Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Koukněte na Podzimní léčení 2023
Hle, léčení na povel. Včely stále nosí pyl, předpokládám, že plodují.
Je takové léčení v souladu s příbovým letákem Varridolu? Nebo si v okrese JH šlechtí kleštíka na rezistenci k amitrazu?
Tohle léčení na povel podle datumu je snad největší kravina co můžou soudruzi vymyslet.
To, že včely nosí pyl nemusí znamenat plodovani...
Tak přínos pylu samozřejmě nemusí znamenat jisté plodování, ale v techto teplotách a když vidím jak o mimořádně teplém vikendu létaly holky na vodu, tak bych tam plod očekával, nebudu si to ověřovat, protože od půlky září včelstva zásadně nerozebírám, ale mezi Vánoci a Novým rokem, kdy obvykle dělám pokap KŠ to snad bude jistota. On profesor Veselý když tvořil metodiku fumigace Amitrazem, napsal nejdřív 15. 10. u včelstev bez plodu, nacož se jaksi zapomělo a zůstalo datum hromadného "léčení", vždyť je to jedno ještě jednou to zopakujeme a aerosol s acetonem to pojistí...
Myslím, že se ve svazu tenhle společný rituál hodně přeceňuje a ty podstátné zásahy v podletí, kdy se rozhoduje o všem se berou jen tak ...
Hlavně organizovaně,organizovaně a organizovaně..To kleštika hodně vyděsi.No na druhou stranu je tam vidět jista benevolence,neb tam kupodivu neni přesná hodina,kdy mají ovečky stát v bitevním šiku u úlů s připraveným léčivem na fumigačních páscích v jedné ruce,a zapalovadlem v druhé.Už i ten okres si dělá co chce.To až zjistí dogmatici na ústředí,to zas bude na článek ve Včelařstvi..
Teplo jak kráva,včely nosí vesele pyl,ale uzení roztočů musí být organizované.Že jim tam nedopsali,aby na podložkach spočitali druhý den živé roztoče,páč je jich tam rok od roku víc.Že by fumigace působila spíš jako omračovadlo???

Jinak musím spíš konstatovat,ze vyděšeni jsou včelaři,kteři zjištují s obrovským překvapením,že členské je 600 a skoro každý den mi přistane nějaké to ukončení členství.Mazaná politika svazu věru,zvýšit členské a vybrat to co v loni.To nevymyslíš..
Tak ono není úplně důležité, jaký je skutečný efekt a co na to kleštím... Podstatné je, že jsou soudruzi spokojení, že vše proběhlo v termínu, který bezhlavě stanovili... A na jaře se budou mnozí včelaři na prázdnými úly bušit v prsa, jak nic nezanedbali a jak léčili přesně v termínu, který stanovili soudruzi z okresu. A tak je to správně a tak to má být!!!
Čest vaši práci, soudruzi!
Největším nepřítelem je debilita těch, kteří rozhodují, resp. dostali pravomoc rozhodovat o tom, čemu sami nerozumějí. V blahé paměti mám plamenné budovatelské projevy veterináře SVS na včelařských schůzích, který ničemu nerozuměl a nepochybně proto mu dali včely, aby škodil co možná nejméně. Měl jeden úl a každým rokem mu někdo daroval roj, který nikdy nepřežil zimu. Dění v ČSV mi to trochu připomíná.
https://ehutnik.cz/zpravy/i-jeden-ul-zpusobi-pohromu

Zase hloupá, prolhaná a zlovolná masáž svazáků.
Proč by neorganizovaný včelař sledoval dění kolem nemocí méně než organizovaný?

Moje zkušenost je opačná.
Jsem v ochranném pásmu mpv, ale okolní členové čsv o tom nevědí. Přesto, že v mezidobí od vyhlášení měli schůzi. Jediné co řešili jsou příspěvky.

Milí členové, fakt se za svůj Svaz nestydíte?
m.
To jsou fakt plky v tom clanku na konci...
Pařezové jsou všude,a je logické,že když většina včelařů je nalezlá v ČSV,je tam těch pařezů víc.Ono nejde o to,jestli je člověk člen nebo ne,je to o přístupu a alespoň základní odpovédnosti.
Jinak tyhle kidy v článcích taky nemusím.
Tak jsou to kidy přesně ve stylu ČSV "kdo neléčí s námi je hrozba a nepřítel", na to jsem jako nezávislý včelař zvyklý, ale ten článek je zavádějící a dezinformační k laické veřejnosti a to mě na tom vytáčí nejvíc...
Bohužel, tyhle články formují povědomí veřejnosti o včelařství. A jako hlavní produkt formují legislativu.

