Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Aktuální dění v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Na ZO žádna pošta od statní správy nechodí.Vo tom to je.
Josefe, díky za upozornění, na dění u mých sousedů. Měl bych se na tyto stránky častěji podívat sám Smile

Je tady někdo z F-M, kdo ví co přesně znamená:
odběr včelí měli v ochranném pásmu moru včelího plodu v okrese Frýdek-Místek, na kterém jsme se domluvili.

(s důrazem na ten závěr: jsme se domluvili,, tj. kdo se domluvil, jakým způsobem se domluvili a zda domluvený hromadný odběr měli na testy AFB po členech vymáhají?)

Zajímají mě "technické" detaily, které nejsou v článku a přiloženém PDF uvedeny.
(AFB na severní Moravě hodnotím jako vážný problém, tak jsem zvědavý na to jak to spolek řeší.)
díky
m.
(12.01.2023 0:33)JosPr napsal(a): [ -> ]Na ZO žádna pošta od statní správy nechodí.Vo tom to je.

Vo tom to není.
Státní správa komunikuje s vedením svazu. A funkcionáři ZO zase komunikují s vedením - posílají doporučené dopisy na svaz.
Pro mě to znamená slušně se obléknout, sednout do auta, přizpůsobit se otevírací době pošty, vystát frontu a podobně. K tomu není kde zaparkovat. Prostě vopruz
A druhá možnost je lejstro oskenovat a poslat Datovou schránkou.

Volím bez váhání druhou možnost. Před pár dny jsem po letech musel podat daňové přiznání (nemovitosti). Sednu k tomu, že si to na nečisto vyzkouším a za chvíli bylo, k mému překvapení, hotovo i s elektronickým odesláním.
Z dob dávných, při přihlašování aut, mám z návštěv úřadů fobii. Nechci na žádný úřad. Tady je Datová schránka a její další navazující možnosti jednoznačné plus.

Jedině, že by jsi měl ty potřeby, jako mladík v TV reklamě na lékárnu.
"Já vás také rád vidím"
To abych hledal nejbližši sken po 6 večer a někoho,kdo to naskenuje,jo? To mi teda hodně pomůže...
Zlatá pošta ve vedlejši vesnici,kolem které jezdím každý den a má 3x týdně do 6.Ten výkaz majetku a příjmů milerád pošlu jednou za rok poštou na sekretariat svazu.Datová schránka je nám k ničemu a nehodlam tim nic posílat.
Nemusíš to skenovat, vytiskneš rovnou do PDF - podpis umístíš jako obrázek, takže ušetříš nejen za obálku a známku, ale i za papír...
Vybodnu se na to.Přepinknu to na jednatelku.Ta jako jediná má aspoň noťas,tiskárnu jsme bohuzel museli koupit z penéz ZO.Podpis jí tech 7 km taky zajedu dat.A dál posilam poštou,dokud to půjde.
Viš co to byl za horor,sehnat někoho na CIS? Mladí,co na počitači umi,tak nemaji chuť něco dělat,a nakonec jsme sehnali po těžkém boji paní,která se uvolila,že to zkusi,a udělali jsme z ni člena a jednatelku.Včelařeni jde mimo ni a ještě je alergik na včelí jed..A je to boj tam nadatlovat dotace nebo vzorky.Nikdo jiný prostě není.
V hodně malých ZO obsluhuji CIS lidi úplně mimo ZO.A teď jim stát ještě napaří datové schránky.Čim dál líp..Vůbec se nebudu divit,když se na funkce,ktere jsou stejně akorát opruz,spousta lidi vybodne.
Tak datová schránka je oproti CISu úplná brnkačka.
Za to, že si vrcholné ČSV vymýšlí ptákoviny, nemůže stát. To, že se vzorky odevzdávají kolektivně, je opět a jen výmysl svazu - ani ve veterinárním zákoně a ani v MKZ a ani v žádném MVO není ani náznak o tom, že by se měla vzorky odevzdávat kolektivně. A to samé se týká dotací (1.D, technická pomoc atd.) je opět a jen výmysl svazu - kdyby na to netlačili a neměli to vylobované, tak už dávno by si každý včelař žádal sám... Takže pokud se na tu naprosto zbytečnou administrativu, kterou si svaz vymýšlí a vynucuje, mnozí hromadně vykašlou, bude to jen a jen dobře...

