Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Citace:Vážení,
dovoluji si Vás informovat, že Spolek pro rozvoj včelařství MÁJA vydal novou knihu RNDr. Václava Švamberka PROSTŘEDÍ A Přeji hezké zimní dny.......zkráceno

Radka Ingrová
výkonná ředitelka Spolku pro rozvoj včelařství MÁJA

Mája spamuje. Mohlo by mě to bejt ukradený, jenomže moji adresu nemohli získat nikde jinde než v CISu. Ke dni vystoupení (loni v srpnu) jsem výslovně požádal o vymazání údajů. Hola hej ÚOOU.
climax napsal(a):Že máte mladý výbor, je celkem k ničemu, když pořádáte dostihy s mělí. Že by dědictví po bývalém výboru? Ostatně nechápu, jak víte co objednat, když v ruce nemáte výsledky vyšetření.

Nezlobte se, ale udivuje mě, že něco takového může napsat včelař.
Měl sbíráme proto, že je to nařízeno a nechceme, aby každý člen si musel odesílání měli zařiizovat sám.
Vy měl neodevzdáváte?
Roztoče budou mít v průběhu roku všichni včelaři. Každý si objednává lék, kterým on chce léčit v množství, které je potřebné na počet jeho včelstev.
Na to výsledky vyšetření zimní měli nemají žádný vliv.
Hromadná objednávka se odesílá ihned, jakmile rozbory příjdou a to bývá brzy, protože to brzy posíláme.
Pokud by byl u některých (nebo všech) včelařů povinný jarní nátěr, automaticky doplníme objednávku o potřebný počet preparátů
Léky pro případný povinný jarní nátěr jsme schopni zajistit již v předjaří, kdy jsou plochy zavíčkovaného plodu ještě malé.
Myslím, že ty "dostihy" se více než vyplatí.
Pokud se někomu zásadně změní počet včelste nebo se rozhodne použít další lék, je možno v létě poslat ještě jednu hromadnou doobjednávku, ne větší než 10% té původní.
P.S.- Aby v tom směru nebyla zbytečně nějaká invektiva:
Jména těch, kteří si léky neobjednali, nikam nežalujeme.
Pane Šumera Vy už nejste ve výboru?
A ještě musím pogratulovat,ZO kde je stálý počet včelstev.I to je podle mého výjimka.A nebo to děláte tak jak je zde poukazováno,
že je špatné?Jeden včelař - 1 varidol -ať má 5 nebo 20 včelstev?
U nás se totiž vedli stálé diskuze.Jak mohu objednat prostředky na likvidaci Varroa v březnu.Ani největší vědma nedokáže říci v lednu
co budu potřebovat v říjnu.A bych neplýtval......F.V.
(20.01.2016 11:37)Mlha napsal(a): [ -> ]
(19.01.2016 18:41)MartinH napsal(a): [ -> ]...patrně aby mě očernil ...
Reagoval jsem pouze na Tvůj názor, že by identita vrcholových představitelů ČSV měla být zahalena rouškou tajemství. Já si naopak myslím, že by každý včelař by měl dát karty na stůl a říci v jakých včelařských sdruženích působí a jak v nich pracuje. Zvláště funkcionáři ČSV by měli být čitelní, abychom věděli např. to, že se včelka Mája (nová organizace) schovává jako právnická organizace za svaz a takto obchází tříleté moratorium na čerpání dotací. Dále bych rád věděl kolik členů současného vedení v tomto uskupení vlastně figuruje. A informace o tom, z které ZO který funkcionář vzešel je, nezlob se na mě, také důležitá, zvláště, když jedna ZO určitému funkcionáři nevysloví důvěru a on honem rychle a účelově přechází do jiné ZO. Tedy to že chci tyto informace mít neznamená, že tě chci očernit. Pokud ty o tyto informace nestojíš, nemusíš toto vlákno číst.
Přiznám se, že nevím, jak se Tvým lžím bránit. Nic takového jsem samozřejmě nenapsal a neřekl. Opravdu nechápu Tvoji motivaci. Pokaždé přidáš nějakou novou lež. Je mi z tebe špatně.
Pro p.Vlčka: Dělal jsem několik let předsedu ZO a hned od počátku jsem se snažil získat do výboru mladé lidi. Když jsem pak objevil schopného mladého včelaře
(33 let), posadil jsem mu vladařskou korunu (přesněji řečeno starosti) na hlavu.
Vše podle stanov - byl kooptován do výboru a ten ho zvolil předsedou. Samozřejmě to musela posvětit nejbližší členská schůze.
Já jsem ještě rok počkal a když jsem viděl, že všechno dobře klape, odešel jsem i z výboru.
Nemáme stálý počet včelstev ani stálý počet členů. Obojí stále narůstá.
K lékům. Každý včelař ví, kolik má včelstev, případně na kolik chce jejich počet v průběhu roku změnit. Proto si každý objednává léky, se kterými chce léčit, na předpokládaný počet včelstev. Pokud to někdo odhadl špatně, existuje možnost doobjednávky v létě.
Všechny léky mají dobu použitelnosti i v příštím roce. Nic by tedy nemělo přijít nazmar.
Jinak bych chtěl podat informaci včelařů ,kteří už toho mají dost, tak aby byli informováni o dění moravskoslezském kraji. Možná jste někteří s vás zaregistrovali dění v tomto kraji o 6 okresech Bruntál , Opava ,Ostrava ,Nový Jičín,Karviná ,Frýdek Místek.Na aktivech v daných okresech byli informování představitelé ZO.Tak aby tuto myšlenku předali členům k projednání. Zároveň budou členové informování na členských výborových schůzi s možností k vyjádření svého názoru. Představitelé těchto okresních organizací se dohodli na vzniku nového spolku pro včelaře,které už nebaví neustále kauzy ve Čsv a chtějí se distancovat o těchto kauz a kauz budoucích.
Našim přáním je se nadále sdružovat ve spolcích ,kde budou nastaveny morální a etické hodnoty slušné společnosti,tak aby to bylo ku prospěchu včelám a včelařům.Tak abychom mohly sami o sobě rozhodovat jako právoplatní lidé a rozhodovali o svém osudu a směru samy podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Zároveň chceme Čsv ukončit tok našich finančních prostředků tak,aby zůstávali v kraji kde se vyberou pro včelařskou činnost.Myslím jsi že jsme už zaplatili hodně peněz za jejich chyby.Tyto promarněné peníze jsou nenávratně pryč.A co jsme získali zpátky? Také nesouhlasíme s tím kdo se dostal do vedení svazu,že jsou to ti lidé ,kteří stojí za největšími aférami svazu. Žádného včelaře nechceme a nebudeme nutit.Bohužel některé okresy od této myšlenky odstoupily s tím že nemají dostatečný mandát svých členů. Proto bych chtěl na VF udělat anketu a otevřenou diskuzi mezi včelaři s těchto 6 okresů.Tak aby se svobodně vyjádřili a bylo jasné jak, které okresy na tom jsou.

