Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(05.06.2023 12:04)TomasK1 napsal(a): [ -> ]Milane, ano, dane jsou podle prijmu. Ale ten pocet vcelstev tam nejakou roli hraje, ted se v tom trochu ztracim, nebo ne?
A pak je tam take faktor te soustavnosti pro zduvodneni toho, ze te to dotlaci do zivnosti. Ale to nesouvisi primo s poctem vcelstev, ale spise neprimo, skrze urcovani jake mnozstvi medu, vosku, a produktu je pro vlastni spotrebu a jake mnozstvi je pak tim prebytkem, coz jsou hodnoty, ktere se obe mohou pohybovat od jednotek do stovek kilogramu v zavislosti na tom, kolik toho pro vlastni potrebu spotrebujes...
A jakmile bys byl v kategorii zivnostnik, tak se uz dane plati jinak, ale jine by byly asi i naroky na zpracovani medu. Ale v tomto nemam detialni znalosti.

Jestli musíš mít nebo nemusíš mít IČO, v tom přímo počet včelstev nehraje roli. Na to jsem dával ty mailu z úřadu, kde vysloveně psali, že počet včelstev je nezajímá.

Pak je na tobě, jestli si dokážeš zdůvodnit, jestli prodáváš "přebytky", nebo podnikáš. Ale na to přímo zase počet včelstev nehraje roli. Ani to nikoho nebude zajímat (přímo) Jestli 10-12-14. Není žádná hranice.

Ale když budeš mít někde hodně včelstev (úlů), tak tě může někdo udat, že máš 50 včelstev a prodáváš moc a moc medu. A že od tebe sám vzal tolik a ten bere tolik a tamten tolik...
A úřad nebude zajímat, co v těch úlech máš a jestli to jsou "včelstva" nebo oddělky. Je bude zajímat, kolik jsi prodal medu. U tvých zákazníků se budou zajímat. A pak si tě zavolají a zeptají, kolik jsi toho medu nechal pros sebe. A pak ty dvě čísla prostě porovnají. Není žádná hranice, že 10 dobrý, 20 špatný. To je na tobě, kolik prodáš a kolik můžeš případně vysvětlit.

Stejně tak budou řešit, jestli jsi se vlezl do těch případných 50K. Ne podle toho, kolik máš včelstev, ale podle toho, kolik ví, že jsi prodal (protože to na tebe jiní naprášili).

A FU to nebude nijak aktivně vyhledávat IMHO. Ta hranice není ani dneska (těch 60 včelstev, do kterých nemusíš mít IČ je jenom tradovaná kravina) a přesto po tom FU nejde.

Jde čistě jenom o to, jak moc se to bude mezi lidmi udávat (protože pak to budou řešit) a kolik toho budeš schopný vysvětlit, že jsi spotřeboval sám a rozdal do rodiny.

Zase v tom nehledejte nějaké strašné věci. Pro lidi s 10-15 možná 20 včelstvy se IMHO nemění vůbec nic. Ty toho prostě tolik neprodají (FU taky nepřijde na všechno), vejdou se do 50 000 a FU ani nebude plýtvat silami na nějaké dokazování toho, že jsi prodal o 50 kilo navíc.

Ale když tě někdo napráší, že toho prodáš hromadu a máš tam pořád 30-40-50 včelstev, tak by už do toho FU možná šel. Ale to by šel i dneska. Akorát dnes se to moc neudává. V budoucnu možná bude.

To byste nevěřili jak moc lidi závidí a ze závisti udávají. Každou hovadinu.

(05.06.2023 12:04)TomasK1 napsal(a): [ -> ]A jakmile bys byl v kategorii zivnostnik, tak se uz dane plati jinak, ale jine by byly asi i naroky na zpracovani medu. Ale v tomto nemam detialni znalosti.
IMHO ne. I člověk s IČ přece může být prvovýrobce. Proto jsem to sem psal. A když jsi prvovýrobce, tak nevyrábíš potraviny a nepotřebuješ registrovaný potravinářský podnik.
Stejně jako ho nepotřebuje zemědělec, který prodává svůj ječmen třeba. Jak včelař, tak ten zemědělec jsou prvovýrobci a nepotřebují registrovaný zemědělský podnik.
máma prodá za 50, táta prodá za 50, žena prodá za 50, já prodám za 50, dítě prodá za 50, pes prodá za 50 a samoobslužná skříň taky. No drahý FÚ, čiň se a dokazuj. Osobně se domnívám, že pokud půjde o prodej ze dvora, tak je to nedokázatelné, leda by ten nákup udělal FÚ Smile
Takže končím,
nebudu lumpy na svyzu podporovat. Ten jejich nucený časopis nepotřebuji, abych se
tam díval na vysmatou předsedkyní.
To mne dneska dorazilo :

Vážený příteli,

zasílám informaci k zaplacení členských příspěvků pro ZO Frýdlant n. O. č. 70209,

Členské příspěvky je nutné zaplatit převodem na účet základní organizace (ZO), Frýdlant n. O. a to do 15. 10. 2023. ZO je povinna odvést členské příspěvky do 30. 11. 2023 na účet Českého svazu včelařů.