(12.01.2023 11:44)marek. napsal(a): [ -> ]odběr včelí měli v ochranném pásmu moru včelího plodu v okrese Frýdek-Místek, na kterém jsme se domluvili.

Nejsem sice z FM... Bez ohledu na to, zda jsi či nejsi člen, ti může být úplně jedno, na čem se kdo domluvil či nedomluvil. Pokud se tě MVO ohledně MVP týká, tak je pro tebe závazné, co je v něm uvedeno - tedy termín, do kterého máš odevzdat vzorek, vyhovující požadavkům stanovených MVO. Obrať se na místně příslušný inspektorát SVS a vyžádej si formulář žádanky na laboratorní vyšetření, vyplň a odevzdej se vzorkem - je jedno, jestli přímo na inspektorát, SVÚ či sběrné místo. A hlavně nezaškrtávej možnost posílání výsledků na ZO ČSV - nic jim po tom není. Můžou se sice vztekat jak chtějí, že nemají přehled o tom, co se děje v "jejich rajonu", to je ale asi tak všechno, co mohou dělat...
Zatím (!) v pásmu nejsem, ale je to za humny, ze dvou stran... A naštěstí svoje povinnosti mám nastudované předem.

Jde mi jen o to, že podle stránek, které poslal v příspěvku Josef, odevzdávají ve FM členové měl na test AFB hromadně, (směsné vzorky pode metodického pokynu) a navíc potom testují i jednotlivá včelstva na případném pozitivním stanovišti, kde mají domluvené na tyhle testy navíc nějaké krajské dotace...
Proč další testy, když SVS bude stejně hledat kliniku? Chtějí zabránit včasnému přemetení a vyřešení AFB svépomocí bez ohně?
m.

Ale asi to patří do sekce věnované americké hnilobě plodu.
Beekeeper - o zbytečné administrativě ze strany svazu jsi to napsal výstižně. To mi vadí. Zájmový včelař se dá do svazu, ihned dostane funkci a svaz z něj dělá úředníka. A pořád chodí nějaké požadavky. Datová schránka je proti tomu prkotina.
Dost často tady " vyhrožuju", že ze svazu odejdu. Ta administrativa bude hlavní důvod. Rád budu ve spolku, kde členové dělají jen to, co považují za smysluplné a co je baví. Aby mi někdo nařizoval, že musím zkontrolovat třeba počty včelstev u někoho na stanovišti, protože mu musím dát razítko a podpis, to fakt nechci.
No vedení svazu to tak chce a je celkem zřejmé, proč to tak chce. Soudruzi s ústředí chtějí mít pocit důležitosti, vyjímečnosti a nezastupitelnosti. Proto chtějí mermomocí zastupovat státní správu, kde to jen jde, aby potom mohli natáhnout ruku a vyškemrat si pár drobných. Pochopitelně ne pro blaho celku, ale to jejich. No a to, co si navymýšlí, aby zastupovali státní správu a mohli natahovat ruku, pochopitelně odedřou strécové na nejnižší úrovni, tedy funkcionáři ZO ČSV. No, úplně zadara to není - dostanou na průpisky, pár korun na telefonování a možná ještě náplň do tiskárny...
Spolková činnost má v základě být o úplně něčem jiném - sejít se, pro sebe a své sousedy uspořádat košt medů, medoviny, opéct buřty anebo prase. Na svatého Ambrože se sejít v kostele anebo v hospodě, případně obojí (v pořadí, jak je uvedeno - ne naopak! Wink ). Sejít se a udělat chovatelský den - ukázat si, jak kdo dělá matky, oddělky... Uspořádat zájezd a podívat se, jak se včelaří z druhé strany kopce... Anebo si prostě jen zajít na pivo. A ne se stresovat, kdo ještě neodevzdal měl, kolik kdo bude mít roztočů a jestli někdo náhodou na 1.D nenahlásil včelstvo s šesti a půl uličkami...
(26.03.2023 18:50)Frey napsal(a): [ -> ]Je strasidelne to ohlusujici mlceni CSV vuci kolapsum celych regionu. Prachy spojene s jednim z mnoha vyrobcu leciv, dusi jakekoliv hledani pricin uhynu.