Jednatel ZO Kobeřice a člen OO Opava Jiři Hymon
(20.01.2016 18:37)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Vše podle stanov - byl kooptován do výboru a ten ho zvolil předsedou.

Kooptace do výboru ZO bylo a je v rozporu se stanovami.
Ke 100 dnům hájení nového vedení
Milan Šimonovský napsal(a):Jak to pak členům ve svém spolku vysvětlíte až přijdou požadavky na mimořádné příspěvky z RV.

Na to dávají odpověď poslední dvě věty mého příspěvku.
Citace:Zatím nám naši práci nenarušuje (míněno ČSV).
Pokud by se to v budoucnu změnilo, jsme dost silní na to, abychom se bez "narušitele" obešli.
Je pro mě zajímavé sledovat vývoj v názorech a v postojích k ČSV (ale i k jiný tématům) mnoha účastníků fora.

Zajímavé je jak u něčeho co je založené na "idei", je to vlastně právnická osoba, tedy něco co by nemělo viset na jedné osobě, ale kolektivním názoru, orgánu, je vlastně závislé dle mnoha na jedné osobě v čele.
Přitom ta osoba nemá šanci pokud jsou stanovy demokratické nic změnit bez souhlasu většiny.
A ta většina zůstala kontinuální tak jako minulých 25 let. Jen malý zlomek RV se obměnil, členská základna je stále stejná z 99%.

Takže změna není v ČSV, to je pořád stejné, ale v myslích těch co mění postoje a názor.
Takže změna názoru.
(21.01.2016 11:11)Alenabee napsal(a): [ -> ]http://www.vcelaricifm.cz/97-stanovisko-...dek-mistek

Jednotu si rozvracet nedáme Big Grin
(21.01.2016 10:43)KaJi napsal(a): [ -> ]Takže změna není v ČSV, to je pořád stejné, ale v myslích těch co mění postoje a názor.
Takže změna názoru.