Možnosti platby:
1. Převodem na číslo účtu 0195113821/0300, jako variabilní symbol použij své číslo chovatele 182897. Můžeš využít QR kód níže.
2. Pokud platbu nemůžeš provést bankovním převodem, je možné ji provést v hotovosti v ZO.

Výše členského příspěvku:

Členský příspěvek 600,00 Kč
Poplatek na včelstvo 16,00 Kč
Příspěvek pro ZO na člena 100,00 Kč
Příspěvek na včelstvo pro ZO 40,00 Kč
Příspěvek na včelstvo pro ZO na léčení 40,00 Kč
CELKEM K PLATBĚ 796,00 Kč

Rekreačne včelařím na chatě a darebákům nic platit nebudu.
léčivo si taky seženu.

Rudolf Richter
Mnohem později než já, ale přece?
Houšť a větši kapky.Ono pak těm vysmatým smích ztuhne na rtech,když nebude odkud brát a co utrácet.Pořád říkam,ze ZO potřebuje jenom 5 členů kvůli stanovám a se zbytkem se můze scházet neformálně kvůli logistice a v klidu včelarit bez byrokracie a kravin.

http://www.vcelarstvi.cz-portal vcelarství.Rozleťte se s námi v online prostoru...Letenka za 600+4..
Pořád mají členů až neuvěřitelně hodně. Časem se to musí celé zhroutit.
Jen nechápu, co lidi drží ve svazu. Dotaci 1D si člověk podá elektronicky a nikam nemusí, léčiva jsou dostupná a jen opravdu málo organizací má schůze zajímavé. Na popovídání o včelách se s kamarady včelaři scházíme občas na pivo a pravidelně si zavoláme co se okolo včel děje.
To chce vydržet. Až začnou končit staří funkcionáři a mladí včelaři pochopí (a oni to pochopí velice rychle), že pro ně ČSV není přínosem, tak se to postupně rozloží zevnitř. Je to jenom otázka času.
Přesně jak píšeš. A přesně tak to vypadá u nás.

Ale organizovaný/neorganizovaný, vcelku spolu vycházíme dobře. Teď mi jednatel, co už nechce být jednatel (starý pán), podepsal prohlášení o umístění, přinesl mi ho až domů a hodinu jsme se vykecávali o včelách.

