Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To, co popsal Martin, je docela zásadní problém, protože Svaz začal být velmi jurodivý ve chvíli, kdy se státem o zásadních věcech v oboru začaly jednat další subjekty, konkrétně třeba Cech, PSNV a Mendelova společnost pro včelařský výzkum i Šance pro včely. A to bouchly ve starých kamnech saze a vznikla přeposlední kapitola (8.) dokumentu Analýza vývoje ... ..., kde se přímo praví, že jednání minoritních subjektů se státem je rizikovým faktorem pro obor, neboť toto je výhradní kompetencí soudruhů svazáků. A to byla poslední kapka ... Ještě bude veselo ... Wink Budou si muset ale soudruzi zvykat, že život je už jinde ...
Jiří
Obecně si myslím, že nastane problém jako kdysi.
Vím že ve spoustě ZO KSČ byla prima parta poctivých lidí, ale přeci jen tím že jsem tam byl jsem dával najevo že souhlasím s něčím nahoře - třeba s pobytem cizích vojsk atd.

Tady to nebude tak vyhraněné, ale pokud to vezmu tam kde nejsem zaangažován - třeba CECH a ČSV.
Kdo to vidí tak, že ČSV a Cech se vyhraňují proti sobě, neměl by být členem obou.
Nebo vám to přijde normální?
Dokument by mal mať názov " Poučenie z krízového vývoja " ... Netreba tlačiť na pílu. Tento anachronizmus - CSV, SZV a pod. zanikne prirodzene. Vzhľadom na konzervatívne členstvo sa ich agónia posunie o 10 -2O rokov. Takže škoda energie. Včeláriť sa dá aj bez nichIdea. Okrem značky vlastného poctivého medu si môžeme objednať propagáciu, ktorá bude určite lacnejšia, než udržiavanie týchto nekontrolovateľných kolosov. Tvorbu zákonov, ktoré súvisia so včelárstvom je možné riešiť operatívne prostredníctvom petícii.
Ten názorový střet mezi CSV a Cechem se dal víceméně očekávat.Musime si uvědomit,že CSV byla a je hlavně organizace zastřešujíci sdružení zájmových vcelařů.
Poté co začaly vznikat větší farmy a velkochovy včelstev, které se vlastně staly podnikáním tak je jasné, že priority a ekonomické standarty těchto vcelařů jsou někde jinde. Jistě všem nám jde o včely,jejich zdraví atd, to máme stále společné, ale třeba na poli trhu, různých ochranářských nařízení,které omezují volný pohyb vcelstev nebo dokonce může znamenat jejich likvidaci tak tady se většinou velko a malovčelaři v názorech rozcházejí. Proto se Cech trhnul,nebot CSV v tomto zastupuje tu velkou větsinu malovcelařů a velkovcelaři cítili, že nejsou dostatečně hájeny jejich zájmy.
V PSNV jsou jak včelaři zájmoví, tak profesionálové a nikterak se neomezují, naopak, zdá se mi, že spolupracují.
Dobrá to chápu, ale kdybych byl farmář a viděl bych co vidím já, tak zvažuji vtsup do Cechu a logicky vystoupení z 'CSV. Protože na těch jednáních tvrdí předseda že mluví i mým jménem - tedy 98%. A to by mě přišlo schizofrení. Smile

Jinak si nemyslím, že zájmy malého včelaře a velkého jdou proti sobě - oba dva máme zájem na dobré nákazové situaci, na tom aby se každý včelař staral o včely a pokud ne tak aby nesl následky nebo aby přestal.
A tohle co jsem uvedl na konci je právě problém ČSV - odmítá aby svéprávný včelař nesl za včely i za sebe odpovědnost. On by za něj chtěl mluvit a rozhodovat.

Jakým právem mluví předseda o tom jak se má přistupovat k moru, s čím souhlasí 98% včelařů, když se jich nezeptal?
Představa, že by se v ČSV na toto téma vedla diskuze mi připadá poněkud fantastická.

