Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já čím dál tím víc uvažuji, že vystoupím z ČSV. Nelíbí se mi vedení toho spolku a to jak fyzické, tak to správní. Je zajímavé, že ZO se člověk domluví a jsem ochoten platit příspěvky. Nejsem ochoten platit výpalné vedení v práglu. Věřím ve spolčování místních včelařů, protože to dělají pro sebe, nevěřím vedení , protože to taky dělají pro sebe. Nebude lepší zajet k veterináři a za uspořené peníze z pražské daně koupit léčivo. Nevyjde to levněji? A budu mít potom klid? Zrovna když to převzala nová krev. Mám o čem přemýšlet.
(25.03.2021 7:35)NitraM napsal(a): [ -> ]Dobrovolnická práce ve spolcích (jakýchkoliv) netáhne, ale to bylo asi vždycky.
Ono většinou ani o tu práci nejde, člověk když do toho jde, tak s tím asi nějak počítá. Ale když uděláš několik zájezdů, přednášek .... a vidíš kyselé otrávené obličeje, tak ti to moc chuti něco dělat nedá. Vrcholem je udání na veterinu, když jsi v nemocnici, přestože mají telefon a můžou se zeptat. V nemocnici v televizi vidíš pitomce z Křemencárny jak lžou kolem Včelpa.
To jsou často ty důvody, že to nikdo nechce dělat. Nebo alespoň z těchto důvodů u mě uzrálo, abych tuhle taškařici ukončil.
A co mi chybí bez spolku? Nic. Pokud někdo chce poradit, tak mu poradím. Pokud někdo chce matečníky, tak se dohodnem. S jedním kolegou společně nakupujeme cukr. Je to jen tom chtít si vzájemně pomoct.
PN.
Určitě to jde i bez spolků. Na místní úrovni stoprocentně. Přesto si myslím, že v něčem by ale měly být důležité. Protože sdružují více lidí, měly by z podstaty věci reprezentovat větší sílu k prosazování zájmů oboru v jednání třeba s institucemi státu (že to úplně nefunguje, vidíme v současné situaci s vyhláškou SVS), ovlivňovat legislativu (aby se třeba zákony nedostaly do situace, že včela bude pojímána jako otravný hmyz se žihadlem a aby se nestalo, že nikdo nesmí být včelou ohrožován na zdraví a na životě. Těch tendencí od majitelů bazénů apod. odsunout včelstva z intravilánů obcí vidíme dost a nepředstavitelné to není. Záleží jen na "společenské náladě".) Mezi spolky je ale podle mého názoru zbytečná řevnivost, takže se stát za chvíli nebude bavit se žádným, protože ty žabomyší války a kuří oka jednotlivých představitelů, je opravdu nezajímají. Spolky by měly své kroky koordinovat, toho ale nejsou schopné, takže často spíš včelařům škodí.

Když si vezmeme třeba "prodej ze dvora", který včelařům umožnil, aby veřejně mohli prodávat med a nemuseli to dělat pokoutně - jak bys toto mohl prosadit z pozice jednoho včelaře? Je pravda, že toto je spíše zásluha EU, ale i tam se za to musel někdo brát a prosazovat, my jsme jen přišli k hotovému, tak to považujeme za něco, co se udělalo samo.
Patřilo by to do vlákna Časopis Včelařství, ale i sem to jde. Čekal jsem v č. 4 nějakou zprávu od předsedkyně jak jí přezimovaly včely, zda podněcuje, jaké má napajedlo, prostě něco o včelách. Nic.
Máš pravdu, myslíš to dobře. Ale proč se včelaři chovají ve spolčování tak jak se chovají? Proč hledí pouze na výhody a nic tomu nedat.
Odpověď, že jsme lidi mi nestačí. Vždyť všichni vědí, že současné vedení bylo a je spojováno u krachu v kauze Předboje a Včelpa a pořád si je volí. To se včelaři chtějí někam posunout? Ne, nechají se uplatit klobásou a chtějí mít klid. Já už moc nevěřím, že se to v této oblasti zlepší.
PN.
Proč se tak chovají včelaři? Proto, že se tak chová celé lidstvo od nepaměti. Prostě nebylo nám od přírody navíc dáno, tak to tak mydlíme stále stejně.
(26.03.2021 8:43)Pedro napsal(a): [ -> ]Máš pravdu, myslíš to dobře. Ale proč se včelaři chovají ve spolčování tak jak se chovají? Proč hledí pouze na výhody a nic tomu nedat.
Odpověď, že jsme lidi mi nestačí. Vždyť všichni vědí, že současné vedení bylo a je spojováno u krachu v kauze Předboje a Včelpa a pořád si je volí. To se včelaři chtějí někam posunout? Ne, nechají se uplatit klobásou a chtějí mít klid. Já už moc nevěřím, že se to v této oblasti zlepší.
PN.

Já nevím. Je pravda, že funkci nikdo nechce a tak už na mě prakticky padly skoro všechny, ale když se domluvíš, tak se včelaři zapojí. Jeden kolega odváží vzorky měli na veterinu, jiný vyzvedává léčivo na okrese, další vezme důvěrníka pro určitou oblast, atd. Souhlasím ale, že situace ve vedení svazu a různá bratrstva kočičí pracky, to je druhá věc.
http://www.vcelarstvi.cz- po Tomášové zmínce o možném právním zastoupeni i něco k úrazové pojistce na webu csv.
Josefe díky za připomenutí. Trochu je škoda, že pojistnou událostí je jen úraz, který zanechá trvalé následky, ale kdyby to byly i jiné úrazy, tak by byla pojistka podstatně dražší.