1.D monopolně rozděluje a kontroluje chovatelské sdružení kraňky, namísto zodpovědného státního orgánu SZIF

Další včelařské dotace na tom byly do letoška podobně.

kraňku si prosadilo do zákona (třebaže kolikrát to kraňka vůbec není, viz mapy rozšíření včelích plemen)

Ale čert pal dotace a kraňku , ale hlavně:

SVS stále skáče jak svaz píská, světu, biologii a logice navzdory (ať jde o kleštíka, MPV a další)

Mám pokračovat co všechno nám tady ta partička s hlasitou i mlčenlivou podporou členstva křiví? (klidně přelož do němčiny).

Nezlob se Josefe, ale tady smířlivý tón je zase jenom další podpora toho humusu.
m.
(14.11.2023 18:19)JosPr napsal(a): [ -> ]Pařezové jsou všude,a je logické,že když většina včelařů je nalezlá v ČSV,je tam těch pařezů víc.Ono nejde o to,jestli je člověk člen nebo ne,je to o přístupu a alespoň základní odpovédnosti.
Jinak tyhle kidy v článcích taky nemusím.

Nesouhlas, kdo je člen, ten podporuje tyto ztrouchnivělé praktiky pařezů, které si svaz svým systémem vědomě vychovává.
Souhlaste,nesouhlaste,je mi to celkem šumák.On ten svaz stejně docházi s věkem členů a hlavně věčných funkcionářů a podobne hlouposti jako tenhle članek budou spiš v budoucnosti rarita.
Teda když jsem před lety jako začátečník nerozvážně vstoupil do svazu a těšil se na první schůzi, tak jsem si myslel, že tam budou všichni nadšeně mluvit o včelách a něco se třeba dozvím. Jaké bylo mé zklamání, když se o včelách vůbec nemluvilo a řešily se dotace, termíny, objednávka dolských léčiv a hlasování o všech těch funkcích, kdy funkcí bylo snad víc než členů. Znechuceně jsem se vracel domů a dále jsem setrvával ve svazu z jakési setrvačnosti, čemuž je letos definitivně konec.
tak jsem si dneska prohlíd výčetku dotací a poplatků ohledně RV ČSV a ZO a nechápu, proč to není obráceně...RV by mělo dostat míň a ZO víc.

pro JosPr - myslím, že by funkcionářům ZO členové nejvíc pomohli, kdyby z ČSV vystoupili, tím by funkcionářům dobrovolníkům věnujícím čas a energii činnosti pro ZO ubyla aspoň trochu práce a následně se domluvili na zrušení ZO a založili si spolek a přispívali sami sobě......zahrádkáři kerskuWink....včelaři soběSmile
Nechtěně jsem dal palec. Chtěl jsem ale napsat, že to díky masívní mediální kampani, kdy minimálně jednou za měsíc vyjde podobně stupidní článek, s tím vystupováním neklapne. Naopak drtivá většina začínajících jde do ČSV. Takže psi budou štěkat a karavana bude kráčet dál.
Nevim jake k tomu vychazeji clanky.
Ja to doted neresil, protoze jsem se o ty castky nezajimal.
Ale kdyz sem to ted videl rozepsane a jeste slysel, jaky je problem najit nekoho, kdy by ty organizacni cinnosti/funkce v ZO ve svem volnem case delal - nikdo se na vyzvu nehlasi - tak jake je reseni nez otocit trn pomer prispevku nebo ZO rozpustit a zalozit si nejaky "krouzek" vcelaru?
To se veřejne ví, ze opravy Kremencarny budou stát 32milionu ?
32? To myslím přidej.Jakoby jsi nevéděl,že jakmile se svaz do něčeho pustí,smrdí to pořádným průserem.
Já bych tipoval tak kolem 50 milionů, ale co jsem četl tak to chtějí rozdělit na více zakázek, což není dobré z hlediska záruky a dozor tam může být jaký chce. Navíc není ani dobré, že TDI dělá člen svazu. Svaz měl zadat i inženýring externí firmě a jí za to zaplatit. Tohle fakt smrdí další průšvihem, stavební práce probíhají ale cena kolik to bude stát není stanovena.
Referenční URL's