A to co tady napsal Pavel to trochu lépe ilustruje - pokud bych vstupoval do Cechu, neměl bych problém s mým členstvím v PSNV, tam ten rozpor necítím. ALe když vidím vystupování ČSV vůči ostatním v obnoru, ayi bych jako člen s tím měl problém. I dneska. I s tímto.
Martine, tu nešlo jen o ekonomické principy a vidění světa malo- a velkovčelařů. Základ střetu je (samozřejmě když si odmyslíme ty partičky a penězovody, což ale není vůbec nepodstatné!) v rovině plurality názorů. Náhle se totiž ukázalo, že ono "zastřešovat" z titulu 97 % není totéž co representovat a ouředně zastupovat ve věcech výzkumu, metodiky ošetřování, recepce a reflexe(!) výsledků výzkumu v zahraničí etc. etc. Tu se vynořily jiné subjekty s jinými názory a věrchušce Svazu došlo, že dle zákona je stát musí přizvat k jednání a soudruzi tomu můžou bránit jen pokoutními a nečistými metodami (což taky dělali a dělají), jinak ne. A problém byl na světě ... U Cechu k tomu přibyl další problém, totiž že fungovali v rámci Svazu, což byl ale jejich problém, měli mít rozum ... Wink
Jiří
(11.10.2013 13:59)MartinP napsal(a): [ -> ]Ten názorový střet mezi CSV a Cechem se dal víceméně očekávat.Musime si uvědomit,že CSV byla a je hlavně organizace zastřešujíci sdružení zájmových vcelařů.

Tohle věc názoru, já ty iluze ztratil ještě za minulého předsedy - zastupuje jen zájmy svých bafuňářů - to byl můj závěr tehdy.
Jako zájmový včelař mám zájem na jiných věcech než oni.
V čem je problém? Svět se prostě vyvíjí, jen obsah konzerv pokud jsou ve stále stejných chladných podmínkách nebo do doby než prorezne obal, zůstává nezměněn. Pak občas bouchne s nevábnou vůní. Je to přirozené, je to zákonité. Možná se to brzo stane s tou co má nálepku ČSV.
(11.10.2013 14:17)KaJi napsal(a): [ -> ]Dobrá to chápu, ale kdybych byl farmář a viděl bych co vidím já, tak zvažuji vtsup do Cechu a logicky vystoupení z 'CSV. Protože na těch jednáních tvrdí předseda že mluví i mým jménem - tedy 98%. A to by mě přišlo schizofrení. Smile

KaJi já neznám přesný důvod/y, proč Cech se rozhodl nyní vystoupit z ČSV a nevím jestli citaci důvodů mám skutečně věřit. Říkám si proč nyní tato reakce, když třeba ustáli bez vystoupení jejich neprosazení návrhů na změny stanov v r. 2010. Jeden postoj jednoho velkovčelaře je i zveřejněn v MV "Zelená Bohdaneč".

Takže si nemyslím, že hlavním důvodem bude mluva předsedy za všechny členy! To není zase až tak čerstvé, už nějaký čas uplynul kdy toto bylo zveřejněno na webu VŠ. Takže mohli reagovat a chtít vysvětlení jak k tomuto mandátu mluvit za vše VŠ přišel, když neproběhl žádný dotazníkový průzkum jednotnosti v názoru, postoji k problematice. Vystoupit mohli již někdy v lednu, nebo kdy jsme to na fóru řešily?

Nechci dělat osobní závěry! Počkám si co z nich vzejde. Jaké změny budou prosazovat. Jestli to bude ku prospěchu včel bez ohledu jestli jsou v úlech vlastněných malovčelařem nebo velkovčelařem. Uvidím jestli nebude jejich priorita jen ku prospěchu včelaře-profesionála člena Cechu.

Znáš zástupce Cechu určitě lépe než já. Měl jsi to štěstí, které jsi letos absolvoval při dohadování se o "Evropských dotacích" Wink
Tam Cechaře zatupovalo ČSVSmile

A nehodlám hodnotit jestli pravdu má Cech či kdo jiný, jen sleduji vyjádření obou stran a jsou ve značném rozporu již delší dobu.

Ale k arguemntaci že někdo mohl vystoupit již v lednu - pokud se jedná o rozhodnutí nějakého spolku, tak si mylsím, že právě to že někdo něco nechá půlroku uležet a mezitím o tom zřejmě i dikutovali tak se mi to zdá přjatelnějí než kdyby někdo oznámil že "vystupují" atd. do týdne. To by vypadalo, že je málopravděpodobné že o tom členská základna diskutovala, nebo i jednala s partnery.