Nevím ale, jak chápat větu: "Podle dlouhodobé statistiky však využíváme pojištění jen ze 65 %. Je proto škoda, že vlivem špatné informovanosti členů není tato pojistka více využívána a mnoho škodních případů není uplatněno."

Jak můžou vědět, kolik těch úrazů bylo, když se nehlásí? Aby se dalo říct, že je pojištění využito jen na 65%...tak musím znát celkový počet? NEbo to jako někdo nahlásí na ČSV že utrpěl u včel úraz s trvalým následkem, jen proto, aby o tom na ústředí věděli?
Byla jedná ZO a ta měla řekněme obetaveho predsedu,který rok co rok bral vlastní auto a objížděl své vcelare s aerosolem,ač už byl v letech a ne zrovna fit.Reprezentant staré gardy-dobro pro všechny.....Jeden rok objel svoji ZO,poslední nechal svoje včely,.vylozil krámy z auta,vytáhl je na kopec a dostal infarkt.Kazde dobro je po zásluze potrestáno.A bylo po aerosolovani v ZO.Zadost o odškodnění při úmrtí u vcelarske činností zamitnuta,nebyl to uraz,ale následek zdravotního stavu..Kdezto,když pojedu na výbor a napasuju to do stromu,je to uraz při vcelarske činností.Mysli si o tom,co chceš,podobné "výhody"ať si svaz strčí do řítí,podobné jako ty ostatní.Ja osobně bych taky žádný uraz svazu neohlásil,mám svoji vlastní pojistku.
Ta zmínka je jasná,zaplatí víc za pojištění,než z pojišťovny vyrazí zpátky na plnění.Vcetne provize. A to byl před pár roky život vcelare ceněny na míň než dnešních bombastickych 60 000 korun českých Sad
IMYB 2022 (Moscow) has been canceled

https://icyb.cz/imyb-2022/

Fráze:
We apologize for any inconvenience.
je pro Ukrajinské mladé včelaře, a nejen pro ně, v současné situaci opravdu tragická.
(10.04.2021 9:04)JosPr napsal(a): [ -> ]...Kdezto,když pojedu na výbor a napasuju to do stromu,je to uraz při vcelarske činností.Mysli si o tom,co chceš,podobné "výhody"ať si svaz strčí do řítí,podobné jako ty ostatní.Ja osobně bych taky žádný uraz svazu neohlásil,mám svoji vlastní pojistku.

Ahoj, pri skodni (urazove) udalosti se vyplata ze vsech pojistek scita, takze se nenahlasenim pripravujes o penize, ktere Ti pravem patri. Ale, kez bys to nikdy nepotreboval!!!
http://www.vcelarstvi.cz- zmeny v uzivani datovych schranek.
Konečně nebudu muset chodit ověřovat podpis, jako funkcionář ZO.
Jak to myslíš? Abych pravdu řekl, moc jsem to nepochopil. Sám jako OSVČ datovou schránku mám a občas je to docela užitečná věc, ale u spolků mi to není nějak jasné. Chápu, že tím jednou třeba půjde odeslat formuláře po výplatě dotace, ale jak tím půjdou nahradit třeba podpisy čestných prohlášení po volbách do funkcí v ZO?
Overovani podpisu jednou za pet let je prkotina.Mne spis neni jasne,k cemu tahle datova schranka ZO bude a uz vubec ne vyhledove mne samemu,co by obcanovi,ktery zadnou tuhle vymozenost nepotrebuje a vubec nechce.To si radsi jednou za cas poslu doporuceny dopis nebo pro nej skocim na postu.
Pro mne je datová schránka dost nepochopitelná záležitost. Možná, kdyby bylo uvedené perfektní zdůvodnění jejího zavedení a výhody oproti e-mailu, pak ano, ale mám ji a je pro mne jen zdroj v mém používání - nanuceném - komplikace. Sledovat aspoň týdně, co tam došlo, nemohu zasílat dokumenty i za jiné - neberou se v úvahu - a zaslaná korespondence je po jistém čase likvidovaná. Možná je toho víc, ale bohudík, prozatím jen toto.
Co došlo do datové schránky- lza nastavit upozornění , přijde do mailu. To, že se dokumenty narchivují považuji též za chybu, doplácet trezor pro archivaci si nikdo ebudem. Neříkám, že je to úplně k ničemu, ale v podstatě takový hodně drahý mailový systém za státní peníze/nemalé/.
Pro stát je to výhodný systém, protože převzetí korespondence se nelze vyhýbat fyzickou nepřítomností adresáta na místě adresy a fikce doručení státu velmi usnadňuje práci, když je odpovědnost za následné jednání přenesena na adresáta. A v podstatě je to tak v pořádku.

Ale v případě spolku nebude asi podle mě nikdy jasné, kdo konkrétně skrze danou datovou schránku komunikoval. Jestli k ní budou mít přístup všichni funkcionáři, pak to podle mě nemůže znamenat stejný rozsah oprávnění a možností, jako když se jedná o osobní datovou schránku konkrétního jednoho člověka. Nebo třeba to lze a bude možno i zde nahradit tímto prostředkem fyzické podepisování. Nevím. Jinak to mazání zpráv po určité době mi taky vadí, na druhou stranu těch zpráv do DS chodí relativně málo, takže není takový problém si ty důležité uložit.
Referenční URL's