Karle, myslím že je to přirozené. Každý si musí projít svoji cestu poznání.
I já jsem měl mladické období, kdy jsem pro svaz dobrovolně a rád zdarma pracoval.
Dokonce v okresním výboru. Jak jsem ale začal vnímat souvislosti, tak se to ve mě zlomilo.

Chápu i ty, kteří vnímají svaz přes partu fajn lidí v regionu. I oni si musí svůj postoj k centru vyřešit sami. Chce to čas.

Každý má svoji cestu i míru co mu vadí či nevadí. Nemá cenu moc radit, každý si k rozhodnutí zda podporovat či nepodporovat současné vedení ČSV musí dospět sám. Snažím se jen podávat informace. A když tu vidím, že i u někoho jiného "bouchnou saze" jen si oro sebe řeknu Vítej!

Broněk
Je to tak, každý má tohle ve svých rukou. Je dobře, že si můžeme volit svou cestu sami. Je ale špatně, když někteří neunesou, že jiní chtějí jít jinou cestou.
Držím palce všem. I těm, kteří chtějí zkusit vlastní cestu, i těm, kteří si řeší, jak se k tomu pro ně nezvyklému jevu postavit. Držím tedy palce i těm, kteří volají po jednotě. Ale tak trochu svým způsobem. Současná nucená jednota nese viditelné výsledky. Nejsou, jak se zdá, cestou k cíli
Dá se ale dojiít k jinému typu jednoty. Každý dům musí mít pevné grunty. Tu by těmi grunty měly být tolerance, vstřícnost i respekt k jinakosti a určitým základním pravidlům, jak (řekněme) technologickým (nový styl vzájemných debat a jednání), tak ve smyslu etickém, mravním.
Věřím, že časem se to stane skutečností a nakonec to uvítá i státní správa, jež má v této věci význam nikoli nepodstatný.
Možná to zní naivně a určitě to bude běh na dlouhou trať, plný stavění i bourání, vášní i radostí, lásky i nenávisti, střetů, vítězství i proher, objímání i vymaňování se z objetí, rozcházení i scházení, zraňování i na rány foukání ...
Reminiscence:
http://www.azlyrics.com/lyrics/byrds/turnturnturn.html
http://www.diskografie.cz/the-byrds/the-...=39039Jiří
Zdroj je ovšem zde: https://www.biblegateway.com/passage/?se...ULGATE;DRA
Stejně to mám ale nejradší
, na jehož písničkách jsem vyrostl.
I swear it's not too late!
Jiří
(21.01.2016 11:28)Tini napsal(a): [ -> ]
(21.01.2016 11:11)Alenabee napsal(a): [ -> ]http://www.vcelaricifm.cz/97-stanovisko-...dek-mistek

Jednotu si rozvracet nedáme Big Grin


Já bych jim dal i za pravdu. Odtrhnout se je svým způsobem legální.
Ale zakládat "truc" spolek na půdě mateřského spolku a ještě si od něj nechat proplatit cesťák. Smile Sad
Já paní Knodlovou chápu.U nás je takové rčení :Kdo chce s vlky býti musí s nimi i výti.
Kdyby se rozhodla odejíti z ČSV tak by měla hodně co ztratit.
Nejenom ona i spolek.Podle pravdy.
Berme to tak,že se už její kamarádi z bývalého vedení vrátili zase na zpátek.
Dobře se pamatuji na její iniciativu k podpoře p. Švanberka.
A z vlastní zkušenosti vím ,že ve spolku Zo stačí jeden maximálně dvá kteří určují směr.Zbytek to nezajímá.........
Hlavní je : Guláš a pivo,pro většinu.F.V.
(21.01.2016 11:11)Alenabee napsal(a): [ -> ]http://www.vcelaricifm.cz/97-stanovisko-...dek-mistek

Ano přesně je to stanovisko VYBORU ne členské základny!!!Ne včelařů
No a co vy, členové, na to?
Bude základna nadstavbou? Wink
Jiří
na tak závažné prohlášení je členská schůze nutnost.
V zájmu demokracie na kterou se odvolávají musí na schůzi vystoupit i zástupce nově vznikajícího spolku.
Ta démonizovaná jednota bude hlavně dobrá na zaplacení všech platebních výměrů,pokut atd.Big GrinBig GrinBig Grin
Také nesouhlasíme s tím kdo se dostal do vedení svazu,že jsou to ti lidé ,kteří stojí za největšími aférami svazu. Žádného včelaře nechceme a nebudeme nutit.Bohužel některé okresy od této myšlenky odstoupily s tím že nemají dostatečný mandát svých členů. Proto bych chtěl na VF udělat anketu a otevřenou diskuzi mezi včelaři s těchto 6 okresů.Tak aby se svobodně vyjádřili a bylo jasné jak, které okresy na tom jsou.