Ale čistě mezi námi kdybych si měl vybrat mezi tím kdo má pro mě nepřijatelnější záměry, takbych musel vybírat principem menšího zla. Protože tvrzení za součansé situace o tom, že jejich hlavní současný problémem je nízká cena způsobená prodejem ze dvora a nezdaněním příjmu do 20 000Kč, je zhruba stejně nepodložená jako tvrzení že je třeba pálit všechna včelstva. V tomhle si nevyberu.

Ale původně jsem měl na mysli, že když skoro jednohlasně odhlasují členové vystoupení, že by se tak měli zachovat i oni jako jednotlivci. S vyjímkou těch sedmi nebo kolik jich bylo proti.
V tomhle souhlasím sčest. předsedou Mandíkem - buď jseš v ČSV nebo někde jinde. Nemůžeš být v ČSV a zároveˇn z jiné organizace ČSV kritizovat. Mně to připadá poměrně ...... (divné).
(11.10.2013 20:43)KaJi napsal(a): [ -> ]...tvrzení za současné situace o tom, že jejich hlavní současný problémem je nízká cena způsobená prodejem ze dvora a nezdaněním příjmu do 20 000Kč...

Jak by to bylo jednoduché, vstřícné, smysluplné,.... kdyby svaz místo přehnané angažovanosti v "Bez.....nejde" se jednou za rok angažoval tím, že by ve spolupráci a ve shodě s ostatními subjekty vypočítal objektivní cenu medu pro danou sezónu. Ne že by ji vyhlásil - kartel...., jen vypočítal, jaká je reálná objektivní cena a napsal to do svého časopisu, třeba místo té politické agitace. Ty desetitisíce členů nemá ponětí o tom, co se děje, tak prodávají v nevědomosti. Stanovují cenu podle akce v Penny. Nic by ta vstřícnost vůči profíkům nestála.

Myslím si, že profesionálové (většina) jsou ekonomicky závislí na malovčelařích. Je to dost velký trh s včelařským materiálem. Řada jich má truhlářskou výrobu, prodej pomůcek, chov matek a oddělků, zpracování vosku, výkup medu, vzdělávací aktivity,... Když to nebude, tak tu ztrátu budou muset nahnat na medu.
(11.10.2013 20:43)KaJi napsal(a): [ -> ]Tam Cechaře zatupovalo ČSVSmile

A nehodlám hodnotit jestli pravdu má Cech či kdo jiný, jen sleduji vyjádření obou stran a jsou ve značném rozporu již delší dobu.

Ale k arguemntaci že někdo mohl vystoupit již v lednu - pokud se jedná o rozhodnutí nějakého spolku, tak si mylsím, že právě to že někdo něco nechá půlroku uležet a mezitím o tom zřejmě i dikutovali tak se mi to zdá přjatelnějí než kdyby někdo oznámil že "vystupují" atd. do týdne. To by vypadalo, že je málopravděpodobné že o tom členská základna diskutovala, nebo i jednala s partnery.

Ale čistě mezi námi kdybych si měl vybrat mezi tím kdo má pro mě nepřijatelnější záměry, takbych musel vybírat principem menšího zla. Protože tvrzení za součansé situace o tom, že jejich hlavní současný problémem je nízká cena způsobená prodejem ze dvora a nezdaněním příjmu do 20 000Kč, je zhruba stejně nepodložená jako tvrzení že je třeba pálit všechna včelstva. V tomhle si nevyberu.

Ale původně jsem měl na mysli, že když skoro jednohlasně odhlasují členové vystoupení, že by se tak měli zachovat i oni jako jednotlivci. S vyjímkou těch sedmi nebo kolik jich bylo proti.
V tomhle souhlasím sčest. předsedou Mandíkem - buď jseš v ČSV nebo někde jinde. Nemůžeš být v ČSV a zároveˇn z jiné organizace ČSV kritizovat. Mně to připadá poměrně ...... (divné).