Vzpominam na posledni vetsi uhynovy rok, tehdy pred lety reakce Svazu prisla az v cervnu a to v podobe jednoho clanku ve Vcelarstvi.

Komu vyhovuji cim dal castejsi kolapsy vcelstev? Da se na tomto chaotickem stavu vydelat?

Tak naše vrchnost už to pochopila, že díky úhynům by mohl být příjem ze včelstev nejistý, proto změnila strukturu výběru toho, co od nás bude vybírat.
Za každé přiznané včelstvo se od příštího roku budou platit 4 Kč. Členský příspěvek bude 600 Kč. To všechno půjde do Prahy na ústředí. Tedy přesněji 30 Kč z členského půjde na OO a ten zbytek do stoupy na Křemencárně. ZO si od svých členů vybere, co uzná za vhodné, případně si bude muset peníze sehnat někde jinde...
Jo a prý si vzpomněli na to, že mají podíl v Dole a že by z toho něco chtěli. A co na to hoši od Bobří řeky? Prvně, že investují a nic nezbylo, a když se ukázalo, že tam je dost, tak se tváří, že nejsou... Ani RV se nedostavila ani brva...
Takže čekají nás krásné zítřky.
Ty krásné zítřky čekají na podstatně menší počet členů,za 600 se na nějaké svazové hrátky řáda lidí vybodne.Kvůli jakési hypotetické náhradě škody ze svépomocného fondu a časopisu,který stejně nečtou to musí bavit..
Normální spolek dělá to na co má,na co nemá,to holt dělat nemůže.
Príští neděli máme výročku,to bude junda.Už vidím,jak 80 letý strejc s 2 včelstvy pumpne tetinu o 600 a tetelí se blahem,ze bude dostávat časopis elektronicky,jenom netuším,kam mu ho hodlá svaz posílat.Na obecní úřad?
Co jsme v unoru meli vyrocku, to zdrazeni byla predbezna informace kvuli papirovymu vydani Vcelarstvi, ktery uz neni dotovany.
S tim navysenim za nic mam taky problem, asi by nebyl problem, kdyby velka cast sla do mistni organizace, ale nehodlam platit zanedbanou kremencarnu a papalase k ..... .
Chose
No tak ono je to čerstvé - RV zasedal tuto sobotu. Návrhu prý bylo více, zvítězil tento - tedy vše do Prahy, doma se zařiďte, jak chcete...
Beekeeper - děkuji za aktuální informaci

Neví někdo výsledky ze sčítání včelstev ke dni 15.2.?
A ještě jedna podstatná a zásadní informace, kterou naše vedení na zasedání řešilo. Byl schválen svazový stejnokroj. Takže pokud chcete mít pocit sounáležitosti, rozhodně byste si ho měli pořídit. A pokud byste někdy snad chtěli jít vyjádřit svůj názor na Křemencárnu, tak pochopitelně se doporučuje přijít ve stejnokroji. Pořídit si ho pochopitelně musíte za své. Cena něco málo přes 16000 Kč. Uvažuji, že si nechám ušít rovnou dva. Název té vybrané firmy už si nepamatuji, ale určitě tem bude nějaká kamarádská vazbička...

A k čemu ti ta informace bude, Miroslave? Zajíci se počítají až po honu a včelstva v dubnu. Takže na mě je sčítání k 15. 2. úplně k ničemu. Proto mě ani nezajímá.

(27.03.2023 11:37)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]S tim navysenim za nic mam taky problem...

Jak za nic? A co ten pocit sounáležitosti, že jsi členem něčeho velikého, co obdivuje celý svět?!
Když tak počitam tak tak zvýšení členského příspěku o 300 kč a snížení příspěvku na včelstvo z 16 kč na 4kč ,tak členské na Křemencárnu se mi sníží.

Ať se daří Zdeněk
At si vedeni svazový stejnokroj narve do špic.K ničemu ho nepotřebuju.Na blbosti je vedení svazu kadet.
Referenční URL's