrazuje abych ty příspěvky bral když už něco tak jako předplatné tohoto měsíčníku.
(11.11.2013 13:59)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Jistě, Jirko, není to jednoduché, já vidím spíš problém u 1 D, ale to jsou věci, které se dají vyřešit. Pokud by byla vůle. Pak by byla i ta cesta, jak mají v heslu někteří moudří kolegové zde na foru.
Je třeba si uvědomit, že i za (legislativně problematickou) aministraci dotace 1 D má Svaz slušný bakšiš od poskytovatele dotace. Ale většinu práce odvedou lidé v ZO.
Měl vem čert, tam je třeba to nastavit jinak.
Jiří

Ze 4 mio dostaly ZO 960 tis. což dělá o cca 0,50 na včelstvo méně než loni. Je vidět, že člen a ZO nejsou prostě ti nejdůležitější. Smutné, ale to je trend, tedy doufám, že byl, současného, odvolaného PRV. LD
Ani v případě rozpadu ČSV nemám obavu z organizace odběru měli nebo výplaty 1.D.
Předpokládám, že v dohledné době se povinný odběr zimní měli zruší jako neefektivní a nerentabilní. Co ale zůstane, budou včelařské místní spolky. Jen se nemusí jmenovat ZO ČSV, ale třeba Včelařský spolek Dolní Bukvičky. A tak, i kdyby ještě nějakou dobu povinnost odběru měli zůstala, ty Dolní Bukvičky si to zajistí stejně dobře, jako když se jmenovaly ZO.
Rozdíl by byl ve výplatě 1.D. Ke dnešnímu dni ( 11.11.) ještě peníze na účtech ZO nejsou, ale Praha bude chtít mít vyúčtování do 30.11.!
Předpokládám, že kdyby mezičlánek ČSV vypadl, peníze už spolky mají a to dokonce větší o to, co se z celkové částky ztratí "na administraci".
A zřejmě by stačilo vyúčtování do konce roku.
(11.11.2013 14:19)JKL napsal(a): [ -> ]U té 1D také nevidím problém, když mohou EU dotace posílat na účet, když jde posílat výplatu důchodcům buď poštou nebo na účet tak proč by vůči registru v Hradišťsku nešlo posílat na účet/poštou tuto dotaci.
Spíš ty dotace na léčiva nevím zda by vyřizovali veterináři, nebo by prostě bylo rovnou to dotované léčivo levnější.

Jo, to jsi popsal přesně. Jsou to všechno řešitelné věci, prostě normální dům od sklepa na půdu, ale musí mít festovní grunty, základy.
Postavit to vše na normálních podmínkách a vztazích. 1 D je pro hodně lidí, ale i to je dnes přece snadno řešitelné, včetně kontroly.
Musí mít léčiva dotaci? Mají nějakou cenu, nějaké vstupy, nějakou ekonomiku. V přirozeném systému.
Lépe řečeno: musí ji mít jen některá? A co ta jiná? Je třeba se z toho bordelu dobrat k nějakému fungujícímu řádu. Bude to asi velmi dlouhá cesta.
Jiří
Podle úpornosti zápasu o posty se pozná o jak velké finance jde!
Příspěvky o měli přesunuty do tématu Vyšetření zimní měli.
V diskusi pokračujte tam a držte se tématu, prosím!
Z technického hlediska by výplata dotací D1 přímo na účet neměla být problém. Vzhledem k tomu, že všichni včelaři jsou registrováni v Hradišťku a každý rok si v září s Hradišťkem korespondují, tak by stačilo jen aby v tom formuláři co se posílá poštou přibyla kolonka "bankovní spojení", kterou by včelař vyplnil, uvedl by aktuální počet včelstev a svým podpisem by stvrdil správnost údajů. A třeba by se nakonec vyřešil ten letitý problém jak je možné že v databázi ČSV je o 16 tisíc včelařů (či mrtvých duší) více, než v databázi v Hradišťku. Včelařům by D1 dotace přišly hromadným příkazem na účet a ušetřilo by se to potupné běhání s hotovostí, rozměňování, pytlíčkování, předávání, přepočítávání a všechny ty obštrukce patřící minulosti.
A s léčivy je to to samé v bledě modrém. Pokud může dotovaný Apiguard prodávat Medocentrum rovnou za dotovanou cenu oproti registračnímu čislu z Hradišťka (a podpisu včelaře), tak nevidím důvod proč by to samé nešlo s Varidolem či Gabonem. A nebo ještě jednodušší by bylo odsouhlasit nějakou fixní částku na léčení a úl a tu vyplatit včelaři spolu s D1 dotací, ať se sám rozhodne jaké přípravky si koupí.
Z některých příspěvků nabývám dojmu, že se někteří včelari, kteří stojí mimo CSV těší na to jak se Ted CSV celé rozpadne a již se řeší jak to vše bude fungovat bez něj.
Ovšem já si nemyslím, že by rozpad silného CSV někomu prospěl.
To o co ted jde je snaha naopak vrátit CSV důvěryhonost a to aby vedení a řízení CSV bylo transparentní a členové byli řádně informováni o tom jak je s jejich prostředky nakládáno.
Myslim,že bude pro všechny vcelaře výhoda mít silný a respektovaný svaz, který bude hájit zajmy nás všech a který bude ostatní včelařské organizace ctít jako rovnocenné partnery a ne jako někoho kdo pokud má jiný názor tak je znevěrohodněn.
Takže ne rozbít CSV, ale naopak ztmelit.
To je můj názor.
Pořád se to nemohu dozvědět - kdy naposledy od roku 1997 - tedy to je to datum u dotace 1D byl nějaký užitek z té jednoty.
Prosím o nějaký argument, místo předhazování že máme radost.