Zastupování Cechu ČSV - tak to se ti omlouvám - myslel jsem, že zde měli též své zástupce. Nejspíš mi to splívá s jinými jednáními v té době. Asi s jednáním o změně přístupu k morové otázce. I když slovo jednání asi není to pravé pro častníky, kteří o tom jak to probíhalo vědí více. Já si mohu udělat názory jen díky informacím od PSNV - u jiných občanských sdruženích včetně ČSV jsem moc toho nezaznamenal (možná vůbec nic), ale je to nějakou dobu zpátky tak to dám do závorekSmile

Já taky nehodlám v tuto chvíli hodnotit kdo má pravdu a co jsou pravé důvody. Jejich názory a kritiky zveřejňují "hlavně" jen pro své členy ve zpravodaji. Nečlen tedy nemá dostatek informací na utvoření závěru. Druhá strana tedy ČSV to samé. Našel jste někdo v poslední době dostatek informací ve Včelařství o názorové krizy - k ceně medu, zdanění všech včelařů, k morové otázce, k vystupování za všechny členské včelaře apod.???!!! Čas ukáže - tedy jestli jejich jednání nebudou utajovaná jako známe u ČSV z jejich nic neříkajících zveřejněných zápisů - co tato jejich reakce přinese, kolik bude pravdy na důvodech a jaké zájmy budou prosazovat.

KaJi (a ostatní stejně smýšlející) - já nejsem názorově s tebou v opozici, jen si nemyslím, že by jsi se zde měl vyjadřovat k občanskému sdružení kde nejsi členem. Neber to za nějakou diskriminaciSmile, tvé právo na vyjádření by mělo být ukončeno odchodem, nemyslíš?
(To samé bude se mnou. Já už se zde též nebudu vyjadřovat a kritizovat! Kdo je spokojen zůstává - a nebo nemá ani jiných informací než mu předkládaných ve Včelařství.)

Jen si říkám jaké jste měli štěstí "i já jako nečlen jen sympatizant PSNV, předplatitel volně přístupného časopisu MV, odběratel e-věstníku ..." hned v zárodku, že jste při myšlence o založení nástavkářů nemohli stát "odnoží svazu", ale začli "vyrůstat jako nový zcela nezávislý strom nečerpající výhod". Za to patří velké díky zakladatelům PSNV.
Uvidím co "vyroste z odnože Cechu", když bude dále mít členy čerpající "živiny z kořenů=členské výhody" u ČSV. S těmi členy, kteří nevystoupí s tebou na sto procent souhlasím. Je to divné!





Tímto bych ukončil můj příspěvek s vyjadřováním mých názorů do tématu "aktuální dění v ČSV" a nechávám prostor členům!!
(12.10.2013 7:36)NB1 napsal(a): [ -> ]KaJi (a ostatní stejně smýšlející) - já nejsem názorově s tebou v opozici, jen si nemyslím, že by jsi se zde měl vyjadřovat k občanskému sdružení kde nejsi členem. Neber to za nějakou diskriminaciSmile, tvé právo na vyjádření by mělo být ukončeno odchodem, nemyslíš?

Jak si přečteš u mého vyjádření - napsal jsem něco že to uvedu jakomodel právě proto že nejsem angažován ani v jednom a sleduji to zvenku.

Takže já to napíšu k sobě. Myslel jsem to obecně k situaci, která bude nastávat čím dál víc a kterou už dlouho vnímám i u PSNV jako podstatný problém.
Je to to samé jako když někdo z PSNV kritizuje ČSV a je členem ČSV. Považuji ta za velmi vážný problém. Jeho i PSNV. PSNV to zatahuje do věcí kterými se nemusí zabývat a místo toho dělat něco jinéhoa ten člověk si to může vyřídit tam kde je členem přímo.
BYl jsme zastáncem názorového proudu aby PSNV s ČSV nebylo v klinči, ale makalo a "uteklo" dopředu a soustředilo se na práci. Byl jsem odpůrcem nerovnoprávných jedmáních s ČSV dokud si nevybudujeme pozici kdy budeme stejně "silní". (Ale toto si PSNV řeší uvnitř, naštěstá je tam na to prostor - tady to ventiluji jen abych vysvětlil svůj postoj)
A když se na to kouknu zpětně a dnes již trochu zdálky, tak to přináší ovoce, ale mohlo to být ještě lepší kdyby se na to přistoupilo plně.
Podle mě nemá PSNV co chodit žebrat na MZe (tedy o dotaci z MZe) když jsme proti dotacím a jednat s ČSV. O čem, když nedodrželi ani tu první dohodu před mnoha lety.