Vést to nikdo nechce, aktivitu už spolek nemá žádnou a vlastně existuje jenom kvůli tomu, aby starým pánům objednal léčení a vyřídil dotace.
A teď,když na ZO nemá zbýt ani koruna administrace a má skenovat výplatnice 1.d a plné moci,vkládat to jaksi zpětně do CISu. Hezky vymyšleno,sekretariát administraci,ZO práci.To jako sorry svaze,ale tohle už je krapet moc.
Perlička.Včera mne někdo 6x prozváněl a hned to tipl.Cizí čislo,nevolal jsem zpět.Dnes jsem dojel dřív a pustil se do brambor.Najednou mi po poli pobiha nějaký strejc a mavá lejstrem,že mi včera 6x volal.Tak odpovídám v klidu,ze nevolal,ale prozváněl.Strejc na to,že sem mu měl zavolat zpátky,on přece nebude volat,telefon je drahý...Můj mi asi platí Ježíšek.
Tak se ptám,co teda vlastně chce.Potvrdit počet včelstev na dotaci.Řikám aha,tak chvilku vydržte.Neé,potvrďte mi to hned,ujede mi autobus zpátky.Začinal jsem se bavit a ptám se,to myslíte,ze nosim razítko na pole? Odpověď jako vystřižená"já chci razítko,mám na dotaci nárok,a chci ho hned.".No když máte nárok,tak teda nechám práce ,jdu se umýt a pro razítko...A bylo po práci.
Dal jsem berana,podpis a vidím počet včelstev 1.Ptám se kolik ho stál autobus.62 kč.To máte dobrý,dotace bude cca 50 kč,to jste 12 kč prodělal.
Málem ho ranila mrtvice.Jakých 50,má být 180.Tak přidávám.A že členské bude 600 víte nebo nevíte? Celý se orosil.. Jakých 600?
Nečtete svazovou tiskovinu,co Vás ustavičně vzdělává a odborně drží na výši?? Nečtu.No jo,nečtete nevíte.
Sbalil papír a zmizel.A to teda netušim,jestli jel zpátky busem nebo šel pěšky,aby ušetřil 31 kč a z celé slavné dotace dostal alespoň zbylých 19 kč,protože on tu dotaci chce a má na ni nárok..
Na brambory už jsem pro tmu neviděl,nic už jsem neudělal,ale u srdce mne hřál dobrý pocit,neboť v závěru oběžníku je uvedeno Za včasné plnění úkolů děkujeme a já ten svůj dát jednomu skrblíkovi razítko splnil.Teď bude zaměstnávat s žádostí svou ZO,pak SZIF,jestli má to 1 včelstvo v Hradišťku,pak opět ZO s výplatou výsledné částky ‐12 kč na včelstvo po odečtení cesty autobusem za 62kč.To se prostě vyplatí mít nárok brát a chtít dotace...Zítra jdu opět do brambor a jsem zvědavý,kolik zarputilých pobiračů dotací mne zase bude zdržovat od práce..Tohle to plnění úkolů za děkuju fakt baví.
To je strasny, dotace 1D, a jeste horsi, nez jsem myslel. Ze jsou lide skrblici, kterym stoji za to vybehavat 180Kc, stranou, oni to delaji, protoze je k tomu stat vybizi.
ZRUSIT TUHLE KRAVINU!
A aby to nebylo jen tak, tak musi vcelar zadat pres jakousi organizaci CSV a ta mu z toho jeste 5% ukroji a musi si vyzadat potvrzeni, ze ty vcely ma, ikdyz o tom vi kulovy.
Proc asi takovej nesmysl existuje? Logicky z toho vyplyva, ze za tim stoji ta organizace CSV, ktera se postara, aby to tak zustalo nadale.
ZRUSIT DOTACE I TU ORGANIZACI Smile
To máš tak,když se byrokrati chopí vesel a místo pádlování vyhodí kotvu.
Nedá mi to, ale tohle hořekování patří víc než byrokratum a vedení svazu tomu zástupu kyvajicich oslů, kteří v "zájmu" spolku vždycky zvednou ruku pro...a hlavně všem členům, kteří za 1d a pesticidy až do baráku drží desítky let hubu. Vaše chyba.
Jejich chyba..? Oni to jako chybu nevidi. CSV je takova komunisticka strana... ZO, Okresni tajemnik, ...seretariat na Vaclavaku.
Pred 15 lety jsem na tu schuzi sel... vitej, soudruhu, tady mas ruzovou legitimaci. tak to jsem nedal Smile)
A koho jinýho?

Nikdo nikoho nenutí přijímat rozhodnutí která jsou v rozporu s jeho morálním přesvědčením. Pod hrozbou trestu smrti nebo vezeni. A máme ve slovní zásobě také slovo ne. Takže ještě dodám, dobře jim tak
To mluvis o tech ubozacich, co honi po poli predsedu ze sousedni ZO? No ten pan nezna cenu svyho casu nebo vi, ze je to 0. Tak aspon udela neco pro sve zdravi (@jospr trochu pred nima jeste utikej, at to kardio funguje)
Tech 50mega ovsem jde ze statniho rozpoctu.
Tohle to asi vystihuje
Hezké video..Takhle nějak jsem nevěřícně zíral na první vyročni schůzi,,kde se snad soutěžilo o nejrychlejší zvednutí tlapky pro,aniž by mnozí věděli o čem se hlasuje.Tak jsem z hecu zvedl ruku proti,aby to nevypadalo jak na schůzi ksč.Včelaril jsem půl roku..To byl najednou takový klid,ze by i pád špendliku zněl jak rána z děla.Trest přišel v zápětí,okamžitě jsem byl v dalším kole zvedáni tlapek důvěrník a v dalšim kandidát do okresu.Kdo zvedal se stádem přežil bez funkce a další tehdy 4 roky se mohl v klidu nechat obskakovat. Být proti se nenosí,ale nemám žádné zábrany to udělat.Mam jasno k čemu je ZO a jaká koule na noze je svaz a jeho stanovy vůči majetku ZO.

Ono je hodně smutné,ze leckde se včelaři v ZO skládají na klobás na výročku,ale do Křemencárny se posílá na švédský stůl.Páč kdybych mohl,tak ten penězotok okamžitě otočím.
Nejsem členem ČSV po dospění k názoru, že je to orgaizace zbytečná, nyní vedená ambiciozními jedinci, organizace vlastně nepotřebná, ne-li škodlivá a udržovaná při životě včelaři, naivními "dobráky."
Při vybírání požadavků na 1D,mi několik kolegů sdělilo, že má v plánu ukončit členství ve svazu. Většinou se ptají, jak vyřešit léčiva mimo svaz. To je vlastně to jediné, co je ve svazu drží, společně s povinným hromadným odevzdáním měli. I já mám už delší dobu zaječí úmysly a teď se přidám.
Jak to děláte vy, co už ve svazu nejste? Varidol předepíše veterinář a kde ho následně koupím?
Předem děkuji za vysvětlení.
Referenční URL's