Jednatel ZO Kobeřice a člen OO Opava Jiři Hymon

Tak znovu. Všechny problémy nevznikly teprve na X. sjezdu, ale už na IX. sjezdu v roce 2010. Tam byl zvolen předsedou Mandík a tím byl potvrzen vliv na dění ve svazu lidí, kvůli kterým jsou dnes zakládány nové spolky nebo členové vystupují ze svazu. Tito lidé však měli rozhodující vliv samozřejmě i před IX. sjezdem, ale věřilo se, že by se to mohlo změnit. Nezměnilo se to tehdy ani teď a nezmění se to určitě v následujících minimálně pěti letech. Možnost změny totiž RV ztrácí zvolením předsedy a předsednictva. Ty tři víkendy v roce v Nasavrkách je už jenom formalita.
Až sem chápu snahu o vytvoření nové organizace pro MSK. Kdo však stojí včele této iniciativy? Lidé, kteří v roce 2010 volili Mandíka a s ním Machovou, Peroutku, Kamlera, Dlaba, Krabce a další a další. Byl jsem u toho, když se toto dělo. Byl jsem jediný delegát sjezdu, který byl proti čestnému členství Peroutky.
Z těchto a mnoha dalších důvodů se těžko smiřuji jak s Machovou včele, tak ale také s případným spolkem pod vedením těchto lidí.
Já bych to, s dovolením, Břetislave, upřesnil:
ty problémy se táhly už od konce 90. let, jedna dobrá surfovací vlna byla už na sjezdu v r. 2005, kde byla tuším na rebelanty dokonce povolána ochranka (pokud se mýlím, omlouvám se). Táhne se to už min. 16 let, jen teď se to už vyostřuje na otázku ano - ne, bud - anebo.
Konečně, řekl bych, protože vše, co se tu probírá, bylo už mnohokrát v posledních 16 letech řečeno, jen to nikdo neslyšel či slyšet nechtěl. Jo, ta jednota u víře, to je sviňa ... Wink
A je jedno, jestli praporem jednoty mával komunista Mandík, nebo pánové přítelové Sojka, Švamberk či další výtečníci. Pořád zněly výtky o rozvracení jednoty. Pořád to slyším: "proč vy rozvracíte svaz a jednotu v oboru?!!!"
Přitom ta jednota není nic špatného, jen musí být postavena na jiných principech a na obecně všemi přijaté dohodě o nich.
Jiří
P. S.: dám příklad z praxe: když se před lety platil ten mmořádný příspěvek 4 K ze včelstva na pokrytí jedné z minel vedení ČSV: kdo se ozval? Ve spolcích jednotlivci (byli sami, ale členové tu informaci měli!).
Nelze se tedy moc vymlouvat na to, že členové nebyli informovaní. Měli se o informace zajímat! Udělali to? Nikoli. Chtěli mít klid a nechtěli mít problémy ... Báli se msty shora, kontrol, revizí, udávání.
Pokud vím, tak dosud je v této věci v odporu pouze jediná celá ZO, totiž Ledeč n. Sázavou. Karel Mišoň mi to snad potvrdí a dovysvětlí. Doklady lze najít v zápisech z jednání tehdejší věrchušky.
A poví, co si kvůli tomu užili. Od Machové a dalších Peroutků/Švamberků.
Takže neberu výmluvy, že nikdo o ničem nevěděl. Měl vědět. Měl se zajímat. Pokud nechtěl, taky volba ... Ale tu jsou výsledky.
Ale je dobře, že Boží mlýny melou. Sice pomalu, ale melou. Takže i ti, co tu ještě před časem hájili do roztrhání těla jednotu, dnes otevírají oči. Deo gratias. Bohu díky. Ne. Bude líp ... Big Grin
Referenční URL's