A takových situací bude s nastávající dobou čím dál víc, navíc je to vyhraňováno postojem KDO NEJDE S NÁMI JDE PROTI NÁM a snahou být těmi co mluví za včechny.



(11.10.2013 22:18)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Myslím si, že profesionálové (většina) jsou ekonomicky závislí na malovčelařích. Je to dost velký trh s včelařským materiálem. Řada jich má truhlářskou výrobu, prodej pomůcek, chov matek a oddělků, zpracování vosku, výkup medu, vzdělávací aktivity,... Když to nebude, tak tu ztrátu budou muset nahnat na medu.

Nešťourám se v tom, ale když jsem si to sjížděl v dobách mého "nucení se tím živit" tak je velmi málo farem které uživí prodej mimo včelařství. (Zajímají mě stále ty co na tom nejsou závislé - až by to šlo, zajímalo by mě včelaření jako živnost. Takže to trochu sleduji.)
Naprotá většina co se tím živí bez příjmu z prac.poměru je živa z dotací - ať už na matky a oddělky, dotované úly atd. a tržbami od včelařů A na dotace je expert ČSV, proto jsem taky zvědavý jak to bude s tou plnou odlukou od státu, respektive ČSV. Smile (stejně tak u církví)
Kolik je farem co dělají med nebo mají tržby mimo včelařství? Tedy nemusí se zajímat o to co se se o nich píše ve Včelařství? V tomhle budou Cechaři tahat za krátký provaz.
(12.10.2013 7:36)NB1 napsal(a): [ -> ]KaJi (a ostatní stejně smýšlející) - já nejsem názorově s tebou v opozici, jen si nemyslím, že by jsi se zde měl vyjadřovat k občanskému sdružení kde nejsi členem. Neber to za nějakou diskriminaciSmile, tvé právo na vyjádření by mělo být ukončeno odchodem, nemyslíš?
(To samé bude se mnou. Já už se zde též nebudu vyjadřovat a kritizovat! Kdo je spokojen zůstává - a nebo nemá ani jiných informací než mu předkládaných ve Včelařství.)

Ať cheme, nebo ne, jsme (odpadlíci) s ČSV svázáni do nutné koexistence (mizerné spolupráce). Není možné si tu vybudovat svůj vlastní včelařský svět na nich nezávislý. Oni uzurpovali v březnu 1948 prostřednictvím Akčních výborů Národní fronty včelařské spolky a smetli je do jednoho rance, který pak s odstupem let nazvali ČSV. Ta spolková činnost i přesto trvá, bez ohledu na tuto skutečnost a je právě tím uzurpátorem (ČSV) ovlivňována. ČSV vystupuje vůči státní správě vůči ostatním subjektům v oboru včelařství samozvaně jako jediný oprávněný a ovlivňuje vše, co se naší činnosti týká. Není tudíž od věci se děním ve vrcholném orgánu ČSV zajímat a ne jen to, také se snažit ho ovlivňovat. Je to bytostně i moje věc, i když bych byl šťastným, kdybych se o to nemusel zajímat.
Dokud se bude ČSV angažovat vůči ostatním subjektům a ovlivňovat jejich činnost, je logické očekávat, že bude aktivita i na druhé straně. Toto soupeření, držení moci nad děním a nespolupráce (pouze vedení) je projevována ze strany ČSV.
Big Grin Jenom by mě zajímalo, jestli pejskaři a králíkáři mají stejný problémy.....?Big GrinBig GrinBig Grin
Zažil jsem jeden chovatelský pejskařský spolek před "sjezdem" a to bylo taky maso. Tam jde taky o prachy a navíc to právě rozhodují ti co bodují psy a tak vlastně "oceňují" chovatelské stanice.