Raduji se z každého dne, ale z tohoto co čtu moc radosti nemám.

Po posledních událostech v soc dem získává i zde oslovení příteli nádech podobně jako oslovení soudruhu.

Zase bude čeština chudší.
Stmelit takového obra s monopolním postavením bude vždy svádět k tomu, co se děje nyní. Za pár let budeme svědky stejných situací. Pokud nejsou na scéně alespoň dva trochu rovnocenné subjekty, je to problém. Chybí vzájemně umravňovací síla. Navíc stanovy ČSV o.s. jsou postaveny na principu demokratického centralismu, což nahrává diktátorům a jejich zákulisním praktikám.
Tím stmelovacím prvkem může být svaz včelařských spolků.
To, že by se svaz mohl rozpadnout není vyloučeno, ale ani nejde předvídat jestli se bude víc stmelovat. Tahle současná situace, odvolání předsedy a PRV je jen jeden krok, pokud na to nebude navazovat celková změna, hlavně volební a kontrolní činnosti a následné otevřenosti informací pro všechny členy. Pokud k těmto změnám nedojde, souhlasím s Pavlem Holubem, že situace se bude za pár let opakovat, protože systém tomu jen napomáhá, v tomhle současném systému je korýtko jisté a jde se schovat před zodpovědností v tom je jeho slabina.
Ale to teď bude záležet na členech RV jestli se dovede většina nadechnout a prosadit změny a od toho bude situace odvíjet. Přeji jim ať se rozhodují správně.
Pokud nebude tím stmelovacím prvkem 1D a zimní měl, tak proc ne.
Dokud jsou někde významné prachy, tak je tam i zlodějina. Tak to vždycky bylo a bude. Z toho důvodu nepropadám pesimismu ani optimismu Smile
Toto je prohnilý systém a ten se bohužel (i když mě to netěší) musí nejprve rozbít na základní kameny a z těch teprve dalším procesem může vzniknout něco kvalitativně nového např. Komora včelařských spolků, která bude hájit zájmy ve vztahu ke státním orgánům. Představuji si , že tato Komora bude sdružením svéprávných spolků, které na ní nebudou závislé, ale bude tomu naopak tzn. že tato Komora bude skládat každoročně účty ze své činnosti.
(11.11.2013 17:08)MartinP napsal(a): [ -> ]Myslim,že bude pro všechny vcelaře výhoda mít silný a respektovaný svaz, který bude hájit zajmy nás všech ...

Myslíš tu výhodu kdy silný a respektovaný svaz hájil zájmy nás všech - neprosazovat ZMĚNU V PŘÍSTUPU K MORU a pálit vše!

Výhoda bude podle mě jediná - rozhodování mimo svazového ovlivňování SVS, Ministerstva zemědělství a kamarádšofství v odpouštění pokut za ulitý peníze (tedy podle všeho nepotřebná dotace, když nebyla za leta vyčerpána - peníze mohly tedy pomoci potřebnějším).
Pokud každý druhý bude mít jednoho kamaráda u policie na FÚ, NKÚ, kontakt na ministra - tak se může těm co kontakty nemají a odvádějí do státního jen smát.

Respektovat budu svaz, který plně přizná chybu! Udělá vše pro dopadení viníka, postará se o nápravu aby se nemohla už nikdy opakovat a v plné výši bude za chyby platit!

To je vizitka přeměnit loupeživost včelstev do podoby loupeživost svazu vylupujícího nevčelařskou veřejnost - pod hlavičkou bohulibého společností podporovaného a potřebného včelařství (a vytváření možnosti vylupovat i včelařům SF)!!!
Smile Ať to čtu jak to čtu pořád to nějak nechápu.Smile Asi proto,že mne "včelařská politika" nezajímá. Big Grin No a co by se stalo tak strašného,kdyby se ten náš slavný ČSV rozpadl a zůstaly jen místní organizace? Podle mne by se Země točila dál....Smile
Právě proto je ČSV v takovém svrabu v jakém je. Naprotá většina se o nic nezajímá a pak to bere takové konce.
Svaz nepodřízli ti co z něj vystoupili jak se i tady dá dočíst, ale naprostá většina co se zajímá jen o to zda bude řízek nebo guláš a za něj odhlasují všechno a do ničeho se nepletou.
Referenční URL's