Ale je pravda, že diskutuji v blbém vlákně. ČSV mě právě zajímá jen natolik kolik ovlivňuje včelaření - moje i obecně. Do jejích vnitřních věcí se doufám moc nepletu. Smile
ALe bohužel - i to odstoupení CEchu - řekl bych ža tam první a hlavní spor byl ten MOR - respektive přístup k němu. A to se bohužel dotýká mě i těch 98%. (to stím maloprodejem je ukázka neuváženého mluvení a dělání si nepřátel za každou cenu, ale jejich věc)

Ale když 98% včelařů chce aby se pálila zdravá včelstva jen kvůli tomu že při prohláídce v sousedství včelína kde tekl klih skoro na zem, když vyndaly plásty, se našel na jiném stanovišti jiného chovatele v jednom včelstvu jeden příškvar, tak s vámi pak přátelé nemohu souhlasit, ale je vás 98% a když to chcete tak je to vaše právo.

Naše (těch co jsme mimo těch 98%) zase to úředníkům a těm co rozhodují rozmlouvat, ale to je do jiného vlákna než ČSV. ČSV ať si to prosazuje, je to vaše věc a vaše zdopovědnost.
KaJi - máš moji "velkou" názorovou shodu. Vystoupení předsedy ČSV jako nejvyššího odborníka na mor mluvícího za všechny a nenechání prostoru skutečným odborníkům a čerpáním zkušeností ze světa je pro mě samotného divné. Když mu to ale členové dovolují, tak se prostě za nejvyššího odborníka považuje a bohužel se to promítá do vzniků "paskvilů", protože zasahuje a ovlivňuje v rozhodování úředníky. Zasáhne to i tebe, mě prostě i 2% dokud budou zvedat členové ruce při volbě od ZO počínají po volbu předsedy konče.

V jiných tématech rád pohovořím. Zde už né! Nechávám prostor spokojeným členům! Zdiskreditovat se dovede VŠ sám, k tomu mě nepotřebuje!
Tak se nám na webu CSV objevil otevřený dopis na podporu současného vedení a ti co mají otázky na vedení svazu ohledně průhlednosti hospodaření a ekonomiky svazu tam byli označeni za rozvraceče a škůdce jednoty CSV.
Respektuji názor těchto vedoucích včelařských kroužků, ale jejich náhled se mi zdá poněkud úzký a kratkozraký. Zmiňují tam jen úspěch v práci s mládeží a jakousi odbornou včelařskou erudici našeho předsedy. Ale kde jsou ty věci ohledně neprůhlednosti,nejasností kolem hospodaření?
Co budou tito samí pánové říkat až jim někdo oznámí,že na včelarské kroužky nejsou peníze nebot je někdo tajemně rozfofroval tak jako jsem se já dozvěděl na aktivu MS kraje, že školení pokladníků nebudou i kdyz to bylo odsouhlaseno na jarním RV,protože na to nejsou peníze!
Dále je zajímavé jaks se tento dopis objevil rychle na webu CSV, dopis př. Plška,který pod který se hlasováním podepsala velká většina ze 124 zástupců ZO a OO MS kraje na jeho aktivu z kraje října se nikde neobjevil.
Mimochodem je najdete i s vyhodnocenim aktivu zde: http://oocsv-opava.webnode.cz/zapisy-ze-...-z-aktivu/
Takže nám,kteří máme otázky a chceme na ně odpovědi nejde o rozbití svazu,ale o to aby nám za čas vůbec nějaký svaz zůstal.Toto by si tito pánové meli hlavně uvědomit.
Jsme všichni úředně dospělí a máme právo projevit svůj názor. Je tu i jisté riziko, že nás někdo použije jako křoví pro své záměry. Ale jsme přece dospělí, tak si to můžeme (a nakonec musíme) rozhodnout sami. Je dobře, že mohou zaznít všechny názory. Můžou tedy zaznít i názory opačné. Myslím, že argumenty k nim jsou. A když je neuveřejní na webu ČSV, zazní jinde a oni tomu už bránit nemůžou. Ale musí snad odpovědět, proč tam nezazněly. Stále přece žijeme v demokratické společnosti. Nebo už ne? Ale to je náš problém! A pak musí každý dostat svou šanci. I šanci se znemožnit, mám-li to říci natvrdo. ostatně to už kdysi dávno pravil jiný výtečník Big Grin.
Jiří
Referenční URL's